Styrmann Trond takker av

Etter to sesonger takker Trond Pedersen for seg som hovedtrener

Annonse:

- Jeg var med på å starte en prosess med et helt nytt mannskap og nye folk rundt troppen. I de to sesongene hvor jeg har vært hovedtrener, har det vært oppturer og nedturer, og jeg mente tiden var moden til å få en ny trener som kunne gi klubben en ny giv, ny inspirasjon og nye impulser, sier Trond Pedersen.

Da han overtok høsten 1996, lå Start med brukket rygg. Laget rykket ned. 13-14 spillere forsvant. Det var tid for å bygge opp et helt nytt laget. Nå som Trond Pedersen takker av, har han vært med på å bygge opp et nytt lag som har fremtiden foran seg.

Trond Pedersen anno 1997
Trond Pedersen anno 1997

Selv om han nå gir seg som hovedtrener, forsvinner han ikke fra miljøet, og takk for det. Han skal fremover arbeide litt med spillerutvikling, inngå samarbeidsavtaler med andre klubber i distriktet og følge disse opp, samt følge spillere på Sørlandet som kan være aktuelle for Start en gang i fremtiden. Når det gjelder det jobbmessige, går han tilbake til den gamle jobben i Kreditkassen.

Bare dem som tåler en støyt og som har en grunnfestet filosofi for hva man ønsker å få til, kunne ha påtatt seg den jobben Trond takket ja til da han tiltrådde som Starts nye hovedtrener for to år siden.

13-14 mann forsvant og et tilsvarende antall spillere måtte hentes inn. Få spillere ville til Start etter den sportslige og økonomiske nedturen som hadde preget klubben de to foregående sesongene.

Inn fikk Trond en gjeng spillere som var ukjente for hverandre, hovedsakelig unge og urutinerte spillere, samt noen få som hadde vært med en stund, blant annet Anders Jacobsen, Frode Fredriksen og Krister Isaksen. Fra før av hadde han et kobbel spillere til disposisjon, hvor kun Frank Tønnessen, Tom Berhus og Sindre Gundersen hadde litt rutine fra før.

- En spesiell situasjon for alle parter, ettersom vi skulle sy sammen en tropp som fungerte. Første del av prosessen gikk bra. Spillerne ble kjent og de trivdes med hverandre, forteller han.

Men å skulle etablere et nytt lag må nødvendigvis ta tid - en omfattende prosess med mye å gripe fatt i. Pedersen la opp til at det ble spilt mye på trening. Og da det stundet mot en ny sesong, ble det gjennomført en lang rekke treningskamper på stor bane, i tillegg til flere internkamper.

Rent resultatmessig gikk det ikke så bra i treningskampene. Start tapte mye, og da det også ble et 0-3 tap for Bryne etter dårlig spill i generalprøven før seriestart, var det mange som fikk bange anelser: Ville ikke dette gå bra i det hele tatt?

Resultatet kjenner vi. Start slo Odd Grenland 3-1 i Skien. Og utover vårsesongen vant Start flere kamper.

I overkant....

- I overkant av forventningene. Vi hadde marginene på vår side. Mye av forklaringen på at det gikk så bra var det også at vi fikk stille med det samme mannskapet hele tiden. Guttene var i form og fikk svar på at det vi hadde gjort for å få gjengen til å jobbe sammen, hadde vi lyktes med. Etterhvert kom også tryggheten inn i laget. Vi jobbet med å ta en kamp av gangen, i stedet for å se hva det hele kunne resultere i når sesongen var over, beretter han.

- Sentrale elementer var en stor entusiasme og vilje til å jobbe sammen. For hvis ikke alle fungerte samtidig, var vi en middlemådighet, legger han til.

Store svingninger

Etter seks kamper på rad med seier, ble det uavgjort på Hamar. I påfølgende hjemmekamp vant Start 3-0 over Harstad. I kampen som så fulgte mot Eik Tønsberg i Kristiansand, tapte Start stort.
- Vi fikk den første alvorlige trøkken, og en skikkelig leksjon. Med nytt lag og mye unge spillere gikk vi inn i en litt for lang motgangsperiode, forklarer Pedersen.

Mange skader

Skader gjorde at han ikke kunne benytte samme mannskapet. Harald Lødemel ble skadet. Tom Berhus og Geir Strand likeså, alle tre sentrale spillere med gode offensive kvaliteter og god arbeidsmoral. Så kom kortene og flere måtte stå over. Rokkeringer måtte til. Trond måtte gi andre arbeidsoppgaver til spillere som hadde en annen type legning enn den rollen de nå skulle fylle. Midtstopperen Preben Gundersen ble blant annet kastet inn på midtbanen. Uvant for de spillerne endringene gjaldt, og uvant for laget.

- Spillerne skal ha honnør for at de aldri gav opp. Frode Fredriksen etablerte seg som en sentral brikke i sin første sesong. Morten Knutsen fikk sitt gjennombrudd. Det samme var tilfellet for Preben Gundersen. Vi var oppsatt på å kjempe til siste slutt, og seirene mot Moss og Vålerenga gjorde at vi var med helt til den siste kampen. Men 5-5 mot Bryne gjorde at Eik kapret kvalikplassen, forteller han.

- Avslutningen på sesongen gjorde at folk var innstilt på at vi skulle prestere bedre i 1998 enn i 1997. Et greit mål å sette seg, for all del. Målet var vårt var å prestere bedre og ikke se så mye på resultatene underveis. Og med å prestere bedre mener jeg at vi skulle score mer og slippe inn færre mål, minnes han.

Mange skader i år også

I treningskampene gikk det glatt. Men da kampen om seriepoengene tok til, gikk det mye opp og ned. Trond er den første til å beklage at sesongen ble som den ble. Men et faktum vi publikummere ikke skal glemme var at mange skadde spillere og lange avbrekk på grunn av sykdom, førte til at Trond aldri kunne gjennomføre en lang treningsperiode uten at flere spillere var ute samtidig.

Sindre Gundersen ble først frist på ettersommeren, etter å ha gått syk siden i vinter. Anders Jacobsen, Krister Isaksen og Tor Kristian Stand var tre eksempler på spillere som ble slått ut av virussykdommen som red rekkene. Preben Gundersen fikk kyssesyken og ble satt utenfor spill i begynnelsen av august. Også Asbjørn Tenden har vært en del syk i sesongen som nå ligger bak.

Andre slet med skader. Harald Lødemel var først tilbake for fullt i sommer. Tom Berhus har gått skadet i hele år. Terje Leonardsen fikk kun en kamp i år, mot Lyngdal i cupen. Sven Kloster, ble satt utenfor på ettersommeren, i en av de viktigste periodene for laget, pluss at Alf Harald Johansen gikk i hele vinter med en brokkskade, mens Thomas Frigård har gått med en achillesskade siden 8. august.I garderoben etter seieren mot Raufoss, høst 98

- Med mange spillere borte, og ofte samtidig, gir det seg utslag. Det kan være forklaringen på at det har svingt mye i prestasjonene i år. Hjemmekampene mot Ullern, Strindheim og Aalesund FK var irriterende dårlige. I andre kamper har det fungert meget bra, sier Trond.

Men da flere ble satt utenfor, fikk nye spillere sjansen. Jonny Gunnufsen, Fredrik William Henriksen og Dag Stian Tallaksen har alle imponert når de først fikk sjansen. Og med Henriksens innsats mot Raufoss i friskt minne, med flott spill og en topp scoring som resultat, har mange spurt seg hvorfor han ikke har fått sjansen før.

De unge får sjansen når de er modne nok for det. Sammen med trenerne på de andre lagene, har vi arbeidet mye med å legge forholdene til rette for å få den rette utviklingen. Fredrik fikk sjansen i høst fordi han da var klar for oppgaven. Det var han ikke i august.

- Et annet forhold er at vi har hatt press på oss hele sesongen. Det er små marginer i 1. divisjon, med fire lag som rykkerned. Som trener tør en derfor ikke eksperimentere for mye, fordi ..kampen om poengene er for hard.

- Vi skal heller ikke glemme at de nye er avhengig av at laget forøvrig fungerer, for å gjøre det godt. Mot Raufoss fungerte laget. Da fikk også Fredrik det til. På bakgrunn av de punktene jeg her har nevnt, er det urimelig å si at alt hadde vært anderledes og Start hadde hatt så mange flere poeng, om de hadde fått sjansen før, utdyper Trond Pedersen.

Bedre både offensivt og defensivt

Selv om Start plasseringsmessig har gjort det svakere i år enn i fjor, har likevel laget gjennomført en bedre sesong totalt sett. Det viser tallenes tale. I fjor slapp Start inn 44 mål, mot bare 28 i år. Dermed har Start fungert bedre defensivt i -98 enn i -97.

I fjor la vi inn et høyt press. Det gjorde at vi ble sårbare hjemme. I år har vi justert presshøyden. Men vi har ikke vært flinke nok med å legge et aggressivt press, ha fart i overgangene og ha presise pasninger fremover i år. Lavere presshøyde har gått på bekostning av det offensive. Det har resultert i færre scoringer, sier Trond.

Skjønt også det er en sannhet med modifikasjoner. I fjor lagde Start 41 mål, hvorav 18 på dødball. I år har Start laget 34 mål, hvorav 9 på dødball. Dette viser at Start i år likevel har laget flere rene spillermål enn hva tilfellet var i fjor.

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 01.10.1998, oppdatert: 20.10.2019
Skrevet av: Odd Ivar Eidssa