Cresswell: – Jeg må score flere mål

Den britiske spissen, Cameron Cresswell, signerte for Start i august, etter å ha trent under selveste Wayne Rooney i Derby County. Nå vil han skyte seg inn i hjertene til Start-fansen. Foto: Egil Imenes

Annonse:

– Jeg har virkelig hatt det bra så langt. Alle har gitt meg en god mottagelse etter at jeg kom hit og har ønsket å hjelpe meg med alt mulig. Byen er flott, og jeg har kommet meg fint på plass. Det er en fin gjeng, noe som gjør hverdagen lettere, sier Cameron Cresswell til ikstart.no etter Start-treningen.

Det har gått drøye to måneder siden spissen debuterte for Start, noe som har gitt ham elleve kamper for de gule og svarte. Han har blitt benyttet som innbytter i syv kamper, mens han har fått fire kamper fra start. Hans så langt eneste mål kom i 2-6-tapet for Fredrikstad på Sparebanken Sør Arena den 26. september.

– Jeg kommer godt overens med alle i klubben, og lokale «Mickey» (Mikael Ugland red.anm.) har vist meg mye rundt i byen.

Cameron, som er eldst av tre søsken, har ikke rukket å få så mye besøk i leiligheten sin på den korte stunden, men forrige uke fikk han et hyggelig besøk av foreldrene sine.

– Foreldrene mine kom på besøk for første gang forrige uke, og de elsket byen. De gikk på mange turer og fikk med seg mye av bylivet, men de fikk ikke oppleve det fine været. Da jeg kom var det godt og varmt, men nå har det snudd litt. Men de er fra Manchester, så de er vant med det, sier Cresswell smilende.

På den korte stunden i Norge, har briten begynt å studere norsk, noe han tror kan hjelpe ham på banen.

– Jeg har begynt å studere norsk. Jeg lærte det grunnleggende i begynnelsen, men jeg sliter litt med å forstå det. Det begynner å bli bedre, og jeg vil gjerne lære mer. For selv om alle snakker veldig bra engelsk, føler jeg at jeg kan gå glipp av små ting treneren eller lagkameratene mine sier i garderoben og slike ting.

 

En prat med Sindre og Mick overbeviste han

 

I norsk liga har ofte både klubber og fansen en oppfatning av at en spiss må være «2 meter høy og ekstrem til å holde på ballen», men den 1,78 m høye spissen tror ikke høyden hans vil være en utfordring i spillestilen Start ønsker å utvikle.

– Jeg tror det er oppfatningen mange har, og jeg har hørt det før da jeg spilte spiss i Derby. Det var ikke alle som trodde jeg var stor nok eller sterk nok til å være spiss, men det er ikke min spillestil. Det jeg er god på er å komme i bakrom, løpe i de riktige korridorene og avslutte når jeg kommer meg i disse posisjonene uansett om det er som enslig spiss eller i en duo med en mer fysisk spiss.

– Spillestilen til Sindre (Tjelmeland red.anm) er en stor fordel for meg, og det var en av de største grunnene til at jeg ønsket å komme hit. Etter at jeg snakket med Sindre og Mick (tidligere Start-trener Mick Priest red.anm.), ble jeg overbevist etter å ha hørt hvordan han ønsker å spille. Han ønsker å ha mye ball og spille god fotball, så du trenger ikke nødvendigvis å være den høyeste spissen i boksen, men bare å vite hvor du skal plassere deg på innleggene fra kant og ta de gode løpene.

Spissen hadde flere lengre samtaler med både Sindre på telefon og Mick i Manchester, og sistnevnte hadde bare gode ord å komme med om Start og Kristiansand.

– Vi gikk ikke i dybden på taktikk, men ut ifra samtalene skjønte jeg at han ønsker å holde mye på ballen, og det ser jeg også på trening. Vi har riktignok måtte tilpasse oss i noen kamper mot lag som presser høyt, for det passer ikke alltid å spille seg ut, men det er noe vi jobber med hver eneste dag på trening, og det er noe vi definitivt kommer til å fortsette å jobbe med foran neste sesong.

– Jeg snakket med Mick flere ganger, og han fortalte om erfaringene hans fra Start og hvor godt han likte seg her folkene, byen, alle i klubben. Når han snakket så godt om klubben, overbeviste det meg også, og jeg skjønte at det var den riktige plassen for meg.

 

Cameron Cresswell IK Start NTB Tor Erik Schrøder.jpg
Cameron Cresswell i kampen Start - Åsane på Sparebanken Sør Arena. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

 

Fysisk liga og kunstgress

 

Cameron står kun med få minutter spilletid i Championship for hans gamle klubb Derby, men spissen spilte fast i Premier League 2 for klubbens U23-lag. Der banket han inn mål på bestilling og endte opp med 11 mål på 19 kamper forrige sesong.

I U23-ligaen spilte han blant annet mot nordmennene Oscar Bobb (Manchester City) og Bryan Fiabema (Chelsea), samt det svenske supertalentet Anthony Elanga fra Manchester United.

Men overgangen til Norge og Obosligaen har vært en utfordring for briten.

– Det er mange ting som er forskjellig mellom Norge og England, og det er mye man må bli vant med. Været er en ting, men kunstgresset var nok den største utfordringen for min del. Jeg måtte bli vant med å spille på et så hardt underlag, og samtidig er ligaen veldig fysisk, så det har blitt noen timer i treningsrommet. Jeg føler meg sterkere og i bedre form enn da jeg kom hit, og nå vil jeg vise det i kamp.

Og Cresswell har merket forskjellen på å spille mot talentfulle unggutter og voksne lag i norsk Obosliga.

– Naturligvis er det et steg opp til voksenfotballen. Det er mer fysisk, men Championship som liga er også en naturlig fysisk liga. Obosligaen er fysisk, men også en teknisk liga, og det er noe jeg må bli vant med. Men jeg trives veldig godt.

 

Cameron Cresswell, trening august 2021_.jpg
Cameron Cresswell på Start-trening i august. Foto: Egil Imenes

Omstillingsdyktig angrepsspiller

 

I Derby spilte han primært i nierrollen som sentral spiss, men ble også brukt både på venstrekanten og høyrekanten for U23-laget.

– Som angrepsspiller i dag må du være omstillingsdyktig og kunne spille i forskjellige posisjoner, noe jeg absolutt føler jeg kan. Jeg er sterk både med høyre- og venstrebeinet, og det gjør at jeg også kan spille på venstrekanten.

– I Derby spilte jeg vanligvis i en nierrolle, så det å spille på høyrekanten er fortsatt noe jeg tilpasser meg til. Men jeg tror fortsatt at jeg kan utgjøre en forskjell i kampene, og jeg er sikker på at dere kan forvente å se mer av meg i tiden fremover.

Med kun fire kamper fra start, ønsker selvsagt den hyggelige engelskmannen og spille enda mer, og kanskje kan han få spilletid fra start allerede i kveld.

– Selvsagt ønsker jeg å starte hver kamp, men samtidig har vi mange og vanskelige kamper, så det er viktig at hele laget blir brukt. Men når jeg spiller, vil jeg selvsagt gjøre alt for å beholde plassen i startoppstillingen.

– Jeg håper definitivt å utgjøre en forskjell i kampene som kommer. Jeg må score flere mål, og det er noe jeg må utvikle fra min kantposisjon. Jeg må komme mer inn i boksen, nærmere boksen og finne de rette posisjonene for å få avsluttet og få flere mål. Jeg vet jeg ikke alltid vil kunne spille som en nummer ni, så jeg må finne de rommene jeg trenger for å komme i gode posisjoner selv om jeg spiller på kanten eller i en dypere rolle.

Kanskje ser vi Cameron i startoppstillingen allerede om noen timer.

-----------------------------

 

Wayne Rooney AP PhotoJon Super.jpg
Manchester Uniteds Wayne Rooney setter inn 2-1-målet i en kamp mellom Man United og Manchester City på Old Trafford i 2011Foto: AP Photo, Jon Super

Kopierte legendarisk Rooney-brasse på sin første Derby-trening

 

Det ble med åtte minutter i Championship for The Rams for Cresswell, etter at han ble byttet innpå for rutinerte Andre Wisdom i 1-0-tapet for Stoke på bet365 Stadium den 20. mars i år. Men han rakk å imponere Derby-sjef Rooney allerede på hans aller første trening med klubben. For foran øynene på den gamle United-spissen banket Cresswell inn et mål som nesten var en tro kopi av Rooneys legendariske brassespark mot Manchester City.

– Jeg husker at han kom ned på min første trening med klubben, og at jeg dro frem et brassespark som liknet en del på det berømte Rooney-brassesparket mot City (2-1-målet for Manchester United mot Manchester City i Premier League februar 2011 red.anm.), sier Cameron, og fortsetter.

– Jeg husker han ble spurt om nettopp det målet på en pressekonferanse, og han begynte å le litt, så det var litt av en opplevelse. Det var en god start under Rooney.

Annonse fra Obos-ligaen: