Årets spiller 2020

Eirik Schulze vendte tilbake til Sørlandet før 2020-sesongen, og viste at han er en av landets mest målfarlige midtbanespillere.

Annonse:

Ni mål ble det på 29 kamper i Eliteserien i Schulzes første sesong i Start. Spesielt imponerende er det ettersom han gikk skadet hele sesongoppkjøringen.

Folket har også latt seg imponere av mandalittens innsats i Start-trøya og dere stemte ham frem til Årets Start-spiller 2020. Nærmest var Jesper Daland, som forøvrig ble stemt frem som Årets unge spiller.

- Det er selvfølgelig en mager trøst når det endte med nedrykk, men det at supporterne stemmer kårer meg til årets spiller i en klubb som Start er en stor fjær i hatten for meg. Det er jeg stolt av. Det er mange gode spillere i klubben, med ulike kvaliteter, så at supporterne har stemt frem meg er veldig stas, sier Schulze.

- Det har vært stort for meg som sørlending å komme til Start og få spille med legender som Børufsen og etterhvert også Bolanos. Jeg er stolt over å kunne ta på meg den gule drakta og kjempe for Sørlandet. Det er noe ekstra spesielt når jeg kjenner som bryr seg om klubben, legger han til.


Korona «reddet» sesongstarten

Han skrev under for Start sommeren 2019, men ankom Kristiansand først etter at kontrakten med Sogndal var gått ut etter 2019-sesongen. Oppkjøringen var trøblete, da en lyskeskade gjorde at han ikke kunne trene for fullt før kort tid før seriestart. Hadde det ikke vært for at sesongen ble utsatt pga korona så ville han trolig gått glipp av minst en tredjedel av sesongen.

Hvordan vil du oppsummere din første sesong i Start?

- Sesongen har inneholdt en del store øyeblikk tross alt. Etter en trøblete vinter gikk det litt over forventning for min del. Jeg må takke dem som hjalp meg til å komme meg på beina igjen. Det er alltid spesielt å komme til en ny klubb, men tilliten og troen trenerteamet har vist meg har hatt veldig mye å si. Så fikk jeg en rolle som passer meg veldig bra. Medspillerne mine har også hjulpet meg, både på og utenfor banen. Det er den største årsaken til at jeg har kunne prestere, at jeg har trivdes godt. De som scorer mål får jo alltid mye oppmerksomhet, men vi er et lag og det er mange andre også som gjorde det bra i fjor, sier Schulze.

Gjennom sesongen fikk han prøver seg i litt ulike roller, både som indreløper, som en av to sentrale midtbanespillere og i en 10er-rolle. Hvilken rolle trives han best i?

- Indreløperrollen passer meg nok aller best, men har spilt i andre roller også. Men den friheten til å kunne være med frem og komme meg inn i boksen er viktig, det er noe trenerteamet også har sett som en av mine styrker, sier han.

Fasit ble ni mål på 29 Eliteserie-kamper, en tangering av antallet han scoret for Sogndal i OBOS-ligaen i fjor. Med det ble han toppscorer i Start og blant de mestscorende midtbanespillerne i serien.

- Det å kunne vise igjen at jeg kan score mål i Eliteserien er fint. Jeg var komfortabel med at jeg kom til å ta nivået, men jeg hadde ikke trodd før sesongen at jeg skulle spille alle kampene og score ni mål. Folk har kanskje fått mer øynene opp for meg nå. Men jeg ville byttet alt det mot å holde plassen, sier han.

start vif Foto NTB scanpix10
Schulze (th) jubler sammen med Eirik Wichne etter å ha banket inn 1-0 mot Vålerenga i høst .Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Juleferien har hjulpet

Schulze forteller at det naturligvis var tungt å sette seg på bussen hjem fra Oslo 22. desember, etter at nedrykket var et faktum. Så gikk alle hver til sitt, for å feire jul.

- Det var en utrolig nervepirrende høst med mange viktige kamper. Det svei enormt for alle å få den trykken på slutten, etter å ha jobbet så hardt hele året. Julefeiringen ble naturligvis preget av det. Men det ble juleferie, og det å være sammen med familie og venner har hjulpet til å fordøye det litt. Man må jo komme seg videre, sier han.

Hvordan var det være Start-spiller i «korona-året» 2020?

- Det har vært veldig rart å spille for Start i Eliteserien og så er det så få folk som får lov å komme inn på kampene. Det har vært et stort savn. Privat har vi måtte ofre alt for jobben vår i fjor, i likhet med mange andre. Vi er heldige som fikk lov å spille, men det å være i karantene og leve så isolert har jo vært kjedelig. Vi har ofret mye for å få det til, så da var det synd det endte som det gikk, sier mandalitten.

joey start mjøndalen NTB Scanpix
Joey Hardarson gratulerer Eirik Schulze etter seieren mot Mjøndalen i sommer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

- Skal utvikle oss videre

Med julemat, familiehygge og noen rolige uker har motivasjonen og revansjelysten vokst frem.

- Jeg er veldig motivert for ny sesong når vi kommer i gang igjen. Og det er ingen tvil om hva målet er da, sier han bestemt.

Hva er det?

- Målet er å utvikle oss, bli bedre og komme oss opp igjen!

Han synes det var ekstra surt å rykke ned ettersom han synes laget utviklet seg gjennom hele 2020-sesongen, og at laget på høsten viste de kunne spille jevnt med alle.

-  Vi holdt et bra nivå på høsten. Det er mange spillere som viste at de hører hjemme på øverste nivå. Det gjør det ekstra irriterende at det gikk som det gjorde, sier han.

Nå venter OBOS-ligaen, divisjonen Schulze har tilbrakt det meste av sin karriere så langt. Og selv om han for alvor beviste at han holder Eliteserie-nivå, så er han positivt innstilt før en ny sesong.

- Vi får bruke året som kommer så godt vi kan. Vi vet at vi har et bra nivå inne, men må også jobbe hardt for å utvikle oss videre. Jeg er i alle fall positiv og optimistisk, sier han.

Annonse fra Obos-ligaen: