Sesongen 1997 høst

Annonse:

14. runde  
Start - Odd/Grenland: 1-1 (0-0)  
Høstsesongen er i gang, men for startguttene virket   
det som om tankene lå igjen på svabergene...  
Start tapte to poeng mot et hissig Odd-lag. En fantasiløs og flokete kamp fra Starts side.  

Kampen åpnet friskt med flere gode Startangrep. Gode løp, fine initiativ på kantene,- men innleggene ble for dårlige. Upresise og uten adresse eller mottaker. Odd småpuslet og virket ufarlige, helt til Odds Sannerholt og Sandstø fikk peilet inn Startmålet. En særlig god kamp av Sannerholt.  
Spillet bølget frem og tilbake uten videre målsjanser. Det ble kjedelig etterhvert.  
I 2. omgang tok slurven overhånd i Start. Det floket seg til, spillerne valgte kronglete løsninger og var særdeles slurvete i avleveringer og klareringer. Dette førte til flere farlige Odd-sjanser. Starts beste i dag var Geir Strand. I det 75.minutt ble han spilt nydelig gjennom, men var så uheldig at han brakk benet i kollisjon mot en utrusende Odd-keeper. Synd for både Geir og Start. Sesongen er bortimot over for hans del. Lødemel er også ute for resten av sesongen, da han får operert inn nytt korsbånd en av de nærmeste dagene.  
Så dukket Frode Fredriksen opp få minutter etter og sender Start i føringen. Dessverre slurver forsvaret igjen rett etter, og Odd utligner og karrer med seg ett poeng hjem. 

Oppsummering.  
Støttepasninger og tversoverspill florerer. Få helhjertede løp og gjennombrudd. Et hederlig unntak var Bjørn Stefansen som satte fart ved et par anledninger. Hva med å flytte ham fremover på banen? Kanskje han kan bli den motoren Start trenger ?

15. runde  (utsatt)  
Byåsen - Start 2-0  29 +grader  i skyggen. 23 grader i sjøen. Radio i båten. Et par kalde. Alt lå til rette for en grei kampoverføring fra Trondheim. Trodde vi.   
Det eneste som nådde eteren var en selvoppnevnt DJ i det "filosofiske" hjørnet fra Radio Ung!   
Ikke et ord om Start!!   
"[email protected]£%#!!!&!#!!!

16. runde  
Start-Aaleseund: 1-1 (1-1) Rutford ønsket at Start skulle gjøre det enkelt og effektivt. Dessverre ble det nærmest motsatt. Feilpasninger og floker florerte i en kamp som hverken ble velspilt eller underholdende. Ingen av lagene fortjente poeng!  
Etter første omgang oppsummerte vi følgende pluss:  
Morten Knutsen prøver, utfordrer og gjør enkelte fikse detaljer som løftet stemningen en smule. Bjørn Stephansen spilte seg greit opp etter et par sleivpasninger.Sven Kloster kjempet når han en sjelden gang fikk ballen på sin høyre side.  
Aalesund gjorde det enkelt og scoret på sin første sjanse. En uheldig Kloster klarerte et hardt og lavt skudd i eget nett-tak. Etter dette gjorde heller ikke Aalesund noe å nevne, utenom å bomme på et par 100%-sjanser.  
Startlaget forøvrig var enten nærmest usynlige, eller floket det til med en sjeldent høy grad av feilpasninger.  
Etter 45 min. gjorde omsider Leo det enkelt. Han skjøt til side for keeper og utlignet.  
Tom Berhus fikk en smell i kneet etter 4 min. og måtte gå ut. Lettere deprimert fortalte han at det ikke så bra ut. Han fryktet leddbånd-skade, og skulle til undersøkelse umiddelbart. La oss si det slik: Nå er det nok skader!!! Andre omgang inneholdt ikke stort mer. Spillet var mer på Aalesunds banehalvdel, men Start maktet ikke å omsette sjansene i mål. Velkommen til Kim Hægeland, som kom inn for Preben Gundersen som ikke hadde en god dag (for å si det slik)  

Oppsummering:  
Det som gledet mest i denne kamprunden, var at tabellstillingen lagene i mellom forble uforandret i toppen.  
Forøvrig bør nå hele laget og ledelsen ta et oppgjør med Kristers kjeftsmelling mot dommerne. Uansett hvor urettferdig eller feil en dommer dømmer, er det tåpelig og destruktivt for laget å bruke kjefting som våpen. Finn andre fora for kritikken, Hr. Isaksen!!!!  
Kampens dommer Terje Berentsen hadde en del merkelige avgjørelser, kanskje nettopp på grunn av Kristers utrettelige rop på ulv?

17. runde  (utsatt)  
Runar-Start 1-3 (1-1) Start hevet seg adskillig fra siste kamp. Med redusert mannskap og fortsatt en del rusk i maskineriet, viste de igjen vinnervilje og effektivitet. Viktige poeng i en vanskelig kamp der Runar presset sterkt i perioder. 

Kampen begynte ikke spesielt lovende for Start. Runar presset sterkt, og var flinke til å vinne andre-baller. Dels grunnet effektiv fore-checking, dels grunnet et fortsatt lurvete pasningsspill fra Starts side. Etter Runars ledermål, virket det som om Start kom mer med i kampen. Det siste kvarteret presset Start uten å omsette sjanser i mål før Preben Gundersen var sist på ballen i det 38. minuttet.  
Andre omgang begynte som første. Runar presset, men ble ineffektive foran mål. Det var ikke Start til en forandring,- og scoret på de få sjansene de kjempet seg til! Morten Knutsen klinket til og traff endelig mål etter 70 min. En god kamp av ham, selv om han var borte i korte perioder. Runar begynte å miste troen på seg selv, og  Leo satte punktum rett før kampslutt.  
Kim Hægeland spilte for Krister, men ble byttet ut med "debutant" Osmundsen. Vi får ønske ham tilbake til "livbåten" etter sitt rømingsforsøk forrige høst.  
Bjørn Stephansen  fikk gult igjen.  

Oppsummering:  
Et effektivt Startlag demmet opp for et sterkt Runarpress. Runar ble lite effektive. Morten Knutsen er et friskt innslag på midtbanen, mens Kim Hægeland ikke fikk utrettet det helt store. At Leo i lange perioder er fraværende i spillet kan vi godt tåle når han plutselig dukker opp og scorer. Selv med en sterk borteseier i lomma gir vi likevel bare "delvis skyet". Dette hovedsakelig grunnet fortsatt lurvete pasningsspill.  
Likevel: Et elektronisk gratulasjonsrop! 

Runde18:  
Start - Drøbak/Frogn: 1-1 (0-0) Sjelden har vi sett et Start-lag slappere. Nesten blottet for initiativ og fightervilje. Et stort gjesp av en kamp til det gjenstod 10 minutter. Vi angrer på at vi avbrøt båtturen!  
Ett poeng nøyaktig to for lite! Særlig når motstanden ikke er bedre enn det Drøbak/Frogn vartet opp med. 

Fighterviljen og innsatsen vi ble glad i under vårsesongen er forsvunnet. Spillerne virket slappe og uinteresserte med et par hederlige unntak. Kampen var eneste stort gjesp frem til ti minutter gjenstod. Da først virket det som om laget forsto alvoret og ville ha poeng. Med 9 mann i angrep, skimtet vi noe av innsatsen fra i vår, og sjansene kom. Dessverre for sent til å vinne kampen. Morten Knudsen berget ett poeng med sin scoring rett før slutt.  
La gå at Drøbak/Frogn scoret på sin ene sjanse og la seg bakpå med ti mann.  
La gå at Krister satt på tribunen med munnbind. La gå at flere såkalte nøkkelspillere er ute med skader. Men det er ingen unnskyldning for ikke å ville!  
La oss for én gangs skyld ta for oss hele laget:  
Sindre: Ingen store feil. Unnlot å hjelpe Inge som hadde en mann i ryggen innenfor 5-meteren.  
Frank: For lite villig til å gå fremover og utfordre. Har noen løp, men får ikke ballen. Må utfordre selv!  
Anders: Delvis godkjent. Men bare delvis. Prøver seg offensivt mot slutten av kampen. Får ikke stokket bena. For mange upresise "Flo-pasninger".  
Inge André: Mester i støttepasninger. Dreper fremdriften.  
Per Christian: For "enbent", virket slapp og uinteressert.  
Preben: Godkjent for innsatsen, særlig i 1. omg. Mangler en del teknisk for å lykkes helt..  
Frode: Virket fraværende. Nesten usynlig i 1. omg. Dårlig kamp.  
Bjørn: Eneste med fullt ut godkjent karakter. Innsats og initiativ, Starts beste! Fungerer i sin nye midtbanerolle.  
Sven: Løper og løper, men roter seg som regel inn i gordiske knuter. Ble byttet ut.  
Terje: Giddalaus spiss med rotslagning på midten. Ville ikke springe og fikk dermed ingen baller å jobbe med. Ble byttet ut.  
Morten: Kreditt for scoret mål, og reddet dermed dagen for mange.Ville mye, men ble for fiks og teknisk uten å riktig få sving på det.

Runde 19:  
Sarpsborg- Start: 2-2 (1-2) Start holder såvidt avstanden til kobbelet av lag som halsende jakter opprykksmuligheter. Kvalikplass er nyuttalt målsetting for Start. Med tre poeng nesten i lomma, glapp det nok en gang på oppløpssida. For fjerde gang i høst endte det med poengdeling.  
1. omgang begynte med at spillet lå mest på Sarpingenes banehalvdel. Start hadde et visst press, uten at det førte til uttelling. Etter ca. en halv time kom sarpingene på scoringslista. En av Sarpsborgs første sjanser. Dette tente våre gutter, som bare 5 minutter etter besvarte ilden med et skudd fra Frode Fredriksen.Krister Isaksen la på til 2-1 etter innlegg fra Sven Kloster. Da var det gått ca 44 minutter av omgangen. Alt så lysere ut.  
Det kan nesten se ut som om guttene våre MÅ ha et mål mot seg før de tenner skikkelig???  
I 2. omgang virket det som om Start hadde rimelig god kontroll, selv om Sarpsborg, som måtte ha poeng, kom nærmere og nærmere Startmålet mot slutten av omgangen.  
Presset ga resultater, og T. Sundgot utlignet på et knallskudd 4 min. før slutt.  
Krister hadde flere forsøk på avslutninger uten resultater, og Bjørn Stephansen fikk gult kort. 

Oppsummering:  
Start hadde kontrollen etter at de tok ledelsen rett før pause, og forsøkte å styre alle poengene i lomma. Resultatet ble at de slapp Sarpsborg mer og mer inn i kampen, og rett før slutt ble de straffet. Nok en poengdeling. Slike kamper MÅ Start klare å vinne dersom målsettingen om kvalikplass skal realiseres! 

HamKam kommer bakfra som ei kule, og er nå laget som puster Start i nakken. Neste hjemmekamp blir derfor uhyre viktig. Den kampen MÅ og SKAL vi vinne!!

Runde 20:  
Start - HamKam: 1-4 (0-1) Start 32, HamKam 31, Eik/Tønsberg 29, Bryne og Byåsen 27 poeng. Det tetter seg til i kampen om kvalikplassen. Trond Pedersen forteller at Start har gitt opp å hente innforsterkninger! Dermed ser det ut til å bli en uhyre tøff serieinnspurt for Start. For tøff for ungguttene? 

Dagens kamp var spennende i utgangspunktet, og ble en hard og tett batalje. Positivt var at Start igjen viste guts og fightervilje, særlig i midtbaneleddet. Både Start og HamKam satset offensivt og gikk i angrep med hele laget. 6 minutter før pause fikk Leif Nordli gleden av å putte på etter en HamKam-corner. Rot og mangel på klarering hos Start.  
Rett etter pause, var det Frode Aurmo's tur. Ballen ble servert på sølvfat av Starts backrekke.  
Etter dette sjokket, kom Start mer med i kampen. HamKam trakk seg lenger tilbake, og en redusering lå i lufta. Starts midtbane jobbet godt og hardt. HamKams sjanser ble skapt av Starts bakre "firer".  
I det 57. minutt fikk Start straffe, og Krister scoret. Man øynet et håp om utligning, og temperaturen steg flere hakk. Kortene haglet etter stygge taklinger. André Skotheim som kom inn for en tam Osmundsen, sto vel for den styggeste taklingen. Likevel pluss for at han skapte liv på venstresiden. 

Så kom blemmene som punkterte kampen fullstendig:  
Inge André Olsen serverte gavepakker på rekke og rad, og HamKam tok villig i mot. 1-3 i det 80. minutt, og deretter 1-4 fem minutter senere.  
Oppsummering:  
Interessant forsøk med å flytte Anders Jacobsen frem som target-man i angrepet. Bra som ballfordeler, men ble litt treg i steget på trange flater. Start gjorde i det hele mye positivt. Fighting, bra forflytninger i midtbaneleddet. Negativt er fortsatt mangelen på bevegelse og løp fra spissene, og forsvarets mangel på sikkerhet og presisjon. Uhyre viktige poeng gikk tapt grunnet fommel og rot i forsvaret. Bjørn Stephansen den eneste med godkjent i bakre rekke.  
Gule kort til Krister, Frode, André og Leo

Runde 21:  
Harstad - Start: 0-0 (0-0) Start maktet å stable 11 mann på beina mot Harstad. Fortsetter imdlertid tendensen med en langtidsskadet pr. kamp, ser det virkelig stygt ut. Har du skoene klar, Trond?   
I tillegg til skadene, har vi en hel Mattisbunke med gule kort som ytterligere forverrer situasjonen.  
En snikende skepsis til hvorvidt målsettingen om kvalikplass er oppnåelig, er blitt erstattet med et bekymret sideblikk mot nedrykkstreken.  
Pr dato rykker laget med 23 poeng ned...  
Det er 15 poeng til som skal fordeles.... og Start står nå med 33 poeng . Fremdeles på kvalik-plass ! 

En mellomførnøyd Erik R. kunne pr mobil telefon fortelle at de hadde hatt fire 100% sjanser uten uttelling.  
Når dette ikke gikk, måtte de være førnøyd med kampen.  
Sindre spilte ikke, han måtte hive inn håndkleet like før start med leggskade og Rune Nilsen stod hele kampen. Ellers var det ikke andre skader eller kort i høstfarger!  

Av mangel på engasjert radio-overføring fra kamparenaen eller overføring i det hele tatt, ble vi sittende og fabulere.  

Worst case scenario:  
(med forbehold om at lisensen er betalt)  
Med et lite blikk bak mål og på tribunenen, kan vi stille:  
(hvor er forresten nærmeste rullestolutleie?)  
Keeper : Roald Rørheim (reserve Erik R. Pedersen)  
Backer: Cay Ljosdal, Trond Pedersen, Helge Breilid, Erling "Ella" Christensen, (reserve Reidar Flaa)  
Midtbane: Helge Haugen, Tor Helge Stensland, Audun Myhre  
Angrep: Svein E. Mathisen. Kåre P. Mathisen, Preben Jørgensen (reserve Gunnar Jonassen)

Runde 22:  
Start - Hødd: 0-4 (0-2)Sjøen gikk tung utenfor Flekkerøya. En margsøkende nord-vest feide siste rest av håp om kvalik-plass til havs. Mattisbunken med gule kort økte med 4 nye!  
De eneste som smilte på stadion etter kampen var Hødd-gutta. De trivdes i nord-vesten! 

Hødd gjorde slik Start-sangen sier det. De rundet opp på kantene, slo pene innlegg og scoret. Hødd var rett og slett best i alt. De kjempet, de presset ballførere, slo gjennombruddspasninger og utnyttet startforsvarets gavepakker.  
Start hadde riktignok flust med sjanser tidlig i 1. omgang, men var håpløst ineffektive. Hadde Start fått uttelling i denne perioden kunne kampen fått et annet forløp. Alle vet at slike spekulasjoner er mager trøst. I stedet gikk det surt. Hødd, derimot, utnyttet sjansene sine og scoret.  
Mot slutten av kampen byttet Start inn hele kvoten uten at det hjalp noe som helst. Forsvarsrekka bør erklæres som et katastrofeområde. Det er lekk som ei landsatt, knusktørr sjekte i julisola!  
Anders Jacobsen sier han er klar neste kamp. Skaden ser ut til å bedre seg raskere enn ventet.  

Oppsummering:  
Et tafatt angrep, ei sil av et forsvar og en impotent midtbane. Det eneste som ser ut til å virke aldeles upåklagelig, er kjeftbruken på spillerne. Gule kort til Leo, Frank, Krister og Frode. (et under at André Skotheim unngikk kort) 

Runde 23:  
Eik/Tønsberg-Start: 4-0 (3-0) 
Med halve laget enten haltende rundt på krykker eller suspenderte for gule kort, gikk det som det måtte..
Nok en gedigen kjempesprekk for Start! 
Livvestene er funnet frem, selv om vi ikke tror det blir bruk for dem. Men for sikkerhets skyld...? Spillerflukten har ikke vært Starts største problem i år, (slik det var i fjor.) Vi håper at det ikke bare er manglende etterspørsel i markedet som gjør dette, men at det faktisk er ekte interesse blant de nåværende spillerne for å være i byen og bli med på en ny sesong. En ny sesong med et mer stabilt og forsterket lag med friske nøkkelspillere. Da først kan Start bli klart for toppserien. Dagens lag har ingenting å hente i eliteserien.
En ryggplaget og sengeliggende (?) trener Trond Pedersen måtte holde seg hjemme, og Erik Ruthford ledet laget. Han forteller på telefon fra Tønsberg at Starts beste, Sindre Gundersen fikk utrolig mye å gjøre, og hadde flere kjemperedninger, selv om han var uheldig ved Eik's 2. mål.
-Eik var simpelthen 4 nummer for store for Start i dag, forteller Ruthford.
-Vi løfter blikket mot neste kamp, og skotter ikke bakover på tabellen, avslutter han.

Oppsummering:  
Med et blikk nedover (og oppover!) på tabellen, ser vi raskt at dette kan bli ubehagelig spennende

Runde 24:  
Start - Vålerenga: 2-0 (2-0)Et kjempende og topp motivert Start-lag satte cupfinalisten Vålerenga på plass med en vel fortjent 2-0 seier i flomlyset på Kr.sand stadion. Start ville noe og kjempet om hver ball, men var også mer disiplinerte i forsvar enn tidligere. Og når så Vålerengas "mette" spillere ikke fikk noe til, lå 3 poeng igjen i Kristiansand etter kampen. 
Dermed er IK Start sikret 1. divisjonsspill neste år.

Hjemmelaget åpnet med en tilnærmet Drillo formasjon, (4- 5-1) og la seg lavt for å ta av for Vålerengas kanonade i starten.
Så gikk det så galt at Vålerenga sleivet i eget forsvar, Leo forfulgte ballen og satte den pent over utrusende Vålerenga keeperen. Etter 64 sekunder spill !!
Carew/Kaasa fortsatte kanonaden, men enten tok forvaret seg av skuddene eller de havnet millimetere utenfor.
Det første kvarteret var det den reneste artilleri-ild mot Sindre, som stod det av. I det hele tatt var marginene på Starts's side i denne kampen. 
Start kom etterhvert på noen farlige kontringer. Etter 26 minutter får de et frispark som Frode Fredriksen etterhvert plasserer inn i feltet. Der står Bjørn Stefansen umarkert og beiner ballen i nettet. 2-0 og ingen tør tro det de ser.
Ut til pause går guttene til trampeklapp av alle 828 (pluss funksjonærene)
Andre omgang ble som første, med et hektisk forsøkende Vålerenga lag mot avventende sørlendinger. Ja og så nyervervelsen fra Alta som fikk vise seg frem. Bra innsats over hele linjen hvor det ikke ble spart på løpskapasiteten, men gutta fulgte nærmest hver eneste ball til den var klarert.
10 minutter før slutt trodde også publikum at det ble seier og stod klare for å "storme" banen...

Runde 25:
Start - Moss: 2-1 (1-0) Start klarte det utrolige igjen. Mot alle odds står de nå med full pott mot de opprykksklare serielederne! 
Sjelden har vi sett maken til serieinnspurt. Fire lag sloss om kvalikplass, og fem lag kjemper for å unngå nedrykk! Så altså; Dersom, hvis, såfremt, i fall...!!
Siste serierunde blir en thriller de-luxe...

Start spilte i ekte "Drillos-ånd", med en defensiv 4-5-1-oppstilling. Laget viste også fin vilje til å gå fremover med mange spillere, men ble for sene og upresise i gjennomspillene. Midtbanen presset ballfører for dårlig, og åpnet for flere farlige Mossesjanser etter livsfarlige tversoverpasninger. Heldigvis stod Sindre godt og stoppet tre 100%-sjanser til Moss før pause. Anders Jacobsen og Bjørn Stephansen jobbet godt sentralt i backlinjen. 
Dagens Starter var likevel Preben Gundersen, som ga Start ledelsen. Den eneste som virkelig jobbet og presset i midtbaneleddet. Start var heldige som tok pause med ledelse.
I 2. omgang hadde begge lag flere sjanser, men Moss utnyttet dem best og utlignet på et langskudd. Publikum fryktet at løpet var kjørt for Start. Og så,- like før kampslutt skjer det utrolige igjen: Inge André pirker inn ballen, og tre poeng til Start! Trond P stormet banen og fikk gult kort, og Erik Ruthford gikk på ryggen i en haug av "innbyttingsavisningsremedier". (hva heter det egentlig?)

Bryne -Start: 5-5 (3-2)Kampen på Bryne ble en vanvittig scoringsorgie. Målene rant inn, og lagene svingte fra nedrykk til kvalikplass i takt med meldingene fra de andre kamparenaene. En utrolig spennende serieavslutning!

Selv om målene rant inn, ble det ett fattig, lite mål for lite til å sikre kvalikplass. Marginene var utrolig små, og faktisk var sjansene for å få dette ene målet så absolutt til stede. I sluttminuttene hadde Terje Leonardsen en kjempesjanse som kunne ha gitt det nødvendige målet.

Bryne, på sin side, kjempet med ryggen mot veggen og var millimetere fra nedrykksplass. Poengdelingen reddet dem så vidt, og lagene møtes altså på nytt til neste år. Fortsatt i 1. divisjon.

-Guttene er nokså betuttet etter kampen, forteller Trond Pedersen på telefon, allerede stuet ombord på spillerbussen.
-Jeg forstår dem godt. De hadde bare så utrolig lyst på kvalik-kampen! Det ble forøvrig en svært dramatisk forestilling, forteller han videre. 
-Guttene var også i harnisk over at dommeren underkjente et Start-mål der ballen visstnok skal vært over streken. Men, det nytter ikke å fortvile over eventualiteter, fortsetter han. Vi har masser av ting å ta tak i videre. Sesongen har tross alt resultatmessig gått bedre enn vi hadde forventet. Selv med alle skadene. Videre skal nye spillere testes. Jeg har mange navn på blokka.

Oppsummering:
På tross av mange mål og stor innsats ble det ikke kvalifiseringsplass på Start !  Start og Bryne møtes igjen til neste år. Fortsatt 1. divisjonsspill, og kanskje er det sunt for klubben. Det er fortsatt en god del stabiliserings- og utviklingsarbeid som gjenstår. Vi takker for sesongen, og ønsker lykke til i utviklingen videre....

Annonse fra Obos-ligaen: