«Det sykeste med dette, er at det garantert ikke er siste ganga»

Fredag formiddag satte Tom Alexander Hornstugen og Sem De Keijzer fra Mandal kursen mot Stjørdal – en tur på til sammen 1800 km – i ens ærend for å se Start spille bortekamp.

Annonse:

De to mandalittene er Start-supportere på sin hals og har fulgt laget i tykt og tynt i en årrekke.

26 år gamle Hornstugen, som jobber på Montér i Mandal, har hatt sesongkort og fulgt klubben siden 2004, mens den 19 år gamle elektrikerlærlingen De Keizer har vært trofast supporter siden 2011.

– Det var egentlig Sem som tok initiativet til å gjøre dette og ta det som en guttetur. Faktisk var det etter at vi tapte 2-6 mot Fredrikstad at ideen oppstod, sier Tom.

– Hva vi egentlig hadde gitt oss ut på, skjønte vi kanskje ikke helt før vi kjørte over fjellet mot Trøndelag, med snø og minusgrader. Det er definitivt den lengste borteturen vi har vært på – i hvert fall med bil.

 

Tom begynte å følge Start i 2003, og at en mandalitt valgte å følge Start i storhetstiden til Mandalskameratene, var det mange som stusset over.

– Det var mange som stusset på hvorfor jeg ville følge et lag som var dårligere enn MK, men jeg har nå stått i det siden.

– Det er ikke mange Start-kamper man har gått glipp av. De som man ikke har fått reist på, har man som regel sett på TV. Fotball er best live, og for oss er det bare ett lag her i landet!

– Det har også blitt en del borteturer opp igjennom, men den siste stadion jeg regnet med å reise på, var jo her mot Stjørdals/Blink, humrer Tom.

 

Man venter på at det kommer en opptur

 

– Gjennom så mange år som supportere, har det vært mange oppturer og nedturer, men er det noen øyeblikk som skiller seg ut?

– Sluttspurten i 2005 er kanskje det som jeg husker aller best. Den omtalte offsidesituasjonen til Bärlin er det mange som henger seg opp i, men for min del er jeg mest irritert over at Bala Garba ikke felte den Fredrikstad-vingen.

 

Siden 2003 har Start rykket opp fem ganger og rykket ned like mange, men de to Start-tilhengerne sitter fortsatt med et håp om at Start skal etablere seg i toppen igjen.

– Det har vært et rart lag å følge, med veldig mange opprykk og nedrykk. Man venter nærmest hvert eneste år at det skal komme en opptur, og det er jo litt det som sitter i bakhodet vårt. Kan det snu i Stjørdal?

– Fotball er sporten som fascinerer meg mest, og uansett å forbanna irritert man er etter en dårlig kamp av Start, så stiller du med nytt håp og nytt mot som supporter til neste kamp. Når jeg fortalte mine kolleger forrige uke at jeg må ha noe avspasering fra jobb for å reise på Start-kamp i Stjørdal, spurte mange meg om jeg rett og slett var «syk i hodet». Og det verste av alt er at vi bestemte oss for dette på vei hjem fra 2-6-tapet mot Fredrikstad.

 

–Hva tror dere om dagens kamp?

– Det er utrolig vanskelig å spå dagens Start-lag. Har vi dagen, som mot Mjøndalen i cupen, er vi blant de beste i OBOS, men det er litt for sjeldent mellom de gangene. Men vi er jo bedre på bortebane enn på hjemmebane, så jeg har troa på seier.

 

Resten av sesongen

 

Det gjenstår åtte kamper av sesongen for Start, som allerede onsdag tar imot Grorud på Sparebanken Sør Arena, før vi gjester Jerv neste lørdag. Deretter følger Strømmen (H), Aalesund (B), Ranheim (H), Sogndal (B) og Sandnes Ulf (H).

– Så hva tror de to supporterne om tiden som kommer?

– Mitt mål er bare at vi holder oss i OBOS. Jeg tror ikke vi rykker opp, og jeg håper i hvert fall ikke at vi rykker ned, sier Tom.

– Jeg tenker at vi har godt av en sesong til i OBOS og bygge videre på det vi har, legger Sem til.

 

– Har dere en favorittspiller i dagens stall?

– Jeg var stor favoritt av Eirik Wichne, da han spilte på Start, for jeg spilte sammen med ham på juniorlaget i Mandal, sier Tom, som står registrert med juniorkamper for MK frem til 2014.

Og da Amund Wichne gikk til Viking, tok jeg over plassen hans på juniorlaget.

– Luc Mares er vel favoritten min, legger Sem til, som selv er fra Nederland.

 

Om bare kort tid står de to Start-supporterne sammen med de andre gule og svarte for å heie frem laget til tre poeng i Stjørdal. Og med vinn eller tap, dukker de nok opp på Sparebanken Sør Arena igjen allerede til onsdag.

 

God kamp!

Annonse fra Obos-ligaen: