IKSTART2017Lagfoto

Sesongen 2017

Opprykk, bedret økonomi og endret logo

Annonse:

Start ble nr 2 i 1. divisjon i 2017 og rykket direkte opp til Eliteserien.

Fra venstre bakerste rad: Mikael Birk Giæver Ugland (hospitant), Henrik Byklum (hospitant), Tobias Christensen (hospitant), Philip Sandvik Aukland (hospitant), Rolf Daniel Vikstøl, Niels Vorthoren, Tapio Heikkilä, Erlend Segberg, Dennis Agyare Antwi, Guðmundur Kristjánsson og Espen Fjone Børufsen.

Midtre rad fra venstre: keepertrener Erik Ruthford Pedersen, assistent-trener Andreas Jenssen, hovedtrener Steinar Pedersen, toppspillerutvikler Øyvind Dalseth, Henrik Robstad, Simon Andreas Larsen, Lars-Jørgen Salvesen, medisinske leder A-lag Jørgen Rostrup, fysioterapeut A-Lag Marianne Lislevand, oppmann Øyvind Evjen.

Første rad fra venstre: Thomas Zernichow, Andreas Hollingen, Jens Kristian Skogmo, Mats Olsen (hospitant), Håkon Eikemo Opdal, Benjamin Boujar, Daniel Aase, Abubakar Ibrahim, Eirik Wichne og Lasse Sigurdsen.

Opprykk fra OBOS-ligaen, avskjed med trener Steinar Pedersen, nye eiere og oppstarten av en drøm. Spesielt høsten 2017 var det veldig mye som skjedde på kort tid, og interessen for IK Start har for alvor blomstret igjen på Sørlandet.

TILGANGER

Følgende spillere kom foran eller underveis i 2017-sesongen:
Simon Larsen kom fra Vålerenga foran sesongen.
Thomas Zernichow kom fra Vindbjart foran sesongen.
Benjamin Boujar kom fra Vindbjart foran sesongen.
Niels Vorthoren kom også inn foran sesongen (stod uten kontrakt med andre klubber)
Abubakar "Abu" Ibrahim kom inn etter å ha imponert på prøvespill.

Dany N'Guessan kom inn som kontraktsløs spiller i begynnelsen av mai.
Nigel Reo-Coker kom inn som kontraktsløs spiller i begynnelsen av mai.

Damion Lowe kom fra Tampa Bay Rowdies (MLS) i sommerens overgangsvindu.
Adnan Hadzic kom fra Ørn Horten i sommerens overgangsvindu.
Kristján Floki Finnbogason kom fra FH (Island) i sommerens overgangsvindu
Steffen Lie Skålevik kom i sommerens overgangsvindu (på lån fra Brann)

Conor O'Brien kom inn i slutten av august, men siden han var uten kontrakt kunne han signere for Start.

AVGANGER

Følgende spillere forsvant foran 2017-sesongen:
Sean McDermott
Alex DeJohn
Robert Sandnes
Chidie Nwakali (var kun på lån)
Henrik Breimyr
Jibril Bojang
Austine Ikenna

Dany N'Guessans kontrakt ble terminert i begynnelsen av juli
Nigel Reo-Cokers kontrakt ble terminert i slutten av juni

SPORTSLIG

Start imponerte tidvis i treningskampene hvor man blant annet vant 4-0 borte mot Mjøndalen, 5-1 mot Sandnes Ulf og 4-3 borte mot Odd i Skien. Start gikk inn i sesongen med selvtillit og positivitet. Blant annet var det store forventninger til Lars-Jørgen Salvesen som hadde scoret 5 mål i treningskampene.

I serieåpningen gikk det derimot tungt og vi fikk med nød og neppe med oss 1 poeng etter at Tapio Heikkila utlignet på overtid. Vondt ble verre da både Lasse Sigurdsen og Lars-Jørgen Salvesen pådro seg alvorlige skader i de neste dagene. Salvesen var ute resten av sesongen og Sigurdsen også ute i mange måneder. Med kun en spiss tilgjengelig, ble Niels Vorthoren flyttet fram på topp - og det med voldsom suksess. Mellom 17 april og 2 mai scoret vår sympatiske hollender 6 mål på 4 kamper. Vi var uansett tynt besatt på topp og det ble hentet inn et par kontraktsløse spisser - uten spesielt hell. Allikevel fikk vi tatt jevnt bra med poeng og vi tok ferie på 2.plass - 6 poeng bak Bodø/Glimt, men med både Sandnes Ulf og Ranheim halsende like bak oss. Selv om vi hadde tatt bra med poeng og lå på 2.plass var det mange jevne kamper som hadde tippet i vår favør og det var langt mellom storspillet.

Etter sommerferien startet vi igjen bra og tok jevnt med poeng, men det gjorde lagene rundt oss også. Det eneste som var sikkert var at Bodø/Glimt var det eneste laget som var stabile nok, og dermed dro de fra de andre lagene ganske tidlig. Men Start hadde en evne til å unngå tap og selv om det ble noen uavgjorte kamper her og der, så var det tidlig klart at det ville stå mellom Start, Ranheim og Sandnes Ulf i kampen om den andre opprykksplassen bak Bodø/Glimt.

I overgangsvinduet hentet vi flere spillere og spesielt Steffen Lie Skålevik leverte fra første øyeblikk og ble fort en yndling med sin enorme innsats og sin målteft.

I siste halvdel av september hadde vi vår svakeste sportslige periode, og tok bare 2 av 9 mulige poeng i kampene mot Glimt, Fredrikstad og Levanger. Steinar Pedersen sluttet som A-lagstrener. Assistent Mick Priest + Joey Hardarson tok over hovedansvaret for A-laget.

Etter dette vant vi 3 kamper på rad og siden våre argeste rivaler slet i denne perioden, så var vi i realiteten sikret opprykk med 2 kamper igjen å spille. Den 28. oktober var det klart for opprykksfest foran over 6300 tilskuere, der seier mot Elverum ville sikre oss plass i det gjeveste selskap. Det endte med et flaut 0-1 tap, men siden Sandnes Ulf tapte sin kamp, kunne vi allikevel feire fortjent opprykk den ettermiddagen. Dermed ble oppholdet på nivå 2 kortest mulig.

I cupen ble det seier 5-1 mot Randesund, før Start røyk ut 3-4 for Fløy i andre runde. Dette i en kamp der hjemmelaget på et tidspunkt ledet hele 4-1. Og dermed var drømmen om cupfest på Ullevaal knust nok en gang.

START 2

Start 2 spilte denne sesongen på nivå 4 - i Norsk Tipping-ligaen avdeling 3 hvor man blant annet spilte mot Fløy. Start 2 endte til slutt på en 7. plass med 36 poeng. Laget vant 11 kamper, spilte 3 uavgjorte og tapte 12 kamper. Vår nabo Fløy vant serien suverent med hele 14 poeng ned til Pors på 2.plass og hele 23 poeng ned til Madla på 3.plass. I de innbyrdes kampene mellom Start 2 og Fløy endte det med 5-3 seier til Start-gutta på Sparebanken Sør Arena og med 3-2 seier til Fløy i kampen på Flekkerøya.

Laget startet sesongen fantastisk og ledet lenge tabellen. Faktisk tapte laget kun en av de 12 første kampene, men en forferdelig start på høst-sesongen ødela veldig mye. I denne perioden tapte Start-gutta blant annet 7 kamper på rad.

Toppscorer for Start 2 var Mikael Ugland med 11 scoringer.

UTENOMSPORTSLIG

Den 22. juni kom nyheten om at fem investorer ville ta over klubben og på et ekstraordinært årsmøte den 6. juli ble "Start En Drøm" applaudert gjennom.

De 5 personene som gikk inn i klubben var Christopher Langeland, Frode Fagerli, Mads Nesset, Kjetil Aasen og Robin Reed.

Start en Drøm AS ble opprettet med Christopher Langeland som styreleder og med Even Øgrey Brandsdal som administrerende direktør.

Etter at årsmøtet enstemmig gav tommelen opp for at toppfotballen skulle skilles ut fra resten av klubben har også administrasjonen i klubben blitt kraftig forsterket. Tor-Kristian Karlsen ble ansatt som sportslig leder. Asgeir Grøneng Hartveit og Eivind Haddeland ble engasjert på markedssiden og den 14. september ble det klart at tidligere landslagstrener i langrenn og skiskyting Morten Aa Djupvik skal inn i en HR-rolle i Start. Disse ansettelsene har blant annet ført til at flere nye spillere har kommet til klubben i løpet av sommeren og høsten i tillegg til at man har sett en betydelig interesse for å bli sponsor i IK Start.

Det var ingen tvil om at interessen for klubben tok seg betydelig opp mot slutten av sesongen, og det fikk man virkelig oppleve da man la ut forslag om å erstatte den gamle Start-logoen med et løvehode. Da engasjerte folk seg rundt om i hele landsdelen og etter noen runder fram og tilbake ble det vedtatt på et ekstraordinært årsmøte at man skulle fornye den gamle vimpelen og bruke det som Starts nye logo, men at man også skulle bruke den gamle vimpelen som hederstegn. I tillegg ble det vedtatt at løvehodet skulle brukes i markedssammenhenger og på enkelte supporterfeffekter. Dette var en løsning de fleste virket fornøyde med.

TILSKUERE

I 2017 var det 61 377 antall tilskuere på Sparebanken Sør Arena. Det gir et gjennomsnitt på 4091 tilskuere.

Den best besøkte kampen var kampen mot Florø da 8066 tilskuere kom. Det skal sies at man i denne kampen hadde en kampanje der man betalte kun 1 krone og at man fikk gratis hamburger om man kom tidlig nok.

Svakest oppmøte var det i kampen mot Strømmen da kun 2896 tilskuere betalte for billett.

ØKONOMI

Etter mange sesonger med anstrengt økonomi har ting bedret seg markant de siste par sesongene. Hvert år kommer NFF med en rapport der de deler klubbene opp i grønn, gul og rød sone. I utgangen av 2015 lå Start i rød sone, mens man var flyttet over i gul sone midtveis i 2016. I mai 2017 kom rapporten for hvordan tilstanden var ved utgangen av 2016 og Start var da flyttet over i grønn sone. Det betyr at NFF mener at Start har god kontroll over økonomien. Dette er gledelig, spesielt siden publikumstallene har vært svake i de siste sesongene. Den økonomiske situasjonen ble også betydelig forbedret da de fem investorene kom inn i klubben i sommer.

Spillerne kåret årets mål 2017

Spillerne kåret årets kamp 2017

Terminliste 2017 med resultater

Forrige sesong - - - Neste sesong

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 20.11.2017, oppdatert: 12.01.2018
Skrevet av: Frank Thomassen
Lagene