r08-esben-scorer

Sesongen 2007

Nedrykk med ny arena

Annonse:

Det ble en dramatisk og nervepirrende sesong. Den begynte bra, men endte med trenerskifte og tilslutt nedrykk. Og vi har fått en ny storstue: Sør Arena.

Start satset stort, og klarte å få på plass en gedigen, ny hjemmearena til seriestart. Sør Arena ble navnet. En elegant og storslått arena for Start og hele Sørlandet.

Den første delen av sesongen var nok preget av at mye ikke var ferdig, og at Sør Arena hadde preg av å fortsatt være et byggeanlegg. Det største trøkket fikk man på gressmatta, som dessverre var skandaløst dårlig - og skapte negativ blæst rundt Sør Arena. Men det kom seg etterhvert, og etter ferien ble det bedre. En stor arrangementsgjeng fikk det til å fungere. All ære til dem som stod bak dette og loset kampene i havn. Teknikk, speakertjeneste, vaktmannskaper, kioskbetjening og sikkerhetstjeneste.

Både presse, sponsorer og publikum fikk meget gode forhold å oppleve kampene under. Og det å gå på fotballkamp i Kristiansand har blitt en totalt annerledes opplevelse på Sør Arena.

Elton John
Sør Arena ble også brukt til å generere inntekter utenom det sportslige. Sørlandet har fått en konsertarena utenom det vanlige. Sir Elton John skaffet full brakke med over 20000 tilskuere på en flott konsert. Om konserten kan du se mer her:

Men så var det det sportslige:

Starts trenere i sesongen:
Stig Inge Bjørnbye hovedtrener til 5. sept. 2007
Hans Tvedte assistenttrener
Benny Lennartsson fra 7. september
Assistenttrener Alexander Axén

Stallen i sin helhet med tilganger og avganger finner du her:

Mange forsterkninger
Man satset tumgt på forsterkninger. Nyinnkjøpte brasilianske Ygor Maciel Santiago og Bruno Silva Rato skapte forventninger før sesongstart. Anthony Annan likeså. Senere i sesongen dukket også Ole Martin Årst, Bernt Hulsker og Martin Borre opp. Inge André Olsen ble også leid inn mot slutten av sesongen.
Administrativt ble det også satset tungt. Først ut var ny sports og mediedirektør Svein Mathisen, som tiltrådte 1. april. Trond Are Gjone trakk seg som sportslig leder i løpet av sommeren. Ny adm. dir. Jan Oddvar Skisland, tiltrådte 1.1. 08.

Mange skader
Men i bakkant lurte skademarerittet. Oppladningen til sesongen var langt fra optimal. Flere spillere slet med skader, og trener Stig Inge Bjørnebye måtte rokkere på laget. En av Starts klipper, Bård Borgersen ble langtidsskadet allerede på La Manga, og kom seg aldri helt i toppmatchform igjen. Dermed fikk Ygor en plass i midtforsvaret i stedet for på midtbanen. Alex Valencia hanglet, David Nielsen hanglet, og Stefan Bärlin fant ikke tonen.
Gjennom hele våren fikk man ikke trent inn en såkalt førsteellever. Mange spillere på uvante plasser. Det spriket, og Bjørnebye hadde ikke en lett jobb. Annan slet med infeksjon i kroppen, Fredrik Strømstad var ute med langvarig skade. Og alle husker vel Heinz Müllers dramatiske nedsparking av Geir Ludvig Fevang.

Ungguttene inn
Det positive som kom ut av skadesituasjonen, var at det ble funnet plass til ungguttene Espen Børufsen, Morten Hæstad og Christer Kleiven. De fikk løftet seg mange hakk og fikk mye spilletid. Hæstad fikk ødelagt siste del av sesongen med ankeloperasjoner.

Lagbilde juniorlaget 2007

Spillere får gå
Mange kritiske røster hevet seg blant supporterne da gamle helter forsvant ut når det buttet i mot. Først ut var nyheten om at Marius Johnsen ikke kom tilbake til Start, men hadde valgt LSK. Alex Valencia fikk gå til Danmark, og David Nielsen fikk også forlate klubben. Stefan Bärlin fikk gå til Odd, og mot slutten av sesongen varslet Steinar Pedersen overgang til LSK etter sesongen. Da ble han sendt på tribunen.

Mange tap og trenerskifte
Til tross for en rimelig godkjent sesongstart, kom tapene stadig tettere utover våren, og Start falt som en stein på tabellen. Misnøyen mot Stig Inges disposisjoner antok voldsomme dimensjoner i lokalpressen og blant supporterne. Spørsmålene om han var rett mann til å hanskes med Start kom tettere og tettere.

Sports- og Mediedirektør Svein Mathisen fikk også kjørt seg. Til slutt var det ingen veg tilbake. Bjørnebye trakk seg som trener 5. september etter samtaler med Mathisen og den sportslige ledelsen i klubben.

Se pressekonferansen ved avgangen (Bjørnebye, Mathisen, Jacobsen)

Inn kom ringreven Benny Lennartsson. Han snudde pessimisme til optimisme, og med enkle grep rettet han og Bård Wiggen på formasjonene. 4-4-2. Terpet på detaljer, og poengene rant inn. Skulle vi likevel klare oss?

-Vi er for gode til å rykke ned
var omkvedet i klubben. Blant spillere, ledere og publikum. Sammen med Lennartsson hadde vi faktisk mulighetene til flere matchballer som kunne berget plassen. Men vi sløste dem bort alle sammen. Mot Odd. Mot Godset og mot Lyn.

Status ble et direkte nedrykk sammen med Sandefjord.
Dermed ble det som skulle vært Starts store jubelsesong på ny Arena til et trist sportslig og økonomisk kapittel.

Rakner det?
Etter at nedrykket var et faktum gikk flere av spillerne ut med at de ikke hadde videre lyst på spill i Adecco-ligaen. Skulle alt rakne?
Start måtte kutte kraftig i budsjettene, og da må i første rekke spillerutgiftene ned. Det betød salg eller utleie.

Årets siste dager preges av en grundig gjennomgang av hele organisasjonen i Start - ledet av Starts nye adm. dir. Jan Oddvar Skisland.

16sorkgcgcmx310aqn36r3wku5
IK Start lagbilde 2007

Lagbilde
Bak fra venstre: 
Jon Midttun Lie, Morten Hæstad, Leif Otto Paulsen, Christer Kleiven, David Nielsen, Avni Pepa, Geir Ludvig Fevang, Stefan Bärlin, Lars Martin Engedal

I midten: 
Hans Tvedte (Ass. trener), Stig Inge Bjørnebye (Hovedtrener), Espen Børufsen, Ygor Maciel Santiago, Jesper Mathisen, Ben Wright, Atle Roar Håland, Bård Borgersen, Bjarte Lunde Aarsheim, Erik Ruthford Pedersen (keepertrener), Jørg Inge Pedersen (fysisk trener)

Sittende foran: 
Brune Rato Silva, Anthony Annan, Fredrik Strømstad, Alex Valencia, Tommy Runar, Rune Nilssen, Kristoffer Paulsen, Joey Hardarsson, Kristofer Hæstad, Steinar Pedersen

Spillere som mangler på bildet: Kenneth Høie

Bilder fra kick-off 2007

Terminliste 2007

Lagbilde høst 2007

Forrige sesong - - - Neste sesong

Annonse fra Obos-ligaen: