Sesongen 1999 høst

Sløv høstsesong, men opprykk

Annonse:

Etter 26 serierunder og to knallharde kvalifiseringskamper var det endelig klart for opprykk til Tippeligaen 2000.Slutten av sesongen gikk trått for Start. På tross av 3 matchballer måtte det kvalifiseringsspill mot Strømsgodset til før opprykket var sikret.

I de siste minutter av den siste omgangen av årets siste kamp..........

Runde 14   
Start- Sogndal: 3-0

Sogndals trener uttalte før kampen: Vi kommer til å spille vårt spill. "Det sier de alle" repliserer Jan Halvor, "men de ender med å gå inn for å ødelegge vårt spill". Og ringreven Halvorsen fikk rett.Start åpnet sin vane tro med å presse motstanderen bakover, men gav Sogndal tidlig muligheter til å komme på avslutninger. Men det skulle vise seg ganske fort at det unge og til dels urutinerte mannskapet til Sogndal ikke hadde den nødvendige teknikk til å avgjøre angrepene. Etter 10 min viste Sven Kloster frem skuddfoten, og vi fikk en anelse om hva som ville skje: Overivrige sogndøler som avslutter for tidlig mot omstendelige og tekniske startere som etter hvert viser tenner. For det ble mye støtte tvers-over-pasninger i begynnelsen. Duc viser sine kreative evner, men for ofte blir ballene presset inn i midten, hvor de er lette å klarere for forsvaret. Eller ikke møtes godt nok av medspiller.
Etter et kvarter vil Kristian Sørlie det annerledes. Han driver opp hele venstre siden alene, og blir felt ulovlig i det han skal legge inn. Frispark litt utenfor 16 meteren. Sven Kloster skyter, ballen får en liten stuss foran målet og drar seg inn til venstre for keeper. 1-0, og moroa er begynt.
For nå løsner det for start-spillerne som lar det ene angrepet etter det andre bølge frem mot Terje Skjeldestad i Sogndal's mål. Men det mangler fremdeles det lille ekstra i sistepasningen som gjør at det blir mål av det.
Sogndal viser sin manglende teknikk ved å gå komme for sent inn i start-spillerne og feller dem ulovlig. Og dommeren er heller ikke sin oppgave moden, har noen merkelige avgjørelser og ser nesten ut til å miste taket på kampen.
Etter en halvtime har vi noterte oss at Kristian Sørlie ønkser å kopiere Morten Knutsen's mål fra 35+ meter mot Haugesund. Men skuddet går like utenfor. 5 minutter etter har Espen Johnsen englevakt som klarer å forhindre Sogndal-scoring etter en corner. Ballen spretter i Espen, stanga, tverrligger og havner tilslutt på nettaket.
Start mister litt av grepet på kampen og spillerne går trøtte. Men blir hele tiden forechecket av Halvorsen/Pedersen på linja. Omgangen toppes med en Sogndal-redning på streken.

I pausen blir det sagt litt av hvert i garderoben. Start-spillerne blir minnet om at hvis de går trøtte, så er det uthvilte folk på linja som mer enn gjerne vil steppe inn. Og de blir oppfordret til å gi litt mer for laget og hverandre. Start hadde faktisk tenkt å skifte inn to spillere fra åpningen av annen omgang og det er ikke daglig kost i en obligatorisk kamp.
Men da kampen blåses i gang, ser det ut til at trøtte føtter har fått nok hvile, og ingen skiftes ut. Og ikke nok med det, etter kun 2 min's spill får Start corner som serves rett på bakerste stolpe. Hvem andre enn Preben Gundersen dukker opp og styre ballen elegant i mål. 2-0 og showet går videre.
La oss nevne at minuttet før har samme Gundersen klarert litt kjelkete til Espen Johnsen, som må bruke all sin spenst på å fange opp og blokkere skuddet som kommer.
Nå er det et helt annet trøkk i Start-laget enn på slutten av annen omgang. Flere glimrende regisserte angrep rulles opp mot Skjeldestad som også får vist sin styrke.
Det blir en del harde tak og ufint spill som dommeren ikke får bukt med. Trond Nordseth viser muskler i spiss og følger opp en del "håpløse" baller som han omgjør til sjanser. Men både han og særlig Harald Lødemel må tåle en del harde dueller. Og det beste er at de kommer helskinnet ut av det.
20 min etter hvilen vil også Morten Knutsen gå alene. Han starter på midtlinja, forserer fremover, runder ett par Sogndal-spillere og skyter fra 16 meters hold. Rett i mål. 3-0 og seieren er klar.
For nå går angrepene bare en vei. Noen ganger er upresise pasninger og litt for stor strekk i laget er med på å skape noen Sogndal sjanser. Men ellers har Start kontroll over kampen. Gutta spiller fotball, til forskjell fra Sogndal som gjør alt for å hakke opp spillet. Jfr uttalelse fra JHH over. 
Sterkest kommer det til uttrykk 10 min før slutt da Trond Nordseth regelrett sparkes ned etter å ha rundet en mann. Omlag 3.700 på tribunen ser opptrinnet, men de tre i grå-svart med fløyte og flagg får det ikke med seg.
Alt i alt en meget underholdende aften. Vi teller seks 100% sjanser til Start, med uttelling på halvparten. Sogndal krediteres for to 100% sjanser, men Espen Johnsen ser ikke ut til å ha tenkt å slippe baller flere forbi seg i år. Og nå står Byåsen for tur i Trondheim.

Runde 15   
Byåsen - Start: 0-0

Litt nølende åpning for begge lag på en regntung, men fin bane på Dalgård. Start kom seg til to sjanser før ti minutter er gått, men klarte ikke å få stilt inn de skuddføttene som skulle til. Vi noterer en Start-sjanse etter 12 minutt, og rett etterpå bør Byåsen ta ledelsen, men de lykkedes heller ikke. Og denne starten er symptomatisk for hele 1 omgang.
Erik R. oppsummering ved pause at begge lag har utvist dårlig effektivitet. Han peker på at Start-gutta fremviser mye dårlig markering, men kommer seg til mange potensielt farlige dødballer. Som dessverre ikke gir noen effekt pga for dårlig presisjon. Og mangelen på presisjon går igjen i forsvaret. En liten bedring viste seg utover i omgangen, men det er fortsatt mye å rette på!!

Ingen endringer i lagoppstillingen i pausen.
Heller ikke så det ut til at banespillet ble noe særlig endret, lagene var like upresise. Og utfra det bølget spillet frem og tilbake, uten at noen av lagene kom til noen særlig farlige sjanser.
I det 60 min kommer Frode Fredriksen inn for Tom Berhus. Og Espen får vist seg frem i målet på to kjappe Byåsen sjanser.
Gode muligheter for Start etter ca 65 min da Byåsen må gi et utall cornere. Men ikke noe mål. Marginene ser ikke ut til å være på Start's side.
Duc Minh Nham går ut og nykommer Helge Bjønsaas debuterer etter 79 min. Uten at det gjorde underverker. Også Asbjørn Tenden får prøvd seg i stedet for Harald Lødemel.

Start var ikke på noen måte venner med dødball-situasjonene. Vi savnet noe av det spillet som ble vist hjemme mot Haugesund og Sogndal.
I sluttminuttene holdt også det ene poenget på å glippe fra Start, men de klarte å ro i land et poeng etter en middels godt gjennomført kamp, hvor mangelen på effektivitet var det mest fremtredende.

Runde 16   
Start - Bryne: 1-1

Kampene mot Bryne har vært en klassiker av et nabooppgjør i alle år. Alle faktorer lå fint til rette. Varme, sol, mange tilskuere, medier og TV. Dessverre for Start ble det ikke den triumfen mange hadde håpet på før avspark.
Bryne gikk ut i 110, og ga Start en real leksjon i høyt press og aggressivitet mot ballfører. Startspillerne lot seg ta fullstendig på senga de første 20 minuttene. Bryne vant samtlige dueller, og presset ballfører som om det gjalt liv eller død. Faktisk gikk de så kraftig til verks at det lå helt på kanten av det tillatte. På tribunen snakket man om grisespill, og dommer Svein Haugom lot det meste passere. Det burde han ikke gjort. Startspillerne prøvde å spille teknisk, men ble for forsiktige og omstendelige. Midtbaneleddet til Start var tilnærmet usynlig den første halvtimen. Dels grunnet Brynes kraftige forcheckinger. 
Skuffelsen bredte seg i tillegg da et innlegg fra venstre ble stusset opp forbi Espen Johnsen, og Bryne tok ledelsen etter 11 minutter ved tidligere Brann-spiller Eivind Karlsbakk.
Etter 21 minutter kunne Bryne avansert ytterligere. De presset fortsatt kraftig, og Starts bakre firer hadde mer enn nok med å feie unna. Bryne fikk en corner, og fikk en trippelsjanse! Espen Johnsen gjorde da to feberredninger. Først med en arm som hogg frem som en cobra. Så parerte han returen halvt liggende. Verdensklasse!
En småskadd Duc Minh Nham ble tatt av banen etter 29 minutter, og Frode Fredriksen kom inn. Han satte fart og kraft i midtbaneleddet. Kjempet opp baller, og fikk sakte til mer fasong over Starts midtbane. Dette førte til at Start kom mer inn i kampen, og etter 37 minutter går Frode opp på en Startcorner og setter ballen i mål. Herlig for Start og Frode. Start fikk også flere store sjanser som de ikke klarte å score på.

Andre omgang var dessverre preget av dommer Svein Haugoms avgjørelser. Han lot stygge taklinger bakfra passere. Dels uten å blåse. Dels uten å gi kort. Helt til Morten Knutsen fikk gult for protest. Irriterende og unødvendig av Morten. Rett etter 56' forfølger Morten en Brynespiller i et langt løp skulder mot skulder. Ballen er lenger frem på banen, og alle ser på ballfører. Dommer og linjemann inkludert. Brynespilleren ble så irritert på Mortens skulderbruk at han til slutt langer ut et realt spark etter Morten. Dommeren aner omsider at noe foregår lenger bak på banen, og blåser av spillet. Etter konferering med linjemannen (som heller umulig kan ha sett episoden), gir han begge spillerne gult. Dermed må Morten ut. Blodig urettferdig, og kampen ble ødelagt for Start. Bryne fortsatte sitt steinharde spill, og få minutter senere var det hakket før kampen utartet totalt. Knuffinger og småslag, holdinger, beinkroker og viljehands florerte. Ampert!
Det kreative forsvant, og kampen ebbet ut uten at noen av lagene maktet å score.
Positivt er lagmoralen til Start, som fikk laget inn i kampen igjen etter en svak åpning. At man i tillegg makter å holde tett bakover med ti mann i nesten hele 2. omgang er også positivt.
Fortsatt ubeseirede hjemme, og alene på tabelltoppen. Selv med poengdeling!

Runde 17   
Clausenengen - Start : 1-5

Start leverte en fantastisk 1. omgang. Det var ren envegskjøring mot Clausenengens mål. Etter 18 minutter åpner Sven Kloster ballet for alvor. En innpå 70 meters pasning havner hos Leo som passer elegant videre til Trond Nordseth, som enkelt setter ballen i mål. Kun to minutter senere er det Nordseth sin tur til å være gjestmild mot medspiller Ellingsen. En pasning Ellingsen setter kontant i mål. En drømmeåpning for Start.
Ti minutter senere har Helge Bjønsaas fått tenning og er med opp i angrep. Ellingsen slår inn en pasning som Helge dundrer i mål på hel volley! Clausenengen har knapt vært over midtstreken! Mot slutten av omgangen er Preben Gundersen nære på å gjøre Starts fjerde mål, men headingen stryker like over.
Her spiller man for hverandre, bukker og takker, og lager mål! Morsomt! Meget hyggelig for en tallrikt oppmøtt supportergjeng fra Sørlandet!

Muligvis følte Start seg litt for sikre på seier. Lagene hadde knapt rukket å komme på banen etter pause da Clausenengen reduserer til 1-3 ved Stein Edvardsen, som styrer ballen forbi Espen Johnsen på et innlegg. 
Start summet seg, og fikk kontroll på kampen igjen. Etter 54' fikk Clausenengens spiller Roger Kvarsvik sitt andre gule kort etter en stygg takling, og måtte forlate banen. Dermed skulle Start etter alle solemerker enkelt kontrollere kampen. Det virket i stedet som om Clausenengen fikk en vitamin-innsprøytning, og viste en mer fandenivoldsk holdning. Faktisk var de farlig frempå ved et par anledninger, og kunne redusert ytterligere.
Etter rundt 60' har Start et par gode sjanser. Bursdagsbarnet Sørli var uhyre nær scoring alene med keeper.
Start gjorde et par bytter. Ellingsen byttes med Asbjørn Tenden, og Berhus kom inn for Harald Lødemel. Uttelling for strevet fikk man ikke før etter 76', da Starts toppscorer Trond Nordseth var frempå igjen. Et overlegg fra Leo blir kontant ekspedert i mål med hodet. Fire minutter senere er han sannelig på plass igjen og putter på Starts 5. mål for kvelden. Helge Bjønsaas legger inn, og Nordseth skyter knallhardt i mål. Flott effektivitet!

Herlig at Nordseth endelig ser ut til å ha funnet vegen til nettmaskene. Vi gratulerer med stor effektivitet i dag.
Frode Fredriksen ble byttet med Evans Valdo Nyabaro etter 83'.
Faktisk kunne Start ha scoret mange flere mål i dag. Mot slutten av kampen haglet mulighetene, men det endte altså med tre poeng og fire gode plussmål! Start klarte oppgavene med bravur i dag. Fortsetter det slik, er det ingen som kan nekte laget opprykk.
Men,- vi er bare litt over "Halvvegs til Haugesund" (for de av dere som er oppegående kinogjengere)

Runde 18   
Start - L/F Hønefoss: 1-0

Stemingen på tribunen var litt merkelig i dag. Avventende. Taust. Forventningsfullt. Det virket også som om den samme avventende holdningen gjorde seg gjeldende ute på banen. Start ruslet liksom rundt og ventet på at Hønefoss skulle begynne å spille. Tenningsnivået virket lavt, og både overgangene og fremdriften manglet.
Hønefoss sa takk, og kom godt inn i kampen. Etter kvarteret hadde de et par gode sjanser. Etter 25' er det utrolig at de ikke scorer. Espen Johnsen ruser hodeløst ut, og Hønefoss' spiss-reserve Knezevic (nylig overgang fra Raufoss) runder Espen og skyter upresset i nettveggen fra hjørnet av 5-meteren. Kampens desidert største gavepakke. Minuttet etter skjer en lignende situasjon, men denne gang lobber Hønefoss ballen over mål. Her kunne og burde Hønefoss ledet med minst to mål.
Helge Bjønsaas måtte kaste inn håndkledet etter 39' etter mye ublid behandling. Frode Fredriksen kom inn.
Etter 42' blir Hønefoss tildelt straffe. Muligens litt billig, men Bjørn Stephansen var for sen på ballen inne i 16-meteren. Espen bestemmer seg for å gå til høyre på straffen, og redder! Takk!

Etter pause var temperaturen høyere på Startspillerne. Nordseth legger ned en fantastisk innsats. Forfølger nesten håpløse baller, og makter gjennvinning der bedre plasserte medspillere bare ser på. Start presser høyere på banen, men det blir ingenting ut av det. Hønefoss demmet meget bra opp på kantene, og midtbanen og forsvaret holdt seg godt samlet i 4-4-2-formasjonen. 
Jan Halvor foretar et par bytter for å få mer sting forover. Fredrik W. Henriksen og Terje Ellingsen blir satt innpå. Leonardsen og Knutsen ut. Terje er en terrier og har nesa mot mål, og i det 79' lykkes han med frekkis. Han forfølger en pasning fremover og møtes av keeper langt ute. Kaldt og rolig setter han ballen mellom bena på keeper, og ser den trille rolig over målstreken. Terje er dagens gladeste. Matchvinner, og kåret til Starts beste av stadionjuryen etter en snau halvtimes spill. Vi for vår del holder Trond Nordseth for kampens beste, på grunn av hans utrettelige kjemping og innsats. Offensivt og defensivt.
Etter 84' setter Allan Simonsen et støkk i publikum ved å smelle ballen i nettmaskene. På utsiden !

Synd for et rekordstort publikum at Start ikke viste bedre spill, men de vant tre poeng og økte sin ledelse i tabelltoppen. Kursen mot Eliteserien stemmer fortsatt, men i de resterende åtte kampene MÅ man spille bedre enn det som ble vist i dag. Slik flaks varer ikke evig!

Runde 19   
Raufoss - Start: 3-1

Raufoss er et meget godt hjemmelag, og mange antatt sterkere motstandere har avgitt poeng på Raufoss. Start på sin side, hadde mye spillemessig å hevne etter den svake hjemmekampen forrige helg.
Terje Ellingsen fikk tillit fra avspark, mens Terje Leonardsen dekket den andre flanken. På midten hadde Jan Halvor valgt muskelvarianten med Fredriksen, Bjønsaas og Lødemel. Start åpnet friskest, og hadde det meste av banespillet den første halvtimen. Flere gode sjanser, blant annet et stangskudd fra Leo etter 23'. Raufoss-keeper Frode Lund var våken og god i denne perioden, og hindret Start i å ta ledelsen. Etter drøye halvtimen somles det utilgivelig i Start's forsvar, og Espen Haug bukker og takker og setter inn ledermålet fra 20 meter. Ikke bra forsvarsspill!
Etter scoringen hadde Raufoss mer trøkk i spillet noen minutter, men Start kom sterkt tilbake mot slutten av omgangen. Flere gode sjanser endte i ingenting. Slurvete utnytting av dødballer og mangel på tempo og presisjon i avlutningene ødela. Start hadde tydelig smårusk i maskineriet.

Raufoss begynte best i andre omgang, men Start spilte seg opp, og fikk etterhvert en del sjanser. Trond Nordseth dundret et skudd i tverrliggeren etter 55'. Høyt Startpress. Etter en kanonade etter den niende (!) corneren til Start, får Raufoss en kontring: Lars Berg drar seg over hele banen og setter inn dagens andre mål etter 58' for totningene. En skikkelig kalddusj!
Jan Halvor satte inn Berhus, Tenden og Valdo for å prøve et siste forsøk. Fredriksen, Ellingsen og Gundersen ut.
Raufoss var effektive. På et frispark fra 25 meter seks minutter senere, legges ballen inn til Lars Berg som enkelt setter inn 3-0. Start er helt overkjørte. Noe urettferdig etter spill og sjanser, men slik er fotballen. 
Asbjørn Tenden ble dyttet over ende i straffefeltet etter 75', og Start får straffe. Sven Kloster scorer sikkert. Start presser høyt, men får ikke uttelling. I stedet har Raufoss en kanonsjanse etter 80' til å ytterligere øke ledelsen. Lars Berg har rundet hele Startforsvaret, men er uheldig og setter ballen stang-ut.
Raufoss var ganske enkelt bedre enn Start i dag.

Synd at ikke Start benyttet sjansen til ytterligere å befeste tabelltoppen. I dag snublet de i sin egen ineffektivitet, og kjente svakhetstegn fra forsvaret gjorde sitt til at Raufoss inkasserte tre poeng. Lagene like bak Start spilte uavgjort, og knappet dermed inn på ledelsen.

7 lange kamper igjen! 21 poeng fortsatt å kjempe om.

Runde 20   
Start - Lyn: 1-1

Toppoppgjøret mot Lyn ble akkurat så tett og spennende som vi hadde antatt på forhånd. Jan Halvor hadde valgt en "muskelvariant" i lagoppstillingen. Kristian Sørli var flyttet frem på midtbanen, men Helge Bjønsaas var trukket tilbake i forsvarsfireren. Bjørn Stephansen var flyttet ut på back-plass. Terje Leonardsen og Asbjørn Tenden fikk sjansen på flankene fra start, etter at Morten Knutsen og Terje Ellingsen har vært syke.
Kampen fikk en sjokkåpning da Kaasa utnytter en uttilgivelig somling i forsvaret. Han tar med seg ballen, og sender en lobb over Espen Johnsen som står ute på 5-meteren og aner fred og ingen fare. 3 minutter. Det var forøvrig siste gang han traff det han siktet på.
Start fortsatte ufortrødent, og presset høyt. Etter 6 minutter ender ballen inne i Lyns felt, og i kaoset som fulgte, var Helge Bjønsaas sist på ballen og utligner.
Start kom mer med i kampen, men fremover ble det for upresist i de avgjørende trekkene. Flere dødballer ble skuslet vekk med upresise innlegg, og Lyn kom mer og mer med mot slutten av omgangen. Det var nærmest et under at ikke Lyn klarte å score. Et ineffektivt Lyn-lag, kombinert med en Espen Johnsen i kanonform gjorde at det stod uavgjort til pause. Heldig for Start.

I andre omgang ble Leonardsen og Tenden byttet med Fredrik Henriksen og Terje Ellingsen. Nordseth ble trukket ut på flanken, og Henriksen fikk prøve seg sentralt. Start spilte seg brukbart opp, og har et godt press mot Lyns mål. Dessverre viste den samme tendensen seg. Det ble upresist, og omgangen ble preget av nesten-sjanser. 
Spillet bølget en del frem og tilbake, og Lyn var stadig på farlige visitter. Når Lyns overganger kom, var de giftigere og mer direkte enn Starts mange halvsjanser. Publikum så ballen i nettet bak Espen Johnsen ved flere anledninger. Mange av redningene hans i dag var det verdensklasse over.

Erik Solér på tribunen, hadde nok et godt øye til unge Johnsen i dag. Etter sigende i byen på privat besøk for å se på en hytte.

På midten var Lødemel god i dag, og styrte mye av spillet. Noen av overgangene var det et herlig driv over, men som før nevnt,- sistepasningene og de offensive løpene var ikke presise nok i dag.

Innsatsen og tenningen virket mye bedre i dag enn de to foregående kampene. I dag gnistret det i taklingene, og guttene hadde tydelig tenkt å revansjere seg. At Espen Johnsen blir kåret til banens beste, er imidlertid et tankekors. Det offensive spillet til Start lider under mangel på både fart og teknikk. Kanskje kan Hofstædter, som er både hurtig og teknisk, bli det innslaget som kan gjøre Start giftigere forover.

Runde 21   
Skjetten - Start: 0 -3 

Med tanke på opprykksstriden, hadde Start fortsatt tre poengs ledelse til neste lag på tabellen før denne serierunden. Studerer man motstanderne Start har igjen, er Skjetten det antatt svakeste laget. Kun seier i dette oppgjøret var godt nok. Jan Halvor har bevisst unngått å fokusere på opprykkskampen, og har brukt hele siste uke til å prente inn i spillerne at det det kun er neste kamp som gjelder. En hel uke har guttene øvd på kunstgress, for å være forberedt på Skjettens baneforhold.
Start stilte også med en friskmeldt "førsterekke". Morten Knutsen og Terje Ellingsen var på plass på flankene. Bjønsaas i midtforsvaret, og Kristian Sørli på midtbanen sammen med Lødemel og Fredriksen.
Start åpnet kampen friskest, og spilte seg til flere halvsjanser. Fem, seks hjørnespark i denne perioden til Start, uten at det førte til noe som helst. Den friskmeldte Morten Knutsen hadde Starts største sjanse etter snaue kvarteret, men satte ballen rett på Skjettens keeper fra skrått hold. 
Heldige var Start etter 18 minutter da Skjetten scorer etter klyngespill i Startforsvaret. Avblåst for offside.
Start har flere sjanser i denne perioden etter dette. Morten Knutsen er på ferde igjen etter 20', men Skjettens keeper klarer å slå ballen ut til hjørnespark.
Trond Nordseth snapper tre minutter senere et tilbakespill og smetter gjennom hele Skjetten-forsvaret etter 23 minutter. Ballen settes sikkert bak Hågenrud i Skjettenmålet. Start i føringen. Fortjent etter høyt Start-press.
Et av kampens vakreste angrep ble drevet i gang av Kristian Sørli, som kombinerer nydelig med Terje Ellingsen og Lødemel. Lødemel spiller Sørli fri, som veggspiller med løpsvillige Ellingsen. Ellingsen dunker ballen kontant i mål etter 32 min. Meget fortjent 2-0-ledelse til Start!

Sven Kloster viste igjen frem en til tider upresis innleggsfot. Er det noe psykisk på ferde her? Mannen kan jo så meget bedre! Flere hjørnespark ble ødelagt på grunn av dette.

Meget fortjent ledelse til Start ved pause!

Etter pause åpnet Start med en fantastisk overgang. Lødemel, Ellingsen og Nordseth setter fart. Ellingsen passer til Nordseth, som dunker ballen kontant i mål bak Skjettens Hågenrud. 3-0 !
Skjetten hadde et skudd i tverligger bak Espen Johnsen like etter, men det endte i ingenting. Skjetten skal ha ros for at de ikke ga opp i denne perioden. De prøvde gang på gang å presse høyt, men Starts firer bak hadde rimelig kontroll.
Det virket som om Start mente de hadde vunnet kampen på dette tidspunktet, og slapp Skjetten unødig fremover på banen. Dette skapte flere sjanser til Skjetten, uten at de klarte å omsette sjansene i scoringer.
Kanskje er det grunn til å minne om Hr. Eggens filosofi om angrep som det beste forsvar?
Tom Berhus fikk sjansen etter 72' for en sliten Harald Lødemel. Jan Halvor ville ha inn friske ben mot slutten av kampen. Vi vet at Berhus har en stor tilhengerskare som gjerne hadde sett at han nå får lengre spilletid. Terje Leonardsen bytter med to minutter senere med Morten Knutsen.
Mot slutten av omgangen så begge lageneut til å ha innsett hvordan kamputfallet blir, og sjansene tørker inn.
Oppsummering: Festfotball i én omgang, og kontroll i andre. Kanskje burde Start stått høyere også i andre omgang? Tre mål, tre poeng og fortsatt tabelltopp!

 

I tabelltoppen ser det nå ut til å bli en ørliten luke. Kjelsås og Eik/Tønsberg faller av etter sine tap, mens Lyn og Haugesund holder følge. Lyn begynner å få en gedigen målforskjell etter sine storseiere! Det blir spennende å se hva utfallet av Brynes utsatte kamp blir. 

Runde 22   
Start - Lofoten: 2 -1 

Start åpnet kampen sin vane tro på hjemmebane med høyt press for å søke og få et tidlig mål. Allerede etter 2 minutter har Lofoten klarert to ganger. Ganske snart mister Start sitt høye press, og mangelen på presisjon ødelegger flyten i Starts spill. 
Men Lofoten spillerne ser ikke ut til å ha fått igjen følelsen i beina etter den lange turen fra Svolvær. Det mangler sting i angrepene. Heldigvis for Start. Dessuten er Espen Johnsen der han skal være, og det trygger ekstra bakover. 
Etter drøye 20 minutter spiller Sven Kloster Trond Nordseth frem i feltet, og han felles uregelementert av en Lofoten-forsvarer. Straffe. Sven Kloster gjør ingen feil; 1-0. 
I stedet for å gi spillet et ekstra puff, ser spillerne ut til å sløve hen. Alt for mye av spillet blir dirigert sideveis, og initiativet og innsatsen forover blir litt haltende. 
Annen omgang begynner med et høyt Lofoten-press som ikke fører til noe. I det 52. minutt fosser Morten Knutsen frem på venstre sida. Legger inn til en umarkert Trond Nordseth, som tar seg den tid han trenger. Tar ballen elegant ned og setter den utagbart opp i krysset til venstre for keeper. Trond's gledescene der han snur seg mot publikum forteller mye om en spiller som endelig har fått det til på hjemmebane også. 
Nå trodde alle at kampen skulle ta av, og at Start kunne slippe seg løs med litt festfotball. I stedet viste Lofoten at de slett ikke var døde. De fortsetter presset sitt mot et Start-lag som ikke er godt nok organisert defensivt, særlig i midtbaneleddet. I det 60 minutt kommer en forsvarer seg nesten rundt Helge Bjønsaas nede ved dødlinja. Helge er kanskje litt for ivrig, og tåa pirker borti Lofotenangriperen. Dommeren mener at Helge stopper ham ureglementert og dømmer straffe. En straffe som Fredrik Horn finter Espen Johnsen ut på, og reduserer til 2-1. 
Det blir en spennende siste halvtime. Lofoten gir ikke ved dørene, og Start klarer ikke å få overgangene til å sitte som de skulle. Det blir med noen spredte Start-angrep på kontringer. Likefullt var det sjanser nok til å øke ledelsen, men det stokket seg i det avgjørende trekket. 
Bytter: Harald Lødemel går ut for Tom Berhus i det 67 minutt. Terje Ellingsen viker plassen for debuten til Raymond Hofstædter. Morten Knutsen bytter med Terje Leonardsen. 
Raymond fikk vise litt av det han er god for i de siste minuttene; hurtigheten er hans styrke, samt teknisk dyktighet med ball. Noen av angrepene på slutten må kunne få karakteristikken småpent, selv om ingen klarte å ekspedere ballen i mål. Ante vi konturene av et stortalent?

Runde 23   
Kjelsås - Start: 1 - 2 

Det kriblet litt ekstra foran denne viktige og vanskelige bortkampen. Opprykksplassen ligger enn så lenge forvart i Starts lomme, men et tap eller to kan snu hele situasjonen i toppen. Nå må vi holde oss på beina i innspurten!
Grefsen stadion var blaut som ei myr. Regnet fosset ned i vindkastene, og innbød ikke akkurat til det fine tekniske spillet. Pasninger langs bakken hadde lett for å stoppe og være uforutsigbare. Det ble en kamp med rå muskler, innsats og slit i fokus.
Start åpnet kampen med det samme laget som slo Lofoten i forrige kamp.

Den førstehalvtimen var direkte kjedelig. Kjelsås tettet igjen bakover, og det ble med et uinteressant knokkelspill i myra på midten.
Etter 30 minutter hadde Kjelsås kampens første store målsjanse, men Espen var på plass med en kjemperedning og slo til corner. Kjelsås fortsatte sitt press, og kom til flere avslutninger som kunne funnet veien inn i nettmaskene.

I stedet går det som det ofte går. Når ett lag presser, utnytter ofte det andre laget sjansen til å kontre. Start var på en visitt i Kjelsås-boksen få minutter etter. En heading på en pasning fra Morten Knutsen halvklares, Terje Ellingsen er på rett plass og setter returen herlig i mål!!
Det ble mer liv i kampen etter dette, og Kjelsås viste at de var farlige på dødballer. Flere livsfarlige situasjoner ble med nød og neppe avklart inne i Start-boksen. Start er heldige som går til pause med ledelse!

Terje Leonardsen erstattet Morten Knutsen fra start i 2. omgang. Jan Halvor ville ha mer muskler fremover under de rådende baneforholdene. Start viste fra avspark at de ikke aktet å legge seg bakpå. Oppmuntret av ledelsen ved pause stod guttene knallhardt på, og holdt et rimelig solid press i kampen. Man følte seg likevel aldri trygg, for Kjelsås var på enkelte farlige visitter. Særlig ved hjørnespark. Der var Kjelsås flinke til å vinne andreballene i perioder.

Etter 10 minutter skjer det; Start fosser frem på en god overgang med Terje Leonardsen. Keeper er borti Terje, og det blir blåst straffe! Kjelsås mente det var en tvilsom avgjørelse. (Takk for sist!) Sven Kloster, Starts faste eksekutør, setter ballen kontant i keeper Stenshagens venstre hjørne. 2-0! Nyhetene om at Sogndal lå under for Raufoss ble mottatt med jubel i Start-leiren. 
Spillet bølget frem og tilbake en lang periode, inntil Ole Petter Skonnord utnytter et langt fremspill fra Kjelsås og satte ballen bak Espen Johnsen etter 70'. Redusering og ny spenning. De siste og knallharde 20 minuttene ble nervepirrende. Hvem orket mest??
Raymond Hofstædter, som var et avgjørende uromoment for Start2 i går, ble satt innpå som et offensivt "hemmelig" våpen det siste kvarteret. Hans hurtighet skulle utnytte Norges største bakrom, som Ruthford kortpustet fortalte fra indre bane. -Her må vi være rolige, rutinerte og samtidig knallharde i duellspillet, sa han.
Fredrik W. Henriksen ble byttet med Lødemel 3 minutter før slutt. Hofstædter og Henriksen hadde en kjempesjanse i minuttet etter, men en Kjelsåsspiller redder på streken. 
Nesten tre minutter på overtid blåste dommeren omsider av kampen, og kraftprøven på Grefsen ble kronet med tre særdeles viktige poeng.

Med de overrakende resultatene fra de andre topplagene, kan Start avgjøre oppgjøret allerede mot Eik/Tønsberg neste helg!!!

Runde 24   
Eik - Start: 1 - 0 

Det var en særdeles rolig gjeng som stablet seg inn i bussen utenfor Starthallen tidlig søndag morgen. Ingen A-mennesker å spore. En meget spent gjeng. Ingen sa noe, men det var tydelig at tanken var der; det kan avgjøres i dag! Etter en lunsj på vegen var det klart for spillermøte. Hvem får tillit i dag? Jan Halvor valgte å sette inn Frank Tønnessen på plassen til Bjørn Stephansen. Bjørn har tre gule og må stå over. Kaptein for anledningen, Harald Lødemel.
Et stort antall Start-supportere toget inn på Tønsberg Gressbane før kampstart, og var nesten i flertall på tribunen. Alt lå til rette for kjempestemning. Nå kan det avgjøres? Hvordan taklet spillerne dette presset?
Svaret ventet ikke lenge på seg. Eik åpnet kampen friskest, og det virket som om Start-guttene var preget av stundens alvor. Likefullt var Start med på notene, og hadde en kjempesjanse etter 12 minutter på en retur fra Eik's keeper. Start hadde problemer med avstanden mellom lagdelene. Det kladdet rett og slett for mye. Banen skal litt av skylden. Langt og vått gress gjorde at Starts vanligvis tekniske ferdigheter ikke kom til sin rett. At midtbaneleddet ikke støttet opp om spissenes løp, gjorde at Eik-forsvaret fikk rimelig god kontroll bakover. Terje Ellingsen og Helge Bjønsaas fikk seg begge en real smell så blodet skvatt like før pause. Omgangen ebbet ut uten scoringer. Både Bryne og Haugesund ledet sine kamper, og avgjørelsen om opprykket var fortsatt like langt unna.

Terje Leonardsen ble byttet med Morten Knutsen i pausen. Start fikk samlet lagdelene bedre etter pausen, og stod høyere opp på banen. Det gjorde adskillig trangere for Eik, og spillet gled bedre for Start. Etter 55' jobbet Terje Ellingsen opp et innlegg og tuppet ballen ut i feltet til Kristian Sørli som dundret ballen i mål. I stedet blåste dommeren uforståelig frispark mot Ellingsen. Terje fikk en ny smell i duellen, og ble byttet med Raymond Hofstædter. Minuttet senere går i stedet Eik opp i føringen. En møljesituasjon i Startfeltet ble utnyttet av Eik, og Robert Pedersen hamret inn ledermålet. 
Etter dette var Eik friskest en periode, men Start kom sterkt utover, og hadde et par kanonsjanser der Preben Gundersen var sist på ballen.
Nølende forsvarsspill fra Start slapp Eik inn på flere livsfarlige visitter i feltet, men Eik var ikke direkte effektive de heller. Eik vant fortjent mot et tamt og anspent Startlag.
Laber stemning i bussen på hjemvegen!

Runde 25   
Start - Hødd: 2 - 2

Alt unntatt været var på Starts side. Et rekordstort publikum, et nedrykksklart Hødd uten sine beste spillere, et heltent Startlag. Nå skulle guttene avgjøre selv!
Det gikk ikke slik. Banen var i en sørgelig forfatning. Søkkvåt og mettet av særdeles kraftige regnskyll like før kampstart, bar den mer preg av hengemyr enn fotballbane. Jan Halvor hadde valgt den "lette" varianten på midten med Tom Berhus i startoppstillingen. Det hjalp ikke. Selv om Start hadde et par livsfarlige sjanser i de første minuttene, ble det med det. I stedet fosset André Skotheim frem på en gjennomstikker, og Espen ruser ut og prøver å blokkere. Espen trekker armene for å unngå straffe, men Skotheim sparket i stedet rutinert i brystkassa til Espen og kaster seg. Straffe og 0-1 til Hødd etter 16'. Litt av en kalddusj.
Det var fortsatt gnist i Start, og tre minutter etter har de en dødball som Preben Gundersen header mot mål. Headingen ble reddet på streken, men Bjørn Stephansen fanger returen og setter den kaldt i mål. 1-1. Jubelen formelig ristet hele stadion! Dette skulle gå vegen likevel, trodde man.
Jan Halvor hadde presisert før kampen at gutta skulle slippe seg løs og tørre å gjøre ting med ballen. Dessverre gjorde underlaget de tekniske fintene og presisjonsspillet til Start umulig. Som Sven Kloster sa det: - Det var en liten prestasjon bare å holde seg på beina der ute! Tverrvendinger og fraskyv ble umulig. Gresstorva ga etter for det minste skyv.
Likevel hadde Start sjanser til å ta ledelsen. Like før 1. omgang ebbet ut, hadde Morten Knutsen et par kjempesjanser. Han finter seg fri og skyter fra nydelig posisjon rett på keeper. Minuttet etter serverer han et pent innlegg til en presset Trond Nordseth som ikke får stokket beina godt nok.

Hødd fikk en corner etter 47', der de brasser like over. Etter dette var det kun Start med et konstant press fremover. Det skulle avgjøres! Men,- Starts flanker fungerte ikke presist nok. Innleggene ble alt for enkelt fanget opp av Hødd-forsvaret. Sentralt ble Trond Nordseth alt for ofte liggende på etterskudd og måtte gi støttepasninger bakover. Midtbaneleddet ble i lange perioder liggende for stasjonært høyt, og dermed uteble dybdeløpene i Høddforsvarets bakrom.
Så skjer det: Start mister ballen i midtbaneleddet etter 63', og Hødd slår opp på André Skotheim som ligger alene på topp. Han forserer frem og putter ballen til side for Espen. Hødds tredje sjanse. Samtidig vet vi at Bryne leder. Drama.
Jan Halvor ser at vi trenger friske bein, og bytter Terje Ellingsen med Raymond Hofstædter. Det ga Start ekstra tempo på høyre flanke. Etter 76' får André Skotheim marsjordre etter å ha sparket ned Helge Bjønsaas i sinne etter en tapt duell. Samtidig setter Start inn Asbjørn Tenden og Fredrik Henriksen. (erstatter Kristian Sørli og Morten Knutsen). Dette satte mer tyngde i Startangrepet, og i det 82. minutt setter Tenden ballen herlig i mål etter at Fredrik Henriksen stusser et overlegg fra Sven Kloster videre. Ny giv!
Et massivt Start-press følger de siste minuttene av kampen, men uten den avgjørende scoringen. 
Betenkelig likefullt at Start ikke løsner flere skudd. Fra vår posisjon bak Hødds keeper, ser vi gang på gang rettvendte spillere med klar bane mot mål rundt 16-meteren. I stedet for å ta ansvar og fyre av, leter man etter pasningsmuligheter i et overbefolket felt. Med dagens underlag burde man kanskje ha valgt en mer "primitiv" avslutningsform og jaget eventuelle returer.

Nå tetter det seg til for alvor! Alt avgjøres i siste serierunde. Haugesund er sikre på den første eliteseriebilletten. Start og Bryne slåss om den andre. Vinner Bryne mot Lyn, må Start slå Haugesund. Spiller Bryne uavgjort eller taper mot Lyn, er Start klare med mindre de går på et giganttap i Haugesund.

Haugesund: 49p (+25)
Start: 47p (+15)
Bryne: 46p (+9)

Runde 26   
Haugesund - Start: 4 - 0

Det var nå det skulle avgjøres. Siste sjanse for å sikre direkte opprykk. Haugesund, Bryne og Lyn har vist stabil form. I treningskamper mot eliteserieklubber har alle vunnet sine kamper. Start på sin side, har trent godt og hardt. Miljøet på treningene har vært så intenst at selv Jan Halvor har måttet be guttene om å dempe seg noe. Tenning og motivasjon er det ingenting å si på. Guttene vil klare dette selv! De vil bevise at spillet i de to siste kampene ikke er representativt.

Kampen var rimelig åpen de første minuttene, men allerede etter 9 minutter snapper Haugesund en tversoverpasning i midtbaneleddet, forserer fremover. De holder bredden godt, og Espen blir dratt ut på sin venstre side. Innlegget løftes, går over en utrusende Espen, og Duc blir et nummer for liten til å hindre at ballen går i mål. Den verst tenkelige åpningen for Start!

Vi spiller jo five-a-side på et kumlokk!
-Karsten Johannesen

I de neste 10 minuttene hagler det med Haugsundsjanser. Start er absolutt ute av formasjon, og har store problemer. Som så ofte før i år, står Espen imponerende godt bakerst, og redder den ene 100%-sjansen etter den andre. Tre ganger i én mot én-situasjoner. Flere klasseredninger på skudd.
Etter 19' skjer det igjen. Haugsund utnytter hurtigheten i kontraspill, legger ut på Starts venstre side, der Bala Garba står helt umarkert. Skyter høyt på nærmeste stolpe. 2-0. Krisestemning.
Det eneste som holder håpet oppe, er at Bryne - Lyn holder uavgjort.

Jeg gir blaffen i om vi taper, bare vi rykker opp!
-Svein Mathisen

Starts eneste sjanse kom etter et bra angrep der Lødemel slår en stikker ut til Ellingsen. Skuddet gikk via keeper i stolpen og ut. Fullt fortjent ledelse til Haugesund etter 1. omgang. Start hadde store problemer spesielt på høyresiden bakover, og foran kom aldri Morten Knutsen i gang på sin venstre kant. Midtbanen ble for stasjonære i overgangsspillet, og i lange perioder var det altfor mye strekk i formasjonene. Manglende presisjon var også et gjennomgående kjennetegn.

Start prøvde å løfte seg frem i andre omgang, men det ville seg bare ikke. Markeringene manglet, presisjonen manglet, og Haugesund spilte avslappet med lave skuldre og koste seg til mange sjanser. 
Start gjorde en del bytter. Etter 49' må Preben Gundersen kaste inn håndkledet, og Frank Tønnessen bytter plass med Stephansen, som trekker inn i midtforsvaret. Etter 54' setter Jan Halvor inn Fredrik Henriksen for Terje Ellingsen. I det 63' minutt skiftes Lødemel med Kristian Sørli. Ingen av byttene løftet Starts spill.
Etter 76' har Haugesund et langt innkast, og Tarje Nordstrøm Jakobsen er sist på ballen. 3-0. Få minutter etter har Haugesund nok en dødball, og innbytter Mellemstrand var sist på ballen. 4-0 og katastrofesifre. Trøsten er at Lyn holder Bryne til uavgjort fortsatt. Skal det likevel lykkes?

Til Oppsummering av sesongen 1999

Annonse fra Obos-ligaen: