Var med og dro i gang

Annonse:

I år er det 50 år siden Starts egen klubbavis, Starteren, kom ut med det første nummeret. 

Sentralt i arbeidet den gangen, Finn Hanssen, en ildsjel i Start helt siden krigens dager. Og fortsatt er Hafi, som han kalles i Start-kretser, en aktiv herre. Få har som ham tjent Start så trofast - og det i mer enn en "mannsalder".

Han kom til Kristiansand i 1938. Faren arbeidet på jernbanen, og i den tiden ble personell beordret til nye stillinger. Så skjedde med familien Hanssen noen år før krigen brøt ut. Man forlot hjembyen Trondheim og satte kursen sørover, men ikke før han hadde blitt kretsmester for såvel småguttelaget, guttelaget og juniorlaget i klubben Wing og det på en og samme sesong - som småguttespiller! Wing ble i sin tid etablert som en ren gutteklubb, men som med årene vokste til å bli en stor idrettsklubb med stor tilslutning i strøket hvor familien Hanssen bodde. Vel på plass i Kristiansand, fant Finn Hanssen snart sine likesinnede. Det gikk i ballidretter på Gimlemoen så snart skolen var ferdig.
Etter en tid ble han innmeldte i Vigør, som ville ha ham med på guttelaget.

Ble med i 1946

Ganske tidlig valgte Finn Hanssen sin yrkesvei. Han ville bli journalist, og fikk jobb i Fædrelandsvennen. Da Start skulle avvikle klubbens årsmøte i 1946, ble Finn Hanssen sendt for å dekke det for Fædrelandsvennen.

- Jeg kjente Karsten Johannessen, og da Start trengte folk til å sitte i juniorstyret, ble jeg forespurt, men svarte at jeg ikke var medlem. Jeg fikk da til svar at det ikke var noe problem. På møtet ble jeg medlem, og innvalgt i juniorstyret, som i tillegg bestod av Trygve Hamre, Karsten Johannessen og Dagfinn "Solo" Hagen, forteller han. Og da han først ble med, var han med for fullt. Han satt som medlem av styret da Start vant 16 av 21 kretsmesterskap i løpet av en tidsbegrenset periode. I 1950 ble han formann i juniorstyret. På denne tiden hadde junioravdelingen 354 medlemmer.

- En fin tid, hvor tilslutningen var meget stor, beretter han. Det var også i denne perioden at Finn Hanssen ble med da det ble planlagt å lage en klubbavis i Start.

Jannes Bjørnsen første redaktør

Rolf Hafsett var en meget aktiv og iderik mann i Start. Han sammenkalte vinteren 1946/47 til et møte hvor formålet var å se om det lot seg gjøre å etablere en klubbavis. Det ble i kjølevannet av dette arbeidet bestemt at Jannes Bjørnsen skulle være redaktør av Starteren. I tillegg var også Oldmann Bueklev med, en kar som hadde spilt flere sesonger på A-laget, og som i tillegg var svært ivrig i alt som angikk klubben.

- Oldmann Bueklev var en drivende kraft i Start, og det er synd han ikke har vært så mye med i klubben de siste årene, sier Hanssen.
Før krigen arrangerte Start medlemsaftener, i den tiden da klubbens "hjem" var Turnhallen, og senere i Håndverkeren. På den tiden ble det av og til laget en håndskrevet avis. Men i 1947 var man klare til å gi ut en trykt klubbavis. Start ble dermed den første klubben som på Sørlandet kunne skilte med å ha et eget medlemsorgan.

- Selv om Starteren til tider har vært utgitt noe uregelmessig, har avisen overlevd, og er trolig en av få eksisterende klubbaviser som har vært i drift usammenhengende de siste 50 år. Ved starten i 1947 ble det bestemt at Starteren skulle komme ut med fire numre i året. Senere ble dette øket til seks utgivelser. Finn Hanssen har i over 40 år vært en av Starterens største bidragsytere hva angår produserte artikler.

Egil Torjussen

- Men ingen kan måle seg med Egil Torjussen som i en årrekke var redaktør. Egil har gjort en fantastisk jobb. Uten hans mangeårige innsats hadde det kanskje ikke vært noen klubbavis i dag, mener Finn Hanssen.

Finn Hanssen har som den klubbmannen han alltid har vært, bekledd en rekke verv i Start. Formann i hovedstyret ønsket han aldri å bli. Viseformann har han derimot vært. Han kan også se tilbake på en periode hvor han var med i UK (uttakingskomiteen til 1. laget).
- En artig periode. Start var allerede den gangen (etter krigen, red. anm.) den førende klubben i regionen, og under folketoget 17. mai, var det alltid Start som representerte det største innslaget, minnes han.
Han kan også se tilbake på en lengre periode som trener i junioravdelingen. "Halvveis og delt" har aldri vært Finn Hanssens kjennemerke. Skulle man først være med, fikk man gjøre en skikkelig jobb. Det har gitt seg mange utslag. Som da han var trener, og treningskveldene ble så mange og lange at barna som Finn og hans Ruth hadde fått, måtte på Stadion for å treffe pappa.

Rosenborg

- Som trønder har det vært moro å følge Rosenborgs innsats de senere år, selv om jeg alltid har vært starter av et helt hjerte når Start har møtt RBK. Egentlig en bemerkelsesverdig fremgang historien tatt i betraktning. I gamle dager var nemlig RBK en gutteklubb i Trondheim. Det var Freidig, Brage og Kvik som var "klubbene". Freidig kunne i 1948 titulere seg som den første seriemesteren i Norge.

- De senere år har fotballen her på berget blitt mer og mer profesjonalisert. Denne utviklingen har gått på bekostning av klubbånden hos spillere, ledere og medlemmene for øvrig. Det som har skjedd lar seg ikke stoppe. Men utviklingen har nok gått for langt, og førte blant annet til miseren i Start som fikk sin løsning sist vinter. I mine øyne er ikke Start lenger den samme klubben, etter etableringen av Start Toppfotball AS og Starthallen AS. Dessverre har Start for få medlemmer i dag. For noen år siden var medlemstallet godt over 1.000. I dag er tallet langt lavere. Dette burde det bli gjort noe med slik at utviklingen kunne snus. Flere medlemmer betyr jo i siste instans at støtten ute blant folk flest vil øke, og det mener jeg Start, og enhver annen klubb for den saks skyld, er avhengig av, sier Finn Hanssen.

Start må finne sin vei

- Klarer Start å spille seg opp igjen til Tippeligaen, tror jeg Start vil få det vanskelig. De klubbene som har godt med penger, er det som også vil dominere klubbfotballen i Norge. Jeg tror nok den tiden er forbi som på midten av 1970-tallet, da Start på en og samme kveld hadde med fem mann på A-landslaget (Roy Amundsen, Trond Pedersen, Stein Thunberg, Svein Mathisen og Helge Skuseth), mens Audun Myhre spilte på U-landslaget.

- Start må finne sin vei og satse på de virkemidlene som skaper oppslutning internt i klubben og ute blant folk flest. Vel så viktig er det å finne den spillestilen som publikum flest liker. Jeg er tilhenger av den form for fotball som Erik Mykland står som representant for, hvor det er rom også for artisteriet, underholdningen. En av årsakene til at Brasil har sine tilhengere verden over, er at den fotballen som Brasil spiller alltid representerer noe helt spesielt, noe som på en spesiell måte rører ved enhver fotballelskers hjerte.

Opprinnelig publisert desember 1997

Annonse fra Obos-ligaen: