- Fotballen kom i andre rekke

Da Kevin Kabran brått mistet sin far ble det vanskelig å fokusere på fotballen. Etter et halvt år nærmere familien i Sverige føler han seg nå klar til å hjelpe Start til Eliteserien.

Kevin Kabran kom til Start før 2018-sesongen, og det ble kjapt knyttet store forventninger til svensken som hadde scoret 11 mål for Brommapojkarna i Superettan i 2017. Han scoret i debuten, i serieåpningen mot Tromsø, før både han og laget gikk inn i en tøff periode.

Men så løsnet det for Kabran, som trolig var Starts viktigste offensive spiller i sommerperioden i fjor. Seks eliteseriemål ble det, før han ble skadet i 3-0-seieren mot Lillestrøm i midten av september. 

Hvordan sesongen hadde endt om han ikke hadde fått den kneskaden er vanskelig å si, men at svensken kunne bidratt med det ene målet som kunne berget plassen er ikke utenkelig.

Kabran kom ikke tilbake på banen før i siste serierunde, og dermed fikk han være med på den tunge kvelden i Haugesund der nedrykket ble et faktum. En verst tenkelig avslutning på 2018. Men for Kevin skulle det bli verre.

Fotballen føltes ikke så viktig. Det kom i andre rekke.

— Kevin Kabran

Døde på nyttårsaften

Nyttårsaften2018 døde hans far. Det skjedde plutselig og uventet.

- Det var den tøffeste perioden i mitt liv, forteller Kevin.

Han fikk noen ekstra uker fri til å ta hånd om begravelsen og slikt, før han sluttet seg til Starts treningsleir på Gran Canaria.

- Det var veldig tøft å reise fra familien, og å ikke kunne være der for dem. Det var vanskelig for meg. Fotballen føltes ikke så viktig. Det kom i andre rekke.

Han forteller at han hadde et nært forhold til faren. Da han gikk bort følte han et sterkt ansvar og behov for å være nære moren og lillebroren som fortsatt bor hjemme.

- Familien kommer alltid først, og jeg ønsket å være nære dem i den perioden, sier han.

Trening granka kevin
Kabran under treningsleiren på Gran Canaria i vinter.

Lånt ut

I starten av april inngikk Start en utlånsavtale med Elfsborg. Dermed fikk Kabran også oppfylt ønske om å spille på øverste nivå. Han hadde aldri spilt i Allsvenskan tidligere. Avtalen varte frem til 1. august, med mulighet til å forlenge den. Samtidig forlenget Kabran avtalen med Start frem til 2021.

- Det var fint å komme nærmere familien. Elfsborg er tre timer unna Stockholm, men jeg var mye hjemme da jeg hadde fri og da vi spilte mot lag i Stockholm. Det føltes godt å kunne hjelpe til hjemme, men det var også viktig for meg, sier han.

Da det ble klart at Elfsborg ikke kom til å forlenge låneavtalen eller prøve å kjøpe ham, returnerte Kabran til Start 1. august. Han gikk rett inn på laget som slo Kongsvinger 3-1. Kevin noterte seg for en målgivende pasning og var nære scoring. Smilet var også på plass.

- Månedene i Sverige har hjulpet meg mye. Det var veldig fint at jeg kunne være der i den perioden, både for meg og for familien min. Nå er det lettere, og jeg føler at jeg kan ha fullt fokus på fotballen og det å prestere på mitt beste nivå, sier han.

Han forteller at formen er bra, selv om det er en stund siden han spilte 90 minutter. 11 kamper ble det i Allsvenskan. Han beskriver nivået som relativt likt Eliteserien, men at de fleste lag spiller en mer ballbesittende type fotball i Sverige.

Tatt godt i mot

Siden han forlot Start har vi byttet trener, og det har vært et par utskiftninger i spillerstallen, men det har ikke vært vanskelig å komme inn i gruppa igjen.

- De fleste var jo her da jeg dro. Joey var jo i klubben hele tiden, så jeg kjente han godt. Men alle har tatt meg veldig godt imot, sier Kevin, som flyttet rett inn i leiligheten som Kristjan Floki Finnbogason flyttet ut av et par dager tidligere.

Kabran merker godt at stemningen i klubben er bedre nå enn i starten av sesongen, og den har ikke blitt noe dårligere etter at laget noterte seg for seier nummer fem på rad mot Kongsvinger.

- Det føles som at det er en veldig positiv følelse og stemning rundt både laget og klubben som helhet, sier Kevin, som også synes det har vært veldig bra nivå på treningene siden han kom tilbake.

- Alle spillerne vil vinne og utvikle seg. Det har vært veldig fint, sier han.

Kabran Güven
Kabran i fint driv, med Kongsvingers Güven hengende på slep.

Nå ser han frem til en spennende høst, der opprykk til Eliteserien er det store målet.

- Det er det vi jobber mot. Jeg mener vi har store muligheter til å rykke opp, det er i våre egne hender. Men vi må bare ha fokus jobbe hardt på treningene, og å ta hver eneste kamp som en cupfinale, sier han.

Neste cupfinale kommer allerede fredag kveld. Da venter opprykksrival Sandefjord på bortebane.

Annonse fra Eliteserien: