Frank foran Start - Grorud

I kveld kl. 18 møter Start Grorud på Sparebanken Sør Arena. Her er supporter-Franks tanker foran den viktige matchen.

Annonse:

Foran kampen mot Stjørdals-Blink var det som vanlig umulig å forutsi hvordan en kamp med Start ville utfolde seg, men man skulle jo tro at når man spiller mot et lag med halvamatører - hvor ingen av spillerne har fotball som fulltidsjobb, så kunne man forvente en god Start kamp. Spesielt med tanke på at vi har levert ganske mange gode bortekamper, hadde jeg forventinger om en god prestasjon.
Men, det ble en ny pinlig forestilling fra Start og det var først da Tjelmeland kastet alt av egne prinsipper og ba spillerne måke ballen opp til Bergan at det ble farlig foran Stjørdals-Blinks keeper.
Når man foran sesongen så Start-Grorud på terminlisten, så var nok dette en kamp de fleste regnet som ganske enkel, men ikke for bingo-laget Start. Denne kampen kan ende med alt fra en klar hjemmeseier og årsbeste til ny årsverste og 1-4 tap - og fullstendig krise tabellmessig. La oss håpe det blir det første scenarioet, men jeg er langt fra sikker på at det ender slik.

 

TABELLEN
10. Start....... 23...7-6-10...43-47..27 poeng
13. Grorud.... 23...7-3-13...33-47..24 poeng3 OPPLEVELSER FRA FORRIGE KAMP
I år vil jeg foran hver kamp trekke fram 3 ting fra forrige kamp som jeg bemerket meg. Det kan være noe som må forbedres eller noe som var bra. Forrige kamp var bortekampen mot Stjørdals-Blink - som til slutt endte med 2-2.


1. Vi må slutte med alle formasjonsendringene 
Jeg liker Tjelmeland som person og han sier veldig mye riktig, men mye av det han foretar seg fra trenerbenken gir absolutt ingen mening. Hver bidige uke bytter vi formasjon fra 4-2-3-1 til 3-5-2 til 5-3-2 til 3-4-2-1 til 4-3-3 til 4-3-2-1.... Og jo mer vi endrer formasjon, jo mer forvirret virker spillerne og jo verre spiller vi. Vi henger stort sett ikke sammen verken bak eller på midten eller foran - fordi spillerne ikke vet hva de skal gjøre. Det Tjelmeland setter opp virker sikkert fornuftig i hans kreative fotballhode, men dette er ikke et managerspill der man spiller med fiktive spillere. Vi spiller med mennesker som må terpes og terpes og som må gis klare oppgaver i en klar og tydelig spillestil. Husk at vi spiller med spillere fra forskjellige land og det er ingen tvil om at en spiller som f.eks Akinyemi sliter veldig med disse systemene Tjelmeland vil spille der han får masse defensive oppgaver, mens han tidligere i karrieren hadde en oppgave - og det var å ligge på topp - og score mål. 
Start må snarest mulig bytte til et enkelt system og dyrke dette ut sesongen, for all vinglingen på formasjonstavla har ikke fungert. I forrige kamp tok vi et slikt grep mot slutten, da Bergan ble byttet inn og sendt opp på topp mens spillerne ble bedt om å slå lange baller på han og jobbe med nedfallsfrukten. Vi så alle hva det resulterte i.2. Kristoffer Tønnessen 
I min bok er en kapteins viktigste oppgave å hjelpe laget når man opplever motgang. Den evnen har dessverre ikke Kristoffer Tønnessen. Det virker ikke som han setter krav til seg selv og medspillerne sine. Han er ikke en som brøler når en medspiller ikke gjør jobben sin - eller følger løpet til en motspiller. Mot Stjørdals-Blink så vi en kaptein som virket resignert. Vi så en kaptein som sparket i bakken når vi hadde sluppet inn mål. Vi så en kaptein som kikket på skotuppene når medspillerne trengte han mest. Jeg er helt sikker på at Kristoffer Tønnessen er en utrolig flott type, men i mine øyne så er han ikke en kapteinstype. Han gjør altfor mange feil, og han er ikke en som går rundt og fyrer opp og hjelper medspillerne sine. 
Jeg synes vi umiddelbart burde bytte til Henrik Robstad. Han er en som spiller med hjertet utenpå drakta. Han gjør også feil, men han gir beskjeder og oser vinnervilje. 
Jeg tror faktisk at et slikt skifte vil påvirke Kristoffer Tønnessen på en positiv måte også, da han kan fokusere kun på sin egen innsats og ikke tenke på hva alle andre rundt han gjør. Det virker som han ikke takler - eller vet hvordan han skal ivareta - dette ansvaret. 

Det er mulig jeg tar feil, men det er inntrykket jeg sitter med fra TV-stolen...3.Adeleke Akinyemi 
Jeg må få inn noen ord om Akinyemi også. Jeg ble positivt overrasket da jeg så at han endelig fikk starte en kamp, men ble fryktelig skuffet da jeg så at vi igjen hadde byttet formasjon. Det ble sagt at Akinyemi hadde imponert på trening, men det han eventuelt fikk vist der - fikk han jo ikke muligheten til å vise i denne kampen. Når hele laget sliter med å holde ballen i to trekk, og det i tillegg forventes at han som toppspiss må helt tilbake i eget forsvar hver gang det er dødball eller andre sjanser, så sier det jo seg selv at det blir vanskelige arbeidsforhold.
Når mange går ut på sosiale medier og slakter Akinyemi - som om han er grunnen til at ting ikke fungerer så blir jeg litt provosert. Hele laget slet - og da blir det en fryktelig vanskelig jobb å spille på topp. Spesielt i en formasjon som laget sliter med å forstå.


Hvorfor skal en toppspiss tilbake i forsvaret i det hele tatt? Jeg kan ikke forstå at man ikke lar Akinyemi ligge rundt midtstreken, så vi har muligheten til å slå en lang ball i bakrom - ELLER at han ved å ligge lenger framme i banen vil binde opp 2-3 motspillere. Når han blir bedt om å komme helt tilbake i egen 16-meter, så kan jo motstanderne sende enda flere folk framover - for det er ingen trussel den andre veien. Dersom vi hadde hatt et godt innarbeidet system med en spiss som hadde som sin hovedoppgave å score mål, så er det lettere å vurdere Akinyemi's prestasjon, men mot Stjørdals-Blink var han bare en del av et helt elendig Start-lag. 

PS: Det ble forresten ikke noe bedre i det hele tatt da Ramsland kom inn etter 60 minutter. En uthvilt Ramsland led med samme problem som Akinyemi. Han spilte i en formasjon der spillerne ikke visste (eller så ut som de visste) hva slags roller de hadde. 
Jeg tror oppriktig talt at Akinyemi vil blomstre når han forsvinner til en ny klubb etter sesongen og er under en trener som har EN formasjon - og der han som spiss har som hovedoppgave å score mål.GRORUD
Først og fremst. Grorud er ikke et dårlig lag. De har vunnet sine 3 siste kamper og de var uheldige som ikke slo ut Lillestrøm i cupen for en måned siden. Mye av grunnen til deres gode resultater er OBOS-ligaens toppscorer Oscar Aga. 20 åringen har hele 18 scoringer og har i tillegg 3 målgivende. Det er spinnville tall for at lag som kun har scoret 33 mål denne sesongen. Etter sesongen drar Aga til svenske Elfsborg som la en pakke med totalramme på 3 millioner kroner på bordet for å få kloa i den unge målmaskinen. Her burde Start definitivt lyttet til Daniel Aase som tidlig mente at dette var en spiller Start burde hente. 
Ser vi på hva slags problemer vi har på spissplass, er det et mysterium at Start ikke fulgte med i timen når det gjelder denne spissen.

På bortebane har laget vunnet 3 kamper, spilt 2 uavgjorte og tapt 7. De har en målforskjell på 18-27.

I det omvendte oppgjøret den 22 juni hadde Start en av lagets beste bortekamper da det endte med 4-1 seier etter scoringer ved Ramsland, Buch-Jensen, Tønnessen og Schulze. Oscar Aga reduserte helt på slutten.

I lagets forrige kamp mot Raufoss ble Omar Buly skadet tidlig og vil nok måtte stå over kampen i Kristiansand.
Er ikke kjent med at laget har spesielt andre skadeproblemer. Grorud har ingen som må sone karantene.

Ellers kan man bemerket seg at laget treners av Kristiansanderen Johan Gjønnes Nilsen.


GRORUD's 5 SISTE
22 september: Grorud - Lillestrøm 2-3 (cup)
25 september: KFUM - Grorud 2-0 (serie)
29 september: Grorud - Ranheim 3-2 (serie)
2 oktober: Ull/Kisa - Grorud 1-2 (serie)
16 oktober: Grorud - Raufoss 2-1 (serie)IK START
Som jeg har kommentert over så er det helt umulig å vite hva slags formasjon og hva slags spillere Tjelmeland vil komme med her. Vi har ingen som soner karantene og har heller ingen nye skadeproblemer. 
I og med at det er umulig å tippe hva Tjelmeland vil dra ut av hatten denne kampen, så setter jeg opp det laget jeg ville startet med i en tradisjonell 4-3-3:

Wichne

Tveita
Robstad (kaptein)
Mares
Tønnessen

Schulze
Tjærandsen-Skau
Moldskred

Sjøkvist
Ramsland
Markovic


I FARESONEN
Her er en oversikt over hvilke av Starts spillere og vår kommende motstander som står i fare for å måtte sone karantene. I neste runde spiller vi borte mot Jerv. Disse må unngå kort i denne runden hvis de skal få spille neste kamp:
Start: Eirik Schulze, Martin Ramsland, Henrik Robstad
Jerv: Daniel Arrocha, Iman Mafi, Mathias Wichmann, Thomas Kok, 

 

 

NOEN TANKER TIL SLUTT
Ser vi på det faktum at Start er ligaens klarte verste hjemmelag, og at vi spiller mot et Grorud-lag som er i form, så blir nok dette fort en jevn kamp som kan bikke begge veier. Det er ord jeg ikke trodde jeg ville skrive i forkant av sesongen, men denne sesongen har utviklet seg som et mareritt for alle oss som heier på Start. Det er langt mellom lyspunktene og kort mellom nedturene og når man tror at vi ikke kan spille verre, så er det nettopp det vi ender opp med å gjøre.
Kan det snu mot Grorud? Kan vi endelig få en hjemmekamp der vi viser at vi er IK START og at dette er vårt fort. Fram til nå ser det mer ut som vi driver med veldedighet - og deler ut 3 poeng i øst og vest. Start har aldri levert svakere resultater på hjemmebane. Det er helt utrolig.

Så hva skal til? 

For det første må Tjelmeland kaste alle sine prinsipper ut vinduet. Han må fokusere på det enkle. Vi så klart hvor effektivt dette var de siste 5 minuttene i Stjørdalen. Sett opp en enkelt 4-3-3 eller en enkel 4-4-2, og gi spillerne enkle arbeidsoppgaver - og for all del - ha en spiss som har en oppgave!! Nemlig å score mål. Jeg tror ikke Erik Botheim i Glimt har mange oppgaver i egen 16-meter. Eller at Ohi hos Molde eller Lehne Olsen får beskjed om å bidra helt ned i egen målboks. Joda, de tar sikkert noen defensive løp innimellom, men deres hovedoppgave er å score mål. Og det kan de ikke gjøre om de er ved egen 5-meter når man får en overgangsmulighet.

For det andre må vi bytte kaptein. Som nevnt så tror jeg det vil hjelpe Kristoffer Tønnessen OG resten av laget om vi tar dette byttet nå. Få inn en som kan både fyre opp medspillere, men også gi beskjeder når det gjelder markeringer og posisjonering. Gi Tønnessen frihet til å kun fokusere på egen prestasjon. Da tror jeg både han og laget vil fungere bedre.

For det tredje må hele laget spille som om det gjaldt å overleve i divisjonen. Hvis spillerne tror at de er for gode til å rykke ned, så skal du se at det er det som skjer. Hver eneste spiller må fokusere på to ting! Hindre Grorud fra å score mål på oss - samt å score mål på Groruds keeper. Den eneste måten det kan skje på er at spillerne jobber alt de kan, sprinter alt de kan og ikke minst - at de klarer å nullstille om vi får den første scoringer. Det har skjedd altfor mange kamper at vi har tatt ledelsen, men at vi så har sluppet oss ned og gitt initiativet til motstanderen.

Det jeg vil se mot Grorud er at dersom Start scorer først, så får vi se Starts spillere stupe inn i målet for å hente ballen og springer opp til midtstreken. Dette er psykologisk viktig. Det viser at vi SKAL ha den neste scoringen - på samme måte som da vi fikk reduseringen mot Stjørdals-Blink. Da sprang spillerne etter ballen og fikk den raskt i gang igjen. 
Jeg vil se dette også om vi tar ledelsen 1-0... eller 2-0. 

Jeg vet at det er mye frustrasjon i dagens blogg, men det kommer ut av et hjerte for en klubb jeg har fulgt tett siden jeg var en liten gutt for rundt 40 år siden. Det er kanskje ikke alt jeg skriver som vil endre ting, men la oss nå uansett få se 11 spillere i gult og svart utkjempe og utspille et lag fra Grorud. Vi er da IK START!!! 

La oss vise dette mot Grorud. 

Får vi se det, så vil folk komme tilbake på tribunene og folk vil sakte men sikkert begynne å få litt troa igjen på Start... 

Jeg nekter iallfall å gi opp!

Jeg håper vi ser begynnelsen på noe bedre allerede i morra! 

God kamp alle Start-venner!

 

 

FROM OVER THERE,

= Frank Thomassen =

Annonse fra Obos-ligaen: