start haugesund ntb scanpix  17

Sesongen 2020

Året 2020 vil alltid bli husket som året da korona-pandemien rammet fotballen og verden forøvrig. Og for at Start rykket ned igjen.

Annonse:

Sesongen 2020 ble spesiell. Meget spesiell. Ikke så mye sportslig som publikumsmessig og dermed økonomisk.

Start fikk gjennomført fem greie treningskamper i Norge i starten av året før turen gikk sørover til treningsleir i Spania. En kamp ble gjennomført der nede før de røde lampene begynte å blinke. Covid-19.

Laget ble anbefalt å reise hjem så fort som mulig og før Norge lukket ned i midten av mars. 

Så ble hele samfunnet nærmest satt på vent, også  idretten...

Og i denne pausen forsvant Damion Lowe.

På grunn av koronaviruset begynte ikke Eliteserien sine kamper før 16. juni, og det var strenge restriksjoner knyttet til alle arrangementer. Start sin første kamp var dermed hjemme for 200 tilskuere 17. juni.  Tilskuerne ble plukket ut blant de som hadde kjøpt sesongkort, resten måtte følge laget via TV og aviser. Slik skulle det bli hele sesongen.

For å sette en ekstra spiss på det hele så ble det vedtatt at Norgesmesterskapet 2020 eller cupen som den kalles på folkemunne, ikke skulle gjennomføres. Det satt langt inne, men utpå høsten skjønte NFF at det var umulig å gjennomføre cupen også. Det skulle vise seg å bli tøft nok å få gjennomført seriespillet i løpet av 2020.

Åpningskampen med uavgjort mot Strømsgodset lot seg høre. Slik gikk det videre og. Knepne tap og heroiske uavgjort-kamper ble gjennomgangsmelodien. Manglende effektivitet foran motstandernes mål var også noe som gikk igjen, dessverre. Gode prestasjoner, men få poeng.

Første smell kom mot Odd og det hjemme: 0-5.

Aalesund burde vært slått borte, men de vant 3-2 etter en meget omdiskutert straffesituasjon. Før det endelig løsnet for Start i runde 12, mot Mjøndalen. 3-0 hjemme for 200 tilskuerne kunne se ut som starten på en snuoperasjon. Men det skulle mye til for å berge plassen når det gikk så lang tid før første trepoenger kom. Heldigvis kom de hyppigere utover høsten.

Neste hjemmekamp endte med seier 2-1 over Vålerenga og ga et nytt tegn på at laget var i utvikling.

Å deretter tape 0-6 mot Bodø/Glimt hadde under vanlige forhold vært kritisk, hvis man ikke visste at Glimt hadde sin beste sesong noensinne og satte rekord etter rekord og vant Eliteserien 2020 overlegent.

Til runde 18 mot Kristiansund hadde Start fått opp en gammel kjenning: Christian Bolaños. samt nederlenderen Mohamed El Makrini

Fra da av fikk de fleste lag i Eliteserienlov å slippe inn 600 tilskuere. To frispark-mål fra KBK ga 1-2-tap, men Bolanos kronet sitt comeback med å score vårt mål.

I runde 20 hjemme mot FK Haugesund gjorde Start nok en gang en god forestilling og fikk betalt for det: 5-1 og plutselig så det lovende ut med tanke på å unngå nedrykk.

Uavgjort borte mot Strømsgodset i neste kamp føltes som et tap, og så ble det 0-1 mot Sandefjord hjemme og 0-1 mot RBK borte. Dermed så det igjen tøffere ut. Men en dramatisk 3-2-seier mot Sarpsborg hjemme og deretter sesongens første borteseier mot Odd gjorde at laget fikk ny optimisme med fem kamper igjen.

Dessverre ble det ikke flere seiere. Tap mot Viking, ble etterfulgt av en god kamp mot Bodø/Glimt, men det ble bare uavgjort. I runde 28 kom matchballen, mot Mjøndalen borte. Den ble tett og jevn som ventet, men hjemmelaget trakk det lengste strået. Tross en av årets beste kamper mot Brann i siste hjemmekamp ble det bare 1-1, etter at laget hadde produsert enormt med sjanser. Det var på mange måter det som kjennetegnet hele 2020.

Dermed måtte vi helst ta poeng borte mot et medaljejagende Vålerenga i siste runde for å berge plassen. Men der var hjemmelaget best. Det ble tap 0-4, mens Mjøndalen vant sin kamp.

Nedrykk til OBOS var et faktum, med like mange poeng som Mjøndalen, men med 4 mål mindre scoret.

Lagbilde felles 2020
Kristiansand 7. august 2020. Eliteserielaget Start sitt lagfoto 2020.

Fra venstre første rad: Eirik Wichne, Kasper Skaanes, Eman Markovic, keeper Fredrik Repstad Hansen, keeper Jonas Deumeland, keeper Amund Wichne, Mathias Bringaker, Isaac Twum og Mikael Birk Ugland.

Fra venstre andre rad: Materialforvalter Rune Hægeland, assistentrener Mattias Andersson, Gudmundur Andri Tryggvason, Steffen Lie Skålevik, Erlend Segberg, Adeleke Akinyemi, Martin Ramsland, Espen Børufsen, Afeez Aremu, Kristoffer Tønnessen, trener Joey Hardarson og toppspillerutvikler Andreas Jensen.

Bakre rad fra venstre: Kurt Støen, Joackim Jørgensen, Henrik Robstad, Vegard Bergan, Jesper Norman Daland, Henrik Gjesdal. Kevin Kabran, Eirik Schulze, Sander Sjøkvist, keepertrener Frode Birkeland og fysioterapeut Pål Erik Pedersen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

 

Start 2/G19

Korona gjorde at alle nasjonale turneringer for for G16- og G19-laget, samt 3.divisjon ble avlyst. Det gjorde 2020 til et meget spesielt år også for våre yngre spillere.

De meldte seg i stedet på i den lokale G19-serien, både G19- og G16-laget. G19-laget ble ikke uventet kretsmestere mens G16-gutta slo godt i fra seg mot eldre motstand.

 

Lederbytter

Etter at koronaen brøt ut valgte arbeidende styreleder i Start en drøm, Christopher Langeland, å trekke seg tilbake. Han hadde fungert som daglig leder siden Even Øgrey Brandsdal sluttet i 2018. Enorm arbeidsbelastning over flere år gjorde at Langeland følte det var behov for nye krefter for å lose klubben gjennom det som skulle bli en stor utfordring.

Christopher MacConnacher overtok som daglig leder, mens Robin Reed ble ny styreleder i Start En Drøm.

Atle Roar Håland tok over som sportslig leder etter at Tor-Kristian Karlsen var ferdig etter 2019-sesongen.

I IK Start ble Dag Andersen valgt inn som ny styreleder på årsmøtet, han tok dermed over for Monica Bergin Grimstad.

 

Økonomi

Start var i en krevende økonomisk situasjon før sesongen startet, og det var gjort vesentlige kostnadskutt etter nedrykket i 2018. Da korona rammet verden stoppet alt opp, noe som stoppet både sesongkortsalg, og gjorde det vanskelig å få inn nye sponsoravtaler. En kompensasjonsordning fra staten erstattet en del av billettinntektene, men året skulle likevel bli veldig tøft økonomisk.

Ved hjelp inntektsbringende tiltak som virtuelle kamper, salg av virtuelle effekter og ikke minst Folkeveggen klarte klubben å få inn ekstra inntekter. I tillegg gikk alle i klubben med på lønnskutt ut 2020. Sammen med en del spillere som forsvant ut, som Afeez Aremu, Adnan Hadzic og Isaac Twum, så gjorde det at underskuddet ble redusert en god del. Likevel ble det et betydelig underskudd, men bidrag i Start En Drøm bidro til at klubben kom seg gjennom det som for alltid vil bli husket som en av det mest spesielle sesongene i norsk fotball.

Forrige sesong - - - Neste sesong

Annonse fra Obos-ligaen: