Endre: – Vi kan ikke være et heislag lengre

Vi har tatt en prat med vår nye assistenttrener, Endre Eide. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB

Annonse:

I forrige uke ble Endre Eide ansatt som assistenttrener i Start. Men hvem er egentlig denne 27-åringen fra Husnes, det lille tettstedet ved Husnesfjorden, som kanskje er mest kjent for sin industrihistorie og Sunnhordlands største kjøpesenter. Vi har tatt en prat med den fotballkloke kvinnheringen.

Og for å finne ut hvem Endre er, må vi starte fra begynnelsen og fotballkarrieren hans.

For Endre var en lovende fotballspiller som startet karrieren sin i den lokale klubben Trio, før han ble en del av Haugesund G19-lag tilbake i 2012. Han nådde sitt høyeste nivå for Haugesund 2 i tredjedivisjon, men skadeproblemer gjorde at han måtte trappe ned.

– Jeg var veldig ambisiøs som fotballspiller. Veldig dedikert til fotballen og veldig bestemt på at det var fotballspiller jeg skulle bli, sier Endre.

– Men så får jeg en problematisk ungdomstid med en del skader, der jeg først ødelegger et korsbånd i 16-17-årsalderen. Samtidig har jeg en rygg som jeg vet må opereres, og den er mer omfattende – mer karrierestoppende. Målet var å gå «all in» fram til jeg var 26, for da visste jeg at jeg måtte operere uansett. Så forandret det bildet seg litt, da han som fulgte meg opp med ryggen skulle pensjonere seg og sa han måtte gjøre inngrepet med en gang, ellers måtte noen andre gjøre det. Så jeg valgte å ta operasjonen i 2013 og legge skoene på hylla. Så havnet jeg i et fotballmiljø som stort sett alle andre pleier å gjøre, så bare ballet det på seg.

Etter operasjonen reiste Endre tilbake til moderklubben Trio i fjerdedivisjon og spilte et par sesonger for klubben, før han tok over som ungdomstrener for Vard Haugesund.

 

«Selvsikker jypling»

– Da begynte jeg som ungdomstrener i Vard, der jeg kom i kontakt med blant andre Karl Oskar Emberland (tidligere trener i blant annet Vard Haugesund og Sogndal). Jeg hadde flere trenere i FKH (FK Haugesund) som hadde lagt merke til at jeg var interessert i fotball og at jeg kanskje så fotball på en litt annen måte enn de aller fleste andre spillere. Så det var de som tok kontakt med meg da de visste jeg skulle legge skoene på hylla.

«En selvsikker jypling med høye ambisjoner» ble Eide kalt, da han i 2016 tok over som hovedtrener for SK Vedavaag Karmøy i femtedivisjon. Ambisjonene hans sitter like innprentet den dag i dag.

– De overskriftene er jo så som så, men jeg er ekstremt opptatt av å vinne – det har jeg alltid vært. Det er noe som bare ligger naturlig for meg, og det gjør at budskapet til spillerne skal være gjennomtenkt, det skal være en tydelig plan, det skal være forståelig og det skal være noe som vi gjør sammen, ikke et «one man show». Vi skal dra i samme retning som gjør at resultatene skal bli bra og få innprentet den given jeg har til å vinne.

Fotball er mer enn det du ser som supporter

– Jeg skjønte ganske fort at fotball er mye mer enn bare det du ser som supporter, og det beit jeg meg merke i på et tidlig stadium i livet. For meg handler det mye om et tydelig fundament, en spillergruppe og en klubb som drar i samme retning, og derifra kan du skape hva som helst.

– Jeg ønsker en spillestil med høy intensitet, sterke forflytninger, fremoverrettet når det er mulig, men og klare å beherske det å styre kamper og være et lag som har mye ball. Så det blir litt ja takk begge deler, men jeg ønsker å gå fram når mulighetene byr seg og være «instinkte» når mulighetene oppstår.

Den unge treneren tilbrakte tre og et halvt år i Djerv 1919, der han i 2019 førte laget til en sterk tredjeplass i tredjedivisjon avdeling fire. Faktisk var laget det eneste i de fire øverste divisjonene med seier i de syv første kampene av sesongen.

Samtidig trente han, sammen med Djerv-kollega Maid Memic, Toppserie-laget Avaldsnes i 2018-sesongen. Der fikk han også Champions League-erfaring mot et av verdens beste lag.

Avaldsnes mot Lyon i 16.-delsfinalen i Champions League. FOTO Jan Kåre Ness, NTB.jpg
Avaldsnes mot Lyon i 16.-delsfinalen i Champions League. FOTO: Jan Kåre Ness, NTB

Laget gikk ubeseiret gjennom gruppespillet mot portugisiske Sporting CP, makedonske ZFK Dragon og kroatiske Osijek. Dermed ble det 16.-delsfinale mot stjernegalleriet til Olympique Lyonnaise, der laget dessverre røk ut.

Lyon-kvinnene gikk hele veien til CL-gull etter å ha slått Ajax 13-0, Vfl Wolfsburg 6-3 og Chelsea FC 3-2 sammenlagt, mens FC Barcelona Femini ble slått 4-1 i finalen.

– Du tar alltid med deg erfaringer. Men det jeg husker best fra det året, er at det var ekstremt travelt. Det var av og på med Avaldsnes/Djerv-klær fra tidlig morgen til sent på kvelden. Det var en livsstil jeg ikke anbefaler noen å drive med. Men Champions League i seg selv er jo en kul ting å ha med seg. Jeg husker godt den perioden. Gruppespillet var plassert ut i hjembyen til et av lagene i gruppen, Osijek i Kroatia, der det var 40 grader og lite rom for å ta seg en pause. Det var mentalt utfordrende. Vi kom dit som underdog, vant gruppen og gikk videre for å møte Lyon. Det var en fin opplevelse med tanke på at vi brukte ekstremt mye tid på å forberede laget på det som møtte oss, for du visste at du nesten måtte overprestere for å komme deg videre. Og når du traff på kampplan og marginene, så var det en herlig følelse å forlate Kroatia med avansement og folkefest i vente på Haugesund stadion.

– Det var en artig periode og veldig lærerikt, men da jeg avsluttet i november følte jeg at jeg trengte en pust i bakken.

 

Endre Eide, Sindre Tjelmeland, Start Foto Tor Erik Schrøder.jpg
Starts assistentrener Endre Eide og trener Sindre Tjelmeland under Start og Raufoss på Sparebanken Sør Arena i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Møte med Tjelmeland

Endre møtte Sindre Tjelmeland da førstnevnte var hovedtrener for Djerv, mens Sindre var juniortrener for Åsane. Og de to fotballkloke trenerne «klikket» bra fra første stund.

– Fotballmiljøet er ikke så stort. Jeg og Sindre møttes tidlig i 2017 eller 2018. Jeg hadde nettopp signert for Djerv, mens han var juniortrener i Åsane, som vårt juniorlag skulle møte i NM. Så jeg var og så på den kampen, og vi ble stående å prate etterpå. Så gikk det litt tid før vi møttes igjen på cupfinaleseminaret i 2019, da FK Haugesund var i finalen. Da snakket vi lenge om masse forskjellig. Da hadde Åsene gjort en glimrende sesong med opprykk, og de var i en «flow», og det samme gjaldt for Djerv som også var i fin flyt, så det ble god stemning og masse god fotballprat. Så har vi holdt kontakten siden. Sindre lurte litt på om det var interessant for meg å bli med til Ull/Kisa, men det falt ikke helt på plass, så vi måtte bare se det an på et senere tidspunkt. Så plutselig kom Start på banen, og nå sitter vi her på Sparebanken Sør Arena.

 

Endre er lidenskapelig opptatt av det defensive arbeidet til laget, noe som gjør at han komplementerer Sindre i trenerteamet på en fin måte.

– Et av argumentene på at vi klikker såpass godt, er at vi har våre syn på ting som gjør at vi henter inspirasjon fra hverandre og kan ha gode faglige diskusjoner på områder vi kanskje ikke er så sterke på. Jeg har vært tett på FKH-miljøet, og der har det harde og lojale arbeidet stått i fokus. Du må stå samlet, for først og fremst gjelder det å være et godt kollektiv og så bygge videre derifra.

– Det har farget meg litt, men så vil du jo også utvikle dine egne ideer og tanker. Men jeg er helt klar på at vi alltid må være godt organisert. Det viser jo all statistikk og all forskning på internasjonal toppfotball. Angrepsspill og forsvarsspill henger sammen, og glemmer du den ene delen så blir det ikke godt nok.

– Mange snakker om at offensiv samhandling er viktig, men det er de samme mekanismene som gjelder for defensiv samhandling – å forstå hverandre, å stole på hverandre og ha klare ideer om hvordan du skal løse ting.

 

Glad i tysk fotball.

Endre har masse fotballtanker som han sikkert kunne lagt ut om i time etter time.

Men for å forklare det på en litt enkel og grei måte, er det et lag du kan sammenlikne stilen sin med?

– Jeg liker ikke så godt å sammenlikne meg med andre, men jeg har vært glad i tysk fotball i mange, mange år. Jeg har den samme tankegangen som Jürgen Klopp til intensitet og engasjement, men også folkeligheten han representerer. Det å være en del av noe større. Her i Start har jeg ambisjoner på klubbens vegne, ikke mine egne, og jeg har all lyst til å se spillerne lykkes med de forventningene som ligger der. Man kan ikke ta alt i et jafs, men er det progresjon og utvikling, så blir det bra til slutt.

Er det et lag eller en trener du henter inspirasjon fra?

– Jeg kommer fra bygda og er vant med hardt arbeid. Det er noe jeg kjenner igjen i Klopp som person. Det å være folkelig og være en del av noe større. Og fotballfilosofimessig er spillestilen til Klopp interessant. Jeg synes også Diego Simeone har gjort store ting med små ressurser. (Pep) Guardiola og Alex Ferguson, selvfølgelig. Så man tar litt fra flere og finner sin inspirasjon. Men det viktigste er å være åpen for å lytte og se hvordan andre tenker og gjør ting. Så må man være så trygg på det man selv tror på og leverer at du kan stå 100 % inne for det og ikke bare kopiere noen.

Endre Eide, Adeleke Akinyemi, før kamp.JPG
Endre Eide og Adeleke Akinyemi i trening.

Defensiv struktur og hardt arbeid

I de siste kampene har vi sett Start-spillerne jobbe mye mer for hverandre, og det er noe de to trenerne har mye fokus på.

– Det er noe vi kommer til å være beinharde på – å blø for hverandre. Det er så viktig for fundamentet videre å gå fra kampene og kunne si at i dag var vi toppmotiverte, fokuserte  og forberedt på det som møtte oss. Vi gav det vi hadde. Forlater spillerne banen med den innstillingen hver eneste gang, så kommer vi til å ta poeng – så enkelt er det.

Sindre har tidligere uttalt at han liker å endre litt på formasjonene, særlig når det gjelder offensivt spill.

– Har du en favorittformasjon du ofte faller tilbake på?

– Det jeg er veldig opptatt av, kanskje mer enn Sindre, er å skape trygge rammer. Det har vært viktig for meg å få på plass for å ha noe å falle tilbake på. Da har jeg ofte brukt 4-3-3 og 4-5-1, for der har jeg mer naturlige arbeidsfordelinger, tydelige blokker og struktur.

– Man skal ha en defensiv trygghet man alltid kan falle tilbake på. Sindre har ofte variert offensive formasjoner og hvordan man skal skape et overtall. Men ting henger sammen, så jeg tror det er viktig å ha noe å falle tilbake hvis noe skulle gå galt eller bli vanskelig. Hvis du er litt sånn «all over the place», er det vanskelig for spillerne å falle tilbake på noe.

– Det må ligge noe i ryggmargen der spillerne vet hva de gjør og vet hvordan de skaper resultater.

Fjoråret ble veldig spesielt for den unge treneren.

– Fjoråret ble en berg-og-dalbane sånn følelsesmessig. Jeg var veldig innforstått med den krisen og den utfordringen landet og verden ellers var i under pandemien. Jeg fikk jo brukt mye tid på fotball på en litt annen måte, men ikke på en ønskelig måte. Det var definitivt en tøff periode også fotballmessig. Men du finner alltid noen nye veier og nye måter å håndtere det på, og for min del ble det ekstra studier innenfor læreryrket. Det var viktig å bruke dødtiden på noe fornuftig. Jeg fikk andre forespørsler, men for meg måtte det være noe helt spesielt som skulle få meg til å forlate den gjengen som vi pusha ganske hardt i en slik situasjon. Så det var viktig for meg å stå sammen med dem og være en del av det ærlige arbeidet der. Det gjorde at de forespørslene som var der ikke ble interessante.

 

Hvorfor Start ble den rette klubben?

Så hvorfor valgte egentlig Endre vår klubb, og hvorfor var dette det riktige prosjektet?

– Jeg snakket med Sindre underveis, det har jeg gjort lenge, og når han kom med forespørselen om dette var interessant for meg, så avtalte vi at jeg skulle komme ned å ta en titt, hvis det var greit for Djerv – og det var det. Jeg var her i noen dager og fikk sett stadion og hilst på noen i styret, Terje (Marcussen) og alle de jeg jobber tett på nå, Andreas, Mini osv. Også fikk jeg se spillerne litt i trening og i kamp. Så vokste interessen for at dette er noe man hadde lyst å gjøre. Og når jeg kjente at det var det riktige å gjøre og noe jeg hadde lyst til, så startet vi prosessen med å få klubbene til å bli enige.

– Start er en stor norsk klubb, det er ingen hemmelighet. Samtidig er de inne i en tøff periode nå, det er heller ingen hemmelighet. Men samtidig følte jeg at Start trengte ungdommelig pågangsmot, og ureddheten jeg og Sindre har til å gå på, sammen med resten av trenerteamet.

– Vi frykter ingenting. Vi tenker ikke på suksess eller ikke suksess. Vi har bare fokus på hvordan vi ønsker å se ut, hvordan heve Startlaget på best mulig måte og få spillerne til å se best mulig ut. Det var den klare motivasjonen, og jeg hadde aldri sagt ja om jeg ikke trodde jeg var rett mann til å få dette til.

– Det teamet som er her nå er jeg sikker på at kan få Start opp på det nivået de ønsker, og få klubben inn på det sportslige sporet de ønsker å være på.

 

Start, Raufoss, Endre Eide Tor Erik Schrøder.jpg
Fra kampen Start og Raufoss på Sparebanken Sør Arena, Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Trenerduoen er trolig Norges yngste på høyere nivå, og skulle de gå på motgang vil trolig media fokusere på dette.

– Kan det være at mangelen på erfaring fra det høyeste nivået blir en utfordring for dere i Eliteserien?

– Det er for meg en lett unnskyldning. For hvis erfaring skal være grunnlaget for alt du gjør, kunne jo ingen ha startet bedrifter eller vært trenere eller hatt større ansvarsoppgaver. Det bryr jeg meg ikke så mye om. For meg handler det om hva jeg kan stå for, hva jeg kan gjøre og hvilken kompetanse jeg selv sitter med inn mot de andre jeg skal samarbeide med og det som klubben har som ambisjon. Så tenker jeg ikke så mye på alder og det som hører til. Det er mer en overskrift i media. Erfaringen i Eliteserien må man jo få en gang uansett. Jeg tror pågangsmotet og ureddheten som er her nå, og den galskapen vi kommer til å dra med oss inn i klubben, er mye viktigere enn erfaring.

Galskap både hos trenere og administrasjon

– Terje står for galskapen i forhold til stunt og slike ting. Vi skal ha en galskap når det kommer til trening og holdning til produktet vårt og være litt grensesettende med tanke på både attitude, hvordan vi skal være, hvordan vi skal fremstå og hvordan vi skal spille. Vi sikter høyt.

Men med et ungt trenerteam som er sikre på seg selv og det dere gjør, vil det da være lettere for unge spillere å ta steget inn på A-laget?

– Det er jo litt av de samme mekanismene. Vår plikt som trenere er å ta ut det beste laget til å gjøre jobben som ligger der. Så om du er 23 eller 18,19 eller 33, så stiller du på lik linje. Det er mange flere unge spillere enn trenere som slår til tidlig, så de trenger kanskje ikke se på oss for å få inspirasjon til å gjøre det bra.

– Jeg har troa på at de som sitter i trenerteamet nå og at vi skal få løftet Start til de drømmene de har lyst til å oppnå.

 

Har du selv satt deg noen mål for hva du ønsker å oppnå med Start?

– Vi er ikke her for å sole oss eller sitte nede på Fiskebrygga. Start skal være et Eliteserielag! Det er den klare ambisjonen, både for Start som klubb og oss trenere. Vi skal skape et godt fundament til å takle Eliteserien og bygge videre derfra. Ta steget opp er det soleklare første målet. Vi kan ikke være et heislag lengre.

 

Annonse fra Obos-ligaen: