Starts første ærespartner

Her står Gunnar Vikeså på Sparebanken Sør Arena med beviset på at Norengros Gustav Pedersen AS er Starts første ærespartner. Foto: Egil Olsen.

Annonse:

Norengros Gustav Pedersen AS har sponset Start i snart 40 år. Nå er bedriften klubbens første ærespartner.

– Det var en kjempeoverraskelse. Jeg vet at vi er blant dem som har vært Start-sponsor lengst. Likevel tenkte jeg: «Ok, det er sikkert noen andre som får prisen». Derfor ble jeg ganske satt ut da Terje (Marcussen – red.anm.) ropte meg opp på sponsortreffet på Hotel Norge, sier Gunnar Vikeså (74). Han er fjerde generasjon i familiebedriften som ble grunnlagt i 1876 av Gustav Pedersen, og den gang holdt til i Henrik Wergelandsgate 27.

Nå heter selskapet Norengros Gustav Pedersen AS og har flyttet til Vige, der de hadde et helt eksepsjonelt år i 2020. Omsetningen endte på 682 millioner kroner, mer enn dobbelt så mye som i 2019. Eiere nå er Gunnar Vikesås to sønner; Terje og Edvard Vikeså. Antall årsverk er rundt 100.

 

En håpløst dårlig taper

 

Gunnar Vikeså har vært genuint interessert i fotball siden han var en liten gutt, bodde midt i byen og spilte på Starts småguttelag.

– Jeg var aldri noe stort talent. Men jeg spilte sammen med Odd Frivold og Øyvind Danielsen, de eneste som jeg husker at det ble noe av. Fra jeg var 10 syklet jeg til stadion på hver kamp. Dersom Start hadde tapt, så var jeg ikke til å ha i hus. Jeg var helt håpløs.

– Er du sånn ennå?

– Nei!

– Men du har fortsatt et sterkt forhold til Start?

– Ja, veldig. Jeg har aldri vurdert andre klubber, selv om jeg har en kameratgjeng i Donn. Jeg var også med i Vigør da de etablerte den første squashklubben i Norge. Jeg er veldig lokal. Nå sponser vi også Jerv, Arendal, og Fløy. Men det er Start som er klubben min. Det er det ingen tvil om.

 

Gunnar Vikeså, Terje Marcussen.jpg
Gunnar Vikeså sammen med Terje Marcussen (t.v.) og Kai Eriksen på Starts sponsortreff på Hotel Norge. Foto. Henrik Lenborg.

 

Champagne for Ramsland

 

Gunnar Vikeså kan ikke huske når han så sin første Start-kamp på «Idda». Men det var en gang på 1950-tallet.

– Jeg husker de spilte mot Skeid, med blant andre landslagsspiller Harald Hennum på laget. Og så husker jeg ’59, da Start slo Greåker 3-1 i Hovedserien. Det ble den eneste seieren det året, og de rykket rett ned igjen.

– Hva er ditt største øyeblikk i din lange tid som Start-supporter?

– Det sliter jeg med. Men Steinar Aases heading i 1980, da vi tok gull, sitter sterkt i minnet. Likeså laget som slo Viking 4-1 og Rosenborg 5-0 her i byen i ’91. Så har du 2005, da det ble sølv bak Vålerenga. At vi ikke fikk gull det året, er nesten utrolig. Vi ledet jo en stund serien med åtte poeng, minnes Vikeså, og legger til:

– Så har du Martin Ramsland på Åråsen i 2019. Da satt jeg på Hos Naboen. Jeg tror ikke jeg reagerte på 4-1. Men da det ble 4-2, gikk jeg bort til en kjenning, Hans Frivold, ved nabobordet. Så ble det 4-3. «Få noe champagne på bordet!», sa Hans. Jubelen stod jo i taket. Den kampen beskrives om «århundrets kamp», eller «miraklet på Åråsen». Og det var det den var; et mirakel.

 

Vil se Viking, Brann og Rosenborg

 

Det har vært mange opp- og nedturer for Start de siste årene. Men Gunnar Vikeså er ikke i tvil om at Start fortsatt er viktig for Kristiansand og Sørlandet.

– Det er jo bare å se på Fevennen. Uansett hva de skriver om Start, så leses det. Alt om Start har kjempeinteresse. Det prates fotball og Start i lunsjpauser på alle arbeidsplasser, kontorer og rundt forbi. Folk bryr seg noe vanvittig. Norengros er representert over hele landet. Hver gang vi er sammen, så er det blant annet Start og fotball vi prater om, sier Vikeså, og fortsetter:

– Det hadde betydd veldig mye for hele landsdelen dersom Start, «Sørlandets stolthet», hadde rykket opp og holdt seg på et middels nivå i toppdivisjonen. Jeg har alltid håpt at Start skulle være bredest mulig representert på Sørlandet. Det tror jeg hadde vært veldig positivt. Men det er vel ikke så lett å få til? Fotballtalenter vokser jo ikke på trærne.

– Hvordan ser du på fremtiden til Start?

– Sindre Tjelmeland har jeg veldig tro på. Jeg har vært på et par møter med ham. Når han forteller om hvor mye de trener, hvor mye tøffere det er under ham enn det har vært tidligere, så blir jeg kjempehappy. Så har jeg selvsagt truffet Terje (Marcussen – red. anm.), som har bevist at han kan få til mye som ingen andre kan få til. Men han kan ikke trylle. Det er noen spillere utpå der som må gjøre jobben.

– Hva synes du om Terje Marcussens hårete mål om at Start skal være topp tre i Norge innen fire år?

– Det er han forpliktet til å si. Men det har han sagt og fått til med Vipers før. Jeg er mye mer nøktern. Etablerer vi oss i eliten, og har et lag som viser stabilitet over noen sesonger, så er jeg kjempefornøyd. Det er Viking, Brann og Rosenborg jeg vil se her på arenaen. Ikke Ull/Kisa og Åsane, avslutter Gunnar Vikeså.

 

Annonse fra Obos-ligaen: