Runde 21 Heikkinen

Sesongen 2013

Her følger en oppsummering av sesongen 2013.

Annonse:

Dette var sesongen der Start skulle komme rett fra opprykket i 2012 og bite seg fast i Tippeligaen. En ikke helt enkel oppgave for Mjelde og hans mannskap med en av ligaens tynneste spillerstaller.

Avganger og tilvekster
To store profiler forsvant foran 2013-sesongen: Fredrik Strømstad og Steinar Pedersen. Strømstad fikk ikke fornyet tillit, og la toppfotballen på hylla. Pedersen kom inn som spillerutvikler i klubben sammen med Borgersen.

Ellers var det flere juniorer i stallen som valgte å bytte beite: Dardan Dreshaj, Nicolai Aas og Arne Olav Høgetveit.

Costaricanske Alejandro Castro ble presentert som Starts nye måljeger i desember 2011. Bismar Acosta kom inn som forsvarsspiller på nyåret, og Babacar Sarr på midtbanen. Som ny keeper kom Håkon Opdal.

Sportslig

Sesongen åpnet godt, og Start holdt seg like over midten på tabellen i vårmånedene. Så snudde det i negativ lei. Tapene kom på rekke og rad, og vi lå an til ny rekord i innslupne mål. Start falt som en stein på tabellen. Ved sommerpausen lå vi på 13. plass.

Uro og misnøye
14. juli lå vi sist på tabellen. Uroen og mismotet spredte seg. Men i Start stod man klippefast. Spillergruppen var sterkt samlet. Mjelde selv prøvde og prøvde, og innrømmet at dette var vanskelig. Baklengsmålene haglet, og Start hang rett og slett ikke sammen som lag. Samtidig var det klinkende klart at økonomien ikke ville tåle et nytt nedrykk. Presset var knallhardt.

Vendepunktet
Så tryllet Start-eier Magne Kristiansen frem midler til forsterkning.
Rutinerte Markus Heikkinen ble signert, og med ham på plass, var det som om brikkene klikket på plass. Hans defensive midtbanespill dannet med ett en helhet ut av backrekka og midtbanen. Baklengsmålene tørket inn, og vi begynte å plukke poeng. Jevnt og trutt, og klatringen begynte..

Castro innfridde ikke de store forventningene som målscorer, men det gjorde til gagns Matthias Viljalmsson. Han ble Starts toppscorer med sine 11 mål. Acosta spilte seg stort opp gjennom sesongen, og ble en bauta i midtforsvaret sammen med Jesper Mathisen.

Ved serieslutt endte vi på en fin 9. plass. Men egentlig strålende fornøyde med i det hele tatt å ha overlevd. Fortsatt Tippeligaspill i 2014 var et faktum

Cup
Start gikk fra runde til runde, og slo ut følgende lag:
Vigør, Egersund, Flekkerøy og Stabæk.
I kvartfinalen ble det et surt tap 0-1-tap hjemme mot LSK

Start 2
Det ble mange endringer i stallen for Borgersen og Pedersen. Mange avganger, og fasiten ble et yngre lag enn på lenge. Et opprykk til 2. divisjon ville vært optimalt, både for talentsatsingen og utviklingsarenaen til juniorene. Men motstanderne Jerv og Staal Jørpeland ble for sterke. Likefullt klarte det unge laget å kapre en bronse i serien. Det står det respekt av.

Landslagspillere
Alexander Jones og Sondre Tronstad var i 2013 fast inventar på G-17 landslaget, mens Joachim Eriksen gjorde sine saker bra på G-16 landslaget. Men også Espen Børufsen og Rolf Daniel Vikstøl fikk landskamp. På U-23, og det på Sør Arena under gamletrener Knut Tørum. Se mer her.

Administrativt
Økonomien i klubben var stram, og utgiftene ble kuttet strengt. Magne Kristiansen hadde i lengre tid signalisert sin egen avgang som daglig leder, og på høsten presenterte han Even Øgrey Brandsdal som Starts nye leder.

Start Stadion AS konkurs
Skatt sørs momskrav mot Start Stadion AS, (salget av navnerettighetene til Sør Arena) skapte ny uro rundt økonomien. Man valgte å la Start Stadion AS gå konkurs, og gikk i forhandlinger med kreditorene. Igjen viste Kristiansen dyktig manøvreringsevne.

Lisensfornying
Parallelt med dette måtte man sikre fornyet lisens fra forbundet. Med konkursen i Start Stadion AS forsvant egenkapitalen. Dermed måtte man jobbe med en omorganisering der klubben IK Start (med positiv egenkapital) overtar det økonomiske ansvaret fra Start Toppfotball AS. Dette innebar også en forenkling og effektivisering av strukturen. Færre styrer og møter.

Matthias Vilhjalmsson miniportrett
Matthias Vilhjalmsson miniportrett
Markus Heikkinen mini
Markus Heikkinen mini

Markus Heikkinen - arkitekten bak fornyet kontrakt.
 

Relevante lenker til sesongen:Terminlisten for 2013 ser du her

1b6vh16ywyqq91urx858fvurv2
IK Start lagbilde 2013

Bak fra venstre: Alejandro Castro, Rolf Daniel Vikstøl, Christian Tveit, Olufemi Oladapo, Matthias Vilhjalmsson, Espen Børufsen,  Amin Nouri og Alain Delgado.

I midten fra venstre: Mons Ivar Mjelde, Robert Hauge, Erik Ruthford Pedersen, Bismar Acosta,  Jesper Mathisen, Glenn Andersen, Jørgen Rostrup, Kurt Støen og Øyvind Evjen

Foran fra venstre: Ernest Asante, Espen Hoff, Solomon Owello, Håkon Opdal, Terje Reinertsen., Gudmundur Kristjansson, Henrik Dahlum og Sondre Tronstad.

Portrett av spillerne i 2013

Forrige sesong - - - Neste sesong

Annonse fra Obos-ligaen: