Bolaños sin fantastiske karriere

Christian Bolaños er klar for å skrive et nytt kapittel i det som allerede er en lang og innholdsrik fotballkarriere.

Annonse:

20. august ble Christian Bolaños presentert som Start-spiller igjen. Vi har sett på noe av det han har opplevd i sin svære innholdsrike karriere.

2005 var året da Start tok norsk fotball med storm og burde stukket av med klubbens tredje seriemesterskap. Nordlies Start-gutter endte med sølv, men flere av spillerne fikk sine store gjennombrudd som spillere.

To av dem var Marius Johnsen og Kristofer Hæstad, som begge ble belønnet med landslagsdebut for Norge i slutten av mai det året.

De kom inn som innbyttere i en treningskamp mot Costa Rica på Ullevaal, en kamp som ikke huskes for så mye annet enn at Frode Johnsen scoret vinnermålet tolv minutter før full tid.

På motsatt banehalvdel kom det også inn en debutant etter en drøy times spill. 21 år gamle Christian Bolaños fikk sin landslagsdebut på Ullevaal den kvelden. Og i løpet av 2005 skulle den teknisk begavede kantspilleren fra Saprissa skulle gjøre seg sterkt bemerket.

 

Imponerte i klubb VM

Saprissa vant seriemesterskapet i 2004 og senere vant de også CONCACAF Champions' Cup, en turnering for de beste klubbene fra Nord- og Mellom-Amerika. Det gjorde at de kvalifiserte seg til VM for klubblag i Tokyo i desember 2005. 

I kvartfinalen møtte de australske Sydney FC, som hadde en aldrende Dwight Yorke som sin store profil. Bolãnos scoret kampens eneste mål og sendte Sarprissa til semifinalen. Der ventet Champions League-vinnerne fra 2005, Liverpool. Det endte med 0-3-tap, men Bolaños imponerte Liverpool-leiren nok til at han etter mesterskapet ble invitert på prøvespill til Liverpool.

Det var ikke bare Liverpool som var imponert. Bola ble kåret til turneringens tredje beste spiller og fikk på mange måter sitt internasjonale gjennombrudd.

-  Bolaños er en spiller vi fulgte før vi dro til Japan. Vi har sett noen videoer og han spilte veldig bra. Mot oss i Japan var han veldig god og etterpå har han spilt bra. Bolaños er en spiller som alltid vet hva han skal gjøre med ballen, uttalte Liverpool-manager Rafael Benítez den gang.

Han fikk ikke kontrakt med Liverpool, men sommeren 2006 fikk han en ny sjanse til å vise seg frem da han var med i Costa Ricas tropp til VM i Tyskland.

Det ble et tøft VM for Costa Rica og de røk ut etter å ha tapt alle kampene i gruppespillet. Men Bola fikk spille i to av kampene, og etterpå fikk han en ny mulighet i Premier League.

NTB_qWFnFQLe7T8
Bolaños prøver å blokkere et skudd fra Tysklands Torsten Frings under VM 2006. Foto. REUTERS/Damir Sagolj

PL-drømmmen knust

Etter VM signerte han en låneavtale med Charlton for 2006/2007-sesongen. Dessverre fikk han ikke innvilget arbeidstillatelse og dermed strandet overgangen.

«Christian er et fremadstormende talen som spiller for Costa Ricas landslag til tross for at han bare er 22 år. Det er utrolig skuffende for både oss og ham» uttalte Charlton-manager Ian Dowie.

Bolaños måtte vente til året etter før han fikk overgangen sin til Europa. Men i stedet for Premier League var det dansk Superliga og Odense Boldklub som ble hans nye hjem.

Der spilte han blant annet sammen med Atle Roar Håland, som i dag er sportslig leder i Start.

Men han slo aldri ut i full blomst i OB, og dermed åpnet det seg en mulighet for Start og daværende sportsdirektør Svein Mathisen. «Matta» fikk Bolaños til Sørlandet, og der ble han en umiddelbar hit. To mål i debuten mot Strømsgodset i debuten satte tonen, og det de neste 1,5 årene var han en stor profil i Eliteserien.

Bola og Svein
Bolaños sammen med Svein Mathisen.

Han ble jaktet av flere klubber, blant annet Rosenborg. Men det var først da Champions League-klubben FC København la en god slump penger på bordet sommeren 2010 at Start valgte å selge ham.

Han spilte sin da siste av i alt 45 kamper for Start i 2–3-tapet mot RBK på Sparebanken Sør Arena og scoret et av Starts mål.

– For meg og min familie er dette litt tøft for vi har hatt en flott tid i Start og i Kristiansand. Jeg har trivdes i Start og med alle menneskene rundt klubben. Dere har gitt meg hjelp til å ta et steg videre i karrieren, sa han til ikstart.no da han dro.

NTB_vRawmNCKtxQ
Christian Bolaños prøver seg med et frispark mot RBK i hans foreløpig siste kamp for Start.Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix

At han gjorde et sterkt inntrykk på Sørlandet ble tydelig da Fædrelandsvennen i 2014 lot sine lesere stemme frem tidenes beste utenlandske spiller i Start. Bola fikk 34,2 prosent av stemmene og vant suverent.

Se bildeserie fra hans første opphold i Start her (alle foto: Kristin Søvik).

Champions League-eventyr

I FCK spilte han 141 kamper og scoret 18 mål i løpet av sine fire år i klubben. Han spilte flere kamper i Champions League og var blant annet sterkt delaktig da FCK tok seg videre fra gruppespillet i 2010/2011-sesongen. Det endte med tap i åttendelsfinalen mot Chelsea.

NTB_Sufd2hoyaq4
Chelsea's Yury Zhirkov prøver å stoppe Bolaños i Champions Leauge-møtet i mars 2011. Foto: REUTERS/Toby Melville (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER)

To år senere spilte han mot klubber som Real Madrid og Juventus, men denne gangen klarte klubben ikke gå videre fra gruppespillet i Champions League.

Med FCK fikk han også med seg to seriemesterskap og et cupmesterskap.

Sommeren 2014 var Bolaños sterkt delaktig i Costa Ricas største prestasjon i VM.

Laget slo overraskende både Uruguay og Italia i gruppespillet, før de spilte uavgjort mot England. I åttendelsfinalen ventet Hellas og der hadde Bolanos målgivende pasning til Bryan Ruiz. Kampen endte 1-1, men Costa Rica vant straffekonkurransen og gikk videre.

I kvartfinalen ventet Nederland, og igjen måtte det avgjøres på straffespark

Denne gangen bommet Bryan Ruiz på sin straffe, mens de nederlandske stjernene Van persie, Robben og Sneijder scoret for Nederland. Dermed måtte Bolanos score da han gikk frem for å ta Costa Ricas fjerde straffe., Det gjorde han. Det hjalp dessverre lite da Michael Umana bommet på Costa Ricas siste straffe. Dermed var VM-eventyret over for turneringens store overraskelseslag. 

NTB_1o_QUPQg8n8
Bolaños går frem for å ta straffe mot Nederland i VM 2014. Foto: REUTERS/Paul Hanna (BRAZIL - Tags: SOCCER SPORT WORLD CUP)

Etter VM gikk turen hjem til Costa Rica for Bolãnos som da hadde fullført sin kontrakt med FCK. Men denne gangen var det ikke Saprissa, men Cartaginés, som fikk hans underskrift. Oppholdet der skulle bli kort, for allerede i mars 2015 reiste han videre, denne gang til Al-Gharafa i Qatar. Dette er en klubb der verdensstjerner som Marcel Desailly, Wesley Sneijder og Juninho Pernambucano også har spilt i løpet av sin karriere.

Etter et år i Qatar gikk Bolaños sin rundreise videre til Vancouver i Canada. For Vancouver Whitecaps, som spiller i den amerikanske toppserien MLS. På to sesonger i MLS spilte han drøye 50 kamper og noterste seg for fem mål og 16 målgivende pasninger.

NTB_TpguqRiU6Aw
FC Dallas gjør det de kan for å stoppe Christian Bolaños. Foto: Tim Heitman-USA TODAY Sports

Så tok Bolaños turen hjem til Sarprissa. Der viste han at han fortsatt hadde mye å by på, og sommeren 2018 ble han igjen tatt ut i VM-troppen. Samtidig ble han den eneste spiller fra Costa Rica som har spilt i tre VM-sluttspill! En skade i forkant av mesterkapet gjorde at Bolãnos ikke var helt i toppslag under VM, men han fikk likevel to kamper som innbytter, mot Serbia og Brasil. Denne gangen klarte ikke Costa Rica å gå videre gruppespillet.

Etter VM fortsatte karrieren i Saprissa der han de siste to årene har levert imponerende bra. Ikke bare har han levert både mål og målgivende pasninger på løpende bånd, han har også spilt utrolig mange minutter med tanke på alderen.

Her ser du hans 18 mål i seriespillet i Costa Rica forrige sesong.

I 2018/2019-sesongen spilte han 51 kamper, og i snitt var han på banen i 87 minutter per kamp. Han scoret 10 mål og leverte 13 målgivende pasninger.

I 2019/2020-sesongen som ble avsluttet 30. juni spilte han også 51 kamper, og nå spilte han 82 minutter i snitt per kamp. Han ble toppscorer med sine 24 mål totalt, og han leverte også syv målgivende pasninger. Sesongen endte med seriemesterskap og Bolaños ble også kåret til ligaens beste spiller.

FOTO-BOLA-JUEGO-3
Christian Bolaños ledet Saprissa til seriegull sist sesong. Foto: Deportivo Saprissa

Mange trodde kanskje 36-åringen ville avslutte karrieren sin er den startet, men Bolaños var gira på nye eventyr.

Han har også hatt et ønske om å komme tilbake til Start helt siden han dro.

Nå gleder vi oss til å se hva neste kapittel av hans fantastiske historie innebærer.

Bolaños har ingen planer om å gi seg ennå, og han holder døren åpen for å være med landslaget om det skulle bli VM-sluttspill i 2022.

Vi ser frem til flere tekniske finesser og flotte mål på Sparebanken Sør Arena.

I mellomtiden kan vi nyte noe av det han leverte sist han var her.


 

Fakta:

Christian Bolaños Navarro 

Født: 17. Mai 1984 i Costa Rica

Klubber: Deportivo Saprissa (3 perioder), Odense Boldklub, Start, FC København, Cartagines, Al Gharafa, Vancouver Whitecaps

Landskamper (mål): 86 (7)

Meritter: Tre seriemesterskap i Costa Rica med Sarprissa (2004, 2006, 2007), to seriemesterskap i Danmark med FCK (2011 og 2013), CONCACAF Champions League-vinner 2005, dansk cupmester med FCK (2011), tredjeplass i VM for klubblag med Sarprissa i 2005.

 

Annonse fra Obos-ligaen: