Spisstalent signerte proffkontrakt

Den tidligere Randesund-spilleren Sander Svela (18) har bøttet inn mål for G16- og G19-laget de siste to årene. Nå har han signert proffkontrakt med Start.

- Sander kom fra Randesund IL for to år siden, sammen med tre andre fra sitt kull. Han har scoret mye mål helt siden han kom til klubben. Han er flink til å trene og gjøre de rette tingene for å utvikle seg videre. Derfor har han tatt store steg de siste årene, sier utviklingsleder Alexander Øren.

Han beskriver Svela, som nettopp fylte 18 år, som en veldig typisk nummer 9.

- Han er nok den mest klassiske spissen vi har i klubben, selv om han tidligere har spilt mye ving. Han ligger og snuser på offsidelinjen, og er god til å gå på løp. Så er han en veldig god avslutter, sier Øren.

Svela har signert en toårskontrakt med Start.

Omskolert

Svela selv er veldig glad for å ha signert sin første proffkontrakt.

- Det er veldig gøy, og noe man har jobbet lenge mot. Det er jo en drøm, og samtidig viser det at klubben ser noe i meg, sier Svela.

Han forteller om en fin tid i Randesund IL, der far Alf Erik var med som trener hele veien. Alf Erik er idag en av trenerne i Starts utviklingsavdeling, i tillegg til at han er idrettslærer på Kristiansand Katedralskole Gimle. Han var også en notorisk målscorer i lokalfotballen i mange år.

Sander som RIL-spiller under Sør Cup. Foto: Privat
Sander som RIL-spiller under Sør Cup. Foto: Privat

- 2003-kullet i Randesund var veldig bra, og jeg hadde en utrolig fint tid i klubben. Vi hadde et veldig bra treningsmiljø i gruppa, og det var mange av oss som utviklet oss bra. Så var vi også fire fra mitt lag som gikk til Start før 2019-sesongen, forteller Svela.

Han forteller han etter å ha vært spiss i barneårene spilte mest indreløper og ving i ungdomsårene. Det var som høyreving han kom til Start som 16-åring.

- Heldigvis så Håvard Lilletvedt og Erik Mykland, mine trenere på G16laget, at jeg kunne bli brukt som spiss. Det er nok der jeg passer best, sier han og legger til at Lilletvedt og Mykland har betydd mye for utviklingen hans.

- Håvard og Erik på G16-laget betydde mye. Jeg utviklet meg veldig det første året mitt i Start. I tillegg har jeg vært heldig som har hatt gode trenere også i RIL, sier Svela.

 

Ekstratrening med Årst

I tillegg til fellestreningene med laget driver Svela med mye egentrening på avslutninger. Der han han også fått hjelp av en tidligere storscorer.

- Vi hadde Ole Martin Årst som en del av trenerteamet på G16 og da hadde vi ekstra avslutningstrening med han, sier Svela.

Året etter var ikke Årst med i Starts trenerteam, men Svela lot seg ikke stoppe. Han tok likegode kontakt med Ole Martin privat og den blide nordlending stilte opp flere søndagskvelder på frivillig basis, sammen med Erik Mykland, for drive angrepstrening med Svela og en del av de andre ungguttene.

- Det at han tar seg tid til å trene med oss på søndager er utrolig stas, og noe jeg har satt veldig pris på. Jeg har lært mye, sier Svela.

- Avslutninger handler om å terpe og terpe. Slik at man blir stabilt god på det og klarer å sette de sjansene man får. Så er det jo gøy å trene på det også, sier Svela, so trekker frem avslutningsegenskapene og farten som sine største styrker.

trening årst myggen
Sander Svela (nr 2 fra venstre) etter en ekstratrening sammen med Ole Martin Årst og Erik Mykland i høst.

Må ta sjansene som kommer

Etter planen skal Svela begynne å trene med A-laget nå fremover. Så vil tiden vise om han også får slippe til i treningskamper i vinter.

- Det blir spennende fremover. Hovedfokuset er på G19laget, og så handler det om å ta alle sjansene jeg får med A-laget så godt som mulig. Jeg håper å få trene mye med a-laget fremover og kanskje få litt spilletid etter hvert. Det er målet, sier 18-åringen, som går på idrettslinja ved KKG ved siden av fotballen.

Han fikk trene med A-laget en periode mot slutten av sesongen i fjor, og fikk kjenne litt på hvordan nivået er.

- Forskjellen handler mye om tempo. Alt går to hakk raskere, både pasninger og mottak, og alle bevegelser. Men det er bare gøy, da får jeg virkelig testet meg, sier han.

 

Takker Randesund

Svela er den andre unggutten som signerer proffkontrakt denne uka, etter at Jakob Ugland signerte sin kontrakt i går.

- Det er først og fremst et signal om at vi har tro på dem. Klubben har en tydelig strategi om å utvikle sørlandske toppspillere og at A-laget skal ha et betydelig innslag av lokale spillere. Derfor ønsker vi knyttet til oss de mest lovende spillerne på proffkontrakt, forteller utviklingsleder Alexander Øren.

Mens Ugland er en gutt som har gått gradene i Start, så skal moderklubben Randesund ha sin del av æren for Svela utvikling.

- Randesund er en av våre samarbeidsklubber og vi har et veldig godt samarbeid med dem. De er en stor klubb og det kommer jevnlig lovende gutter derfra. Nå er det gøy at Sander har utviklet seg så bra at han fortjener proffkontrakt. Det er en fjær i hatten også for Randesund, sier Øren.

- At Sander nå får proffkontrakt er veldig hyggelig og fortjent 
Han har utviklet seg fint i mange år i Randesund og får muligheten og tilliten til å utvikle seg videre i start. 
Dette er en inspirasjon for andre spillere og det viser at det er mulig å utvikle seg godt i Randesund i ung alder for så å utvikle seg videre i Start, sier Rune Byklum fra Randesund IL.

Sander Svela lag RIL2
Sander (nr 5 fra venstre) sammen med sitt G13-lag i RIL i 2016.Foto: Privat

 

Annonse fra Obos-ligaen: