Supporteren blogger Andre

Drømmebyttet

Jeg var noen dager yngre enn Martin Ødegaard, og tida stod stille i skogene i Värmland.

Det var treningskamp mot Karlanda, et gudsforlatt sted mellom Töcksfors og Arvika.  Jeg hadde vært i troppen i et par kamper, men plutselig fikk jeg beskjed om å varme opp. Jeg skulle inn som spiss.

Arenaen var ei myr med to fotballmål. Jeg hadde Puma Cruyff med lange skru. Vi spilte i ”gamle” 4. divisjon. Stoltheten levde i hele kroppen,  og jeg var overlykkelig for den overraskende debuten. Klemmen fikk jeg ikke av Ronaldo, men av Torgeir Jonvik. Han skjønte hvor stort dette var for en Ørje-gutt. Verdenspressen var ikke til stede. Det var kun fire svenske tilskuere med snus, pripps og tresko som sveiva ned ruta på den gamle volvoen. En styla amazon.  Fotoapparat hadde ingen, men soneforsvar det hadde vi.

I går kokte det på Santiago Bernabéu. En følelsesladet forestilling. Noen spilte kanskje sin siste kamp. Vakre mål var det begge veier og hat-trick av Ronaldo, som summerte opp med 48! mål denne sesongen.  Real Madrid spilte årets siste seriekamp mot Getafe. Vi er midt i en av fotballsportens store vugger. Mange vil hevde den aller største.

Vaaler og Ødegaard debuterte begge i utlandet, men der stopper likheten.

Hva gjorde du når du var 16 år og 157 dager? Du var nettopp ferdig med ungdomsskolen,  hadde kanskje fått napp på en ekstrajobb eller vært på fest uten å fortelle det hjemme. Selv kjørte jeg en sølvgrå Tempo panter, var småforelska og jobba på lageret på Måsan handel. Butikksjefen var en løpssterk strateg på midtbanen. Selv om det var i Manchester United mine store helter spilte, fikk jeg av min far en Real Madrid drakt med Butragueno på ryggen. Han ble viktig for mitt fotballiv. Denne legenden,  ”Gribben”, som scorte på det aller meste, satt spor i et fotballhjerte og drakta henger fortsatt her på loftet. Det var langt fra lageret på Måsan handel til sidelinja på Santiago Bernabéu. En utenkelig tanke.

I går var endelig Martin Ødegaard klar for debut. Byttet i det 58. minutt med tremålsscorer Ronaldo var som tatt ut av et magisk eventyr. Et drømmebytte foran 63.000 tilskuere, og en hel verden som nærmest kjente den varme klemmen. Et kresent og kongelig publikum reiser seg og jubler. De tenker det samme. Det er magi på sidelinja. Ronaldo, som selv spilte mesterliga som 17-åring, skjønner hvor stort dette er.  I tv-stua på Strai følger vi hver eneste bevegelse. Det er stolthet og ydmykhet i hvert enkelt steg og for aller første gang er det jubelscener i stua vår ved et innbytte. Vi roper til minstemann, som er i andre etasje:  ”Ole, de bytter nå! Kom!” Han har aldri kommet så raskt noen gang.

Martin Ødegaards eventyrlige reise mener jeg er det største som har skjedd i norsk fotball. Det blir villere og villere desto mer jeg tenker på det. Ikke bare har vi en norsk spiller på Real Madrid. Han er 16 år! Den yngste debutanten i Real Madrids historie. Klubben ble kåret av FIFA til den mest suksessrike klubben i det 20. Århundre.

Vi fulgte hvert eneste bevegelse i går, hvert steg og hver eneste ballberøring. Tenk for et år siden ble han byttet inn i Tippeligaen, og det er bare ti måneder siden han briljerte på Sparebanken Sør Arena. Tre assists og taktfast klapp fra hjemmepublikummet.

Hva skjer når drømmer blir oppfylt? Hva gjør det med oss? Resultatmessig var det større for norsk fotball da vi slo Brasil i Marseille og bronselaget tok bronse. Den siste halvtimen med Real Madrid i går vil ikke bli husket for spillet eller resultatet.

Gårsdagen bekreftet at ingen drømmer er for store. Alle gutter og jenter som vokser opp i Norge vet nå at det er mulig å spille på verdens beste lag. Den inspirasjonen dette gir til en fotballnasjon som ligger som nummer 70 på FIFA-rankingen er helt uvurderlig.

Imorgen møter vi Sarpsborg 08 på Sparebanken Sør Arena, og vi har et yngre lag enn på flere år. Det er en helt ny generasjon som er i ferd med å finne seg til rette. Jeg er sikker på at hver enkelt av dem er inspirert av Ødegaards innhopp. Vi må gi dem mot, gode opplevelser, humør og varme klemmer på sidelinja.

For når Martin Ødegaard kan slå frekke gjennombruddspasninger på Santiago Bernabéu, så kan Ajer styre en kamp mot Sarpsborg og Salvesen kan vende opp og klinke ballen stang inn fra 18 meter.

Vi har et ungt, godt lag med rutinerte spillere som omfavner dem. Ferdighetene tas ut når tryggheten og tilliten er der. De unge spillerne trenger like mye støtte som du trengte når du var ung. 

Vi må ikke vinne. Vi gjør det fordi vi er bedre enn Sarpsborg i morgen!

p.s. husk å kjøpe billetter til Ny Start #dugnadsfesten

 

Heia Start!

André

Annonse fra Eliteserien: