Det første lys vi tenner

Andre Vaaler skriver om adventstid og opprykkskamp.

Det er adventstid og opprykkstid. Vi skal stirre ut i det blå, vente på avgjørende mål og på Guds sønn. Ja, nå skjer alt på en gang her, og det er bare å henge med og holde seg fast.

Legg etterpåklokskapen vekk

Jeg har lenge prøvd å legge etterpåklokskapen vekk. Kanskje vi skal hjelpe hverandre med å gjøre det nå. Med seier mot Notodden hjemme, så hadde vi vært i eliteserien allerede. Det er fakta.

Skal vi legge det vekk? OK, da ser vi framover sammen!

Vi er i kvalik nå. Midt i en turnering vi ikke har meldt oss på. Tre kamper skal spilles, og i hvert fall to av dem må vinnes. Og det var heller ikke mulig å få dette unnagjort i november. Midt i julestria, midt mellom Black Friday og all verdens julekonserter og julebord skal noe av det viktigste i hverdagen avgjøres.

Tente lys og advent

I KFUM-Kameratene Oslo er visstnok målsettingen at folk skal ha det bra. En herlig målsetting. I dagene som kommer kan vi tenne lys og dele den målsettingen med dem, og holde vennskapelig rundt hverandre.

For det kan bli bikkjekaldt på Sparebanken Sør Arena, og kler du deg ikke godt nok kan du fryse halvt i hjel. Nå skal vi synge, være dritnervøse og forhåpentligvis oppleve god forventning og ellevill scoringsglede. Nye scoringer kan bli risset inn i minnebøkene. Seier er det eneste som teller.

For Heltane fra Sørlandet har allerede vært igjennom sesongens lengste adventstid. Lysene har vært tent i en måned på SSA, og det har vært en haug med terping, treningskamp og internkamp. Kampen om plass på laget er stor.

Venndølene leverer

Om få timer synger ordføreren og barna fra kulturskolen i Vennesla, Starthymnen, og sammen med Heltane står KFUM klar i spillertunellen. Klubben med om mulig enda sterkere relasjoner til adventstidas opphav. Og selv om mange mener det ikke er lov å be til vår Herre om scoringer, så er det kanskje noen som kommende søndag blir fristet til å vende blikket opp mot universets sterkeste virkemiddel når det handler om å rykke opp fra OBOS-marerittet.

Av ren nysgjerrighet googlet jeg en av tekstene første advent. Det står skrevet i Romerbrevet, og her trengs ingen tolkninger:

Timen er kommet da dere må våkne opp av søvnen, for frelsen er oss nærmere nå enn da vi kom til tro.12 Natten er snart slutt, og dagen er nær. La oss derfor legge bort mørkets gjerninger og kle oss i lysets rustning.”

Alle som elsker Start har ventet på å få denne dagen unnagjort. Nå må vi våkne opp av søvnen! Timen er kommet! Spillerne sier at de elsker kamper som dette. Gjør de egentlig det? Søndag ettermiddag håper vi at tryggheten brer seg i spillergruppa og at alle tør å bruke alle de gode egenskapene som finnes i laget, som fyller hele garderoben.

Venndølene har som nevnt tatt kvalifiseringen på ramme alvor. Med Agnar Espegren og ordføreren i spissen har de lagt bredsida til. Alle, ja hele Sørlandet, vil ha Start opp i Eliteserien.

Venndølene, nervene, sangen og pølsene vil garantert smelte frostrøyken på Sparebanken Sør Arena. Spillerne som opplevde Marienlyst i – 99 eller slaget mot Jerv må snarest melde seg til tjeneste i kulissene for å kanskje legge en hånd på skuldrene til en av de unge med budskapet: ”Dette går bra! Gjør det du alltid har gjort. Vi taper aldri kvalik.” Får vi en ny Leonardsen, en ny opplevelse som skaper liv i drømmen.

Har du vært i kvalik?

Har du noen gang i livet ditt vært i kvalik? Følt deg litt for god og samtidig litt for dårlig til noe som er viktig for deg? Der enden på visa ble noen ekstra runder med hjertet i halsen for å bevise at du fortjente plassen. Har du vært i kvalik?

Tilstanden der alt handler om å overbevise omgivelsene om hvem som er den beste av de dårligste eller den beste av de nest beste. Hvem som fortjener å være med og sitte ved hovedbordet og ikke bare bli bedt til kaffen. I slaps og mørke, med angst og tårer på iskalde arenaer skal du gjennom noe som enten kan bli en bekreftelse på hvor ”nesten” dette året har vært, eller så vil du oppleve gledesscener som risser seg inn i historiebøkene.

Aldri tapt.

Men du husker vel da Terje Leonardsen satt alt på hodet i -99 eller da Jesper Mathisen kjørte hvileløst rundt på Lund mens Jerv for alltid ble lillebror i kampen om eliteseriebillett, kampen om Sørlandet.

Vi har aldri tapt en kvalik.

Eller har vi det? I hvert fall ikke siden jeg ble overbevist til å tenke at Sørlandet var den beste plassen på jord.

…og når vi kommer oss opp nå, må vi bli enig om å bli der for alltid.

Livet er for kort til å spille i OBOS.

Vi sees på kamp!

Heia Start!
André

 

Kjøp billetter til kampen her

Start-vs-KFUM-FB-Cover

 

 

Annonse fra Eliteserien: