Frank foran mandagens kamp mot Mjøndalen

Her er supporterblogger Frank Thomassens tanker før kveldens kamp.

Etter en vinter med varierende kvalitet, fikk vi starten vi alle drømte om. At vi skulle dra hjem fra Bergen med 5-1-seier og serieledelse var det ikke mange som hadde trodd.

Det var derimot kun en kamp, og med hele 29 seriekamper igjen, er det altfor tidlig å dra noen konklusjoner. Vi må nå vise at vi kan vinne mot lag som ligger dypt i banen og venter på oss. Det vil vi helt sikkert se i kampen mot Mjøndalen, og så får vi se om Start også kan løse den oppgaven like bra. Jeg håper vi får se mange tusen sørlendinger på Sparebanken Sør Arena som bidrar til en ny fotballfest og at kan avslutte også 2.serierunde som serieleder.

TABELLEN

1. Start........ 1...1-0-0... 5-1...3 poeng

6. Mjøndalen  1...1-0-0... 1-0...3 poeng

FORRIGE KAMP

I år vil jeg foran hver kamp trekke fram en positiv ting (tommel opp) og en negativ ting (tommel ned) fra forrige kamp.

Forrige kamp var seriepremieren borte mot Åsane som endte med 5-1 seier til Start.

Tommel Opp:

I kampen mot Åsane er det mange ting som kan trekkes fram. Hattricket til Braut Brunes er en av dem. Måten Start hevet seg etter hjemmelagets redusering er en annen, men i denne kampen vil jeg trekka fram vår nyeste signering - Oskar Fallenius.

Han ble hentet på deadline-day (31. mars) og hadde vel tre treninger med sine nye lagkamerater før han ble kastet inn på laget som startet mot Åsane. At han da leverer så bra som han gjorde er rett og slett imponerende. 2 flotte scoringer og 1 målgivende er sterkt og mye tyder på at dette er en spiller som vil skape mye trøbbel for mange lag i OBOS-ligaen. Jeg må også gi ros til vår nye sportssjef Magni Fannberg som fikk ordnet denne avtalen. Skulle gjerne signert han permanent, men vi får glede oss over at vi i det hele tatt har fått inn en så spennende unggutt - selv om det er på lånt tid.

Tommel Ned:

Det er vanskelig å finne noen store ting å kritisere etter en slik kamp, men en liten ting jeg vil trekke fram er hvor lavt vi la oss etter at vi gikk opp i 2-0. Fram til da hadde vi et klart initiativ, men da vi la oss langt bak på banen fikk hjemmelaget mer kontroll og begynte å skape sjanser. Jeg synes vi i denne perioden var veldig passive og lot hjemmelaget styre altfor mye. Vi startet også startet 2.omgang på samme måten og like etter pause kom også 1-2 scoringen. Jeg tror vi kunne scoret flere mål i 1.omgang om vi hadde fortsatt slik vi startet kampen, men som sagt - etter 5-1 på bortebane er det vanskelig å kritisere for mye. Og siste 40 minuttene av 2.omgang var strålende!

MJØNDALEN IDRETTSFORENING

Mjøndalen havnet sist i Eliteserien 2021 med 22 poeng. Det var kun 4 poeng opp til Brann på kvalik, men 4 tap på lagets 5 siste medførte at laget måtte ta turen ned en divisjon etter 3 sesonger i det gjeveste selskap. Trener for Mjøndalen er fremdeles Vegard Hansen som har ledet laget i 15 sesonger. Det er utrolig imponerende og spesielt når vi vet at Start i denne perioden har hatt 13 forskjellige hovedtrenere!

Foran denne sesongen har laget hatt flere utskiftninger og man har mistet spilles som Christian Gauseth (lagt opp), Fredrik Brustad (KFUM), Lars Olden Larsen (Russland) og Daniel Janevski for å nevne noen.

Inn har man bl.a hentet Meinhard Olsen (Bryne), Leotrim Bekteshi (Kosovo), Simon Appiah (Ghana) og ikke minst Matias Belli Moldskred som kom fra Start. På laget har de jo også en annen tidligere Start-spiller i Isaac Twum. Av andre profilerte spillere kan vi nevne Andreas Olsen Solberg, Benjamin Stokke, Martin Rønning Ovenstad og Kent Håvard Eriksen. Laget har mer enn nok kvalitet til å kunne kjempe om en opprykksplass, men det skal sies at de har slitt i flere av treningskampene denne vinteren der det har blitt tap mot både Kongsvinger, Skeid og Åsane. Laget startet derimot med en fin 1-0 seier hjemme mot Kongsvinger forrige mandag.

MJØNDALEN'S 5 SISTE KAMPER

25 februar: Åsane - Mjøndalen 2-1 (treningskamp)

5 mars:  Mjøndalen - Kongsvinger 1-2 (treningskamp)

11 mars: Mjøndalen - Skeid 1-3  treningskamp)

26 mars: Mjøndalen - Start 1-0  (treningskamp)

4 april: Mjøndalen - Kongsvinger 1-0 (serie)

IK START

Hos Start så soner Vito Wormgoor karantene også denne runden og dermed er det sannsynlig at vi fortsetter med samme trio bakerst, og med Antonsson i forsvaret, fortsetter vi nok med Valsvik og Derviskadic på midten. Det er nok mest usikkerhet hvem vi velger på kantene. Jeg tipper Sanyang kommer inn for Grundetjern og at vi fortsetter med Braut Brunes og Fallenius - som begge hadde en meget god kamp sist.

Jeg tipper vi starter med dette laget: (3-4-3)

NOEN TANKER TIL SLUTT

For en utrolig deilig start på sesongen vi fikk forrige mandag. Det var nok flere enn meg som var usikre etter flere svake treningskamper i det siste, men Start smalt ut av startblokkene og tok ledelsen allerede etter 3 minutter etter en lekker lobb av Braut Brunes. 20 minutter senere fikk vi ny Braut Brunes scoring på en tap-in fra 1 meter. Tidlig i 2.omgang reduserte hjemmelaget, men etter dette var det kun ett lag på banen. Vi skapte flere store sjanser før Braut Brunes scoret sitt tredje mål etter 59 minutter med en ny lobb - denne gangen med venstrebenet.

Assist på den scoringen var Oskar Fallenius, som virkelig fikk presentert seg i 2.omgang i denne kampen. Kun et par minutter senere fikk den unge svensken drømmetreff på et skudd fra ca 20 meter, og samme mann fikk gleden av å sette kronen på verket da han like før slutt satte inn 5-1 alene med keeper. Dermed kunne Start-gutta reise hjem fra Bergen som serieledere.

Mandag kveld kommer en av opprykksfavorittene på besøk til Kr.sand og da betyr det null og niks at vi vant stort i seriepremieren. Vi vet at Mjøndalen trolig kommer til å legge seg lavt og vil satse på kontringer og dødballer, og dermed får Start en annerledes utfordring i denne kampen. Mot Åsane fikk vi en drømmestart og dermed fikk vi se et hjemmelag som måtte fram på banen - og da vet vi at Start er gode.

Nå gjenstår det å se om Start kan takle et lag som ligger dypt i banen med mange mann. Vi taklet det dårlig mot Sandnes Ulf og Grorud, og jeg håper Tjelmeland har funnet fram en plan for hvordan vi skal bryte ned en motstander som ligger lavt. Med et slikt kampbilde er det viktig at vi har stor bevegelse framover på banen, men at vi samtidig ikke blottlegger oss bakover. Samtidig må vi ikke bli utålmodige om vi ikke scorer med en gang. En kamp varer i 90 minutter og vi må ikke få panikk om det tar litt tid før vi får uttelling.

Jeg håper at kampen mot Åsane gav gutta masse selvtillit og at vi kan få nok en god prestasjon mot laget til Vegard Hansen. I 2021 klarte vi ikke å vinne to kamper på rad, men den statistikken kan vi ikke fortsette med denne sesongen om vi skal kunne kjempe om opprykk. Tar vi 3 poeng også mot Mjøndalen, så viser vi for alvor at vi blir å regne med denne sesongen - selv om Europort og andre eksperter har tippet oss midt på tabellen.

Kampen mot Mjøndalen er også første hjemmekamp, og det blir utrolig spennende å se hvor mange som kommer på kamp. Vi har hatt en ganske god vinter, men seieren mot Åsane var den beste markedsføringen Start kunne gi seg selv. At vi nå endelig har en spiss som kan score mål, i tillegg til flere andre spillere som kan bli publikumsyndlinger er gull verdt. Jeg håper at veldig mange sørlendinger tar turen til Sparebanken Sør Arena for å se Fallenius, Braut Brunes, Derviskadic og resten av Start-gutta herje med Isaac Twum & Co.

Det hadde smakt så utrolig deilig om fasiten etter to vanskelige åpningskamper er 6 poeng og tabelltopp. Da tror jeg veldig fort at Start igjen vil komme på alles lepper og at vi kan få en kjempegøy sesong.

Men da må kampen i morra vinnes - både på banen og på tribunen. Ta turen og støtt Start!