- Trist at vi ikke kan reise til Tanzania

Den årlige turen til Afrika for å følge opp prosjektet Start Life Support er involvert i sammen med Kaspar Strømme og Strømmestiftelsen har vært et høydepunkt for både spillere og andre i Start. Korona stoppet årets tur.

Annonse:

- Det er et høydepunkt for de Start-spillerne som får lov å være med å se det. Det er noe folk synes er leit at ikke blir noe av denne vinteren. Alle som har vært med har skrytt veldig av turene. Man får oppleve så mye, på godt og vondt. Det er utrolig interessant å se de prosjektene vi er involvert i, og hvilken forskjell det gjør, sier Espen Børufsen

Den tidligere venstrevingen er nå godt i gang i sin nye jobb som ansvarlig for samfunnsansvar i Start. Nylig hadde han besøk av Richard Strømme, daglig leder i Kaspar Strømme AS. 

Helt siden Kaspar Strømme ble med som sponsor i Start Life Support i 2009, har prosjektene i Afrika også vært noe som har betydd mye for Kaspar Strømme.

Hvert år har en delegasjon fra Start, Kaspar Strømme og Strømmestiftelsen reist til Afrika for å se hvordan det står til med prosjektene de er involvert i. Med korona og de restriksjonene pandemien gir, har det lenge vært klart at det ville bli vanskelig å få til en tur i år. Og ettersom det er ønskelig å ha med Start-spillere på turen må det nok vente til etter sesongen er ferdig.

- Jeg besøkte prosjektet vårt i Mbale fire ganger i løpet av de ti årene vi var involvert der. Så har jeg vært i Tanzania en gang etter det, forteller Richard Strømme.

Fotballanlegg i Mbale

Gjennom ti år har Start, Kaspar Strømme og Strømmestiftelsen bidratt til å bygge fotballbaner, toaletter og garderobebygg i byen Mbale i Uganda. Hensikten er å bruke fotballen til å hjelpe vanskeligstilte barn og unge som har hatt en vanskelig oppvekst som gatebarn i den fattige byen. Fotballen er et lyspunkt i livet – og en viktig faktor til å hjelpe barna bort fra gata og tilbake til livet.

Child Restoration Outreach (CRO) var vår samarbeidspartner i Uganda. Dette er et daghjem for gatebarn i den fattige byen. I 2018 kunne man konstatere at prosjektet i Mbale kunne stå på egne bein, og derfor valgte Start Life Support et nytt bistandsprosjekt sammen med Strømmestiftelsen og Kaspar Strømme.

Landslag Mbale
Bildet tatt etter landskampen mellom Norge og Uganda under besøket i Mbale i 2016. Jesper Mathisen og Håkon Opdal var Start-spillerne som var med på turen.

Løfter kvinner gjennom fotball

Valget falt på Tanzania. I byen Dar es Salaam, en by med cirka seks millioner innbyggere, jobber vi sammen med organisasjonen OCODE (Organization for Community Development). I 20 år har OCODE jobbet med å forbedre helsen og livskvaliteten for innbyggerne, med spesielt fokus på å gi barn og unge utdanning. Strømmestiftelsen har sammen med OCODE startet sitt Bonga-program for unge kvinner i byen. Det er et program som tar sikte på å gjøre kvinner stolte og selvstendige, og gi dem mulighet til å tjene egne penger slik at de unngår tidlig ekteskap, overgrep og utnytting. 

Som et pilotprosjekt er fotball blitt en del av Bonga-programmet, noe de unge kvinnene i Tanzania har satt stor pris på. Gjennom fotball får de mestring og stolthet, og de får en annen respekt og posisjon i lokalsamfunnet. Et par av kvinnene har også på kort tid utviklet seg til å bli landslagsspillere for Tanzania.

Rådgiver i Strømmestiftelsen, Lars Saaghus, forteller at prosjektet i Tanzania har vært en stor suksess så langt.

- Det går veldig bra. Samarbeidet med Bonga-gruppene er nøkkelen. Det er et program på full tid, der de får mulighet til å spille fotball, men også få undervisning slik at de kan skaffe seg et yrke og få en utdannelse. Det er cirka 300 jenter i prosjektet nå, sier Saaghus.

Han forteller at prosjektet har bidratt til å gi både kvinnefotball og kvinnene generelt i området et løft.

- Jenter spilte ikke fotball før, nå får de lov og de får status. Da vi kom ned så var det ingenting, men interessen for fotball var stor. Så det var enorm oppslutning da vi startet med det. Nå er det flere jenter fra våre prosjekter som har fått spille på landslaget og som har blitt plukket opp av toppklubber i Tanzania, sier Saaghus.

Hvordan har korona rammet prosjektet?

- Tanzania og det området vi jobber i er lite rammet. Så de fungerer bra, det er full aktivitet, sier han.

besøk i tanzania 2019 23
Henrik Robstad i fint driv under en kamp mot noen av kvinnene i Bonga-prosjektet i Tanzania i 2019. Til høyre er Tobias Christensen som også var med på turen.

Godt samarbeid

Saaghus forteller at samarbeidet med Start og Kaspar Strømme har vært veldig fruktbart.

- Resultatene er veldig gode og samarbeidet har vært veldig interessant. Det er klart det har vært et viktig trekkplaster å ha med Start. Kasper Strømme har også vært sterkt med hele veien. Jeg vil si dette er at av de beste samarbeidene vi har hatt i Strømmestiftelsen, sier Saaghus.

- Prosjektet i Mbale fungerer fortsatt veldig bra, de står på egne bein. Anlegget og lokalene vi bygde står igjen og gir dem mulighet til å drive videre. Det er viktig at de ikke gjør seg helt avhengige av hjelp, sier Saaghus og legger til at det er slik de jobber med alle prosjekter i Strømmestiftelsen.

- Ja, målet er alltid å bygge opp noe som etterhvert kan overlates til lokale krefter. Derfor der det viktig med gode samarbeidsorganisasjoner lokalt, sier han.

børufsen mbale
Espen Børufsen sammen med Rolf Daniel Vikstøl og Amin Nouri under besøket i Mbale i 2012.

- Det gir inntrykk

Gjennom de siste 12 årene er det mange spillere fra Start, og ansatte i Kaspar Strømme, som har fått sterke inntrykk og store opplevelser i Afrika.

- Det er noe annet å se det med egne øyne. Bare det å få oppleve hvordan ting fungerer i samfunnet der er spesielt, sier Richard Strømme.

Han følger fortsatt med på prosjektet i Mbale, selv om de ikke er involvert lenger. Der kan han se at gatebarn han møtte for mange år siden i prosjektet, nå har vokst opp til å bli ledere i organisasjonen.

- Det er utrolig givende å se, sier Richard, som besøkte Mbale for første gang i 2008.

- Da ble vi med for å bidra med kompetanse på hvordan vi kunne bygge baner der nede, ettersom vi hadde bygd Sparebanken Sør Arena. Men alt var jo totalt annerledes, så det var ikke så mye som var overførbart der, sier han og smiler.

Men besøket gjorde inntrykk og siden har Kaspar Strømme vært med som sponsor i Start Life Supports internasjonale samfunnsengasjement.

Børufsen var med på turen til Mbale i 2012, og skulle også vært med en gang til, men barnefødsel, operasjon og eksamener har satt en stopper for det foreløpig. Nå ser han frem til å ta med seg noen av dagens Start-spillere ned til Afrika med neste anledning.

- Vi er veldig stolte av det vi har vært med på gjennom disse årene, og takknemlige for det gode samarbeidet med Kasper Strømme og Strømmestiftelsen. Vi ser frem til å besøkte prosjektet i Tanzania igjen og til å fortsette dette gode samarbeidet, sier Børufsen.

 

Annonse fra Obos-ligaen: