«Du blir ikke kvitt meg med det aller første»

Henrik Robstad og hans lagkamerater i Start trente fredag på det nydelige kunstgresset på Moseidmoen. Både han og pappa, Trond Robstad, har spilt for Vindbjart, Henrik var venstre kant, Trond målfarlig spiss. (Foto: Egil Olsen)

Henrik Robstad er som en trekkfugl, han kommer alltid tilbake. 

- Det er blitt litt inn og ut av laget for min del, ja. Men du blir ikke kvitt meg med det første. Det er gøy når man klarer å motbevise de som tror jeg er ferdig, og når det settes tvil til meg, smiler 31-åringen.

Henrik Robstad har aldri vært redd for å ta en utfordring, eller for konkurranse om plassen sin på Starts A-lag. Om konkurrenten heter Kristoffer Tønnessen, Basilio Ndong eller Vito Wormgoor.

- Det har blitt sånn mange ganger de siste par årene, og jeg har valgt å ta de utfordringene som er kommet. Det trigger meg veldig å få konkurranse, jeg har lyst til å vise at jeg har noe her å gjøre, at jeg kan være med og bidra. 

Søvn, kosthold og trening

Henrik Robstad har alltid likt å trene, og han har aldri vært redd for å ta ekstratreninger. Det er ikke sjelden at han er på Sparebanken Sør Arena på fridager og trener på egenhånd, gjerne tidlig om morgenen.

- Skal du slå tilbake eller motbevise noen, så kan du ikke bare prate om det. Da må du legge ned den jobben som skal til, og gjerne litt ekstra. Det har alltid vært en del av måten jeg har vært som fotballspiller, at jeg skal jobbe hardt. Det er det ingen som skal ta meg på, sier Henrik som er en veldig seriøs idrettsutøver, han blant annet legger seg tidlig for å få nok søvn. 

- Det er stort sett tre ting det handler om i fotballen; søvn, kosthold og trening. Søvn er kanskje det jeg setter høyest, for jeg vet hvor viktig det er. Da må jeg legge meg tidlig nok for å få de timene jeg trenger. Det kan være litt vanskelig nå som vi har to små jenter på ett og tre år. 

Da kan jeg ikke sove så lenge jeg vil, men jeg kan bestemme meg for når jeg skal legge meg. Kveldene blir gjerne litt kortere, men hverdagen blir desto bedre, smiler Henrik. 

Master i økonomi

Henrik Robstad slet ned sine første skruknotter i Hånes, før han dro til Start som 15-åring. Så kom Steinar Skeie på banen og hentet ham til Vindbjart, der han ble i fire år avbrutt av to opphold på college i USA. 

- Jeg har alltid prioritert utdannelse ved siden av fotballen, har en master i økonomi. Det har alltid vært viktig for meg å ta en utdannelse, både for å ha en sikkerhet og for å ha noe annet enn fotballen å tenke på, sier Henrik, som etter Vindbjart hadde to år i Jerv, før han var tilbake i Start i 2016, der han nå har kontrakt ut 2023.

Henriks pappa, Trond Robstad, var en veldig bra spiss i Vindbjart på -70- og 80-tallet. Sønnen var også spiss eller venstre kant helt til han kom til Vindbjart i 2010.

- Pappa var ikke så veldig fornøyd da jeg etter hvert ble stopper og venstreback. Han ville helst at jeg skulle score noen mål, ler Henrik, og legger til:

- Det var Daniel Aase som spilte venstre kant, da var det ikke snakk om å få den posisjonen. Det var sånn jeg ble back.  

6-0 ga selvtillit

Start står nå foran to bortekamper, først Kongsvinger på søndag, så Stabæk neste helg.

- Hvor viktig er den gode opplevelsen dere fikk mot Bryne på mandag (6-0) inn mot disse kampene?

- Superviktig. Den kampen var en bekreftelse på hva vi kan når vi får ting til å stemme. Potensialet i laget og enkeltspillerne så du tydelig i den kampen. Den ga oss en selvtillit som vi må ta med oss, sier Henrik, og fortsetter:

- Så vet vi at det ikke blir 6-0 i hver kamp, og at hver kamp utover høsten blir beintøff. Det må vi aldri glemme. 

- Hvilke forventninger og forhåpninger har du selv til høstsesongen?

- At vi kan fortsette å bygge på de gode prestasjonene vi har hatt, og heve bunn-nivået vårt. Da tror jeg vi skal bli vanskelige å slå. Vi har vært solide defensivt, som må ligge i bunn, og målet vil alltid være å komme så høyt opp på tabellen som mulig, sier Henrik Robstad, litt inn og ut laget de siste par årene, men likevel Starts aller mest populære spiller.

Annonse fra Obos-ligaen: