Sesongen 1999 vår

Grei vårsesong

Annonse:

IK Start gjennomførte en rimelig grei vårsesong og lå etter denne på en annen plass, kun to poeng bak ledende Kjelsås og to poeng foran Eik-Tønsberg på tredje plass.Forsterkninger var varslet, ikke det at de var nødvendige på dette tidspunktet. Gutta viste i siste kamp for sesongen mot Haugesund at de hadde guts og tæl, og torde å ta en fight hvis det var nødvendig.

Alt så lovende ut, og man spytte seg i hendene foran høstsesongen som skulle bli avgjørende for det mål som ingen snakket om, men alle hadde:

Eliteseiren o'hoi !!!

Runde 1   
Sogndal-Start: 1-0

Spenningen foran serieåpningen har vært større enn på lenge. Forventninger om sportslig suksess har bygget seg opp i takt med den økonomiske veksten. Vil laget klare å innfri? Generalprøvene har ikke overbevist, men nå er det alvor, og vi var svært spente på hvordan spillerne taklet presset og tenningen. I tillegg har vi mange dystre erfaringer med Songdal fra tidligere oppgjør. 
Trener Jan Halvor Halvorsen har ledet Start i seriekamp for første gang.Start gikk offensivt ut i sin nye 4-3-3- formasjon, og hadde et solid trykk de første 20 minuttene. Sogndal satte imidlertid Start effektivt i offside ved flere anledninger, og kanskje kunne Start vært i føringen etter en omdiskutert avblåsning av Preben Gundersen som nettet nydelig på et innlegg fra Duc Minh Nham. 
I stedet gikk Sogndal i teten etter 23 minutter. Rune Nilssen avklarte i første runde, men ballen ble snappet av Roar Fredriksen fra Sogndal, som scoret. Manglende klarering i duellspillet i Start-forsvaret. 
Erik Ruthford Pedersen sa seg rimelig fornøyd med åpningen av omgangen, og mente at guttene leverte årsbeste de første 20 minuttene. Intensiteten falt etter den litt ulykksalige scoringen til Sogndal. 
Start kom best i gang i 2. omgang, og tilrev seg et markant press. Scoringene uteble imidlertid, og Sogndal viste som så mange ganger tidligere at de er dyktige til å ri på en ledelse. 
Jan Halvor prøvde å endre litt på mannskapet mot slutten av omgangen, og satte inn 6 friske ben. Uten at guttene klarte å omsette sjansene i mål.

Jan Halvor Halvorsen fortalte etter kampen at han var meget fornøyd med laget og innsatsen. Fornøyd var han også over at Start holdt et meget høyt nivå fysisk i forhold til Sogndal, og at laget holdt kampen ut. Samtidig var han meget skuffet over Sogndals billige scoring. Han mente videre at dersom laget klarer å holde et så høyt nivå videre, vil det bli mange mål og poeng til Start.

Halvorsen hevdet videre at Start minst burde hatt ett eller tre poeng i henhold til spill og sjanser kampen under ett. 
Men slik er nå engang fotballen,- .... og Sogndal!

Runde 2   
Start-Byåsen: 4-2 

Spenningen foran hjemmepremieren var merkbar. Nå "måtte" guttene og Jan Halvor bevise at de er voksne nok til å være med i kampen om opprykket. Byåsen kjenner jo også Jan Halvors spillestil godt, og er et farlig kontringslag....
Kampen begynte meget nervøst, og oppspillene bakfra ble for upresise. Dette skapte flere overgangsmuligheter for Byåsen. Duc Minh Nham tok omsider tak i midtbanen, og Start fikk etter hvert kontrollen. Flere flotte raid av Morten Knutsen på venstrekanten, fikse kombinasjoner satt, og da Morten Knutsen satte inn ledermålet, hadde Start god kontroll over kampen. 
Start viste også frem fikse innøvde dødballtrekk. Dette kommer det til å bli mange mål på! Spennende!
Frode Fredriksen dunket inn 2-0 etter en drøy halvtime. Et skrått frispark fra høyre, gled gjennom alt som var av armer og bein og endte i nettet. Stemningen var stor, og bassen fra det nye PA-anlegget fikk uniformene til vaktene på indre bane til å blafre. Det virket som om guttene trodde seieren allerede var sikret. Det skulle de ikke! Byåsen ga slett ikke opp, og Start serverte dem to mål på rad. Først en totalt fraværende markering av Byåsens Jens Petter Stang som nettet nydelig på hodet. Dernest et utilgivelig klønete tilbakespill fra Frode Fredriksen, som Arne Winsnes takket og bukket for, plukket opp ballen og satte den galant forbi Rune Nilssen. 
Byåsen åpnet 2. omgang forrykende, og ville tydelig ha 3 poeng. Flere store Byåsensjanser ble med nød og neppe avverget. Da Start presset fremover og mistet ballen, kom Byåsen på lynhurtige kontringer. Start var heldige som ikke fikk mål mot seg i denne perioden.
Start skal ha ros for at de ikke gikk sure. De kjempet og slet, og arbeidsmoralen var høy. Derfor var det ekstra deilig da Preben Gundersen umarkert kunne sette foten på et innlegg fra høyre og sendte Start i føringen.
Det siste kvarteret ble meget nervepirrende. Kanskje mest for en særdeles engasjert Jan Halvor Halvorsen, som ved flere anledninger var på veg inn på banen. Start fikk flere store sjanser i sluttminuttene, men både Nordseth og Tenden (innbytter) misset på to 100%-sjanser. Ett minutt på overtid blir Nordseth lagt ned i straffefeltet, og scorer omsider på straffe.
Seier, 3 poeng, og vi er med! Nå kan premierenervene falle til ro! 

Runde 3   
Bryne-Start: 3-3

Bryne gikk tradisjonen tro sterkt ut på hjemmebane. Start var tolmodige og sikret rimelig greit bakover. Rune Nilssen markerte seg tidlig med et par sikre inngripener, og to fantastiske reaksjonsredninger etter et kvarter. Bryne var til de grader offensive i sitt press, at det etter hvert åpnet for gjennombrudds-sjanser til Start. Det ga uttelling etter 26 minutter. Morten Knutsen snappet ballen etter et smart innkast, forserte til dørlinja og serverte ballen på sølvfat til Trond Nordseth som scoret sikkert. Det var sol, båthavna i Bertes var full av liv, uterestaurantene er åpnet og Start leder mot den gamle erkefienden Bryne. Da er det nesten sommer i Kristiansand.
Etter 40 minutter har Start en dødball. Et innoversvinget frispark fra Kloster mot 16-meteren ender med et skudd og en halvklarering fra Bryneforsvaret som Morten Knutsen setter inn. 2-0! I minuttene etter kom Bryne meget sterkt tilbake, og Start reddet tre ganger etter hverandre på streken. Start var heldige som unngikk baklengsmål.Etter pause Brynje gikk Bryne rett i angrep, og reduserte ved Geir Atle Undheim etter 46'. Fem minutter senere utlignet Bent Apneset etter at Bryne snappet en livsfarlig og unødvendig tversoverpasning i Starts midtbaneledd. Disse pasningene har Jan Halvor jobbet med å bli kvitt! Bryne var klart best i denne perioden.
Spillet jevnet seg litt ut etter kvarteret, og i det 68. minutt la Morten Knutsen inn til Harald Lødemel som dunket til på direkten. 3-2. Starts første sjanse i 2. omgang. Sterk effektivitet! Etter dette kom Start mer med, og det virket nesten som om Bryne begynte å gå sure. Spillet bølget frem og tilbake, og da fem minutter gjensto, så det ut til å gå i Starts favør. Bryne fikk et par halvsjanser helt mot slutten av omgangen, men Rune Nilssen og forsvaret ryddet rimelig greit opp. Helt til Thomas Dahl dukket opp på et innlegg fra høyre inne på 5-meteren og utlignet sekunder før slutt. Hverken Preben Gundersen eller Frode Fredriksen klarte å matche ham på hodet. Dessverre. Dette burde Start ha klart å ro i land! 
Kampen sett under ett, var uavgjort muligens et såkalt rettferdig resultat. Men, med sekunder igjen, og med tre poeng på veg ned i lomma, virker det litt bittert at guttene ikke klarer å holde tett bakover.
Bittert med poengtap,- men positivt at laget klarer å komme tilbake fra en presset situasjon to ganger i løpet av kampen.
Nå venter to hjemmekamper på rad! Her håper vi på full pott!

Runde 4   
Start-Clausenengen 2-1 

Før kampen sa Jan Halvor at Start skulle gå hardt ut og forsøke å tiltvinge seg en ledelse. Guttene prøvde, og viste en herlig fightervilje som nesten parkerte Clausenengen totalt. Med 90 % av banespillet i Start's favør kom også sjansene. Som så mange ganger før i år anført av Morten Knutsen på venstrekanten. To ganger på rad la han vakkert inn, men medspillerne manglet den nødvendige treffsikkerheten. Først Nordseth med en kanon rett på keeper. Like etter dunket Ellingsen ballen forbi keeper, men traff stolpen.
Målene uteble helt til Harald Lødemel ble lagt ned inne i straffefeltet. Da viste uret 39 minutter. Sven Kloster scoret sikkert fra straffemerket. Den scoringen varmet.
Midtbaneleddet virket mer tent enn på lenge, og viste som sagt en herlig fightervilje i duellene. Clausenengen ble presset bakover til egen 16-meter, men forsvarte seg godt der. 
Folk hadde ikke kommet seg skikkelig på plass før det skjedde igjen: En stikkpasning fremover fra Clausenengen overrumpler hele Startforsvaret, og Rune Nilssen alene som sistemann slenger seg og tar ballen. Clausenengens spiller snubler over Nilssen, og dommeren peker på straffemerket. Jan T. Pedersen scorer sikkert. 46 minutter spilt, og like langt. Dette var Clausenengens eneste sjanse så langt i kampen! Dette har vi sett for mange ganger denne sesongen. Slurvemål i mot oss! Den bakre fireren må gjøre noe med konsentrasjonen.
Etter dette bølget spillet noe frem og tilbake på midtbanen, før Start kjempet seg inn i kampen igjen. Terje Ellingsen jobbet knallhardt på sin flanke, og var mer med i det offensive enn vi har sett hittil i år. Start hadde flere farlige sjanser, og i det 60. minutt presset Ellingsen/Nham Clausenengens Bunes til selvmål på et innlegg. 
Kristian Sørlie var også offensiv i dag, men sliter fortsatt med pasningssikkerheten bakfra. Trond Nordseth river og sliter og kjemper, men lykkes ikke med avslutningene. Selv alene med Clausenengens beste, keeper Espen Næss, misset han.
Godt likefullt å se et Startlag med en kanonbra arbeidsmoral og en fysikk som holder kampen ut. Spillet varierer likevel fortsatt for mye i kvalitet. Periodevis glitrende, periodevis slurvete. Og effektiviteten må bedres hvis man skal vinne jevne kamper og viktige poeng fremover! 

Runde 5   
LF/Hønesfoss - Start 4-1

Banen på Hønefoss stod dårlig til Starts tekniske stil. En våt og humpete vårbane gjorde at Start ikke fikk utnyttet hele sitt tekniske register.
Start åpnet imidlertid best, og hadde det meste av banespillet den første halvtimen. Målsjanser var det få av. Harald Lødemel var den av Startspillerne som LF Hønefoss fryktet mest før kampen. Da han satte fart på fra sin midtbaneposisjon, åpnet det for noen halvsjanser.
Etter 31' skjedde det plutselig mye. Start fikk lønn for god jobbing. Et hjørnespark havner hos Preben Gundersen. Hønefossforsvaret glapp totalt i markeringene, og han kunne nærmest putte ballen i åpent mål.
0-1.

Det så bra ut for Start, men så skjer det som så ofte skjer. Konsentrasjonen glipper. LF Hønefoss går i angrep, og utligner to minutter etter ved Jan Ove Jacobsen som plutselig dukket opp på bakre stolpe på et hjørnespark. Nesten kopi av Starts mål. Minutter senere glipper det totalt igjen. En LF Hønefoss spiller får lov å avansere og skyte direkte i mål uten at noen i forsvaret tar mannen og blokkerer. Som Ruthford sa det i pausen: Dette var horribelt slapt markeringspress på ballfører! Hele forsvaret må virkelig brette opp ermene og vise guts!Etter drøye kvarteret ut i andre omgang ble det plutselig dramatisk! LF Hønefoss presset, og var nær ved å øke ledelsen. Etter litt klabb og babb utenfor Starts felt, havner Lødemel i en duell, og det ender med rødt kort til Lødemel. Direkte etter, skyter Hønefoss først i stolpen, og Rune Nilssen fomler ballen i mål. Ikke patent keeperspill. Start sliter voldsomt i de bakre rekker, og så skjer det igjen: Terje Leonardsen bommer på ballen i eget forsvar. Hønefoss snapper ballen og skyter mot Start-målet. Rune Nilsen gir retur, og Jørn Ove Jacobsen scorer igjen. Ny stygg keepertabbe! Det er duket for Espen Johnsen på søndag.

Leonardsen, Isaksen og Tønnessen byttes inn etter omlag 70 minutter, for henholdsvis Morten Knutsen, Terje Ellingsen og Duc Minh Nham. Krister viser at han er farlig som midtspiss. Et par ganger var han farlig gjennom, men ble tatt, uten å få frispark eller straffe. Frank Tønnessen gjorde også et brukbart innhopp. Nordseth ble trukket ut på kanten uten å utrette noe mer der.
De siste 20 minuttene var det stort sett kun Krister som virket interessert i å komme fremover på banen. Bør han også få sjansen fra kampstart mot Raufoss?

Runde 6   
Start-Raufoss 1-0 

Endelig lå forholdene til rette for en festforestilling. Varme i sola, 16.mai og et heltent Start-lag som virekelig ønsket å revansjere seg etter et unødvendig tap på Hønefoss. Med Lødemel ute grunnet rødt kort, var Kristians Sørlie trukket frem på midtbanen, og Frank Tønnessen inne på venstre back. Sørlie har vist før at dette er en plass som passer hans offensive stil bra. Espen Johnsen fikk sjansen mellom stengene etter Rune Nilssens uheldige kamp sist.
Kampen åpnet temmelig fysisk med harde dueller, og hjelpemannskapet var på banen tre ganger de første fem minuttene. Etter 11 minutter måtte Nordseth gi seg, og Krister Isaksen fikk en etterlengtet sjanse. 
Ingen av lagene klarte å kjempe seg til et markert overtak i løpet av de første 20 minuttene. Morten Knutsen skapte Starts første sjanse etter 22' da han forserte skrått inn fra kanten og skjøt fra skrå vinkel. Start hadde perioder med press frem mot halvtimen, og Terje Ellingsen hadde periodevis flere fine iniativ. Duc Minh Nham kom mer med ute på høyre kant, men den avgjørende presisjonen manglet hos begge lag, og omgangen ebbet ut uten scoringer. Kristian Sørlie klart Starts beste i første omgang.
Frode Fredriksen ble byttet i pausen med Evans Valdo Nyabaro.
Annen omgsng åpnet med et sterkt Start-press. Men det var Raufoss som fikk den største sjansen ved et frispark fra 20 meter som smatt i tverrligger. Returen fikk Espen Johnsen en hånd på.
Begge lag var farlige på midtbanen, men manglet presisjonen til å skaffe seg uttellende sjanser.
Den lettbente Valdo hadde noen kreative dargninger, men ble sørgelig alene. Morten Knutsen gikk sur på kanten, og invittene mellom ham og Frank Tønnessen fungerte ikke.
Selv om Raufoss var rimelig tannløse og upresise forover, var det likevel de som fikk de største sjansene. Etter ca en halvtime kunne Raufoss punktert kampen etter to kjempesjanser, men Espen Johnsen kom i veien.
Espen åpnet kampen nervøst med et par horrible utspark i 1. omgang, men spiller seg brukbart opp på streken, og redningene var det klasse over. Selv sa han at han var nervøs før kampen og i begynnelsen av 1. omgang.
Håpet om tre poeng begynte å ebbe ut etter at Start hadde misbrukt flere hjørnespark og dødballer. En håpløs presisjon ødela flere muligheter. 
Etter 85' ble Morten Knutsen lagt ned i Raufoss' straffefelt, og Sven Kloster satte straffen sikkert i mål. Kvelden var reddet! 
Jan Halvor kom like etter i heftig diskuskjon med dommere og spillere på indre bane i en fyrrig disputt om et innkast. Det var på håret at det ikke kom til håndgemeng. Heldigvis gikk det godt for alle parter. Temperamentet til Halvorsen er ikke å spøke med!
Så kan spillerne trygt gå i tog på 17. mai. Misfornøyde med presisjonen, men strålende fornøyde med tre nye poeng! 

Runde 7   
Lyn-Start: 1-2

Det ble en tung førsteomgang på Ullevaal for Start. Guttene virket trege og uinspirerte, og det upresise spillet vi snakket om sist var til gagns til stede. Lyn var strået kvassere, men leverte heller ingen god prestasjon. Best var kanskje debutant Bacqué.
Etter 28 minutter skjer det igjen: En keeperflop av Espen Johnsen, som hadde fått tillit av Halvorsen fra start. Debutant Bacqué bukker, tar i mot en svak utboksing og setter inn 1-0 til Lyn. 
1. omgang var nitrist og like blytung som skyene over Ullevaal.Da spillet kom igang i andre omgang, viste Start plutselig nye og friskere takter, og spilte seg plutselig til flere sjanser. Det virket som om Halvorsen hadde motivert guttene godt i pausen. Likefullt var Lyn uhyre nær ved å gå opp til 2-0 etter 12 minutter da ballen dundret i tverrliggeren bak Espen Johnsen.
For en gangs skyld viste lykken seg for Start. De gikk ufortrødent fremover rett etter. Morten Knutsen skaffer et frispark rett på utsiden av 16-meteren. Kloster legger hardt inn, og Terje Ellingsen styrer ballen flatt inn fra nesten død vinkel. Utligning og nye lodder.
Start fikk kjempet seg til et visst overtak etter scoringen, men Lyn var på noen farlige visitter. Espen revansjerte seg og viste virkelig klasse da han reddet et kanonskudd etter 73'.

Tom Berhus fikk spille det siste kvarteret for Harald Lødemel, og Fredrik Henriksen kom inn for målscorer Ellingsen. Halvorsen ville tydeligvis ha tre poeng, og pisker frem et siste forsøk på å skape nytt trøkk!!!!
Det lykkes! Start fortsatte fremover, og Tom Berhus pustet nytt liv i et slitent Start-mannskap. Preben Gundersen går opp på et innlegg og scorer nydelig på hodet etter 84'!

Det positive i denne kampen, var at guttene virkelig turte å slippe seg løs og vise hva som bor i dem når de lå under på bortebane. Det ble trøkk i duellene, spillet gled bedre, og den gode Ullevaal-matta ble gjort til venn i stedet for fiende. Like fullt er det på sin plass å nevne mangelen på presisjon i pasningsspillet!

Starts kanskje beste kort etter som sesongen går, er den brede stallen. Når som helst kan vi hive innpå 5-6 spillere som alle kjemper en hårfin kamp om plass på laget. Noe av det så vi i dag. Dette kan bli utslagsgivende i løpet av en lang sesong!

Runde 8   
Start - Skjetten: 1-0

Kampen åpnet med et kraftig Start-press. Angrep på angrep bølget frem. Midtbanen og forsvarsfireren jobbet knallhardt i duellene, og særlig Terje Ellingsen kom på mange fine løp. Sistepasningene var imidlertid upresise, og presset ebbet noe ut da nettkjenningene uteble. Mange potensielt farlige dødballsituasjoner ble ødelagt av dette. Skjetten var flinke til å demme opp, og presset angrepet til Start såpass at bevegelsene fremover stoppet opp. Dermed ble det i perioder for mye ballføring. Skudd på mål så vi knapt.
I det 31' er Preben Gundersen uheldig og trår på ballen. Motstanderen snapper ballen og kommer alene mot Espen Johnsen. Espen ruser ut og takler klokkerent først på ballen. Til hele stadions sjokk blåser dommer Rune Nordby straffe! Under en øredøvende pipekonsert setter Skjettenspilleren en dårlig plassert straffe, og Espen redder galant. Her kunne dommeren ødelagt kampen. Dommer Nordby klarte å stykke opp kampen med et utall avblåsninger som hverken spillere eller publikum forstod grunnen til. En vittig røst påstod hardnakket at han blåste på alt som rørte seg!
Andre omgang åpnet som første med et markant Startpress. Men denne gang ble vi belønnet med mål. Nok en gang var det Starts målhungrige backfirer som gjorde jobben! Bjørn Stephansen går opp på en corner etter 46' og setter ballen pent i buret.
Start spilte seg til mange sjanser, men de såkalte marginene hindret flere scoringer. Mange upresise dødballer også i andre omgang.
Skjetten skal ha honnør for de aldri ga opp. Mot slutten av omgangen spilte de seg til en rekke farlige hjørnespark, men heldigvis holdt Start tett. Flere møljesituasjoner inne i Starts sekstenmeter kunne fort endt med mål. Heldigvis var Skjettens vilje større enn ferdighetene foran mål.Resultatet står bokført. Tre poeng og tabelltopp for Start. 
Honnør til de 2021 fremmøtte som valgte å se Start fremfor Norge - Georgia på TV. Start forsøkte å få kampen flyttet til kl. 1700, men fotballforbundet stod på sitt. Vi minner om det kun er få dager siden Lyn fikk flyttet en kamp grunnet mesterliga-finalen. Sannsynligvis mistet Start et sekssifret beløp i publikumsinntekter.

Runde 9   
Lofoten - Start: 1-1

Start fortsetter jakten på viktige poeng. Denne gang i Svolvær på Stranda Stadion. Etter en god førsteomgang faller Start sammen og er heldige som berget ett poeng. Nølende og nervøst forsvarsspill satte sitt preg på 2. omgang.
Før kampstart ante man at det ville bli en hard midtbanekrig. Start kom godt i gang, og Terje Ellingsen satte an tonen med noen offensive raid, før Stein Berg Johansen hos Lofoten kom på en visitt og feide avgårde en markkryper som Espen Johnsen fomlet i mål. Dessverre en klassisk forsvar/keepertabbe, nok en gang! Når skal vi rydde unna slike tabber? Dette har ikke Start råd til!
Start svarte heldigvis på tiltale minuttet etter. Morten Knutsen forserer, legger vakkert inn til Trond Nordseth som er på rett sted på femmeteren og scorer sikkert. Utligning og nye lodder. Helt etter læreboka!
Etter 26 minutter har Start en ny kjempesjanse. Terje Ellingsen løper opp en lang ball helt nede ved dødlinjen og slår ballen på hælen til Morten Knutsen som forserer inn i feltet og skyter like utenfor. Start dominerte banespillet i det meste av omgangen, og hadde fortjent klar ledelse etter spill og sjanser.Forsvaret virket usikkert til tider i 2. omgang. Markeringene var for slappe. Espen Johnsen var uheldig nok en gang på et utspill etter 50 minutter som havnet i beina på Stein Berg Johansen, Lofotens klart bestemann. Heldigvis gikk skuddet utenfor. Uten ro i bakre rekker blir det vanskelig å vinne kamper.
Start kom tilbake, og spilte seg til et par store sjanser rundt 65 minutter. Fine innlegg skapte kaos i Lofotens felt, og en heading fra Preben Gundersen ble reddet på streken.
Intensiteten falt i Startlaget, og det ble mye frem og tilbake på midten, der Lofoten etter hvert vant de fleste duellene. For å heve trøkket noe, gjorde Jan Halvor et par bytter. Duc ble byttet mot Tom Berhus etter 74 minutter, og Fredrik Henriksen fikk sjansen for Terje Ellingsen et par minutter senere. Terje Leonardsen kom inn de siste 8 minuttene for Morten Knutsen.
Mot slutten ble Start presset kraftig. Etter 84 minutter kommer Stein Berg Johansen alene mot Espen Johnsen, men setter ballen like utenfor. Kampens største sjanse. Her hadde Start virkelig flaks som unngikk baklengs.

Vi fikk heldigvis med ett poeng sørover, men hadde gjerne sett at alle tre gikk til Start. Fortsatt tabelltopp. Nå venter to hjemmekamper på rad mot henholdsvis Kjelsås og Eik. Full pott her? 

Runde 10   
Start - Kjelsås: 1-1

Det ble en rotete kveld spillemessig på Stadion. I lange perioder i første omgang artet kampen seg som en tennismatch der Starts bakre firer headet ut til Kjelsås' midtbane som headet tilbake. 
Start åpnet kampen klart best, og hadde faktisk nok sjanser de første 18 minuttene til å score mange mål. Det ble imidlertid med forsøkene, og Kjelsås fikk i lange perioder styre kampen inn i sitt mønster. Ved hver dødball dro de ned tempoet og brukte lang tid på å få frem spillere.
Start lyktes bare glimtvis å sette nok fart og presisjon til å skape overganger. I tillegg gikk de ofte i offsidefella til Kjelsås. Da gikk det som det ofte går: Kjelsås får en halvsjanse og fyrer av fra 20 meter. Ballen smetter inn til venstre for Espen Johnsen.
Omgangen ebbet ut uten flere mål, og publikum var langt fra fornøyde med Starts effektivitet. Fornøyde var de heller ikke med det livsfarlige pasningsspillet den bakre fireren til tider bedrev, og det virket som om kommunikasjonen og besluttsomheten var dårlig.

Frode Fredriksen ble byttet med Duc Minh Nham etter pausen. Dette styrket den kreative delen av midtbanen, og Duc jobbet som en terrier i gjennvinningsfaser. Tom Berhus, som spilte hele kampen, var ikke heldig med pasningene i likhet med svært mange på Startlaget. Den vanligvis sikre pasningsfoten til Sven Kloster var slett innstilt i dag, og ødela flere dødballsitauasjoner. Likevel pluss for pasningen etter 56 minutter som Nordseth får kontroll på og dunker i mål fra 20 meter. Da trodde de fleste at det likevel skulle gå Starts veg. Lødemel drev fint fram ved flere anledninger, og til tider fungerte også flankespillet bra, men det hele rant ut i sand.
Vi synes Start ved flere anledninger gjør ting for vanskelig. Når man er på 20 meter med ansiktet mot mål og har klar bane, må det kunne gå an å fyre av flere skudd enn det Start gjør! Istedet slår man vanskelige og dårlig adresserte pasninger ut mot kanten. Man må ikke spille seg helt inn på 5-meteren før man skyter....

Runde 11   
Start - Eik/Tønsberg: 0-0

Dette ble en totalet annerledes opplevelse enn forrige hjemmekamp mot Kjelsås. Eik er kjent for å være et lett, hurtig og teknisk lag med stor fart i overgangene. Dermed fikk et rekordstort publikum for året se en virkelig fartsfyllt kamp med mange sjanser.
Start spilte opp mot årsbeste rent spillemessig, og viste stor vilje i gjennvinningsfasene i midtbaneleddet. I første halvdel av omgangen vant også Start de fleste duellene, og var først på ballen i de fleste duellene. Dermed kom også sjansene. Både Ellingsen, Knutsen og spesielt Lødemel skapte tempo forover. Sjansene kom på rekke og rad, men ballen ville ikke inn. 
Eik kom mer med midtvegs, og hadde et par farlige sjanser. Blant annet et skudd som traff stanga. I hovedsak skyldtes dette dårlig besluttsomhet i noen klareringer, og muligens mangel på tydelige kommandolinjer i den bakre fireren.
I det 37' snapper Nordseth et tilbakespill fra en uheldig Eik-forsvarer, og kommer alene med Eiks keeper. Nordseth ender med en mislykket avdribling av keeper. Like før pause får Nordseth nok en ball servert på gullfat, men header over mål.I andre omgang setter Start et markant press og spiller seg til flere store sjanser. Blant annet ved et fremspill fra Kristian Sørli til Harald Lødemel som dundret ballen i krysset bak Eiks keeper. Mot slutten av omgangen hadde Start en serie hjørnespark, men klarte simpelthen ikke å få ballen over streken. Nærmest var kanskje Preben Gundersen i det 87' da han header like utenfor på ett av hjørnesparkene.
Like før kampslutt kom Eik på et siste desperat forsøk på å hente hjem tre poeng, men Espen Johnsen var der han skulle være, og ryddet opp med en flott dobbeltparade.

Runde 12   
Hødd - Start: 2-3

Med uendret lag stilte Start opp til dyst på Høddvoll i ombygging. I utgangspunktet en vanskelig kamp mot tabellens jumbo Hødd, som for en hver pris MÅ ha poeng. Slike kamper kan man aldri føle seg trygge på.
Allerede etter 4 min sover Starts bakre firer og Hødd får et glimrende utgangspunkt og håp for resten av kampen.
De neste 15 minuttene var et stort gjesp. Mye frem og tilbake, og et Startlag som stort sett nøyde seg med å slå tilbake Hødd's angrep.
Første virkelige Startsjanse kom etter 20 min, ved T. Nordseth.
Deretter tetnet det mer til, og Start kom mer fremover. Så kom en rekke cornere til Start. Først etter 26 min. Frode Fredriksen slår, og Trond Nordseth fikk endelig nettkjenning, med kneet. 1-1, og vi var tilbake til utgangspunktet.
Ny corner få minutter etter. Kristian Sørlie setter kontant Frodes serv i mål bak keeper Hjelle, som var på en aldri så liten bærtur.
Start overtar mer og mer føringen i kampen. Mot slutten av omgangen spilte Start seg til flere fine kjappe overganger, dog uten flere nettkjenninger.
De fire Start-supporterne i gult og svart som hadde funnet vegen, jublet fornøyd. To sittende, to stående, i følge Radio Markens' Lars Andresen.2. omgang begynte som en blåkopi av første. Kun fire minutter var spilt etter pause da Hødd utlignet ved Auresnes som banket ballen i mål fra 20 meter etter en corner til Hødd.
Terje Leonardsen kom inn for Morten Knutsen etter ti minutter og satte mer fart i Startangrepet. Uttelling kom etter et fint angrep i Leo-regi, og Trond Nordseth sklir inn ledermålet. Herlig følelse. I føringen igjen.
Tom Berhus fikk seg en stygg smell i ankelen, og ble byttet med Duc Minh Nham etter 72 minutter. Hødd hadde flere farlige sjanser i denne perioden. Den største etter 75' da ballen traff stolpen. Tidligere Startspiller Skotheim var en trussel i lange perioder.
Kampen ebbet ut uten flere mål. Startguttene glade over full pott, og Hødd enda mer fortvilte med kurs for 2. divisjon...

Nå er det velfortjent ferie!

Runde 13   
Start - FK Haugesund: 2-0

Publikum møtte opp til årsbeste på Stadion (3.747), og Start kvitterte med å spille sin beste kamp for sesongen. Taktikken til begge lag så ut til å være å gå ut med høyt press. Det skapte med en gang sjanser ved begge målene. Espen Johnsen var den første til å vise seg frem da han kontant var fremme og blokkerte et farlig fremspill etter knappe 5 min. Så går det ikke mer enn 5 min før Terje Leonardsen, som åpnet for Start, får et fremspill fra Sven Kloster. Leo drar med seg ballen gjennom forsvaret og setter skuddet utakelig til venstre og under keeper. 1-0 og kun 10 min er spilt. Publikum værer noe.
I neste angrep må Espen igjen vise seg frem på et skudd fra FKH's Bala Garba. Og så begynte kjempingen om hver ball. 
Fra Bjørn Stephansen i forsvar til Trond Nordseth i spissrolle blir det ikke gitt ved dørene. Og FKH-spillerne klarer ikke å komme i gang med sitt "muskelspill", men blir liggende i mellom for et Start-lag som vil noe.
I det 16 min er det Morten Knutsen som får en serv som han kontant setter videre, og keeper Kenneth Høie får såvidt hånda på ballen. Ti minutter senere drar Duc Minh Nham seg gjennom hele forsvaret alene og skal akkurat til å score da han blir tacklet. En ren tackling som helt riktig ikke fører til noe straffespark.
Rett etterpå dundrer Trond Nordseth et innlegg i nettmaskene, på siden av målet.I det hele tatt fikk Start spillet til å fungere og klarte å skape mange og farlige sjanser på overganger. Spillerne var ikke redde for å ofre seg og jaktet på alle tenkelige og utenkelige baller.
På slutten av omgangen økte hjertefrekvensen da litt å Start's initiativ glipper og FKH får noe sjanser som de ikke klarer å liste forbi en meget god og solid Espen Johnsen.

I annen omgang går FKH ut som noen løver og får med en gang Start på helene. Men Espen Johnsen klarer å holde Start inne i kampen.
Det blir mye kjemping og lite fint spill ut av det. Sjansene oppstår mye på tilfeldigheter og det er tydelig at FKH søker å profitere å måke ballen fremover og inn i Starts forsvarsfelt. Dommeren legger seg også på en linje hvor han tillater hardt spill. Start setter inn Valdo for Tom Berhus, for å søke å finne tilbake til pasningsspillet igjen, mens FKH sender hele laget i angrep for å legge et større press på Start. Et Start-lag som mer og mer kommer på halvdistanse.

Så i det 76 minutt avgjøres kampen: Morten Knutsen snapper en pasning på midten, snur seg og ser at keeper Kenneth Høie er langt ute. Og Morten lar seg ikke be to ganger, han lobber ballen over keeper og inn i hjørnet fra ca 35+ meter (kontrollmålingen er ennå ikke ferdig). 2-0, og publikum eksploderer.

FKH resignerer og Start har full kontroll på kampen frem til fløyta gå for full tid.

Dermed var vårsesongen over med Kjelsås på topp, 2 poeng foran Start og med Eik-Tønsberg på tredjeplass.

Fortsett til høstesesongen 1999

Annonse fra Obos-ligaen: