Tilbake etter skademareritt

Lørdag startet Henrik Gjesdal (bildet) sin første fotballkamp etter han røk korsbåndet i høyre kne 16. mai i fjor. Etter tre operasjoner er han endelig klar for å A-lagsdebutere for Start. Foto: Egil Olsen.

Annonse:

– Å ha nummer på ryggen igjen, og ha oppnådd målet om å komme tilbake på banen, var en deilig følelse av lettelse og glede, sier Henrik Gjesdal når vi treffer ham etter tirsdagens økt på Sparebanken Sør Arena. Den fullførte han helt uten smerter.

Kampen den høyreiste midtstopperen refererer til er Start 2 sin 4-0-seier over Hinna. Gjesdal startet da sin første fotballkamp siden Start møtte et sammensatt Sørlandslag for mer enn halvannet år siden. Den teller imidlertid ikke som offisiell A-kamp. A-lagsfotball har han derfor ikke spilt siden siste serierunde i 2019, da for Kristiansund.

– Det gikk veldig fint både kroppslig og fotballmessig mot Hinna. Det var veldig kjekt å spille med de mange, gode, unge og fremadstormende talentene på Start 2. Nå håper jeg å få unnagjort den offisielle A-lagsdebuten for Start. Det vil være en personlig seier på slutten av sesongen. Men for meg handler det mest om å være virkelig klar til neste sesong, sier 28-åringen.

 

Tre operasjoner

 

Det var altså 16. mai i fjor at Henrik Gjesdal var maksimalt uheldig på trening på Sparebanken Sør Arena.

– Det var en veldig rar situasjon, som mange fotballspillere ofte kommer ut for i løpet av en kamp og eller på trening. Det kom en ball i bakrom, og jeg skulle bare snu meg og ta en vending. Da kom det en stygg lyd fra kneet, og så deiset jeg i bakken. Jeg skjønte med en gang at det var noe alvorlig som hadde skjedd, sier bergenseren.

Den første kneoperasjonen ble gjennomført 9. juni i fjor, og etter den andre i juni i år trodde Gjesdal at A-lagsdebuten kunne være like om hjørnet.

– Ja, kortisonbehandlingen vi prøvde da ga en umiddelbar effekt. Da var jeg ute på feltet og spilte. Men så, etter ganske kort tid, kom de samme smertene tilbake. Det førte til at jeg måtte gjennom en tredje operasjon, som heldigvis har vært vellykket.

 

– Følte meg litt ubrukelig

 

– Var det noen gang i løpet av de 15 månedene du tenkte at du ikke vil spille fotball igjen?

– Ja, det var det. Det var mange ganger vi følte at vi gjorde alt riktig, likevel hadde jeg ikke progresjon. Da tenkte jeg «hva om jeg ikke blir bra igjen?» Det var en tanke både jeg og sikkert andre i klubben også hadde, sier Gjesdal – og legger til:

– For en fotballspiller er det å bli satt ut av spill over lengre tid det verste som kan skje. Du føler deg litt ubrukelig. Du får ikke gjort den jobben du er hentet for å gjøre. Jeg følte jeg skuffet både meg selv og lagkameratene ved å ikke kunne bidra på banen. Jeg visste jo at skaden ikke var noe jeg kunne noe for. Likevel kom sånne negative tanker.

 

– Kvalik er fortsatt mulig

 

– Hvilke tanker gjør du deg foran den spennende senhøsten, både for laget og personlig?

– Vi har fem seriekamper igjen. Og med det potensialet som er i laget vårt, så går vi for å vinne hver kamp. Det skal alltid være målet. Det handler om å få ut det beste i oss selv. Vi må vise at vi ikke bare er gode i enkeltkamper, men over en lengre periode. For meg er de siste kampene en mulighet til å avslutte sesongen på en god måte.

– Hvor viktig vil du si at kampen mot tabelljumbo Strømmen til fredag er?

–  Veldig viktig. Vinner vi den, så er kvalik fortsatt svært mulig. Med litt hjelp da så kan vi være bare ett poeng bak sjetteplassen, før vi reiser til Ålesund på mandag. Vi har fortsatt veldig mye å spille for.

 

– Henrik er hel ved

 

Start-trener Sindre Tjelmeland gleder seg stort over at Henrik Gjesdal omsider er skadefri.

– Henrik er en fantastisk type. Selv når han har vært skadet og ikke tilgjengelig, så har han hele tiden bidratt positivt med sin kompetanse og erfaring. Det å få ham med på feltet er veldig positivt for gruppen og treningskulturen. Henrik er hel ved, sier Tjelmeland – og fortsetter:

– Så er det viktig å huske på at han har vært ute veldig lenge, så vi må være tålmodige. Det er viktig at han får nok økter, trening og repetisjoner i banken før vi begynner å forvente for mye av ham. Men han er frisk, og vi skal nyte at vi har ham tilbake på feltet, og at ting foreløpig ser ut til å gå veldig fint.

Annonse fra Obos-ligaen: