Daglig leder: - Målet er det samme

Daglig leder Christopher MacConnacher ser tilbake på 2020, og frem mot det som venter i 2021.Foto: Gunnar Langeland

Annonse:

Vi er i gang med nytt år. I Start, som på mange andre arbeidsplasser, starter de fleste med hjemmekontor og nye videomøter. Spillerne har fri noen uker til, men det er under tre måneder til seriestart. Den blir i OBOS-ligaen, etter at målforskjellen sendte oss ned fra Eliteserien.

Så hva nå?

- Nedrykket var naturligvis blytungt og det påvirker også klubben. Men vi kommer til å jobbe i samme retning. Målet er fortsatt å skape en stabil eliteserieklubb, med bærekraftig økonomi og med et lag som spiller underholdende fotball og har et stort innslag av sørlandske spillere, sier Christopher MacConnacher.

Han tok over som daglig leder rett etter at korona rammet verden for alvor. Gjennom hele 2020 handlet det først og fremst om å komme helskinnet gjennom året økonomisk.

- Korona slo hardt innover klubben. Alt ble veldig uoversiktlig, vi hadde en haug av planer, men visste ikke hva vi kunne gjøre, hvordan kampene ble, når vi kunne komme i gang, osv. I tillegg rammet det oss hardt økonomisk, men det tok tid å få oversikt over det også, sier han.

Christopher MacConnacher. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Christopher MacConnacher. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Det ble satt i gang et prosjekt for å klare å lose klubben gjennom dette, ledet av den da nye styrelederen Robin Reed.

- Vi jobbet på en veldig strukturert måte ut hele året, og det er noe vi kommer til å ta videre. Vi har snakket tett sammen i administrasjonen, vi har satt oss små konkrete mål hele veien og vi har hatt, og har fortsatt, stram kostnadskontroll. Vi har også hele tiden hatt en plan A og en plan B, med tanke på hvilken divisjon vi spiller i. Så det kommer ingen store overraskelser nå. Den måten å jobbe på tror jeg er viktig for å nå målet om å skape en eliteserieklubb med bærekraftig økonomi, sier han.

 

- Landet på beina

Han forteller at klubben «landet på beina» økonomisk i 2020 med tanke på de utfordringene som korona brakte med seg.

- Vi kom i havn utifra de målene vi satte oss, men det krevde mye. Det var tøffe tak og vi måtte gjøre en del grep. Blant annet lønnskutt i hele klubben og en del spillerlogistikk. I tillegg til bidrag fra investorene våre. De har ikke bare bidratt med betydelige midler for å imøtekomme vår økonomiske forpliktelser, men med utallige arbeidstimer som har vært avgjørende for oss.

- Med nedrykk og fortsatt usikkerhet på grunn av korona så vil det fortsatt kreve mye av oss i tiden fremover for å nå målet om å drive i balanse, sier han.

Hvordan påvirker nedrykket økonomien?

- Nedrykket gjør at det kan bli mer utfordrende å hente inn partnerinntekter og billettinntekter, mens medieinntektene blir redusert. Dette har vi ganske god kontroll på, og en del av grepene vi har tatt til nå ville vi gjort uansett om vi berget plassen eller ikke. Den store usikkerheten er korona. Sesongkortsalg er en viktig inntekt for klubben, og vi håper folk vil kjøpe sesongkort for 2021, selv om ting nå virker usikkert. Det trenger vi. Og så håper vi folk i Kristiansandregionen gleder seg like mye som oss til vi får lov til å samles ordentlig igjen, uten avstand og strenge restriksjoner.

MacConnacher forteller at det ikke kommer til å skje vesentlige endringer i organisasjonen som følge av nedrykket.

- Administrasjonen er redusert ganske kraftig over flere år, så det vil ikke skje vesentlige endringer nå. Vi har tro på kontinuitet og det å jobbe videre med den gjengen som er her. Vi har stått samlet gjennom et tøft år, og skal jobbe hardt på for å utvikle klubben videre. Så gleder vi oss til å få Espen Børufsen inn, som leder for klubbens samfunnsansvar. Vi er stolte av det arbeidet vi har gjort gjennom Start Life Support og Gatelaget over mange år, og nå skal vi styrke det enda mer, sier han.

- Vi kommer ikke til å redusere satsingen på utviklingsavdelingen, snarere tvert imot. Det å utvikle toppspillere fra Sørlandet er helt sentralt i det å skape en eliteserieklubb med sunn økonomi. På A-laget handler det om å få mest mulig ut av hver lønnskrone vi bruker, og da er det naturlig at det skjer noen utskiftninger.

Bolanos mot KBK
Christian Bolaños gjorde comeback i Start i september, men reiste hjem til Costa Rica etter sesongen.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Vil treffe folk

Før 2020 hadde klubben lagt en omfattende kalender med aktiviteter ute hos folk. Det var planlagt Start-turne hos flere klubber på Sørlandet, skolebesøk i samarbeid med Snakk om mobbing (Blå kors), Fanzone på torvet, treninger ute i samarbeidsklubbene og en rekke andre ting. Det alle meste måtte skrinlegges på grunn av korona. Selv om vi starter året med en ny felles innsats for å redusere smitten så håper MacConnacher at klubben kan få gjennomført langt flere aktiviteter i år.

- Start er nødt til å være synlige og treffe folk. Vi hadde gledet oss til å treffe en haug av mennesker gjennom ulike arrangementer i fjor, men det ble dessverre ikke mulig. I år har vi planer om å gjøre enda mer, spesielt ønsker vi at spillerne skal være masse ute for å trene barn og unge i våre samarbeidsklubber. Så får vi bare krysse fingrene for at det blir trygt å gjennomføre så mye som mulig av dette i år, sier han.

fotballskole lagbilde 8
Fotballskole fikk vi arrangert i år, men med strenge koronarestriksjoner var dette det nærmeste deltakerne kunne kommer A-lagsspillerne.

- Allerede i februar skal vi arrangere en konferanse om inkludering i idretten sammen med Kirkens Bymisjon, Agder Idrettskrets og Kristiansand Idrettsråd. Samtidig ønsker vi å ha Åpen dag på arenaen, hvis det er mulig, sier MacConnacher.

Han forteller at han opplever at de ansatte er fulle av energi etter en høytid der julegleden naturlig nok ble noe dempet av avslutningen på sesongen.

- Vi må bare å kjøre på. Et nedrykk er alltid dramatisk og fryktelig skuffende for alle som er engasjerte i klubben. Men vi må ikke glemme at vi gjør mye bra i klubben!

Folkeveggen skal stå her foto kristian øverland 6
Sammen med gode samarbeidspartnere i Mur i Sør og Coop Obs Bygg Sørlandsparken reiste vi Folkeveggen tidligere i år. 1000 personer og en rekke bedriftslogoer blir synlige på veggen. De første navnene er montert, og resten kommer så fort frosten slipper taket.

Takk til supportere, partnere og frivillige

MacConnacher roser de ansatte i klubben for måten de stod på, omstilte seg og tok fatt på nye oppgaver i 2020.

- Alle hadde en fantastisk innstilling, alle gikk frivillig med på lønnskutt og alle stod virkelig på for at vi skulle komme oss gjennom det året. Jeg vil også gi spillerne og teamet rundt Alaget skikkelig honnør for hvordan de har stått i det. De har levd under et strengt regime, men virkelig vært grundige og tatt ansvar. Vi er heldige som har hatt lite smitte i Kristiansand, men det at vi ikke har hatt noe smitte i vår tropp har nok også noe med hvor flinke de har vært til å ta smittevern på alvor, sier han.

Når han ser tilbake på året som har vært så er det mange han vil trekke frem.

- Vi hadde ikke klart oss gjennom 2020 uten våre mange lojale samarbeidspartnere, som virkelig viste at de stod last og brast med klubben når det stormet som verst. Mange gikk også inn på nye avtaler før det var avklart om vi berget plassen. Det samme gjelder våre trofaste supportere, som stod med sine sesongkort, som skapte en flott ramme rundt kampene til tross for at de var få, og som også støttet opp om tiltak som Folkeveggen på en fantastisk måte. Sist, men ikke minst, må vi takke alle våre frivillige som igjen gjorde en uvurderlig innsats. Vi er helt avhengig av frivillige, og i fremtiden tror jeg det blir enda viktigere å ta i bruk alle gode krefter som ønsker Start vel, sier MacConnacher.

Han og de andre ansatte i administrasjonen håper å være i full vigør på Sparebanken Sør Arena igjen så fort som mulig, men enn så lenge er det ikke åpent for besøk i våre lokaler.

Spillerne starter oppkjøringen i slutten av januar, og første treningskamp er satt opp på Sparebanken Sør Arena 5. februar, mot Fløy.

Annonse fra Obos-ligaen: