Proffkontrakt for Eftevaag

Johannes Eftevaag har skrevet under sin første proffkontrakt med Start.

Annonse:

- Dette er stort for meg. Start har vært den store klubben helt fra jeg var barn. Dette betyr at klubben har tro på meg, og det gir meg masse motivasjon, sier Johannes Eftevaag, som har skrevet under en kontrakt ut 2021-sesongen.

I likhet med Kristian Strømland Lien, som også skrev proffkontrakt nylig, så vil Eftevaag fortsatt tilhøre G19/Start 2-troppen, men han vil fortsatt trene jevnlig med A-laget.

- Johannes er en veldig seriøs og treningsvillig gutt, med god fotballforståelse. Han har hatt en fantastisk utvikling siden høsten 2018, da han begynte å spille midtstopper. Han var mye med A-laget i vinter og viste seg godt frem på både trening og i treningskamper, sier Atle Roar Håland, operativ leder for sport i Start.

Eftevaag kom fra Gimletroll, en av våre samarbeidsklubber, før 2016-sesongen, og nå håper vi han kan bli neste spiller fra Gimletroll som når Starts A-lag.

- Det er en spiller vi har stor tro på og vi ser frem til å jobbe videre med ham, sier Håland.

 

Venter på debuten

18-åringen har vært på benken i åtte kamper for A-laget denne sesongen, og han har allerede fått mye spilletid i treningskampene før sesongen. Neste store mål er å få spilletid i OBOS-ligaen.

- Året har egentlig gått langt bedre enn forventet, det har vært supert. Jeg har vært med på to treningsleirer med A-laget, trent jevnlig med dem og fått være med i mange tropper. Nå er målet å få spilletid i serien, sier den unge midtstopperen.

Han kombinerer spill for Start med skole på idrettslinja ved Kristiansand Katedralskole Gimle. Det blir lange og tøffe dager, men han trives.

- Vi har et supert opplegg i Start, alt er veldig profft, vi har gode trenere og bra økter. Opplegget for unge spillere er veldig bra, sier han.

johannes eftevaag foto ntb scanpix
Johannes Eftevaag (.t.h.) og Mikael Ugland før kampen mot Skeid i høst. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Inspirasjon for Gimletroll

Johannes kom til Start fra Gimletroll som 15-åring. Han ser tilbake på fine år i oransj drakt, og på løkka sammen med gode kamerater.

- Det var fantastiske år. Vi var en god gjeng som tilbragte mange time på banen sammen. Det gjør vi fortsatt, sier Johannes. 

Tyge Carlsen, daglig leder i Gimletroll, synes det er stas at en Gimletroll-gutt får proffkontrakt i Start.

- Det er veldig gøy for oss. Det er motiverende for alle de hundrevis av barna som spiller fotball i Gimletroll idag. Det å ha spillere fra lokalklubbene som får muligheten i Start er både viktig og bra, sier Carlsen.

 

Lærer av sin far

De siste sesongene har han blitt omskolert til midtstopper, ikke ulikt det hans far, Claus, ble i sin tid. Mens Claus var en målscorer av rang som unggutt, var Johannes sentral midtbanespiller. Som midtstopper er hans egenskaper med ball en av hans store styrker.

- Jeg tror jeg som type passer godt som midtstopper. Jeg har en god lærer i pappa der, og så lærer jeg mye av Damion Lowe, Joackim Jørgensen og de andre på A-laget. De er flinke til å gi råd, sier han.

johannes eftevaag
Eftevaag i aksjon for A-laget i treningskampen mot Jerv i vinter.

Pappa Claus var lenge Starts yngste spiller for A-laget, før Kristoffer Ajer slo den rekorden i 2014. Claus spilte ti sesonger for Starts A-lag, to sesonger i Brann og fikk med seg et proffopphold i belgiske Lierse. Han fikk også med seg tre landskamper. Hans bror, og Johannes sin onkel, Sjur Eftevaag, spilte også for Starts A-lag i flere år, men han fikk dessverre karrieren ødelagt på grunn av mye skader. Johannes er klar på at det er nyttig å ha en far og en onkel som har vært med på så mye i fotballen.

- Jeg har jo på mange måter blitt lært opp til at det er fotball jeg skal drive med og fotballspiller skal jeg bli. Det er alltid fotball i alle famileselskaper og ferier, med pappa og onkel Sjur. Så er vi en god gjeng fettere også som spiller fotball. Vi pleier å spille de unge mot de gamle, og nå har vi endelig begynt å slå dem! 

Hvilke midtstopper-råd får du av din far?

- Pappa er glad i de lange bakromspasningene, de som skaper noe. Han er glad i midtstoppere som tenker offensivt. Laget må frem for å score mål, sier Johannes, som er glad for rådene fra sine far og onkel.

- Både pappa og onkel Sjur har jo erfart mye, så de kan veilede meg litt av og til.

Neste oppgave for Johannes Eftevaag er oppgjøret mot Vålerenga i G19 Nasjonal CL.

Det første kvartfinaleoppgjøret endte 1-1 på Initlity Arena. Onsdag kl. 18.00 skal det avgjøres på Sparebanken Sør Arena.

 

 

Annonse fra Obos-ligaen: