- Ramadan er viktig for meg som troende muslim

Starts Alagie Sanyang (bildet) er troende muslim og overholder ramadan. Det betyr at han nå verken har spist eller drukket mellom soloppgang og solnedgang siden 2. april. Mandag er fastemåneden over, noe 25-åringen er både glad og litt lei seg for.

Annonse:

– Ramadan er en av de helligste månedene i den islamske kalenderen, og noe man går og gleder seg til. Samtidig ser jeg fram til å komme inn i vanlige rutiner igjen, kunne spise og trene godt og få kroppen 100 prosent igjen, sier Alagie Sanyang før torsdagens trening på Sparebanken Sør Arena.

Ramadan er den niende måneden i den islamske kalenderen og altså islams fastemåned. Det mest fremtredende aspektet ved akkurat denne måneden er faste som blir praktisert fra soloppgang til solnedgang. I år varer ramadan fra 2. april til 2. mai.

– I islam har vi fem søyler; og ramadan (fasten) er en av dem. Det er ikke et «must» for alle å faste, men hvis du er kapabel til det, så gjør du det. Ramadan er viktig for meg som troende muslim, sier spissen Start hentet fra KFUM-Kameratene Oslo i vinter.

Første måltid klokken 04

Alagie Sanyang sier det er krevende å være toppidrettsutøver og ikke kunne innta så mye næring som ønskelig på en hel måned, og også forandre litt på døgnrytmen.

– Ja, på det nivået vi trener er det tøft å ikke få i seg den næringen man trenger for å kunne prestere hundre prosent. Men når jeg faster så ser jeg på det som en utfordring til kroppen min og hverdagen min som jeg må gjøre det beste ut av. Jeg føler at jeg klarer meg veldig fint.

26-åringen spiser sitt første måltid klokken 04 om natten. Så sover han litt før han ved 08-tiden beveger seg fra leiligheten på Bjørndalssletta til Sparebanken Sør Arena for å trene. Deretter drar han hjem og slapper av før døgnets andre måltid.

– I stedet for å ha frokost klokken 09, så har jeg den klokken 04. Og i stedet for å ha middag klokken 17-18, så har jeg den klokken 21. Ting blir altså bare skjøvet på. Det kan bli tre måltider, det spørs hvor mye magesekken rekker å få i seg og fordøye, ler Alagie, som er født i Gambia.

Avstår fra all negativitet

Alagie Sanyang forteller at han som liker å trene ekstra mye, går litt ned i vekt i løpet av ramadan. Men han føler ikke at fasten går ut over humøret hans.

– Jeg føler at jeg har vært blid og gitt mye av meg selv hele måneden. Ramadan handler om at man skal være en bedre utgave av seg selv og gjøre ting skikkelig, sier Alagie – og legger til:

– Jeg føler at jeg gjennom hele ramadan har vært den beste versjonen av meg selv, vært en god lagkamerat og støttende både på og utenfor banen. Dette er noe jeg tenker bevisst på. Man skal ikke gjøre noe dumt under ramadan, men avstå fra all negativitet og ikke tenke negativt om andre mennesker, for eksempel.

Ramadan avsluttes med id, en feiring som i år tar til ved solnedgang 2. mai. Ordet id betyr bokstavelig talt fest (id al-fitr), og er også en viktig høytidsdag for troende muslimer.

– Etter at vi har fastet en måned, så feirer vi en kveld at «jobben» er gjort. Vi sier «ramadan kareem» til hverandre, noe som er omtrent det samme som når kristne sier «god jul». På id-festen pynter vi oss og spiser god mat. Det er omtrent som en norsk julaften, avslutter Alagie Sanyang.

 

FAKTA:

Navn: Alagie Sanyang

Født: 11. september 1996 i Gambia

Høyde: 185 cm

Posisjon: Angrepsspiller

Draktnummer: 10

Tidligere klubber: Teie, Tønsberg, Asker, Moss og KFUM-Kameratene Oslo

Annonse fra Obos-ligaen: