Mathias ønsker å fylle bestefars fotballsko

For 63 år siden skjøt Leif Grundetjern Start til Hovedserien for første gang i historien. I år håper barnebarnet Mathias Grundetjern å gjenta bedriften og sende Start til Eliteserien.

- Ja, det er jo det som er målet mitt. Ambisjonene mine er å få Start tilbake i toppen av norsk fotball. Det er en reise jeg og ønsker å være med på, sier Mathias Grundetjern (21) når vi har samlet han og bestefar på en snødekt Sparebanken Sør Arena.

Det var sist torsdag Start og Fløy bekreftet at de var enige om en overgang for Mathias Grundetjern. Den unge midtbanespilleren fra Flekkerøy skrev da under på en treårskontrakt med Start. Bestefar innrømmer at det var følsomt.

- Det kom ikke en tåre. Men det første jeg tenkte var at nå kommer jeg ikke mer på banen på Flekkerøy. Jeg har jo gått på Fløy-kampene kun for å se på Mathias. Men nå kommer jeg hit på Sparebanken Sør Arena for å se på ham i stedet, sier Leif Grundetjern, som fyller 85 år 30. april.

Det er ingen tvil om at Leif og Mathias har et spesielt forhold. Det beviste sønnesønnen i Fløy der han spilte med nummer 37 på ryggen – etter bestefars fødselsår.

- Jeg så tidlig, allerede da han var seks år, at han kunne bli god til å spille fotball. Det er tidlig å ha teften allerede som 6-åring. Noen lo jo av dette, men jeg så allerede da at han hadde de rette bevegelsene og blikket for spillet. Det er noen av hans sterke sider, sier bestefar.

 

Skjøt keeper inn i mål

Leif Grundetjern er en skikkelig Start-legende. Han begynte å spille på det han kaller «babylaget» som 12-åring, og gikk gradene til han debuterte på A-laget som 18-åring.

- De første A-kampene fikk jeg i juli 1955, da vi hadde en turnering her mot Fredrikstad og Hjørring. Fredrikstad hadde et «kjeeeeeempelag». Halve laget var landslagsspillere, med blant andre Bjørn Borgen, Per Kristoffersen, Arne Pedersen og Harry Boye Karlsen. Det var et utrolig lag, minnes Leif.

- Hva vet du om bestefars Start-karriere, Mathias?

- Han har jo fortalt noen historier opp igjennom. Jeg vet at han var lite glad i å sentre. At han var mest glad i drible og score mål. Vi har ikke tatt noen dypdykk i den og den sesongen. Men du har jo fortalt meg om da du skjøt en keeper inn i mål. Det er en historie du er veldig glad i, sier Mathias og titter lattermildt bort på bestefar.

 

Start 1959 Leif Grundetjern.jpeg
Starts lag fra 1959 med Leif Grundetjern som nummer to fra venstre i bakre rekke.

 

Trente to dager i uka

Toppfotball i dag er noe helt annet enn på 1950- og -60-tallet da Leif Grundetjern herjet på norske fotballbaner. Særlig er det skjedd mye på treningsfronten. I dag trener Start-spillerne nesten hver dag. Slik var det slett ikke på Leifs tid.

- Det er ganske fort gjort å fortelle om hvor mye vi trente, ler Leif, og fortsetter:

- Det var to dager i uka, tirsdag og torsdag, fra kl. 17 til 18.30. Det var alt.  Men jeg trente veldig mye utenom fotballen. Jeg var med i terrengløp om sommeren og gikk lange turløp på ski om vinteren. Jeg holdt meg i kjempegod form. God kondisjon hadde jeg hele året, og var noe av det jeg kunne «flyte på» i fotballen. Jeg kunne løpe bestandig, omtrent.

Leif Grundetjern pådro seg en skade i 1963, som gjorde at han valgte å legge opp som 26-åring. Fem år senere gjorde han comeback på A-laget, som imidlertid ble ganske kortvarig.

 

Mål og målgivende

Mathias Grundetjern var i fjor en av Fløys aller beste spillere i 2. divisjon. Sine kvaliteter viste han også fram da han i februar trente en uke med Start, og noterte seg for mål og målgivende i treningskampen mot Egersund.

- Hvordan skal du bli like gode som bestefar, Mathias?

- Jeg må nok trene hakket mer enn dere gjorde i alle fall, ler Mathias, ser bort på bestefar – og legger til:

- Jeg skal og vil gi alt på feltet, og være en 24-timers-utøver. Prioritere kosthold, søvn og trening. Så får vi se hva som skjer. Jeg er glad i å kjempe.

- Så kan vi vel regne med at du, Leif, er her på Sparebanken Sør Arena, når Mathias får sin første offisielle kamp?

- Å ja, det kan du lite på, svarer Leif Grundetjern.

 

PS! Birgitte Sættem, som er Mathias Grundetjerns tante, fikk sitt internasjonale gjennombrudd som håndballspiller da hun som 21-åring i 1999 var med på Norges lag som ble verdensmester.

 

Annonse fra Obos-ligaen: