IK Start sine økonomiske utfordringer pa 1990-tallet og videre

Her er en liten overitsikt over den økonomisk turbulens og eierskapsendringner som ble IK Start til del på 1990-tallet fremover.

Annonse:

Økonomiske utfordringer pa 1990-tallet

En av arsakene til at Start fikk økonomiske problemer pa 1990-tallet la nok i det innlysende det kom ikke nok publikum pa kampene, noe som igjen pavirket sponsorinntektene negativt. Samtidig opplevde klubben en kraftig kostnadsøkning. Fra sesongen 1990 ble profesjonell fotball innført i Norge, med betydelig høyere lønninger. I 1995 kom sa Bosman-dommen, som slo fast at profesjonelle fotballspillere i EU hadde rett til å signere for en ny klubb etter at kontrakten deres gikk ut uten at den gamle klubben kunne kreve kompensasjon. Dermed matte klubbene selge spillere før kontraktene løp ut, eller risikere a tape verdier.

Start ble rammet hardt av denne utviklingen. Klubben hadde allerede svak økonomi, og nar bade tilskuerinntekter og spillerverdier ble svekket, havnet Start Fotball AS i en prekær situasjon.

Pa tampen av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet var StartFotball AS eller ASA i ferd med å ga konkurs. Det var på dette tidspunktet en redningsaksjon ble iverksatt av lokale krefter. En gruppe næringslivsaktører fra omradet rundt Kristiansand, kjent som Club21, gikk inn med mal om a sikre klubbens eksistens. De etablerte selskapet Start Toppfotball AS som nytt driftsselskap for elitesatsingen.

Carl-Viggo Axelssen ble utnevnt som styreleder i det nye selskapet, og flere kjente profiler fra næringslivet i regionen gikk inn som aksjonærer. Blant disse var Bjørn Johansson, som pa tidspunktet uttrykte ønske om a bli største aksjonær i Start Toppfotball AS.

Denne redningsaksjonen markerte et viktig vendepunkt i klubbens historie og viste hvor sterkt lokalsamfunnet ønsket a bevare toppfotballen i Kristiansand. Det ble lagt til rette for en ny start, men utfordringene skulle ikke stoppe der.

Investorer og redningsaksjoner i 2000-arene

I 2002 tok investorene Ernst Ravnaas og Erik Solér over styringen av klubben gjennom selskapet Nye Start AS. De investerte betydelige beløp og planla byggingen av en ny stadion. Til tross for dette gikk Start Toppfotball AS med underskudd hvert ar fra 1997 til 2003, med unntak av 1999. I 2003 ble inntektene redusert til en tredjedel av nivaet aret før, og klubben var igjen avhengig av friske midler for a overleve.

I desember 2009 ble klubben reddet fra konkurs gjennom en redningspakke pa 12 millioner kroner halvparten kom fra stiftelsen Cultiva og den andre halvparten fra lokale investorer. Dette var nok et eksempel pa hvordan byen og lokalmiljøet tradte til for a berge klubben i nødens stund.

Eierskapsendringer og ambisjoner

I 2011 kjøpte Magne Kristiansen ut medinvestorene Vidar Robstad og Svein-Erik Halvorsen, og ble eneeier av selskapet Start Igjen AS, som eide majoriteten av aksjene i Start Toppfotball. Dette skapte større beslutningskraft, men ogsa et visst press pa en hovedperson.

I 2017 ble investeringsgruppen «Start En Drøm» etablert, med blant annet Christopher Langeland og Robin Reed som sentrale aktører. Gruppen hadde store ambisjoner om a føre klubben opp pa et stabilt toppniva og planla a investere 40 millioner kroner over 10 år. Allerede etter halvannet år var det imidlertid investert 77,9 millioner kroner noe som viste bade satsingsviljen og de store økonomiske utfordringene som fortsatt preget klubben.

Sparebanken Sør og stadionprosjektet

Sparebanken Sør har vært en nøkkelaktør i klubbens nyere historie, bade som sponsor, langiver og eier. Banken har brukt rundt 230 millioner kroner pa IK Start, hvorav omtrent 100 millioner er ansett som tapt.

Økonomisk turbulens og eierskapsendringer i IK Start

Dette store økonomiske engasjementet fikk konsekvenser, blant annet førte det til at bankens administrerende direktør trakk seg i 2010.

En viktig del av satsingen var byggingen av Sparebanken Sør Arena, som apnet i 2007. Stadionprosjektet var ment a være bade en ny start og et løft for hele regionen. Det ble finansiert gjennom flere aktører, blant annet Rasmussengruppen, som gikk inn med 45 millioner kroner for en eierandel pa 34,6 %.

Oppsummering

IK Start har vært gjennom flere tiar med store økonomiske svingninger, investeringer, redningsaksjoner og eierskapsendringer. Entusiasmen og støtten fra lokalmiljøet, næringslivet og enkeltpersoner har ved flere anledninger reddet klubben fra konkurs.

Samtidig viser historien hvor vanskelig det er a kombinere sportslig suksess med økonomisk bærekraft i en mellomstor norsk klubb. Start er et symbol pa bade fotballens kraft og utfordringer og Kristiansands sterke vilje til a ha en klubb a være stolt av.

Annonse fra Obos-ligaen: