vaaler blogg ny

20 år med Start og Steinar!

Supporterblogger André Vaaler har jubileum i disse dager. Få med deg hans herlige Start-mimring.

Jeg har kort, tidsriktig frisyre, en lyseblå, rusten Volvo stasjonsvogn og tvillinggravid kone. En småharry, nyutdanna sosionom fra Ørje står med tang og tare til knes. En østfolding har ankommet Sørlandet.

For forelskelsen har vunnet over prinsipper og hjemlengsel.  Jeg skjønner etter hvert at valget står mellom henne og en framtidig tilværelse på Østlandet. Avtalen om prøvetid i Kristiansand et par år, før vi skal prøve å bo et par år ved svenskegrensen, er muntlig og ikke verdt noen verdens ting.

Kall det gjerne urutinert. Kall meg gjerne en tøffel, men jeg var ung, blind av kjærlighet og hadde i tillegg brukt dobbeltløp, som min gamle onkel så frilynt beskrev befruktningen.

Denne maihelga i 1996 skulle vi finne leilighet, og med tre alternative krypinn å velge mellom ble det Gangdalen på Strai i gamle fru Olsens hus.

Langt der bak i bevisstheten skjønte jeg at jeg aldri noensinne skulle tilbringe hverdagen ved sivkanten i Haldenvassdraget igjen.

Men fotball hadde preget hverdagen og lysten siden jeg kunne gå, og med Kristiansand stadion innen rekkevidde, Rosenborg på besøk og leilighet på Strai i boks var valget enkelt. Jeg besøkte gamle ærverdige Kristiansand stadion. En arena jeg kun hadde sett på Sportsrevyen.

Vi husker alle da Rosenborg sjokkerte en hel fotballverden med å senke AC Milan senere dette året. Vegard Heggems uredde og nærmest flyvende heading lurte fram skaptrøndere i det ganske land, og gjorde norsk klubbfotball stolt i hele Europa.

Tyve år har gått. Vi skriver mai 2016.

Jeg skal villig erkjenne at Steinar Pedersen holder seg bedre enn meg. På alle sett og vis. Tenker tilbake på vårt første møte. Den 19. mai i 1996 på Kristiansand stadion. Unnfangelsen av gul og svart fotballkjærlighet. Kvelden da mitt Starthjerte sakte, men sikkert begynte å slå i takt med Steinar Pedersens uforglemmelige nettkjenninger.

Nils Arne Eggen hadde innkassert seieren før kampen begynte, og Troillungan ledet oppskriftsmessig 1-0, men etter en eventyrlig opphenting og Steinar Pedersens to mål eksploderte gamle stadion. Et sultent, ja nesten hungrende fotballhjerte fra svenskegrensen ble fylt med gul og svart glede i hvert eneste hjertekammer. Start vant 2-1!

- Her kan jeg bli!

Jeg sa det høyt til meg selv i Volvoen mens jeg stanga i køen på vei til svigermor på Tinnheia. I seiersrusen etter Steinar Pedersens 2-1 mål hadde jeg blitt omfavnet av en røslig sørlending med en svett scoringsklem.  En gul, svart og overlykkelig mann som jeg sikkert kjenner i dag. Start og Sørlandet ga meg en himmelsk velkomst.

Vi flyttet til Strai en måned etter, og jeg ble mer og mer glad i denne byen for hver dag som gikk. Ørreten i Bervannet, villaksen på Kvarstein, kamerater, naboer, venninner, Gaasehud og mot slutten av året lå det to umistelige gutter og smilte til meg på stellebordet.

Nå tripper snart Heltane fra Sørlandet i spillertunnelen på Sparebanken Sør Arena. Steinar Pedersen tar fram vinnerresepten fra 1996, nyanserer det hele og bruker sin erfaring og kunnskap når han forteller spillerne hvordan de uovervinnelige Troillungan skal slås.

Tenk om det kommer en ny østlending, vestlending eller nordlending til Sparebanken Sør Arena. En lettlurt én med Volvo og høygravid kone som lengter etter fellesskap og ender kvelden i en svett,  gul og svart bamseklem. Ser du en som står alene når vi scorer, så kast deg rundt ham!

De gode øyeblikkene i livet kommer når du minst aner det, men det er lenge siden mine optimistiske tips har nærmet seg bunnsolid sørlandsrealisme.

Vi har alt å vinne mot Rosenborg i 2016. Som i 1996 passer det oss helt perfekt!

I 2036, om tyve nye år, kan rollene i fotball-Norge være byttet om.  Hvem vet.

IK Start har kanskje preget norsk og europeisk fotball i en årrekke, Salvesen og Rasmussen har 1000 Startkamper til sammen, Ajer er på vei hjem etter 10 år i Liverpool,  Vikstøl er det bare jakt med, Brandsdal er fotballpresident, Paul Richardsen kommer fortsatt opp på hymna mens Emanuelsen sender alt direkte på facebook fra de gamle google-brillene sine. Jesper Mathisen er den nye Arne Scheie.

Og når Rosenborg kommer på besøk er Sparebanken Sør Arena fylt til randen. Billetter selges på svartebørs bak Kiwi og hele familien Pedersen, store og små, gamle og unge støtter Steinar og gir ham kraft og mot til å holde Start på høyden.

Hele fotball-Norge undrer seg over hva denne mannen gjør, og hva som er hemmeligheten.

Han forteller bare om scoringene i 1996, om den for mange overraskende seieren i 2016 og har resepten klar for å feie trønderne av banen nok en gang!

Heia Start!

André

Annonse fra Eliteserien: