Frank Thomassen foran dagens kamp mot Åsane

Supporter-blogger Frank håper på 3 poeng på Sparebanken Sør Arena i ettermiddag.

Det var langt fra uventet at Start fikk en god opplevelse mot Raufoss. Det har skjedd flere ganger i det siste at vi leverer en god kamp etter en elendig kamp. Det er umulig å bli klok på dette Start-laget. Foran kampen mot Åsane er det derfor nok en gang umulig å forutsi hva vi har i vente. Blir det en ny kamp der vi slipper inn mange mål og taper, eller kan vi endelig klare å ha 2 gode kamper på rad. Svaret får vi på Sparebanken Sør Arena lørdag kl.15.

TABELLEN
9. Åsane..... 21...8-3-10...26-38..27 poeng
11. Start..... 21...7-4-10...40-44..25 poeng

3 OPPLEVELSER FRA FORRIGE KAMP
I år vil jeg foran hver kamp trekke fram 3 ting fra forrige kamp som jeg bemerket meg. Det kan være noe som må forbedres eller noe som var bra. Forrige kamp var bortekampen mot Raufoss - som til slutt endte med 3-1 seier til Start.

1. Sene bytter nok en gang En av svakhetene til Tjelmeland (i mine øyne) er at han blir passiv på benken, og der "alle andre" ser at ting ikke fungerer så blir lite gjort fra trenerbenken. Mot Raufoss leverte vi en veldig god 1.omgang, men 2.omgang startet med et markant overtak fra hjemmelaget, som i store perioder presset Start bakover. Reduseringen kom i det 57 minutt, og de presset på for en utligning. Start hang i tauene, men uten at det ble gjort noe fra Start-benken. Først i det 82 minutt kom det et bytte, hvor Ramsland (som virket veldig sliten i det meste av omgangen) ble byttet ut for Cameron Cresswell. 2 minutter senere kom Start-scoringen som punkterte kampen. Det er vanskelig å si om det kom som et resultat av byttet, men jeg mener at vi burde avgjort denne kampen mye tidligere. Som nevnt tidligere, så har vi nå gode spillere på benken. Spillere som kan komme inn og utgjøre en forskjell. Da synes jeg det er utrolig merkelig at Tjelmeland lar samme mannskap spille så lenge. En dyktig trener har evnen til å gjøre grep fra benken som endrer et kampbilde. Dette har jeg ikke sett av Tjelmeland ennå. Vi har sett flere ganger i det siste at laget skriker etter endringer fra benken (i form av friske krefter eller en formasjonsendring) men veldig sjeldent blir det tatt grep. Nå endte det med seier mot Raufoss, men det var ikke langt unna at Raufoss fikk utligningen før Start avgjorde på slutten.

2. Martin Ramsland Martin Ramsland har spilt 1821 minutter (+ overtidsminutter) med OBOS-fotball og har scoret 6 mål. I cupen har han spilt 248 minutter og har 1 scoring. Dette gir scoring hvert 295 minutt. Det betyr at det må spilles nesten 3.5 kamp hver gang Ramsland scorer. Det er svakt med tanke på at Ramsland har erfaring fra eliteserie og vi spiller i OBOS-ligaen.
Sammenligner vi med f.eks Adeleke Akinyemi, så har han spilt 460 minutter i serien - og har 0 mål, mens han har spilt 108 minutter i cupen - og har 4 scoringer. Det er 4 scoringer på 568 minutter. Det gir scoring hver 142 minutt - eller litt over 1.5 kamp mellom hver scoring. Det skal sies at Adeleke har scoret 3 mål mot Express og 1 mot Vidar, men Ramsland spilte 158 minutter i disse to kampene - uten å få nettkjenning

Jeg synes Ramsland spilte en god kamp mot Raufoss. Han var god til å holde på ballen. Han er sterk i duellene og han jobber bra, men er fryktelig tannløs foran mål.
Kanskje det hadde passet bedre med Ramsland i en duo på topp, sammen med en rask spiller som Akinyemi eller Cresswell? Eller kanskje han burde spilt som nr 10 (offensiv midtbanespiller litt bak spissen) i en 4-2-3-1 formasjon? Kanskje han da kunne vunnet dueller, flikket videre til en med litt mer fart eller holdt på ballen når dette var nødvendig? Jeg mener det er på høy tid at vi nå tester ut en ny spiller på topp.

3.Eman Markovic Eman hadde som alle andre en fryktelig kamp mot Fredrikstad, men mot Raufoss fikk vi se Eman på sitt aller beste. Han var en trussel både på høyrekanten og på venstrekanten, og ender til slutt med å score Starts to siste mål. Jeg mener han har mye mer å gå på, men det er ingen tvil om at dette er Starts mest farlige spiller offensivt for tiden. Han har nå 10 scoringer og 7 målgivende på 21 seriekamper. I tillegg er han flink til å unngå gule kort (kun 1 gult kort så langt). Dette er definitivt en nøkkelspiller for Start, og det er utrolig viktig at han holder seg skadefri og at han fortsetter å produsere målpoeng.

ÅSANE FOTBALL
Åsane har som Start variert ganske mye denne sesongen. De har tapt stygt på hjemmebane for bl.a Aalesund (1-6) og Ham Kam (0-4), men så har de også sterke seire som mot Ham Kam borte (2-1) og i cupen borte mot Sogndal (2-0).
På bortebane har laget 3-2-5 og 10-16 i målforskjell. Det er 8 plass på OBOS-ligaens bortetabell. De har ikke vunnet noen av sine 4 siste bortekamper.

Toppscorer for Åsane er Håkon Lorentzen og Joakim Hammersland - som begge har 7 nettkjenninger.

Den motsatte kampen på Myrdal Stadion endte med 2-0 seier til Åsane etter to scoringer ved Håkon Lorentzen.

Laget har ingen med karantene og heller ikke spesielt med skadeproblemer som jeg er kjent med.

ÅSANE's 5 SISTE
15 september: Jerv - Åsane 3-1 (serie)
18 september: Åsane - Aalesund 1-6 (serie)
22 september: Sogndal - Åsane 0-2 (cup)
25 september: Ranheim - Åsane 2-2 (serie)
29 september: Åsane - Sogndal 1-0 (serie)

IK START
Hos Start så håper jeg Tjelmeland virkelig skrotlegger den formasjonen vi spilte med i forrige hjemmekamp der vi spilte med 3 midtstoppere og 2 kanter. Vi må gå tilbake til 4-2-3-1 som vi spilte med mot Raufoss. Ndong er ute med skade og dermed kommer Tønnessen inn igjen der. Resten av forsvaret blir nok som sist.
På midten håper jeg Mikael Ugland kommer inn igjen. Han har levert varene stort sett hver gang han har fått sjansen og fortjener å spille her. Jeg håper han og Valsvik spiller på midten.
Framover håper jeg Cresswell får sjansen.
Jeg tipper vi starter med dette laget (4-2-3-1)

I FARESONEN
Her er en oversikt over hvilke av Starts spillere og vår kommende motstander som står i fare for å måtte sone karantene. I neste runde spiller vi borte mot Stjørdals-Blink. Disse må unngå kort i denne runden hvis de skal få spille neste kamp:
Start: Eirik Schulze, Martin Ramsland
Stjørdals/Blink: Vegard Fiske, Kjetil Holand Tøsse, Runar Hauge

NOEN TANKER TIL SLUTT
Denne sesongen burde det skrives bok om. Det har variert utrolig mye og vi kan gå fra å spille som et opprykkslag i en kamp - eller en omgang, til å kollapse i samme kamp. På en måte er det bra at det kommer noen bra kamper og at vi får se hva som bor i laget, men samtidig så er bunn-nivået så ubeskrivelig lavt at det nesten ikke er til å tro.

Normalt er Start er godt hjemmelag, men etter at 21 kamper har blitt spilt, er faktisk Start det svakeste hjemmelaget i OBOS-ligaen. Vi har tatt 8 av 30 mulige poeng på eget gress. Nest-verst er Grorud med 10 poeng på 10 kamper. På bortebane er vi divisjonens 4 beste lag, så der har vi absolutt levert til godkjent. Det er hjemme vi sliter så veldig. Under Tjelmeland er det kun kampen mot Stjørdals-Blink vi har vunnet. Målforskjellen er 18-26. Vi har sluppet inn flere mål på våre 10 hjemmekamper enn Strømmen og Ull/Kisa har gjort til sammen på deres 21 hjemmekamper.
Normalt er det jo en fordel å spille på eget kunstgress, og foran egne supportere, men for Start er det fullstendig motsatt. Noe har nok med spillestil å gjøre, men når man ser hva slags spillere Start har å velge fra, så gir det ingen mening at vi skal slite så mye på hjemmebane.
Det er kritisk at vi nå finner ut hvordan vi kan snu denne elendige hjemmeformen. Mot Åsane må det snu - om vi skal ha noe som helst håp om å kapre en av kvalikplassene. Det er kun 6 og 7 poeng opp til KFUM og Sogndal på 6 og 5 plass og med 27 poeng å spille om, er dette absolutt mulig. MEN, da må vi ta flere seire på rad. Faktisk har vi ikke vunnet 2 kamper på rad i serien siden vi slo Sarpsborg 08 og Odd i den 24 og 25 serierunden i 2020 (under Rekdal). I mellomtiden har vi spilt 26 seriekamper uten å vinne to på rad.

I og med at Start har slitt så mye på hjemmebane er det lett å forstå at folk holder seg hjemme. Det er ingenting som er verre enn å ta turen på Start-kamp for å se at de blir latterliggjort - som de ble mot FFK i forrige hjemmekamp. Samtidig så har vi vist i tendenser hva som bor i dette laget - når ting fungerer. Vi var gode i en omgang mot både KFUM, Ull/Kisa og Raufoss - mens vi leverte en veldig god kamp i cupen mot Mjøndalen. Det bor noe i dette laget. Det har vi sett.

Nå gjenstår det bare at vi får tettet igjen bakover, at vi fortsetter å skape sjanser og at vi endelig får en seier - etter en seier. Det er absolutt mulig at det kan skje mot Åsane.

Velkommen på kamp (om du tør). Jeg nekter å tro at vi går på enda en blemme på hjemmebane, og tror vi tar nye steg oppover tabellen.