Kan det snu på fotballens festdag?

Frank Thomassen om 16.mai-kampen mot Sarpsborg 08.

FORAN SARPSBORG 08 - START
Nytt tap i helga og fryktelig tungt å se en motløs Mark Dempsey bli intervjuet etter kampen. Dette laget trenger så sårt en god opplevelse og en dose med selvtillit. Jeg tror en seier vil gjøre underverker i denne gruppa og håper så inderlig at vi får oppleve dette allerede i kampen mot Sarpsborg. Det er nok ikke mange som levner oss store muligheter, men jeg er helt sikker på at det er en revansjesugen gjeng i gult som entrer Sarpsborg Stadion 16. mai kl.18.00. 

TABELLEN 
7. Sarpsborg 08.. 9...3-4-2....13-11...13 poeng
16. Start.............9...1-1-7.....7-20.....4 poeng

SARPSBORG 08
Sarpsborg 08 ble stiftet i 2009 etter sammenslåing av flere lokale klubber i distriktet, og resultatene kom raskt. Allerede i 2011 spilte de i Tippeligaen selv om det endte med sisteplass og nedrykk til 1.divisjon. Der ble det kun en sesong før laget kom opp igjen i det gjeveste selskap i 2013. Der er de i sin sjette strake sesong, som ble toppet med 3. plass og cupfinale i fjor. 
Laget er vel et skole-eksempel på hvordan en klubb skal drives. De har bygd et lag med gode talentfulle spillere og har nesten ikke hentet etablerte spillere i det hele tatt. I fjor solgte de også Krepin Diatta for 25 millioner til Club Brugge. Nå er dette en veldrevet klubb med god økonomi som ser ut til å etablere seg på øverste halvdel av Eliteserien.
Det skal dog sies at Sarpsborg hadde enormt store utskiftninger foran årets sesong. Hele 16 spillere forsvant ut portene, mens 14 nye spillere kom inn. Dermed har det hersket en del usikkerhet om hvor gode laget ville bli denne sesongen.

De startet veldig bra med å slå Rosenborg 1-0 i 1.serierunde, men har variert en del etter dette. I forrige uke forsvant laget også ut av cupen etter å ha tapt 1-0 borte mot Ham Kam. Det var overraskende.

Toppscorer for Sarpsborg er Ronnie Schwartz med 3 nettkjenninger. Fjorårets storscorer Patrick Mortensen har derimot kun 1 scoring så langt. 
Best på Nettavisen spillerbørs er forsvarspiller Jonas Tamm med et snitt på 6.71 så langt.

Trener Geir Bakke kan velge fra en skadefri tropp til kampen mot Start.

Sarpsborg har tatt i mot Start 5 ganger i Sarpsborg og har vunnet 4 av disse. 1 kamp har endt med uavgjort og dermed har ikke Start vunnet en eneste kamp så langt. Målforskjellen er 9-3.


SARPSBORG 08'S 5 SISTE KAMPER
29 april: Sarpsborg - Bodø/Glimt 0-0 (serie)
2 mai: Ørn-Horten - Sarpsborg 0-6 (cup)
7 mai: Sarpsborg - Molde 2-2 (serie)
10 mai: Ham Kam - Sarpsborg 1-0 (cup)
13 mai: Strømsgodset - Sarpsborg 1-2 (serie)

PASS PÅ DENNE SPILLEREN


Her vil jeg trekke fram en spiller som ikke har åpnet like forrykende som i fjor, men som absolutt kan utgjøre en forskjell i denne kampen. Danske Patrick Mortensen hadde 12 scoringer og 4 målgivende i 2017 og er stor og sterk. Han er en god avslutter - spesielt i lufta - og om han ikke har scoret mer enn 1 mål så langt så binder han opp spillere rundt seg. Han har et snitt på 5.86 på Nettavisen sin børs - noe som er bedre enn samtlige utespillere i Start denne sesongen. Jeg tror det blir viktig å stoppe Mortensen i denne kampen.

IK START
Hos Start fortsetter skadesituasjonen å bedre seg. Dermed er det nå veldig stor konkurranse om plassene på laget - noe som er et hyggelig problem for Mark Dempsey som fremdeles prøver å finne en oppstilling som fungerer. Det er sannsynlig at det blir gjort noen forandringer fra laget som startet mot Brann.

Jeg kunne tenke meg å se disse fra start mot Sarpsborg 08 (4-2-3-1):

Jonas Deumeland

Damion Lowe
Henrik Robstad
Simon Larsen
Elliot Kack

Isaac Twum
Afeez Aremu

Kasper Skaanes
Tobias Christensen
Aron Sigurdarson

Kristjan Floki Finnbogason


I FARESONEN
Det begynner nå å bli en del gule kort, så det er litt interessant å se hvem av våre spillere som er i faresonen for å måtte sone i neste runde om de pådrar seg kort i denne kampen. Jeg har også tatt en titt på hvem av vår kommende motstander etter denne runden - som har spillere i faresonen.
Vår neste kamp spilles hjemme mot Bodø/Glimt. Følgende spillere må sone karantene om de får gult kort i denne runden:
Start: Isaac Twum
Bodø/Glimt: Har ingen spillere i faresonen.

START RBK 2018 7 FOTO NTB scanpix
Isaac Twum må sone karantene om han får ett gult kort til. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix


NOEN TANKER TIL SLUTT
Lørdag ble det nytt tap - denne gangen mot Brann. Selv om det er tungt å tape, så må vi bare erkjenne at Brann var vesentlig bedre enn det Start var. Joda, vi forsvarte oss ganske bra, og lot ikke Brann komme til mange sjanser, men en Brann-scoring lå hele tiden i luften og da den omsider kom så var det selvfølgelig Steffen Lie Skålevik som var sist på ballen. Jeg ble imponert over Brann, og selv om ikke Start gir dem mye kamp, så var det solid over hele linja - og jeg tipper allerede nå at Brann er øverst på tabellen når status skal gjøres opp i november. 

Mot Brann måtte Mark Dempsey sone karantene etter sitt utbrudd i pausen i Skien, og det var en tydelig frustrert og skuffet Start-trener som møtte pressen etter kampen. Jeg har aldri sett Mark Dempsey så oppgitt etter en kamp før. 

Siden kampen mot Brann har spillere/trenere og ledere reist bort et par dager for å lade batteriene og for å finne på noe annet. Det tror jeg var fornuftig, for etter en fryktelig skuffende sesongstart begynner det nå å lyse et blått lys i det fjerne. Joda, det er mer enn nok tid til å få nok poeng til å redde plassen, men for hver kamp som går uten seier jo mindre selvtillit får gutta og da er det ikke enkelt å komme seg ut av den bølgedalen man nå er inne i.

Onsdag kveld er det klart for fotballens festdag i Norge og Sarpsborg 08 har allerede solgt over 5000 billetter. Mens Start kommer fra et tap hjemme mot Brann, kommer Sarpsborg 08 fra en meget sterk 2-1 seier borte mot Strømsgodset. Et resultat som burde skremme de fleste av Starts supportere, MEN for dem som så denne kampen eller høydepunktene så var det ingen tvil om at 1-2 ikke gav et riktig bilde av kampen. Strømsgodset hadde hele 6 skudd i stengene i tillegg til flere andre sjanser. Hjemmelaget skapte dobbelt så mange sjanser som Sarpsborg 08 og det er ganske utrolig at det ble borteseier her. Men slik er det av og til. Noen lag har marginer med seg og noen lag har marginer mot seg. I denne kampen hadde definitivt Sarpsborg marginene med seg.

Så selv om det ble en sterk borteseier i denne kampen var det ikke en veldig imponerende forestilling av laget til Geir Bakke. Og tar vi så med at Sarpsborg 08 tapte 0-1 i cupen mot Ham Kam noen dager tidligere så kan vi slå fast at det ikke er et Sarpsborg-lag i storform som tar i mot Start onsdag kveld.

Så hva med Start? Jeg håper at beslutningen om å komme seg bort kan gi resultater. At spillerne har hatt et par dager sammen, pratet med hverandre, med Morten Aa Djupvik (som oser av vinnerkultur) og sammen lagt en plan for hvordan ting skal snus. Det er ingen tvil om at det finnes masse talent i klubben, og når Ham Kam kan slå Sarpsborg, så har jaggu vi også gode nok spillere til å gjøre det samme. 

Det begynner med enorm innsats. Det må ligge i bunnen i alt som blir gjort. Mister man ballen, så SKAL ballen vinnes tilbake umiddelbart. Man må i tillegg finne tilbake til taktene vi så delvis i vinter og i store deler av kampen mot Tromsø. Da så vi et lag med sultne spillere som med en gang man vant ballen - satte full fart framover. At man angrep i stim og at den som hadde ballen fikk mange alternativer. I det siste har laget beveget seg veldig sent framover og de fleste pasninger har gått sidelengs og bakover. Det skjer når det ikke er nok bevegelse fra spillere uten ball. 
Mot Sarpsborg vil jeg se Start eksplodere med en gang man vinner ballen. Jeg vil se spillere som beveger seg - og som skaper rom for hverandre. Jeg vil se spillere som jobber for hverandre og med hverandre. Spiller for spiller er vi like gode som Sarpsborg og det er absolutt ingen grunn til at vi ikke kan vinne denne kampen.

I 2013 så hadde vi også en svak start på sesongen. Vi hadde 9 poeng på våre 9 første kamper men reiste til Skien med 5 kamper på rad uten seier og Odd var store favoritter på 16 mai. Ingen hadde tro på Start i den kampen, men gutta overrasket og vant 1-0. 
I den sesongen hadde vi bare 14 poeng etter 18 serierunder og det gikk mot et nytt nedrykk. Som mange husker så fikk vi den sommeren inn Markus Heikkinen - og ting snudde fullstendig. Plutselig var ikke alle Starts spillere så elendige som folk ville ha det til og når status ble gjort opp i november hadde vi klatret til 8 plass og tatt 38 poeng. 

Dette viser bare at mye kan skje om man får litt flyt og en god posjon selvtillit. Akkurat nå er det mange som mener at dette laget ikke kan redde plassen, men 2013 er et godt eksmpel på at mye kan endre seg på kort tid. 

Jeg tror absolutt at vi kan få en lignende opplevelse som vi hadde i 2013, da vi overraskende vant borte 16. mai, og at vi utover i sesongen kom i flytsonen og tok masse poeng i siste halvdel av sesongen. 

Du verden for en opptur om vi kunne fått med oss 3 poeng fra Sarpsborg dagen før dagen. Jeg tror en slik opplevelse er det dette laget trenger mest av alt nå. La oss håpe vi kan overraske i den kampen og at Start-gutta kan gå med hevet hode i 17-mai toget torsdag ettermiddag.

Lykke til alle Start-venner!!


FRA OVER THERE, 
= Frank Thomassen =

Annonse fra Obos-ligaen: