Signerte proffkontrakt

Jakob Ugland (18) har spilt i Start fra han var fire år gammel. Nå blir han belønnet med proffkontrakt.

Annonse:

- Det er veldig gøy. Det er noe av det jeg har jobbet for i alle disse årene. Det er en fin tillitserklæring fra klubben, sier Ugland, som har trent med A-laget siden oppstarten tidligere i uka. Han var også med i troppen i fjorårssesongens siste seriekamp.

Ugland er født og oppvokst på Lund, i Kuholmsveien, et steinkast unna Kristiansand Stadion. Han husker godt kampene på gamle stadion som guttunge, der drømmen om selv å bli Start-spiller ble født.

- Det er veldig gøy å gå hele veien i Start, det har jeg alltid drømt om. Det har alltid vært spesielt å spille i Start, sier 18-åringen.

Han har signert proffkontrakt ut 2021, men vil fortsatt tilhøre G19-troppen. Planen er at han fortsatt skal trene jevnlig med A-laget.

- Jeg gleder meg til å være med i oppkjøringen nå og håper å få noen minutter i treningskampene. Så har jeg et mål om å få min Startdebut i løpet av sesongen, sier Ugland.

trening 27.1 jakob ugland
Jakob Ugland på trening denne uka.

14 år i Start

Ugland ikledde seg den gule og sorte Start-drakten første gang da han var 4 år. Han startet sammen med guttene som var et år eldre. Etterhvert ble han en del av sitt 2002-kull, en god Start-årgang dere flere av guttene fortsatt er i klubben.

I 2020 var det ventet at han skulle ble en sentralt spiller for Start 2 i 3. divisjon, men som kjent ble det ingen kamper der på grunn av korona. Retningslinjene i fotballen gjorde også at det var vanskelig å hospitere med A-laget i fjor, men han fikk trene med laget i høstferien. Der gjorde han et godt inntrykk.

- Det var fint å få trene litt med dem da, ettersom det ble lite hospitering resten av året. Derfor er det veldig gøy å få være med fra starten av oppkjøringen nå, sier Ugland, som forøvrig ikke er i slekt med Mikael Ugland.

Hvordan har den første uka vært?

- Det startet ganske rolig og så har øktene blitt tøffere etterhvert. Jeg regner med at det blir enda tøffere etterhvert, sier han.

Hvordan vil du beskrive deg selv som spiller?

- Jeg er en teknisk god spiller som liker å slå avgjørende pasninger og som også kan score mål. Jeg har spilt en del spiss tidligere, men er nå mer en indreløper eller offensiv midtbanespiller. Jeg liker å kombinere med andre, sier han.

Han har fått et godt inntrykk av A-lagsstallen i løpet av den siste uken, og han er ganske klar over hva han må utvikle fremover for å ta nye steg.

- Jeg merker stor forskjell på det fysiske, både løpsstyrke og styrke. Så jeg er nødt til å ta steg fysisk fremover. Jeg merker hvor proffe alle spillerne på Alaget er og lærer mye, sier han.

Han kombinerer fotball med skole på Kristiansand Katedralskole Gimle, der han går på toppidrettslinjen. Det gode samarbeidet med skolen gjør at han kan være med på alle aktiviteter med A-laget nå, og likevel henge med på skolen.

- Det fungerer veldig bra, og jeg føler også jeg får veldig god oppfølging i klubben. Det er spesialister innenfor de ulike områdene rundt Alaget og de gir meg mye gode tilbakemeldinger, sier Ugland.

Er det noen du vil trekke frem som har betydd mye for din utvikling til nå?

- Jeg kan gjerne trekke frem Adolfo Rodriguez (nå G16-trener). Han kom til klubben med en litt annen fotballfilosofi enn de fleste norske trenere, og han er en alle vi i mitt kull har lært veldig mye av. Han har betydd veldig mye for oss.

Lagbilde Ugland
Jakob (oppe til høyre) på lagbilde fra Starts G10-lag som deltok i UmbroCup i 2002. Harald Jørgensen og Adam Eftevaag er to andre fra dette laget som fortsatt er i klubben i dag. Foto: Privat

- Opp til Jakob å ta nye steg

Utviklingsleder Alexander Øren gleder seg over at en unggutt som har tilbrakt sin fotballkarriere i Start nå har gjort seg fortjent til proffkontrakt.

- Han er en veldig smart gutt, som er god til å ta til seg læring. Han har god basisteknikk, og god fysikk for alderen. Han har også en god skuddfot. Han har spilt mye spiss og alltid scoret mye mål, sier Øren.

- Vi gir ham en proffkontrakt fordi vi tror vi kan utvikle ham videre til å bli Alagsspiller i Start. Så vet han at han fortsatt har en vei å gå, men vi skal legge tilrette for at han kan ta de stegene, sier Øren, som skryter av måten Ugland taklet det utfordrende 2020-året.

- Han gikk glipp av all kamptrening i 3. divisjon og fikk trene lite med Alaget. Men han har likevel utviklet seg bra, og så har han vist seg frem de gangene han har fått trene med A-laget. Han vil fortsatt høre til G19-troppen, men trene jevnlig med A-laget.  Så er det opp til ham hvilke muligheter han får fremover.

Vi gleder oss til å følge Jakob videre. Kanskje blir det 14 år til i gult og svart?

Annonse fra Obos-ligaen: