Oppsummerer ungguttenes 2020

Utviklingsleder Alexander Øren oppsummerer 2020 for Utviklingsavdelingen. Han takker også av en del spillere som ikke blir med videre i Start i 2021.

Annonse:

Når man setter seg ned og skal prøve å oppsummere 2020 er det mange tanker som går igjennom hodet. Vi har lagt bak oss et år ingen av oss hadde sett for seg, og et år hvor uttrykk som kohort, restriksjoner og smittevern har vært mer i bruk enn frispilling, gjenvinning og høyt press. Målet mitt for denne oppsummeringen må derfor være å bruke minst mulig spalteplass på det vi ikke har fått gjort – og mest mulig på det vi faktisk har kunne gjøre. En oppsummering av året vårt kan også høres på podkasten Makrellfotball (spilt inn i november).

 

Noen kjappe tall og datoer fra sesongen vi har lagt bak oss (G16/G19):

 • 2 januar. Årets første trening
 • 22 februar. Første kamp i Nasjonal serie. (7-1- seier borte mot LSK)
 • 11 mars. Siste trening før nedstenging
 • 28 april. Første «Koronaøkt»
 • 1 august. Første treningskamp etter nedstenging.
 • 18 august. Første seriekamp (5-4 seier mot Express)
 • 10 november. Siste seriekamp (3-0 seier mot Arendal)
 • 14 november. Siste treningskamp (2-2 mot Trauma)
 • 17 desember. Siste trening før jul.

For G19-gruppa vår ble det 19 kamper i 2020 (15-0-4) og med en målforskjell på 73 – 23. For G16-gruppa vår ble det 20 matcher i 2020 (11-5-4) og med en målforskjell på 40 – 32.

Totalt sett vil da lagene i utviklingsavdelingen da ha spilt 39 kamper (26-5-8) og ha en målforskjell på 113 – 55. Det er tall vi kan se tilbake på og være fornøyde med, også med tanke på at G16 laget vårt spilte i G19-serie på høsten. Så er det slik at vi stadig får spørsmål om hva som er viktigst – utvikling eller resultat.

La det være helt klart, utviklingsavdelingen overordnede mål er å utvikle spillere til å bli gode nok til å konkurrere hos Joey & co. Spillere som skal bli klare til å ta de få meterne det er på Sparebanken Sør Arena fra bortegarderoben (hvor G19 holder til) og inn i hjemmegarderoben til A-laget. Det er det vi i utviklingsavdelingen til syvende og sist blir målt på. Så er det også slik at på veien dit er det avgjørende at spillerne blir satt i situasjoner hvor de blir nødt til å konkurrere og hvor resultatet også er viktig. Vi driver strengt tatt ikke med fotball for å tape – men for å vinne. Vi skal ikke ha fokus på kun den ene delen, men begge. Vi skal utvikle flest mulig vinnere.

For å bli en vinner eller å bli best må man legge ned mye arbeid. Akkurat dét er fryktelig lett å si, men ikke alltid like lett å gjennomføre. For at arbeidet som må legges ned skal bli gjennomført så er det avgjørende at spillerne selv griper rattet og tar styringen. Vi skal hjelpe til og legge til rette, men spillerne selv må styre. I 2020 har spillerne i perioder fått et skikkelig «kræsjkurs» når det gjelder å ta styring. Måten flere av spillerne har grepet denne muligheten som lå der har vært veldig gøy å følge. Videoer fra egne treningsøkter er blitt sendt til trenerteam og treningsdagbøker har blitt skrevet så blekket sprutet. Vi vet nå at vi har flere spillere som har flyttet seg fra passasjersetet og tatt over rattet. Det lover godt for veien videre.

start arendal g19 foto sondre røhmen LAGBILDE
Start G19 ble kretsmestere 2020

Spillere ut og spillere inn

Etter siste seriekamp i november ble spilt, ble 2004-kullet flyttet fra G16- stallen og inn i G19-stallen. Disse spillerne har hele høsten trent sammen med G19-gruppen, da de startet på videregående og sitt løp på KKG eller Akademiet toppidrett. På den måten har høsten blitt brukt på å følge den samme treningssyklusen som G19, og de har fått tid til å forberede seg så godt som mulig på det som venter på G19 i 2021. Verdt å merke seg med denne gjengen er at det er flere av disse spillerne som har vært Start-spillere fra barnsben av, i tillegg til noen gutter som er kommet til etterhvert fra klubber rundt oss i Agder.

Med en gjeng opp, må en ny gjeng inn på G16. Denne gangen fra 2005- og 2006-kullet. Etter å ha brukt høsten på å se flest mulig kamper i de lokale G14-, G15- og G16- seriene i Agder gikk vi i dialog med flere klubber rundt oss, noe som igjen førte til at vi hadde et tosifret antall spillere inne hos oss på treninger i november og desember. Resultatet av dette er 10 nye spillere inn til oss. Flere av disse har vært med oss som hospitanter tidligere sesonger. Vi vil takke Donn, Randesund, Gimletroll, Vigør, Våg, Grane Arendal og Trauma for god dialog rundt disse spillerne. Nå ser vi frem til å videreutvikle disse gutta og hjelpe dem å bli så gode som de drømmer om. Mer info om våre nye spillere kommer i egen artikkel til senere i uka.

Med noen spillere inn, er det naturlig at noen spillere går ut. Jeg vil derfor  takke for innsatsen i Start, i alle fall i denne omgang, til:

 • Dirirsa Gamachis (født 2001)
 • Ole Kristian Frigstad (f.2002)
 • Johannes Eskedahl Byklum (f.2002)
 • Herman Ose (f.2003)
 • Abdullah Salem (f.2004)
 • Tobias Larsen (f.2004)
 • Tobias Tønnesen (f.2004)
 • Jørgen Hille (f.2004)

Dere vil for alltid kunne kalle dere for «Start-gutter», og hvem vet – kanskje blir det et gjensyn med den gule og svarte drakten for noen av dere på et senere tidspunkt. Vi kommer til å følge med på fortsettelsen deres.

I tillegg var det én av trenerne våre fra 2020 som ikke blir med videre i 2021. Håvard Lilletvedt flyttet på seg fra sola på Sørlandet til regnet i Bergen, forstå det den som kan. Håvard har gjennom flere år lagt ned utallige timer på SSA og gjort en strålende jobb med spillerne han har jobbet med disse årene. Spesielt spillerne på 2004-kullet, som nå tar steget inn i G19, har gått en god «skole» under ledelsen til Håvard og trenerne han har samarbeidet med gjennom flere sesonger. Vi ønsker Håvard lykke til når han nå flytter hjem og starter opp som G19-trener i Åsane.

Nå ser vi frem til fortsettelsen og et 2021 som garantert vil by på mange muligheter. Vi har per nå 42 spillere i utviklingsavdelingen. Av disse vil flere ta store steg gjennom året som kommer - forutsatt at de fortsetter å holde på rattet og ta styringen over egen utvikling. Muligheten og forutsetningene ligger der. Vi gleder oss til å følge med og se hvem som griper muligheten og tar de få meterne over fra bortegarderoben til hjemmegarderoben. Deretter er det bare å gripe muligheten igjen. Og igjen..

 

Heia Start!

Alexander

Annonse fra Obos-ligaen: