«Det kom som et lite sjokk, men gliset kom fort fram»

Onsdag skrev Jesper Gravdahl proffkontrakt med Start, 16 år og 44 dager ung. Denne uken har han vært instruktør på OBOS og Starts fotballskole på Sparebanken Sør Arena. Her er han sammen med gruppen sin. (Foto: Egil Olsen).

Annonse:

Jesper Gravdahl var egentlig ikke veldig interessert i fotball da han var guttunge hjemme på Gimlekollen i Kristiansand. Interessen kom først da han begynte på fotballfritidsordningen (FFO) på Presteheia Klubbhus i 2. klasse. Onsdag skrev 16-åringen proffkontrakt med Start. 

- Jeg begynte å spille som 5-åring i Gimletroll, og var egentlig fornøyd bare jeg hadde scoret, sier Jesper når vi treffer ham på Sparebanken Sør Arena dagen etter proffkontrakten ble undertegnet. Rundt ham vrimler det av unge jenter og gutter som er på OBOS og Starts fotballskole, noen av dem er bare fem år yngre enn ham!

- Det var en drøm som gikk i oppfyllelse da jeg skrev proffkontrakten, den er et steg opp og fotballen begynner nå å bli en jobb. Det er ikke noe å leve av ennå, men hvis jeg fortsetter å stå på, så kan det bli en fulltidsjobb, sier det store stoppertalentet, og legger til:

- Noe som også er gøy med proffkontrakten, er at den viser at klubben satser mer på ungdommen enn mange tror. Det er mange unggutter i Start som har fått proffkontrakter i det siste.

- Kom som et lite sjokk

Jesper trekker altså fram FFO-en på Presteheia Klubbhus på Gimlekollen, som Start hadde tidligere, som en av hovedgrunnene til at han har nådd så langt som han har.

- Vi spilte fotball i friminuttene, og rett etter skolen var det fire timer på Presteheia Klubbhus med Alexander Øren og Per-Erik Andersen som  trenere og sjefer. Jeg gikk der fra 2. til 6. klasse, og det var der jeg utviklet meg, mine basisferdigheter og teknikk. 

- Hva var din første reaksjon da du fikk beskjed om proffkontrakten?

- Det var pappa (Bjørn Gravdahl – red.anm.) som fortalte meg om den etter å ha vært i møte med Tomi (Markovski – Starts utviklingsleder). Det kom som et lite sjokk, men gliset kom fort fram, smiler Jesper, og fortsetter:

- Det begynner å bli mer og mer vanlig for store klubber å gi proffkontrakter til unge og lovende spillere, vise de tillit. Hvis du ser på landslagskullet mitt, så har så å si alle proffkontrakter nå. 

- Satser på flere innhopp

2022 har vært en eneste lang opptur for Jesper; 15. februar ble han tatt ut på det norsk G16-landslaget, 19. mai debuterte han på Starts A-lag, som 15-åring, sist mandag fikk han sitt første innhopp i OBOS-ligaen, og nå er han altså proff.

- Det var utrolig kult å komme inn mot Randesund i cupen, men det var noe helt annet å debutere i OBOS-ligaen på Sparebanken Sør Arena. Jeg visste nesten ikke hvor jeg skulle gjøre av meg da jeg fikk applaus og hørte tilskuerne synge navnet mitt. Det er det sykeste og gøyeste jeg har opplevd. 

- Jeg har lyst til å være i Start ganske lenge, det første målet mitt er å spille meg inn på A-laget her. Så får vi se hvordan det blir videre, om det blir utlandet, som er det store målet. Drømmeklubben er Manchester United, det har den vært siden 1. klasse, sier Jesper, som neste uke begynner i 1. klasse på idrett på Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG)

- Hvilke forventninger har du til høstsesongen?

- Planen er at jeg skal fortsette å spille med Start 2, men det hadde ikke vært dumt med noen flere innhopp på A-laget. Det var utrolig gøy på mandag, så jeg satser på at det blir noen flere innhopp på A-laget fremover.

Kanskje kommer det neste allerede mot Kongsvinger på søndag…

FAKTA

Navn: Jesper Gravdahl

Født: 27. juni 2006 i Kristiansand

Høyde: 185 cm

Yrke: Skoleelev og fotballspiller. Begynner snart på første året på idrettslinja på Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG). Skrev proffkontrakt med Start 10. august.

Posisjon: Forsvar

Draktnummer: 24

Annen favorittklubb: Manchester United

Annonse fra Obos-ligaen: