Lagbilde IK Start 1959

Anno 1959

Mandag 15. juni 2009 var det femti år siden Starts første opprykk til toppserien. Det ble skikkelig markert på Sør Arena.

Annonse:

Fra venstre nede: Kjell Petersen, Egil Gundersen, Attila Bende, Rolf Andresen og Dagfinn Vestaby.

Bak fra venstre: Rolf Lie (Liemannn), Leif Grundetjern, Ivar Bøe, Johan Svennevig, Karl Joh Bassen Bisseth og Einar Ellingsen

11 av spillerne fra opprykksåret i 1959 og en rekke andre startere var samlet til mimring og markering i forkant av oppgjøret mellom Start og Molde.

Administrerende direktør i Start, Jan Oddvar Skisland, hilste heltene og fortalte blant annet litt om hvordan klubben blir drevet i 2009.

Det er tydelig at historiene fra 50-tallet lever videre for praten gikk løst i Starts klubblokale. Historisk påfyll ble også servert av Asbjørn Arntsen. Han var ni år og ballgutt under opprykkskampen i 1959. Han glemmer aldri sin barndoms helter.

- Lagoppstillingen til første kampen mot Viking husker jeg på på samme måte som en konfirmant som blir spurt på kirkegulvet under overhøringen:
Attila Bende, Dagfinn Vestaby, Rolf Andresen, Kjell Petersen, Ivar Bøe, Rolf Tofte, Rolf Lie (Liemann), Leif Grundetjern, Johann Svennevig, Karl Joh. Bassen Bisseth og ytre venstre Einar Ellingsen.

- Det tok helt av. Spillerne trodde at de kunne ta ferie og slappe av, så det ble rykket inn en annonse i avisa der det stod "Vi minner spillerne om at treningen fortsetter tirsdag og torsdag", humrer Asbjørn Arntsen.

- Det eksotiske den gang var keeper Attila Bende. Han kom som flyktning fra Ungarn i 1956. Til og med en niåring skjønte at det han bedrev var kunst, sier Asbjørn Arntsen om Attila Bende som gikk bort i fjor.

I forkant av kampen Start-Molde fikk heltene applaus av tilskuerne på Sør Arena..

Bildet over er av laget fra 1959, men ikke fra den siste kampen kommenterer Asbjørn Arntsen.

-    Jeg tror det må være en av seriekampene før kvalik-kampene fordi at Rolf Tofte mangler og han spilte både kvalikkampene og første seriekamp mot Viking.

-    Kjell Petersen spilte sin siste kamp nettopp mot Viking i første seriekamp i Hovedserien, men da var ikke Egil Gundersen med for Dagfinn Vestaby overtok hans plass som back.

Var det godt å treffe igjen heltene fra den gang, Asbjørn.

-    Gjensynet med denne gjengen den 15 juni var meget sterkt for meg, Først og fremst fordi endel av dem er gått bort - Bende, Bøe, Petersen og Limann. Og utenom disse en av reservene; Øystein Edvardsen. Men sammenkomsten ble særdeles hyggelig, og jeg var litt stolt over at jeg fikk satt ord på noen av inntrykkene og minnene fra nettopp det året, 1959. Da alt rundt var gult og svart og livet ennå var enkelt og ulevd for en 9 år gammel gutt med russersveis fra Framnesveien. Som syntes at å stå bak mål når disse guttene trente var noe av det største som kunne vederfares en gulsvart pode, med Leif Grundetjern og Attila Bende som de største idolene. Og som enda kan mane frem Ivar Bøes stemme og replikker når det måtte være ønskelig.

Et godt lag altså?

-    For meg har det vel alltid vært det laget som har vært det store Start-laget selv om Matta og co skaffet oss to seriegull 20 år senere. Men 2-0 over Os i avgjørende kvalik den gangen var himmel på jord, den gangen en rød barnebillett på Bybussen kostet 20 øre og entreen på første hovedseriekamp mot Viking var 4 kroner for voksne og 1 krone for barn. Og ei pølse med sennep og ketchup på kanokiosken kostet 90 øre og med løk kr 1.25.

-    Og Håkon Hertzberg var trener og Leif Grundetjern hadde en hvit Volvo PV med nummeret K 4053.

Vi forstår. Men bildet…

-    Bildet er tatt på den gamle 'lille' stadionmatta mot Wilds Minne skole, selve oppvarmingsbanen i gamle dager. I mellom denne og 'stormatta' lå en fryktelig koksgrusbane som var blodig å spille kamper på. Etterhvert ble det en mer brunaktig 'sandbane', der det nå ligger en kunstgressbane. Det var også en tid da med litt 'speisa' strømpelegger. Se f eks Attila Bendes strømper i forhold til de andres. Litt sjabby var man vel i draktveien før opprykket til Hovedserien. Det må ha vært våren 1959. Svennevig kom vel da, og han er jo med her.

Og 15 juni på Sør Arena  var de fleste der:  Egil Gundersen, Johan Svennevig, Karl Johan Bisseth, Einar Ellingsen, Bjørgulf Svenningsen, Thorbjørn Høgeli,  Dagfinn Vestaby, Bjørn Lauvsland, Kåre Drøsdal, Asbjørn Strømsvåg og Øyvind Nordkvist.

-    Ja alle disse var der.  Og Harald Båsland. Han debuterte sesongen etter mot Lillestrøm på Åråsen, så han hører kanskje ikke hjemme her, skjønt han bør jo nevnes.
De som lever men som ikke kom var Tofte, Grundetjern og Rolf Andresen.

-    Alf Mathisen var der ( bestefar til Jesper). Han fikk bare 4 min i Hovedserien (mot Brann i første seriekamp den våren-1960). Du forstår, man spilte høst/vår den gangen.

Men Harald Båsland hold på en stund

-    Haralds siste kamp var bronsekampen mot Rosenborg (siste kampen i 1973) da vi vant. Og han var kaptein fra rundt 1967-68. De skifta kapteiner etter at Ivar Bøe var ute etter 62-sesongen. Det veksla litt mellom midtbanespillerne Atle Hernes og Kjell Kristiansen. Men jeg lurer på om ikke Harald var kaptein under 60 års jubileumskampen i 1965 mot Brann. Og han var også kaptein ved opprykket i 1968 og selvsagt i 1972. Det har liksom vært kapteinlinja fra Ivar Bøe – Harald Båsland – Trond Pedersen og da er vi vel rundt 1984, avslutter Asbjørn Arntsen sine betraktninger om det som skjedde for femti år siden.

Til sesongen 59/60

Annonse fra Obos-ligaen: