Møt Jonas fra Gatelaget

- Gatelaget har hjulpet meg veldig, sier Jonas.

Annonse:

Vi møter Jonas på arbeidsplassen hans, Fristeren Catering, på Sparebanken Sør Arena. Jonas startet på Gatelaget til IK Start i september 2019 og har siden den tid hatt en utrolig utvikling. I dag er han 60 kg lettere, er kvitt de største psykiske plagene og er på god vei inn i arbeidslivet.

Jonas har alltid vært glad i fotball, men sluttet med fotball grunnet en vanskelig barndom som gjorde at han falt utenfor skole og arbeid. Det resulterte i flere psykiske plager og en vektøkning fordi han ikke hadde det bra. I 2019 ble han overtalt av en venn til å se en sponsorcup med Gatelaget, og etter det har han så å si ikke gått glipp av en eneste trening.

- Jeg er veldig glad for at jeg så på cupen, det var det som var vendepunktet for at jeg valgte å starte på Gatelaget, sier Jonas.

DSC_0527

Var redd for å ikke passe inn

Jonas var litt skeptisk til Gatelaget da han hørte om tilbudet. Han visste det var et bra tiltak, men trodde Gatelaget kun var et tilbud for personer med rusproblematikk og ikke for han som sliter med psykiske lidelser. Jonas var redd for å ikke passe inn.

- Da jeg var tilskuer på sponsorcupen de hadde så jeg at det var alle mulige type folk, og det var det som gjorde at jeg turte å komme. Det er jeg veldig glad for.

Hvordan var første trening?

- Jeg var nervøs i forkant av første trening og syntes det var skummelt å være ny. Men jeg tror ikke jeg kunne blitt tatt noe bedre imot. Alle var utrolig inkluderende uavhengig av hvilken bakgrunn man har. Jeg tror ikke jeg har gått glipp av en trening etter at jeg ble med.

DSC_0539

Koronaåret

Da koronaen inntraff var Jonas på en stigende kurve. Han hadde vært på Gatelaget i 5-6 måneder, jobbet på Fristeren Catering i to uker og alt så lyst ut. Den positive kurven flatet fort ut og det var veldig tungt i starten. Alt ble stengt og det tok noen måneder før Gatelaget kunne starte treninger igjen. Da treningene startet igjen var det uten nærkontakt, men Jonas er glad for at det var et tilbud som bidro til fysisk aktivitet.

- Jeg er glad for at Gatelaget har hatt treninger gjennom pandemien slik at vi har fått noe fast å dra til, det har vært viktig å være i fysisk aktivitet.

DSC_0550

I arbeidstrening 

Start som klubb ønsker å være behjelpelige med å skaffe arbeidstrening. Gjennom Gatelaget har Jonas fått mulighet til å jobbe hos en av partnerne til Start. Da han etter noen måneder på Gatelaget fikk tilbud om arbeidstrening hos Fristeren Catering på Sparebanken Sør Arena, tok det ikke lang tid før han sa ja.

- Målet er å komme ut i fast jobb så raskt som mulig. Jeg har kompetansebevis innenfor kokkeyrke, så å få muligheten til å jobbe på Fristeren Catering har vært helt topp. Det var midt i blinken!

DSC_0671

«Gatelaget har hjulpet meg veldig»

Gjennom Gatelaget har Jonas fått hjelp til å komme seg videre fra de fleste av sine psykiske vansker, røttene ligger der så klart, men han har det veldig mye bedre enn han hadde det for noen år siden. Gatelaget har bidratt til at han har fått mulighet til å ta tak i det han har ønsket å bedre for seg selv. For Jonas har vektnedgangen har vært viktig med tanke på å holde ut en arbeidsdag og for psyken. Det har bidratt til å øke selvfølelsen og kvitte seg med det som fra før har tynget. Jonas trekker også frem trenerne som gode støttespillere. Trenerne har bidratt til gode samtaler og oppfølging.

- Gatelaget har hjulpet på flere nivåer. Både det å ha fått være i aktivitet med fotballen og at de har hjulpet meg i gang. De har fått meg i arbeid, jeg hadde nok ikke hatt en jobb å gå til nå hvis ikke det hadde vært for Start. De har hjulpet meg veldig.

DSC_0586

Felleskap

Når Jonas blir bedt om å fortelle hva som har vært det absolutt beste med Gatelaget trekker han frem felleskapet og den fine relasjonen blant spillerne.

- Min største frykt da jeg skulle begynne var at jeg ikke skulle passe inn siden jeg ikke har den bakgrunnen jeg antok at alle hadde. Men det å føle på hvor godt jeg ble tatt imot og se hvor godt alle blir tatt imot har vært veldig viktig. Det er veldig fine og inkluderende folk på Gatelaget.

Målet fremover er å få seg en jobb så raskt som mulig, gjerne innenfor kokkeyrket. Korona har satt alt på vent, men når landet åpner er planen å fortsette arbeidet med å finne seg en jobb. Fotballen vil Jonas ikke slutte med, og Gatelaget har gitt han troen på at han kan finne seg en breddeklubb hvor han kan fortsette med fotball når hans tid på Gatelaget er over.

DSC_0730

Du kan lese mer om Starts Gatelag her

 

Annonse fra Obos-ligaen: