Start har hentet Vigør-talent – debuterer hjemme på Hellemyr?

Tomi Markovski, Starts utviklingsleder, ønsker Mathias Lande velkommen til Sparebanken Sør Arena. Onsdag spiller 16-åringen trolig sin første kamp for Start G19 etter overgangen fra Vigør, på Macron Arena på Hellemyr, hans gamle hjemmebane. (Foto: Egil Olsen).

Annonse:

Mathias Landes siste kamp for Vigør ble finale-seieren i Norway Cup på Ekebergsletta 6. august. I morgen, onsdag, kan 16-åringen få sin debut på Start G19-lag, på hans gamle hjemmebane, Macron Arena på Hellemyr.

- Norway Cup-seieren var en perfekt avslutning på tiden min i Vigør. Det er ikke mye som er større for et 16-årslag enn å vinne Norway Cup, sier Mathias, når vi treffer ham på hans nest siste sommerferiedag. Torsdag begynner skolealvoret igjen, nå på idrettslinjen på Kristiansand Katedralskole Gimle, KKG.

11 mål på ni kamper

Mathias bidro sterkt til at Vigør kunne ta med seg den store vinnerpokalen i Norway Cup hjem til Kristiansand. Han ble toppscorer med 11 mål på ni kamper, og scoret også bruntrøyenes første i finaleseieren (3-0) over TUIL Tromsdalen.

- Det er selvfølgelig litt trist å forlate kameratgjengen, som jeg har kjent og spilt sammen med siden jeg var fem år. Men det hjelper at det skjedde på den måten det gjorde, med å vinne Norway Cup, sier 16-åringen, og legger til:

- Jeg ønsker å utvikle meg, og bli en så god fotballspiller som mulig. Det er jo derfor jeg beveger meg over hit. Trenerne her virker superflinke, ja, alt virker å være helt topp her, og jeg er blitt godt tatt imot.

To opphold i Aalborg

Mathias er født og oppvokst på Hellemyr, der han har gått gradene i Vigør fra miniputt- til A-laget. Han begynte å trene med Kjetil Ruthford Pedersens seniorgutter allerede som 14-åring, og debuterte på A-laget da han fylte 15. I vinter var han på noen treninger med Start.

- Koronaen satte da ting på vent, men da Start tok kontakt igjen i sommer, ble jeg enig med Vigør om at det beste for utviklingen min ville være å melde overgang, sier Mathias, som allerede har «smakt» litt på profflivet, gjennom to opphold i Aalborg.

- Det var gøy å få inspirasjon der, bo utenlands og se hvordan de jobber der nede. Det er litt forskjell på breddeklubben Vigør og toppklubben Aalborg. Det var kult å se hvor godt hele klubben blir styrt, fra de yngste lagene opp til seniorlaget. De er flinke også i Vigør, men enda flinkere i AaB, sier den talentfulle spissen, og fortsetter:

- Jeg har lyst til å leve av fotballen og spille hele året. Å sitte inne på et kontor og taste på noen taster er ikke noe for meg.

 Fornøyd utviklingsleder

Mathias har spilt på de fleste plasser, men han trives best fremover på banen, og liker godt å score mål. Han trekker fram familien og trenerne Morgan Karlsen og Kenneth Evensen som de viktigste for hans utvikling som fotballspiller.

- Hvilke forventinger har du til den første høsten din i Start?

- Det skal bli gøy å komme skikkelig i gang og utvikle meg videre. At min første G19-kamp for Start spilles på Macron Arena hjemme på Hellemyr er nesten et paradoks. Men jeg tror dette skal bli kjempebra, avslutter Mathias Lande.

Tomi Markovski, Starts utviklingsleder, er veldig fornøyd med at Mathias Lande har meldt overgang til klubben, og går inn i treningsgruppen til G19.

- Det vil være veldig bra for Mathias å få en helhetlig oppfølging med skoletrening på morgenen og klubbtrening på ettermiddagen med de samme trenerne slik at vi kan følge totalbelastningen hans. Han er fortsatt inne i et langt utviklingsløp og jeg ser fram til å jobbe tett sammen med ham fremover, sier Markovski.

 

FAKTA

Navn: Mathias Lande

Født: 4. januar 2006 i Kristiansand

Høyde: 181 cm

Yrke: Skoleelev, begynner torsdag i 1. klasse på Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG), idrettsdag.

Posisjon  banen: Angrep

Andre favorittklubber: Vigør og Liverpool

Aktuell: Har nettopp meldt overgang til Start. Kan debutere i G19-lagets kamp mot Tromsø på Macron Arena på Hellemyr onsdag kl. 14.00.

Kjente spillere som har spilt for Vigør og Start: Sven Otto Birkeland, Tobias Christensen, Tore André Dahlum, Jesper Daland, Lars Martin Engedal, Frode Fredriksen, Knut Henry Haraldsen, Kristofer Hæstad, Yngvar Håkonsen, Espen Johnsen, Marius Johnsen, Christer Kleiven, Andreas Lund, Tore Løvland, Rune Nilssen, Leif Otto Paulsen, Avni Pepa, Lars-Jørgen Salvesen og Erlend Segberg

I Starts A-stall nå: Sander Sjøkvist og Jasper Silva Torkildsen

Annonse fra Obos-ligaen: