- Gleder meg til fortsettelsen

Utviklingsleder Alexander Øren har forlenget kontrakten med Start med tre år.

Øren tok over som utviklingsleder i februar 2019 da Atle Roar Håland ble operativ leder for sport.

- Det blir spennende å fortsette det arbeidet som er påbegynt. Vi har hatt dialog over lengre tid og klubben har vært tydelige på at utviklingsarbeidet er en viktig del av klubbens strategi fremover. Da er det interessant å få lede det arbeidet, sier Øren.

Sportslig leder Atle Roar Håland gleder seg over at Øren blir med videre.

- Alex har gjort en meget god jobb med utviklingsavdelingen og vi er veldig glade for at han ønsker å fortsette det arbeidet. Kontinuitet er viktig, spesielt i utviklingsarbeidet. Vi har lagt en kurs vi har tro på, der samarbeidsmodellen er sentral, og vi har stor tro på at det vil bære frukter i årene fremover, sier Håland.

- Vi har et ønske om at en vesentlig del av spillertroppen vår skal være egenproduserte spillere. Vi har styrket satsingen på akademiet de siste årene, og det vil vi fortsette med. Utviklingsavdelingen skal være hjertet i klubben, sier Håland.

atle roar og alexander øren
Atle Roar Håland og Alexander Øren i februar 2019, da Øren tok over som utviklingsleder og det var lov å håndhilse på hverandre! Arkivifoto

Kom til Start i 2015

Øren har jobbet i utviklingsavdelingen i Start siden januar 2015, og som spillerutvikler har han hatt ansvar for både G13, G16 og Start 2. Nå har 31-åringen fra Høyanger i Sogn en mer administrativ rolle.

- Jeg jobber med de lengre linjene. Trenerne jobber med utøverne dag etter dag for å utvikle dem, og sørge for at de blir litt bedre hver eneste dag. Min jobb er å se ting i det lange løp, og å legge til rette for at spillerne kan utvikle seg på best mulig måte over flere år, sier Øren, som erkjenner at han gjerne skulle hatt mer tid til å jobbe på treningsfeltet også.

- Jeg er fortsatt veldig glad i å være på treningsfeltet, og er der med jevne mellomrom. Men jeg skulle gjerne hatt mulighet til å være enda mer aktiv der, sier han.

- Vi skal være blant de beste

De siste årene har unggutter som Mikael Ugland, Sander Sjøkvist og Tobias Christensen (solgt til Molde) tatt steget opp på A-laget, og Øren har klare ambisjoner om at Start skal fostre frem flere gode sørlandske spillere i årene fremover.

- Vi har en klar ambisjon om å etablere oss blant de alle beste utviklingsmiljøene i Norge, og jevnlig produsere toppspillere fra Sørlandet, sier han.

- Jeg opplever at norsk fotball er i sterk fremgang, vi har våre største talenter i noen av de største klubbene i verden, og vi opplever at folk i utlandet er nysgjerrige på hva som gjøres i Norge. Det er spennende å være med på det, og vi håper å kunne få frem spillere som kan ta steget ut til europeiske toppklubber etterhvert, sier Øren.

Han gleder seg over at klubben de siste årene har vært fliinkere til å slippe til unge spillere.

- Vi er på øvre halvdel i Eliteserien både når det gjelder å gi spilletid til U21-spillere, og når det gjelder å produsere spillere som spiller toppfotball i Start eller andre klubber i landet. Vi er på riktig vei, men har fortsatt mye å strekke oss etter, sier Øren.

Eirik Wichne 5 schulze ugland
Helter fra Sørlandet: Mikael Ugland (t.h.) og Eirik Wichne kom begge opp gjennom Starts utviklingsavdeling etter å ha meldt overgang fra henholdsvis Våg og MK, mens mandalitten Eirik Schulze først ble Start-spiller etter en rundtur rundt i Norge.

Hva er nøkkelen for å lykkes med spillerutviklingsarbeidet?

- Det er todelt. For det første må vi gjøre treningshverdagen for spillerne våre så god som mulig hver eneste dag. Det er spillerne som må gjøre jobben, men vi må gi dem de beste forutsetninger for å lykkes

- I tillegg er det avgjørende å ha et tett og godt samarbeid med klubbene rundt oss på Sørlandet. Det er der de unge, lovende spillerne utvikler seg frem til de blir gamle nok til å komme inn til oss, sier Øren.

Han forteller at klubben har god oversikt over det som rører seg i landsdelen, først og fremst gjennom et godt samarbeid med fotballkretsen.

- Før spillerne kommer til oss så har vi gjerne jobbet med dem fra de var 12-13 år. Gjennom vårt samarbeid med NFF Agder er det trenere fra vår utviklingsavdeling på sone- og kretslag. De spillerne som får tilbud om å komme til oss på G16-nivå er spillere vi kjenner godt fra før, sier Øren.

 

Annonse fra Eliteserien: