Tre generasjoner gleder seg til ny Start-sesong sammen

Bestemor Inger Johanne Bakken vokste opp med familien Mathisen (Annemor, Alf, Svein, Gunn Elin og Kåre Petter) i etasjen over i firemannsboligen på Lund i Kristiansand. Nå forbereder hun seg til ny sesong på Sparebanken Sør Arena, der hun har sesongkort sammen med datteren Jorun (Bakken) og barnebarnet Karine (Bronebakk). Her er de tre sammen med sine nåværende favorittspillere i Start; Emir Derviskadic (t.v.), Henrik Robstad og Jasper Silva Torkildsen. (Foto: Tor Erik Schrøder)

Annonse:

- Det er gøy at Start-interessen er noe vi har felles, og vi gleder oss alltid til å gå på kamp. Enten vi kjører sammen eller hver for oss og møtes her nede. Når jeg våkner om morgenen på kampdager, så stiger humøret. Eller hvis vi skal på tur til bortekamper, da er det enda bedre, sier bestemor, og legger til:

- Vi er Startere hele familien – både på min mors og fars side. Jeg er i familie med både Trond Pedersen og Erik Ruthford Pedersen, som er min tremenning. Så da er Jorun firmenning til Eriks sønner, Steinar og Kjetil, og Karine femmenning til blant andre Emil (Grønn Pedersen), Steinars sønn. Det er litt gøy.

Når Start i morgen tidlig reiser til Danmark for spille treningskamp mot Esbjerg utenfor Randers, så er både Jorun og Karine med på båten. Inger Johanne ville også gjerne vært med. Men hun skal til Danmark til tirsdag, og synes to turer over Skagerrak på så kort tid blir litt mye.

Nytt gull og vafler på kjøkkenet

Inger Johanne vokste altså opp på Lund med blant andre en mamma, Kirsten Jahnsen, som meldte seg inn i Start allerede i 1946. Hun så sin siste kamp på Sparebanken Sør Arena i 2015, ikke lenge før hun gikk bort, 93 år gammel. Da var de fire generasjoner som så Start sammen!

- Vi syklet mye rundt da vi vokste opp på Lund på -50- og -60-tallet, blant annet til gamle stadion. Men jeg husker ikke min første Start-kamp der. Den første jeg husker er fra Hommeren, og at det var en veldig viktig kamp mot Hødd. Jeg husker ikke årstallet og hvorfor kampen ble spilt i Torridal. Men det må ha vært på midten eller slutten av -60-tallet, smiler Inger Johanne, som fylte 70 år 14. januar, og fortsetter:

- Jeg opplevde det første gullet, i 1978. Da stod spillerne på verandaen på garderobebygget på gamle stadion og kastet ned drakter og mye annet til oss. Jeg fikk av alle ting tak i kapteinsbindet til Trond (Pedersen – red.anm.). Så det første gullet er høydepunktet mitt som Start-supporter. 

- Jeg var syk da de vant igjen i 1980, så den kampen kom jeg ikke på. Men jeg husker at jeg stod hjemme og stekte vafler. Det er den mest spennende halvannen timen jeg har hatt på kjøkkenet noen sinne. 

Myggens comeback og morsmelktillegg

Med en mamma som Inger Johanne, så var det ikke så veldig rart at også datteren Jorun og sønnen Rune ble Start-supportere. Etter hvert kom også barnebarnet Karine til. Jorun sier hun har mange høydepunkter som Start-supporter, som da Sparebanken Sør Arena ble åpnet i 2007, og det var fullsatt. 

- Så må jeg nevne Myggens comeback i 2008, det var helt spesielt. Det var Karines første kamp her – hun satt i et bilsete med hørselsvern og fikk morsmelkerstatning som vi slet litt med å få med oss inn, smiler Jorun, og legger til:

- Vi hatt mange borteturer med ungene - til Trondheim, Sogndal, Bryne, Haugesund, Bergen, Sandefjord, Sarpsborg, Skien og Hamar. Den første Karine var med på, var til Fosshaugane, der det var 36 grader på stadion. Da var hun var fem måneder gammel.

- Du, da Karine, som bare er 14 år, har vel ikke så mange høydepunkter…?

- Jo, KFUM-kampen i fjor, som vi vant 3-2, er et høydepunkt for meg. Vi lå under 1-2, men Tom Strannegård utlignet i sluttminuttene. Så ble KFUMs keeper utvist, før Joacim Holtan scoret vinnermålet langt på overtid. Den kampen var veldig spennende, og gøy, sier Karine.

Henrik sang med bortesupporterne

Inger Johanne, Jorun og Karine skryter alle av Starts spillere, som de mener er SÅ flinke til å ta seg av supporterne. 

- Jasper er «bare» veldig god til å ta vare på oss. Da Karine hadde laget et armbånd til ham, hoppet han opp på tribunen for å ta selfie med henne. Senere la han ut bildet av armbåndet på Instagram, der han skrev «takknemlig». Han er så jordnær – hel ved, sier Jorun, og legger til:

- Henrik fikk ei ekstra stjerne hos meg da han etter utvisningen mot Arendal i fjor kom bort til oss bortesupportere for å se andre omgang. Da stod han og sang sammen med oss. Men hva han sang, tror jeg jeg skal la være å si. Men det var kjempegøy.

- Hva tror bestemor, datter og datterdatter om årets sesong, som åpner med cupkamp mot Tromsø her på Sparebanken Sør Arena 12. mars?

- I år skal vi opp! Vi kan ikke klore oss fast i OBOS, vi må klore oss fast i divisjonen over – og det tror vi på. Den høsten vi hadde i fjor, da vi vant mange kamper etter hverandre, var SÅ gøy, sier alle tre, før bestemor legger til

- Ja, vi både håper og tror at dette fortsetter i 2023, selv om Basilio Ndong har sluttet. Jeg var veldig begeistret for ham.

tempImageKEHSF5.jpg
Karine (f.v.), Jorun og Inger Johanne sammen med Erik Mykland. Karine var tre måneder gammel da hun «så» Erik gjøre comeback for Start i 2008. Hun satt i et bilsete med hørselsvern – og fikk morsmelkerstatning under kampen. (Foto: Egil Olsen)

 

Annonse fra Obos-ligaen: