Start med gatefotball-lag

Start har opprettet et gatefotball-lag som skal hjelpe rusavhengige i hverdagen. A-lagsspillerne er trenere!

To ganger i uka samles en gjeng på Sparebanken Sør Arena for å ta en matbit sammen, snakke om løst og fast og viktigst av alt: Spille fotball.

- Jeg synes det er et helt fantastisk opplegg! Og de kan glede seg alle som kommer, for de vil bli tatt godt imot, forteller et av de faste medlemmene, John Terje Jenssen, i en prat etter trening.

Start har i likhet med flere andre lag i Tippeligaen opprettet et gatefotball-lag for mennesker som sliter med rusavhengighet. Foreløpig er det seks påmeldte spillere på laget, men det forventes å bli flere. Gatefotball-laget er en del av klubbens humanitære satsningsområde Start Life Support.

- Vi ser at andre klubber har hatt suksess med sine gatefotball-lag. Dette er en flott anledning for Start å gi noe tilbake til lokalsamfunnet. Vi har fått med oss en fin og motivert gjeng og håper å bli en stor nok gjeng slik at vi kan delta i turneringer. Målet er helt klart at dette skal hjelpe den enkelte til å få en best mulig hverdag - og forhåpentligvis bli rusfrie på sikt, forteller Roy Emanuelsen som er daglig leder i Start Life Support

Er du interessert i å være med? Kjenner du noen som kunne tenke seg å være med? Da tar vi gjerne en prat. Ta kontakt med  per.erik.andersen@ikstart.no .

Fullt trøkk. Mange tøffe dueller i intensive 2 mot 2-kamper. Foto: Jo Collier

Start-spillere som trenere

Et annet høydepunkt på treningene er at det som oftest er Start-spillerne som stiller som trenere, og til nå har blant andre Jesper Mathisen, Espen Hoff og Rolf Daniel Vikstøl bidratt med sine ferdigheter for å hjelpe gatefotball-laget til å bli bedre. Per Erik Andersen er ansvarlig for Starts gatefotball-lag, og understreker at det er både viktig og gøy at spillerne deltar på øktene.

- Grunnen til at spillerne er med er jo at de som deltar her synes det er litt stas. Samtidig skal ikke spillerne bare ha ansvar for treningen, men kanskje heller være med å delta og spille med dem. Start-spillerne er villige så det holder, og det er veldig positivitet i spillergruppa rundt dette her, forteller Andersen.

Det er også tydelig at deltakerne synes det er fint å få spille med og lære av Start-gutta.

- Det er jo noe av det som er så fantastisk. Vi får vite på forhånd hvem som skal trene oss neste gang, så man gleder seg jo til hver gang, sier John Terje.

Ballkontroll:  Espen Hoff er med på oppvarmingen hvor det føres ball. Foto: Jo Collier

Gatefotball-laget skal være en arena for folk som sliter med rusavhengighet til å få tankene over på noe annet, samtidig som det for mange er en god treningsøkt som kan ha en helsefremmende effekt i tillegg. Og som tilskuer til disse treningene ser man tydelig at det ikke er første gang disse menneskene ser en ball.

- Ja jeg har spilt fotball før, men det er veldig lenge siden. Rusen tok meg allerede da jeg var 12 år gammel, så det ble som det ble, forteller John Terje.

-  Motiverer til å holde seg rusfri

Et liv som rusmisbruker byr på mange tøffe dager, men John Terje mener at disse treningsøktene er god hjelp oppe i alt dette.

- Det er jo så motiverende for å holde seg rusfri, samtidig som det er artig på alle andre måter også, smiler han.

Jon Terje er ikke selv fra Kristiansand, men har bodd her nå i to og et halvt år med enkelte avbrekk. Som nordlending har han vært å sett på en del Start-kamper, blant annet mot Tromsø og Bodø Glimt, men han er helt klar på at han følger mer med på Start nå.

- Jeg har jo vært på andre Start-kamper også. Start begynner jo å komme nærmere og nærmere hjertet, særlig nå når man er en del av det, sier han stolt.

Det er også nok av velvilje rundt prosjektet. Opplegget er et samarbeid mellom Start, kommunen og Norsk Toppfotball. Maten blir sponset av Kiwi og treningstøy får deltakerene av Scan Trade.

Slik er treningsdagene

1100 Brunch - Måltid i forkant av treningen
1145 Klargjøring for trening (treningstøy lånes ut av Start)
1200 Trening
ca 1330 Takk for i dag

Annonse: