Starts Gordon Banks

Han ligger an til å blir årets Start-spiller i Fædrelandsvennen og har blitt sammenlignet med selveste Gordon Banks – nå skal Amund Wichne jobbe beinhardt for å beholde drømmerollen som Starts førstekeeper. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Annonse:


Videoredigering: Egil Imenes

I naturskjønne omgivelser på Egshaugen, bare noen barnesteg unna de flotte turområdene i Baneheia, har Amund, samboer Silje og sønnen Liam bodd siden mandalitten signerte for Start foran 2020-sesongen.

Den alltid smilende målvakten har denne sesongen virkelig kriget til seg rollen som førstekeeper i Start, og har imponert med en rekke fantastiske redninger – faktisk såpass mye at han opptil flere ganger er blitt sammenlignet med den tidligere engelske landslagslegenden Gordon Banks.

Er det Gordon Banks eller Amund Wichne. For noen redninger av Start-keeperen.

— Discoverys Amund Lutnæs etter Wichnes flere feberredninger i bortekampen mot Aalesund.

 

 

 

 

 

 

Men det er ikke bare på banen Wichne har hatt noen unike opplevelser, for bare syv uker siden ble han også far for første gang, og det vekket følelser målvakten aldri har kjent på før.

– Det var helt fantastisk. Du bare kjenner på et helt annet spekter av følelser enn du noen gang har vært borti. Så har det vært en ny hverdag å venne seg til. Han er nå syv uker gammel, og vi har fått litt tid til å komme inn i rutiner.

– Det har gitt noen utfordrende døgn, men for min del har det gått overraskende greit. Jeg har kjent på det med mindre nattesøvn i mye mindre grad enn det jeg trodde. Så har jeg en fantastisk samboer som tar det meste av arbeidet på nettene og står på, er hjemme med Liam og er virkelig flink. Vi stakk av gårde på en tredagers bortetur til Raufoss i den første uken etter at Liam ble født, og hun satt igjen med en baby som kun var noen få dager gammel, så det var ikke lett. All kred til Silje som er en fantastisk mor for Liam.

 

Starten i MK og juniorlandslaget

 

Men la oss først gå tilbake snaue ti år i Wichnes karriere, til Mandal, der veien til fast plass på IK Start startet i den lokale andredivisjonsklubben Mandalskameratene.

Amund var tidlig i tenårene regnet som det største keepertalentet i landet i sin aldersklasse. Han var førstemålvakt for MK på nivå tre i Norge og et fast innslag på G15- og G16-landslaget.

Dette var Start selvsagt klar over, og unge Wichne var inne og hospiterte på A-laget allerede tilbake i 2012.

– Jeg hospiterte vel på A-laget på 3-4 treninger under Mons Ivar Mjelde og Erik Ruthford Pedersen. Den gangen var det Håkon Opdal og Terje Reinertsen som var målvakter i klubben.

– Det var ganske mye kontakt fra Start denne tiden. Tor Henning Hamre var spillerutvikler i MK på den tiden, og han kjørte meg også inn på Start 2-treninger på Dønnestad. Så det var en jevn kontakt i 2012 og begynnelsen av 2013.

Men på sommeren 2013 falt valget på Viking i Stavanger. U-landslagsspilleren ble først leid tilbake til MK, før han sent i 2014 pakket sekken og forlot den daværende tredjedivisjonsklubben til fordel for Viking Stadion nesten 200 km vest for Mandal.

Haugesund 20170923. Vikings keeper Amund Wichne redder skudd. Eliteseriekampen i fotball mellom FK Haugesund og Viking på Haugesund stadion. Foto Jan Kåre Ness  NTB.jpg
Amund Wichne i aksjon for Viking mot Haugesund i Eliteserien 2017. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

– Det var litt magefølelsen der og da som avgjorde at det ble Stavanger, og så hadde jeg hatt Vikings keepertrener Kurt Hegre som fast keepertrener på landslaget, og det var med å avgjøre valget. De presenterte også et flott opplegg med hybel og treninger med A-laget som var veldig tiltrekkende.

– Jeg ser tilbake på den tiden som en fin tid i karrieren.

 

Rivaliseringen mellom MK og Start gjorde valget lettere

 

Selv om Start hadde vært tidlig på banen, var ikke valget av Viking så vanskelig for mandalitten. For med rivaliseringen mellom Start og MK friskt i minnet (Mandalskameratene spilte i Adeccoligaen sammen med Start i 2003 og 2004, men rykket ned i 2005), var det MK som var det store laget for mandalitten på tidlig 2000-tallet.

– Jeg har vokst opp med rivaliseringen mellom MK og Start, så jeg var mer MK-fan enn jeg var Start-fan i barneårene. Vi kunne gå rett over veien for å se A-laget til MK spille i Adeccoligaen, så det gjorde nok at det var et valg uten så mye følelser akkurat der og da. Men alle kjenner til historien til MK og Start, og Start har alltid vært storheten på Sørlandet, og det gjør jo at du som sørlending har en drøm om å spille i gult og svart.

 

I 2014 og 2015 spilte han for Vikings G19-lag, Viking 2 og fortsatte å være fast målvakt for Norges G17- og G18-landslag.

 

Det første møtet med Tjelmeland

 

Og i 2016 fikk han sine første minutter i Obosligaen på utlån til Åsane, der han også ble kjent med dagens Start-trener Sindre Tjelmeland.

– Sindre var involvert i Åsane 2, og jeg hadde en del med ham å gjøre. Jeg spilte noen kamper for andrelaget og var med som keepertrener for akademiet, og der jobbet Sindre og Kjetil (Knutsen, som i dag er Bodø/Glimt-trener red.anm.)

– Jeg fikk et veldig godt inntrykk av Sindre helt fra starten av.

Morten Kalvenes, Kjetil Knutsen.jpg
Bodø/Glimts trener Kjetil Knutsen og assistenttrener Morten Kalvenes var også trenerduo i Åsane, da Amund Wichne spilte der i 2016.Foto: Mats Torbergsen / NTB

– Så kunne du allerede da se spillestilen de to trenerne står for?

– Nei, egentlig ikke i det hele tatt. Men det har nok noe med spillermaterialet som var der også. Men jeg merket allerede da at Kjetil Knutsen og Morten Kalvenes var sinnesykt kompetente trenere, som virkelig hadde noe å komme med. Men jeg hadde jo aldri gjettet at de skulle være der de er i dag med seriegull, slå Roma 6-1 og få med seg ett poeng fra Olympiastadion.

 

Eliteseriedebut for Viking

 

Tilbake i Viking i 2017 var nå Wichne klar for å kjempe om plassen som førstemålvakt i Eliteserie-klubben, og mandalitten fikk seks seriekamper og to cupkamper for laget som dessverre rykket ned til Obosligaen. Den påfølgende sesongen fikk Wichne hele 14 seriekamper, inkludert 2 cupkamper, og duellen mellom han og Iven Austbø var helt åpen.

– Fra jeg kom tilbake fra Åsane følte jeg at jeg var med og kjempet om førstekeeperplassen. Jeg pushet Iven (Austbø) og gav ham virkelig kamp. I 2018 byttet vi på å spille lengre perioder, og inn mot 2019-sesongen følte jeg også det var jevnt om keeperplassen, men han tok det lengste strået og spilte kanskje sin aller beste sesong i Viking-karrieren, så jeg kan jo ikke si noe på det valget.

I Vikings comebacksesong i Eliteserien ble det tre seriekamper, samt cupkampen mot Hinna. Målvakten fikk også representere Norges G19-landslag. Klubben overrasket stort og havnet på en femteplass i serien, samt at de slo Haugesund i cupfinalen og tok sitt første cupgull på 18 år.

– Jeg spilte tre Eliteserie-kamper og én cupkamp, og jeg fikk kjenne på nivået. Men skuffelsen over ikke å spille meg til fast plass, gjorde at valget med å ikke forlenge kontrakten ble enkelt.

 

Signerte for Start

 

Starts keeper Amund Wichne under eliteseriekampen mellom Start og Strømsgodset på Sparebanken Sør arena i Kristiansand. Foto Tor Erik Schrøder  NTB.jpg
Amund Wichne under eliteseriekampen mellom Start og Strømsgodset på Sparebanken Sør Arena Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Og dermed endte endelig mandalitten opp i gult og svart.

Men å kjempe seg til fast plass på Start, var alt annet enn en lett oppgave for den unge målvakten. Start hadde Jonas Deumeland i mål, og tyskeren hadde blitt kåret til årets Start-spiller to år på rad.

– Jeg forventet å krige om plassen på lik linje som jeg gjorde i Viking. Vi får jo aldri lovnader om spilletid, men jeg visste at den som enhver tid var best skulle stå i mål, så det hadde ikke så mye å si om hva du hadde gjort før. Jeg visste at om jeg presterte på mitt beste ville jeg tukte Jonas, som er en fantastisk god keeper.

 

2020-sesongen ble ikke som forventet for hverken Wichne eller Start, og sisteskansen fikk noen dårlige opplevelser i starten av sesongen. Etter å ha spilt de fire første kampene, ble mandalitten vraket til fordel for Deumeland etter 0-5 for Odd.

– Man må bare hele veien bygge seg opp igjen. Man må ha noen nedturer for å kjenne på oppturen, og med nedturer får man erfaring og lærer av dem. Jo bedre du klarer å bruke dem, se konstruktivt på det og ta lærdom av det, jo sterkere kommer du ut av det. Og jeg føler jeg brukte fjoråret til å løfte meg ut av den nedturen jeg hadde i begynnelsen av sesongen.

Utover sommeren og høsten slet Jonas med flere skader, og Amund fikk mer spilletid og noen bedre opplevelser mellom stengene, selv om det til slutt endte med nedrykk.

– På høsten følte jeg at jeg spilte ganske stabilt og at jeg bygde opp en selvtillit som jeg følte var ganske grei, men så endte sesongen ganske dårlig med nedrykk.

 

– Men hvor mye føler en Start-keeper på presset utenifra midt i sesongen?

– Du merker jo trykket, men det er ikke slik at man oppsøker kritikk eller media for å se hva de skriver om deg – da graver du din egen grav.

– Det er en grunn til at det er de i Start og de som skal bygge opp laget man forholder seg til, har konstruktive samtaler med, og det er det som funker best. Jeg fokuserer kun på det jeg selv kan påvirke.

 

Amund Wichne etter kampen i 1. divisjon mellom Start og Stjørdals-Blink.jpg
Amund Wichne etter kampen mellom Start og Stjørdals-Blink på Sparebanken Sør Arena. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Gjennombruddet som førstemålvakt

 

Denne sesongen har Wichne vært den ubestridte førstemålvakten for Start, og har imponert mellom stengene selv i en ellers så svak sesong av Start. Målvakten ligger på førsteplass på Fædrelandsvennens spillerbørs (av spillere med over ti kamper denne sesongen) og har vartet opp med redninger som har blitt sammenlignet med selveste Gordon Banks.

– Det startet litt kjedelig med at jeg ikke spilte de første kampene, men så ble Jonas syk og jeg fikk sjansen mot Grorud etter lang tid uten kamptrening og fikk en veldig god opplevelse. Det var vel første kampen Sindre var med oss.

Det var utrolig gøy. Bare grisegøy fra start til slutt.

— Amund Wichne til Fædrelandsvennen etter 4-1-seieren over Grorud.

 

 

 

 

 

 

Men etter et 2-3-tap borte mot Bryne, var Deumeland tilbake i buret mot Strømmen, der Start tapte 2-1. Tyskeren voktet også målet i 1-4-tapet hjemme mot Hamarkameratene den 5. juli, men etter den kampen har Wichne vært førstevalget.

– Jeg ble satt ut igjen etter Bryne-kampen, noe som var veldig kjipt, men etter at Jonas ble skadet igjen, var jeg tilbake igjen mot KFUM borte og fikk enda en god opplevelse. Det å sitte på benken og levere godt når jeg få sjanse, gjør noe med selvtilliten, så det var moro.

– Jeg har fått masse tillit etter hvert, og jeg har lært masse av Sindre. Rollen min er blitt mye mer kompleks, og jeg er mye mer involvert i det oppbyggende spillet. Det har vært en bratt læringsprosess som fortsatt er pågående, men det har vært kjempegøy.

 

Målvakten har kun gått glipp av én siden kampen borte mot Kåffa, og det var da han i september ble far for første gang, og unge Jasper Silva Torkildsen fikk sin seriedebut borte mot Bryne.

– Jeg har aldri spilt så mange kamper i min seniorkarriere som denne sesongen, og det gjør at du spiller på deg mer selvtillit og kommer inn i kamprytme, noe som har hjulpet på prestasjonene mine. Men så er det selvsagt mye jeg kan forbedre meg på, vi har sluppet inn veldig mye mål, og man kan alltid se på sin egen rolle i baklengsmål.

 

– Sinnesykt motiverende å spille under Sindre 

 

Wichne tror spillestilen til trener Sindre Tjelmeland kan være til fordel for den ballsikre målvakten, men advarer samtidig at laget er veldig tidlig i læringsprosessen.

– Det er sinnesykt motiverende å spille under Sindre, og det er veldig motiverende å få spille, så det er bare å bruke det for å bli en bedre versjon av seg selv.

– Ikke som en forkleinelse av de som har vært her før, men spillestilen til Sindre er noe helt nytt. Og med mine ferdigheter med beina, så er det klart en fordel for meg. Samtidig merker jeg at det er noe helt annet enn jeg har vært borti tidligere, så jeg har sinnesykt mye å lære når det kommer til å være rolig med ball, bruke blikket, orientere meg, kunne se løsninger på en annen måte. Læringsprosessen som begynte da Sindre kom inn, er på langt nær ferdig.

 

I Kjetil Knutsens første sesong som hovedtrener for Bodø/Glimt, tapte laget hans tre ganger mot Start, men reisen til de to lagene har tatt to ganske forskjellige retninger. Og med Knutsens meritter i Bodø/Glimt friskt i minnet, er det fristende å tenke på at Start kan være i startgropen på en ny suksessperiode med Knutsen-eleven Sindre Tjelmeland bak tøylene.

– Får vi en pre-season der vi kan jobbe inn prinsippene og lære alt enda bedre, kommer det til å være en fordel for oss som lag, uansett om vi spiller Eliteserie eller Obosliga neste sesong.

 

– Kan vi kopiere Glimts prestasjoner?

– Hvorfor ikke? Vi må bare bruke det Bodø/Glimt har gjort som en enorm inspirasjon på hva som er mulig. Jeg husker jeg satt og så cupkampen mellom Start og Bodø/Glimt i 2018, der spilte Patrick Berg, og (Philip) Zinkernagel, Jens Petter Hauge satt på benken på utlån til Aalesund, (Ricardo) Friedrich stod i mål og godeste Lode satt vel på benken (Marius Lode startet kampen red.anm), og Kjetil Knutsen hadde så vidt begynt på jobben sin. Og se hvordan de har klart å utvikle seg med å jobbe med system og spilleprinsipp og bli bedre er veldig motiverende. I fotball skjer det hvis man jobber hardt nok.

 

Amund Wichne Start Grorud, Henrik Robstad, Kristoffer Valsvik Basilio Ndong.jpg
Starts Henrik Robstad, keeper Amund Wichne, Kristoffer Tønnessen, Basilio Ndong, Matias Belli Moldskred og Kristoffer Valsvik etter kampen mellom Start - Grorud. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Vil være førstekeeper i Start i mange år fremover

 

Skulle Start klare å rykke opp og etablere seg i Eliteserien med godt spill, er det ikke unaturlig at spillerne vil være aktuelle for landslaget, men tror Wichne på en landslagsplass også på A-landslaget?

– Jeg har ikke noe mål om å komme på landslaget, det er mer enn drøm.

– Målet mitt er å bli førstekeeper i Start, gjøre den plassen til min og holde på den. Så må man nesten se senere om det målet må endres, men jeg skal i hvert fall jobbe beinhardt for å beholde den plassen og prestere på et høyt og jevnt nivå.

– Vi kan fortsatt klare kvalifisering, men spiller vi i Obosligaen, skal jeg være den beste keeperen i divisjonen. Så får prestasjonene mine sammen med klubben ta meg der det ender. Jeg har lyst å spille i klubben i mange, mange år fremover og få til noe med klubben. Hvis vi rykker opp i Eliteserien og etablerer oss der, så hvorfor ikke landslaget? Jeg tror jeg har spilt samtlige av mine 39 aldersbestemte landskamper sammen med Patrick Berg, og bare å se den reisen han har hatt for å bli en av de viktigste spillerne på landslaget er inspirerende.

 

Den 31. desember går kontrakten til Jonas Deumeland ut, mens unge og fremadstormende Jasper Silva Torkildsen jakter rollen som førstemålvakt i klubben, men på spørsmål om hvem som er førstemålvakt for Start i 2022, svarer Wichne kontant:

– Det er Amund Wichne!

 

To kamper gjenstår for Start denne sesongen, borte mot Sogndal den 20.11 og hjemme mot Sandnes Ulf 27.11. Med seks poeng her KAN en kvalifiseringsplass for opprykk til Eliteserien være et faktum, og nye historier skrives for Amund Wichne og Start.

Annonse fra Obos-ligaen: