Frank foran årets siste kamp

Vår supporterblogger, Frank Thomassen, har skrevet sine tanker om årets siste kamp og sesongen 2021.

Annonse:

Etter at vi kun klarte uavgjort i Sogndal, forsvant alt håpet om kvalifiseringsspill for Starts del. Dermed blir dette en kamp som ikke betyr noe som helst for hjemmelaget. Sandnes Ulf har en bitteliten sjanse til å kapre 6.plassen, men da må de vinne med flere mål mot Start i tillegg til at et par andre resultater må gå deres vei.
Start har invitert mange lokalklubber til sesongavslutningen, og til tross for at vi ikke har mye å spille for, så får vi håpe at Starts spillere er motiverte for å avslutte sesongen med stil - og at vi får littegrann optimisme før vi starter på oppkjøringen til 2022-sesongen i januar.

TABELLEN
8. Sandnes Ulf.. 29...10-8-11...41-47...38 poeng
9. Start........... 29...10-7-12...57-57...37 poeng

3 TANKER FRA 2021-SESONGEN
Normalt skriver jeg om noen tanker fra forrige kamp, men siden dette er siste serierunde, så vil jeg ta opp tre ting som jeg har bemerket meg fra en blytung 2021-sesong.

1. Trenerbyttet
Det var en dårlig skjult hemmelighet at Starts eiere ønsket et trenerbytte, så det var ikke en stor overraskelse at Joey Hardarson måtte gå allerede etter 5 serierunder - til tross for at vi blant annet hadde slått Sandnes Ulf borte og Aalesund hjemme. 
Da var det litt mer overraskende at man hentet Sindre Tjelmeland fra Ullensaker/Kisa. En trener med lite erfaring som hovedtrener, men som snakket veldig godt for seg og som sa alle de riktige tingene. Han kom inn med et ønske om spille ballen langs bakken helt fra keeper og det var tydelig at dette var noe Starts spillere ikke taklet. Selv om det var små lyspunkter innimellom, var det langt flere håpløse kamper enn gode kamper. Faktum er at vi ikke vant to kamper på rad i hele sesongen, og at vi etter 29 kamper har sluppet inn nest-flest mål i hele divisjonen.

2. Defensiv kollaps 
Offensivt har vi levert helt OK. 57 scoringer på 29 seriekamper er faktisk 3 best i hele divisjonen. Kun Ham Kam og Aalesund har scoret flere enn Start, så det er ikke der vi har sviktet. 
Defensivt har vi derimot levert til strykkarakter. Hele 57 baklengs er sjokkerende mange. Det er 37 flere baklengsmål enn serievinner Ham Kam, og det er ingen tvil om at det er der skoen har trykket denne sesongen. 
Det er ganske utrolig når vi ser hva slags spillere vi har å velge fra. 
Vegard Bergan har 111 eliteseriekamper. 
Henrik Robstad har 71 eliteseriekamper og 104 kamper i OBOS-ligaen.
Luc Mares har 172 kamper på nest-øverste nivå i Nederland (mange av dem som kaptein)
Jon Helge Tveita har 123 kamper i eliteserien og 90 kamper i OBOS-ligaen.
Kristoffer Tønnesen har 144 kamper i OBOS-ligaen for Start og Jerv.

I tillegg har Peter Reinhardsen massevis av OBOS-ligakamper mens en skadeforfulgt Joackim Jørgensen har massevis av erfaring fra eliteserien.
Dette er mer enn nok kvalitet til å kjempe i toppen av OBOS-ligaen når det gjelder antall innslupne mål. Det er for meg uforståelig at så mange gode spillere kan fungere så dårlig sammen.

3.Bytting av formasjon 
Ser vi på de beste lagene i Norge (F.eks:Glimt/Molde/RBK), så er fellesnevneren at disse lagene har innarbeidet en krystallklar spillestil og at de stiller med samme formasjon både borte og hjemme. De bruker alle treninger og kamper til å terpe - terpe - terpe i samme formasjon. Når de bruker så mye tid på terping av samme formasjon, så vet samtlige spillere nøyaktig hva de skal gjøre når laget har ballen og når laget ikke har ballen. Hele troppen blir terpet - og derfor vet de som ikke normalt starter nøyaktig hva de skal gjøre når de blir kastet inn i laget. 
Se på Glimt. De har mistet mange spillere de siste månedene på salg til utlandet eller med skader. Men de som kommer inn har ikke svekket laget. De har visst hva de skulle gjøre og har derfor løst oppgaven utmerket. 

Hos Start har det blitt fryktelig mye variasjon, og det har virket som om spillerne rett og slett ikke har visst hvordan de skulle oppføre seg. Vi har byttet mellom 3 bak til 4 bak, til 5 bak. Vi har hatt en sentral midtbanespiller, for så i neste kamp å ha to sentrale midtbanespillere, til så å spille med tre spillere sentralt. 
Jeg kan ikke forstå hvorfor vi ikke kunne finne en formasjon (f.eks 4-3-3) og så dyrket den hver eneste trening og kamp. Joda, det blir noe prøving og feiling i starten, men jeg synes det har blitt vingling i hele perioden og som sagt har det virket som om spillerne ikke har helt visst hvordan de skulle spille. 
Variasjon av formasjon hele tiden vitner om usikkerhet synes jeg. 
Foran 2022 håper jeg Tjelmeland finner EN formasjon og at man dyrker den i hele vinter og at man bruker den uansett om man spiller borte eller hjemme.


SANDNES ULF
Sandnes Ulf hadde nok håp om å sikre seg en av kvalik-plassene, og selv om de har en bitteliten mulighet til å sikre seg 6.plassen er nok dette en skuffende sesong også for Sandnes Ulf. 
Verdt å merke seg er det at de har både Hammer-Berger, Hadzic og Bringaker på laget. Bringaker sonet karantene i forrige kamp men er nok med i denne kampen og er nok lysten på å score på sin gamle hjemmebane. 

Sandnes Ulf har 3-5-6 på sine 14 bortekamper. Målforskjellen er 16-23. Toppscorer er Erlend Hustad med 12 scoringer.

Laget har ingen som soner karantene, og jeg er heller ikke klar over at de har noen spesielle skadeproblemer, og siden de fremdeles kan kapre 6.plassen vil nok trener Bjarne Berntsen stille med sitt beste lag i Kristiansand.

Det motsatte oppgjøret ble spilt allerede i 1.serierunde. Hjemmelaget tok ledelsen ved Erlend Hustad etter 32 minutter, mens Stars scoringer kom ved Eman Markovic (45) og Henrik Robstad (72)

SANDNES ULFs 5 SISTE
24 oktober: Aalesund - Sandnes Ulf 2-2 (serie)
29 oktober: Sandnes Ulf - Sogndal 0-2 (serie)
1 november: Sandnes Ulf - Fredrikstad 2-1 (serie)
6 november: Ull/Kisa - Sandnes Ulf 1-2 (serie)
20 november: Sandnes Ulf - KFUM 1-1 (serie)


IK START
Siden Start ikke har noe spesielt å spille for, håper jeg virkelig at Sindre Tjelmeland gir sjansen til flere av ungguttene og lar dem få smake på nivået, og at man i tillegg setter spillere som ikke blir med neste sesong på tribunen. Jeg håper også at Henrik Gjesdal får sjansen fra start i denne kampen. Og så håper jeg Tjelmeland finner plass til flere av våre lovende unggutter på benken - og at de får minimum 30 minutter på slutten av kampen. 
Jeg ville startet med dette laget (4-3-3)

Torkildsen

Reinhardsen
Gjesdal
Mares
Ndong

Moldskred
Derviskadic
Schulze

Sjøkvist
Svela
Markovic


NOEN TANKER TIL SLUTT
Normalt er det trist når en sesong er over, men i år kjenner jeg på at jeg trenger en pause. Og ikke minst trenger Start en pause. På en måte er det greit at vi ikke klarte en av kvalik-plassene for et lag som ikke klarer å vinne to kamper på rad - på nest-øverste nivå - har rett og slett ikke noe i en kvalik å gjøre. Det er nok ikke mange som hadde trodd at Start skulle klare å vinne 3 bortekamper på rad mot vanskelig motstand og så danke ut et eliteserielag.
Nei, nå må målet bli å avslutte sesongen med en viss verdighet - og vise de som kommer på stadion at det er håp for fremtiden. La oss avslutte sesongen med å se spillere som Torkildsen, Derviskadic og Svela (med flere) få lov til å vise seg fram. Om vi taper denne kampen så betyr det lite. Da er det viktigere at disse gutta får en smakebit for hva som kan bli hverdagen neste sesong. Gi de en gulrot til å trene beinhardt i vinter, og ta ytterlige steg, og så får vi bare håpe at Tjelmeland er villig til å gi de rikelig med sjanser i vinter og at disse ungguttene kan få sentrale roller når vi neste sesong skal rykke opp.

Vi har hatt en trist sesong, og jeg må innrømme at jeg har blitt skuffet over Tjelmeland, men nå synes jeg vi alle skal gi Tjelmeland fullstendig arbeidsro i vinter. La han få vinteren og våren til å terpe sin spillestil. 
Det vil helt sikkert komme inn flere nye spillere og jeg håper inderlig at disse kommer inn tidlig, så man kan starte terping når spillerne starter opp i januar. Tiden går fort fram til sesongstart og Start har ingen tid å miste. 

Men først skal vi vinne vår fjerde hjemmeseier på rad - og så skal gutta få en god juleferie. 

Men når Tjelmeland er tilbake med gutta i januar er det med visshet om at det ikke er tid for noe mer prøvetid. Når alvoret starter i mars så er med et soleklart mål - og det er direkte opprykk til eliteserien. Alt annet er en fiasko! Det vet Tjelmeland og det vet eierne. Jeg tror alle er skuffet over det som har blitt levert i 2021. 

Alle vet at i 2022 må det leveres på et helt annet nivå - men lørdag skal han få kose seg med en kamp uten noe press. Jeg håper han bruker den til å vise oss noen av fremtidens Start-spillere!

God kamp alle Start-venner rundt forbi!

FROM OVER THERE,
= Frank Thomassen =

Annonse fra Obos-ligaen: