Leif Grundetjern – 50-tallets Start-stjerne

Storscoreren Leif Grundetjern var en av de aller beste Start-spillerne på 50- og 60-tallet. Vi tok et lite dykk i historiebøkene. Foto: Leif Grundetjern og Start vinner 2-0 over Os og sikrer opprykket til hovedserien i 1959. Arkivfoto Fædrelandsvennen.

Annonse:

Tidligere i dag fikk vi besøk av Leif Grundetjern og barnebarnet, og nåværende Start-spiller, Mathias Grundetjern på Sparebanken Sør Arena. 

Intervjuet leser du her: 

Hele sekvensen ble så hyggelig, at vi bestemte oss for å legge ut deler av intervjuet også i videoformat. 


 

Nedenfor finner du en kort oppsummering av Leif Grundetjerns Start-karriere.

 

 

Vårt nyeste tilskudd i Start-familien, Mathias Grundetjern, har en stolt familietradisjon å opprettholde når han ikler seg Start-drakten for aller første gang denne sesongen.

For bestefar Leif var nemlig en av Starts aller største stjerner på 50- og 60-tallet, og var med å skyte laget til toppserien for aller første gang i 1959.

 

Kjørte motorsykkel fra Larvik – ble banens beste 

Da han banket inn fem mål i 11-1-seieren over Risør i 1956, skrev Fædrelandsvennen følgende om den unge «center forwarden»: «Leif Grundetjern, som hadde kjørt på motorsykkel hele ettermiddagen fra Larvik, var dagens mann på banen. Hans 5 mål viser hvor pågående han er.»

Flere ganger ble Grundetjerns mål kåret til årets mål, som blant annet dette i 5-0-seieren over Vigør i 1958:

«Leif Grundetjerns «drømmemål» var faktisk dagens beholdning i pokalkampen mellom Start og Vigør på Stadion i går. Det luktet formelig svidd av treverket da han 10. min før slutt fra nokså kort hold dundret av på direkten. Ballen føk som en kanonkule via tverrliggeren og opp i nettaket – og heldigvis for keeper sto han ikke i veien», lød det i avisen. 

I 1959 rykket Grundetjern og Start som Sørlandets første lag opp til hovedserien. Det ble med én sesong, men han og laget hadde for evig skrevet seg inn i Starts historie.

Start hovedserien 1960.png

Grundetjern fikk også med seg en B-landskamp for Norge, da vi spilte 2-2 mot Danmark i Aalesund i 1960, noe som langt ifra var vanlig for Sørlendinger på den tiden.

I ’63 skadet han seg og trappet ned, men i 68 gjorde han comeback som 31-åring i en kamp der de to Start-legendene Erik Ruthford Pedersen og Thorleif Breidalen debuterte.

Leif Grundetjern comeback 1968.JPG
Leif Grundetjern gjør comeback i 1968, mens Erik Ruthford Pedersen debuterer. Foto: Fædrelandsvennens arkiv.

– Formen er ikke som den var, sier Grundetjern, og jeg har gjort det klart at jeg helst bare vil spille B-kamper. Når klubbledelsen likevel insisterer, kan jeg saktens gjøre et forsøk.

 

Nedenfor finner du et knippe bilder fra karrieren til Leif Grundetjern fra Fædrelandsvennens arkiver. 

Start Johan Svennevig, Leif Grundetjern, Kjell Pettersen, Rolf Lie.png
Sterke Start-spillere – Johan Svennevig (t.v.), Leif Grundetjern, Kjell Pettersen og Rolf Lie.
Starts opprykkslag 1959 etter 2-0 mot OS.JPG
Start – Sørlandets første hovedserielag. Leif Grundetjern nummer to bakerst fra venstre.
Karsten Johannessen trener, Leif Grundetjern, Start 1961 fædrelandsvennen.JPG
Karsten Johannessen leder Start-treningen på idrettsplassen i mars 1961. Spissen Leif Grundetjern med ballen.

 

Annonse fra Obos-ligaen: