IK Start og idrett under andre verdenskrig

Det var få tilskuere tilstede under Nasjonal Samlings NM i fotball på Bislett 1943. En turnering som pga på grunn av idrettsstreiken ikke regnet som offisielt Norgesmesterskap. (Foto: Ukjent/Arbeiderbevegelsesn arkiv og bibliotek)

Annonse:

Under den tyske okkupasjonen av Norge (1940–1945) ble norsk idrett forsøkt nazifisert gjennom opprettelsen av NS Idrettsforbund. Som en reaksjon på dette valgte mange idrettslag, inkludert I.K. Start fra Kristiansand, å boikotte den offisielle idretten.

Dette var en del av den såkalte *idrettsstreiken*, en bred sivil motstandsbevegelse der klubber og utøvere nektet å delta i nazistisk kontrollerte aktiviteter. I.K. Start sluttet seg til denne idrettsfronten og deltok ikke i NS-organisert idrett.

Klubben var dermed en del av *den illegale idretten*, også kjent som *jøssingidrett*, hvor folk fortsatte å trene og konkurrere utenfor okkupasjonsmaktens kontroll, ofte i skjul ute i naturen. Denne formen for sivil motstand ble sett på som viktig for å opprettholde nasjonal identitet og motstandsvilje.

Reaksjonen fra myndigheten gikk så langt at I.K. Starts formann Finn Hansen og sekretær Bjarne Sørensen skulle fremstilles for NS-folkedomstol anklaget for rettsstridig å ha hindret idrettsarbeidet. Bakgrunnen var at I.K. Start på en ekstraordinær generalforsamling våren 1941 hadde gjort et vedtak om å ikke gå inn på den «nye» idrettsordningen, noe som var fattet med 66 mot tre stemmer på ekstraordinært årsmøte i 1941. Og heller ikke ville overlate klubben til de av medlemmene (tre) som ville følge ny-ordningen.

På grunn av meget godt arbeid fra Starts advokater ble saken trukket fra rettsapparatet.  Start var den eneste fotballklubben som ble tiltalt i denne «Folkedomstolen»

Start spilte under denne perioden kun tre illegale kamper mot Vigør, vant to og klarte en uavgjort. Klubbens medlemmer deltok også i illegale ski- og orienteringsløp.

Klubben var på denne måten en del av den bredere idrettsfronten som motarbeidet nazistenes forsøk på å kontrollere norsk idrett. For øvrig var mange av klubbens medlemmer å finne blant «gutta på skauen» og havnet i fangenskap av den grunn. Men dette er en annen historie.

Omtalte Finn Hansen er for øvrig far til æresmedlem Finn Hansen som var i ledelsen i I.K. Start på 70- og 80-tallet.

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 18.04.2025
Skrevet av: KI , CVA og Ole-Bernt Kristoffersen