Jubel, Start-Jerv

Sesongen 2015

En oppsummering av 2015-sesongen for IK Start.

Annonse:

2015 ble et vanskelig år for klubben hvor økonomien måtte gå foran den sportslige satsingen. 

Start åpnet sesongen med 1-1 borte mot Lillestrøm på Åråsen 7.april. Der fikk vi også se at tidligere Rælingen- og Lillestrømspiller Kristoffer Ajer ble tidenes yngste Start-kaptein, en rolle han tok godt. – Det var utolig stort å marsjere ut på banen ved siden av LSK-kaptein Frode Kippe og ha på kapteinsbindet, sa Ajer til ikstart.no etter kampen . 

Start tok åtte poeng på de seks første kampene og hadde da møtt medaljekandidater som Vålerenga og Rosenborg, hvor det i begge kampene ble 3-2 tap. I den 6. serierunden kom Tromsø på besøk til Sparebanken Sør Arena, hvor Start gikk opp i en tidlig 2-0 ledelse, noe som skulle ende i en 3-1 seier for Start-mannskapet.

I cupen møtte Start Vigør i første runde. Kampen ble spilt på Sukkevann da det nye kunstgresset på Hellemyr ikke ble klart til kampen. Start vant 0-5. I andre runde ventet Vindbjart på Moseidmoen. Før kampen uttalte administrerende direktør i Start, Even Øgrey Brandsdal at han skulle steike vafler på Moseidmoen om Start tapte kampen, noe han også måtte gjøre etter at det ble en helsvart dag på jobben for Start-guttene og Start tapte 4-0 for laget fra Vennesla. 

Et av årets absolutte høydepunkt på Sparebanken Sør Arena kom en varm sommerdag hvor Stabæk, som tok bronse i Tippeligaen 2015, ble overkjørt av Starts gutter. Matthias Vilhjalmsson, Espen Hoff og Kristoffer Ajer sørget for at Start gikk seirende ut av kampen med siffrene 4-1 , og etter halvspilt sesong lå Start på en 9.plass med 19 poeng på 15 kamper. 

Overganger

Midtstopper Alex DeJohn var den første signeringen for Start i 2015.

Etter dette gikk Bismar Acosta til Brann på en permanent overgang, mens Alejandro Castro gikk til bergensklubben på lån ut sesongen. 

Før sesongstart ble tre spillere lånt fra andre Tippeligaklubber. Venstrebacken Ole Martin Rindarøy og midtbanespilleren Andreas Hollingen kom på lån fra Molde, mens Emil Dahle ble hentet på lån fra Stabæk. Etter åtte år som Vindbjart-spiller returnerte publikumsfavoritten Daniel Aase til Start på lån ut sesongen. Aase fikk sin første kamp mot Viking hjemme på Sparebanken Sør Arena 24.juli.  - Det største jeg har opplevd , uttalte Aase etter å ha blitt kåret til banes beste av publikum i en kamp som endte med 0-3 tap for Start.

I midten av juli ble det også et keeperbytte for Start. Ingvar Jónsson ble lånt ut til Sandnes Ulf, mens kristiansanderen Sean McDermott ble hentet inn som ny andrekeeper. 

Midt i sesongen solgte Start Matthias Vilhjalmsson til Rosenborg , etter at islendingen hadde vist seg som en kvalititetsspiller. Starts tynnslitte økonomi gjorde at et salg av "Matti" ble helt nødvendig for klubbens videre eksistens.

Lånespiller Emil Dahle returnerte også til Stabæk i sommerpausen, og gikk deretter videre på lån til Obos-laget Bryne. 

Solomon James Owello forlot også klubben på overgangsvinduets siste dag etter å ha vært i klubben i 7 år og spilt 193 seriekamper for Start.

Med spillere ut måtte det hentes inn nye. Midtbanespiller Henrik Breimyr , midtstopper Jørgen Hammer og spissene Austine Ikenna og Mads Stokkelien ble alle hentet inn for å forsterke laget i august.

Tapsrekken

Etter 4-1 seieren mot Stabæk hjemme på Sparebanken Sør Arena skulle det gå åtte runder før Start tok poeng i Tippeligaen igjen. I denne perioden ble hovedtrener Mons Ivar Mjelde og assistent Odd Berg fristillt fra sine arbeidsoppgaver, mens Bård Borgersen og Mattias Andersson ble de som skulle styre Start-skuta oppover igjen. 

15 kamper uten seier i Tippeligaen ble det for Start etter 4-1 seieren over Stabæk. Det ble en thriller-avsluttning på Tippeligaen 2015, hvor Start kjempet med nebb og klør mot Mjøndalen om kvalik-plassen som kunne være med på å redde klubbens Tippeliga-kontrakt for 2016. Da kampen mellom Start og Mjøndalen endte 1-1 ble det hele avgjort i siste serierunde. Start tapte 0-3 hjemme for Molde, men reddet plassen ved at Viking slo Mjøndalen i Stavanger. Dermed var det klart for "kampen om Sørlandet", i kvalik-kamper mot Jerv fra Grimstad.

"Slaget om Sørlandet"

Etter Jervs sterke 6.plass i Obos-ligaen og seier over både Hødd og Kristiansund i kvaliken var det klar for det store slaget om hvilket lag som var det beste på Sørlandet, i potten: Tippeligaspill i 2016. 

Første kampen gikk i Grimstad. En kald november forrmiddag, med kampstart klokken 12, på en hard og isete Levermyr Stadion. Etter at Mads Stokkelien ga Start ledelsen 1-0 etter 19 minutter så det lenge ut til at Start skulle gå av med seieren, men i det 86. spilleminutt scoret Jervs Ohi Omoijuanfo kampens siste mål og fastsatte dermed sluttresultatet til 1-1, og "slaget om Sørlandet" levde videre.

25.november 19:00. "Slaget om Sørlandet" skal avgjøres. 12 245 publikumere har tatt turen til Sparebanken Sør Arena, noe som er gjør det til den tredje mest besøkte kampen  på arenaen noen sinne. Det er mørkt, flomlysene er tent og det er perfekte spilleforhold. Etter 42 minutter sender Andreas Hollingen Start i føringen, før Dennis Antwi utlikner for Jerv like før pause. I andre omgang scorer Espen Børufsen etter 49 minutter for Alex DeJohn avgjør det hele på en superkontring i det 82. spilleminuttet. Kampen ender 3-1  , og Start spiller Tippeligafotball også i 2016.

Etter sesongen har flere spillere forlatt klubben. Alejandro Castro ble fristillt fra sin kontrakt etter låneoppholdet i Brann, mens Mads Stokkelien, Michael Christensen, Jørgen Hammer alle hadde kontrakter som gikk ut ved utgangen av 2015. Ole Martin Rindarøy returnerte til Molde etter lånet, mens Andreas Hollingen har signert en tre-års-avtale med Start.

På trenersiden har Bård Borgersen og Mattias Andersson gått tilbake til rollene de hadde i klubben før de tok over A-laget midlertidig, mens Steinar Pedersen og Øyvind Dalseth er dem som skal styre Start-skuta i 2016. 

Sesongen endte med 64 baklengsmål og 22 poeng, men man skal ha med seg at Håkon Opdal leverte kanskje tidens beste sesong som Start spiller, hvor han også scoret(!) i 1-1 kampen mot Vålerenga på Ullevaal. 


Start 2

Mattias Andersson og Per Erik Andersen ledet Start 2 gjennom store deler av sesongen før Øyvind Dalseth tok over Mattias Anderssons rolle da han ble assistenttrener på A-laget under Bård Borgersen. Sesongen startet god for unguttene som slo Vigør 4-2, og Lyngdal 1-3 i de to første kampene i sesongen. Sesongen endte med en 4.plass med 49 poeng og en målforskjell på +29. 

Store deler av Start 2 spilte også i junior-NM. Der kom laget til kvartfinalen hvor Strømsgodset ble for sterke og vant 2-3 på Sparebanken Sør Arena, etter at Start ledet 2-0 til pause.  


Landslagsspillere
Spillere som Salvesen, Ajer, Segberg, Rasmussen, Ugland og Håbestad har alle vært innom aldersbestemte landslag for Norge i 2015. Vilhjalmsson og Jónsson var representert på Islands A-landslag. 

Økonomi og administrasjon

Det ble jobbet knallhardt for at Start skulle få lisens fra NFF for å kunne spille Tippeliga i 2016. Spillere som Bismar Acosta og Matthias Vilhjalmsson ble solgt underveis i sesongen, i tillegg til at det ble gjort kutt internt i administrasjonen. Lisensen er sikret etter at Start i 2015 gikk med overskudd, og nå handler det om å bygge opp klubben igjen etter en tøff periode.

Relevante lenker til sesongen:

Terminlisten med resultater fra 2015 sesongen ser du her

Hva trodde starterne halvveis i sesongen

Se alle målene fra 2015

Kristoffer Ajer
Kristoffer Ajer

Ajer: Toppscorer med 8 mål, og tidenes yngste Start-kaptein

Bård Borgersen
Bård Borgersen

Bård Borgersen: Tok over som midlertidig trener da Mons Ivar Mjelde ble fristilt.

 

Bakerst fra venstre: Andreas Hollingen, Rolf Daniel Vikstøl, Mathias Vilhjalmsson, Michael Christensen, Lars-Jørgen Salvesen, Emil Dahle, Espen Børufsen, Ole Martin Rindarøy

Midten fra venstre: Mons Ivar Mjelde, Odd Berg, Erik Ruthford Pedersen, Kristoffer Vassbakk Ajer, Jesper Mathisen, John Olav Norheim, Jørgen Rostrup, Kurt Støen, Øyvind Evjen,

Foran fra venstre: Henrik Breimyr, Austine Ikenna, Robert Sandnes, Espen Hoff, Ingvar Jónsson, Håkon Opdal, Gudmundur Kristjansson,  Mathias Rasmussen, Alex DeJohn 

 

Forrige sesong - - - Neste sesong

Annonse fra Obos-ligaen: