Oppfordrer til å droppe pengebruken i FIFA

Det nærmer seg seriestart i eserien og FIFA-spillere verden over har kastet seg over FIFA20. Mange som er kritiske til hvor mye penger enkelte bruker på såkalte "spillerpakker" på FIFA 20. Start ønsker å ta et tydelig standpunkt i mot den utviklingen.

Annonse:

Esportansvarlig i Start, Robert Sach, er veldig klar på at Start, og resten av de norske klubbene i den norske eserien, har tatt et tydelig standpunkt om at det ikke skal oppfordres til å bruke penger i FIFA20. De siste årene har det blitt stadig mer populært at spillere av FIFA og andre spill får tilbud om å kjøpe ulike "pakker" i spillene. FIFA-spillene gjelder dette i spillmodusen Ultimate Team (online) der man kjøper pakker med spillere i håp om å få noen av de beste spillerne. Omtrent som onlineversjonen av å kjøpe pakker med fotballkort.

Blant spillere som deltar i internasjonale turneringer i FIFA Ultimate Team er det ikke uvanlig at det brukes titalls tusen kroner for å få et best mulig lag.

- Vi i Start deltar i den norske eserien i regi av Norsk Toppfotball, vi konkurrerer ikke internasjonalt. Alle klubbene har blitt enige om at ingen av lagene gir spillerne penger til å bruke i spillet. Det er et tydelig standpunkt, og det at klubbene snakker godt sammen gjør også at vi har god kontroll, sier Robert Sach.

- I eserien har det heller ingen hensikt å bruke penger på laget ditt. Lagene spiller med lag med klare restriksjoner på hvor gode spillerne kan være, så man kan ikke kjøpe seg til et bedre lag enn de andre, sier Sach.

Sach forstår at mange reagerer på måten mange spillprodusenter oppfordrer spillerne til på bruke ekstra penger i spillet. Han oppfordrer også foreldre til å være bevisst på hva barna deres bruker penger på.

Lørdag arrangeres det FIFA-turnering på Sparebanken Sør Arena, og før hver hjemmekamp er det åpent for FIFA-spilling i Familieloungen.

- Vi har fokus på gleden i spill, ikke det å bruke penger. Alle turneringer og spillaktiviteter vi har på arenaen spilles med lagene som er på spillet. Ingen spiller med egne lag de har brukt penger på, sier Sach.

Vinner med "billiglag"

Georg Sautoglu, spillende trener for Starts esport-lag, synes det har vært en negativ utvikling de innenfor flere spill de siste årene, der det legges opp til å bruke mye penger om man vil kjapt opp og frem.

- Jeg synes ikke noe om at man skal bruke masse penger for å gamle på at man skal få gode spillere. Det blir også et press på barn og unge til å kjøpe pakker for å få god lag. De sammenligner lagene sine med andre, og det er stas å ha de største stjernene på laget. Det blir press på foreldrene også. Jeg oppfordrer mine følgere om å la være, sier Georg.

- Jeg synes det er bedre å være god med de spillerne jeg har.  Hvis man vil bli god ville jeg heller fokusert på å øve, lære seg spillet og utvikle taktikk, enn å prøve å kjøpe seg til et godt lag, sier Sautoglu. 

- Det er også mye gøyere å vinne med et lag av underdogs, sier han

Han forteller at han har brukt maks 1000 kroner på FIFA 20, mens han i turneringer han spiller online møter spillere som har brukt rundt 20.000 kroner på laget sitt. Dermed vekker det oppsikt i FIFA-miljøene når han gjør det så bra. Forrige helg deltok han i en såkalt "Weekend League" der det spilles 30 kamper. For blir rangert som en "Elite 1-spiller" må du vinne 27 av kamper. Det klarte han med et lag verdsatt til omtrent halvparten av det f.eks Cristiano Ronoldo alene koster på spillet.

- Mitt lag er verdt 650.000 på FIFA, mens jeg møtte lag med en verdi på 5-6 milloner. De har brukt masse penger på å kjøpe seg et godt lag, sier Georg.

Hvordan kan du vinne mot dem da?

- Det handler ikke bare om å ha det beste eller dyreste laget, men om å ha de riktige spillerne, en god taktikk og å faktisk ha øvd mye på spillet. I tillegg er det viktig med kosthold, fysisk trening og søvn for å klare å holde konsentrasjonen oppe gjennom slike turneringer, sier han.

- Jeg synes det er mye mer ære i å vinne turneringer med det laget du har, enn å bruke masse penger. EA Sports har dessverre lagt opp til at man kan bruke masse penger om man spiller Ultimate Team online, men jeg har vært bevisst de siste årene på at jeg ikke skal bruke masse penger på spillet.

Georg og de to andre esport-spillerne i Start, Kasper Hornnes og Jusup Shakbiev, lader nå opp til seriestarten i eserien 2. november.

I går var de samlet i Familieloungen på Sparebanken Sør Arena for å spille treningskamper mot Mjøndalen.

Lørdag kan du treffe esportlaget vårt på Sparebanken Sør Arena i forbindelse med Åpen Dag.

Følg Start E-sport på Instagram, Facebook og Twitter om du er interessert.

 

Annonse fra Obos-ligaen: