Nærmer seg comeback

Mikael Ugland har jobbet knallhardt i flere måneder for å bli skadefri. Nå ser han lys i enden av tunnelen.

Annonse:

- Beinet har grodd veldig bra så langt, jeg er lenger frem i prosessen enn antatt, sier Mikael Ugland.

Det hele startet i februar 2020 da Mikael først knakk sin venstrefot og gikk glipp av hele sesongoppkjøringen. Han ble nødt til å trene flere måneder på egenhånd. Etter en lang og hard opptreningsperiode, fikk han endelig sin debut i Eliteserien. Han markerte seg med en kjempescoring mot Molde i sin første kamp fra start, og viste fin utvikling gjennom sesongen. Men i november smalt det igjen, på samme sted, på samme fot. Mikael var mer eller mindre tilbake der han startet i februar.

- Jeg var ganske langt nede på den tiden, sier Mikael.

Det tok likevel ikke lange tiden før Mikael fant motivasjonen og viljen tilbake.

- Jeg forsto at jeg kan ta steg selv om jeg er skada. Jeg vet at det er steg jeg kan ta på gymmen som vil hjelpe meg med å bli en bedre fotballspiller når jeg kommer tilbake, sier Mikael, som kanskje har latt seg inspirere av sin gode venn Jesper Daland, som selv kom voldsomt sterkt tilbake etter en lang skadeperiode.

Mika
Pål Erik og Atle har jobbet tett med Mikael under skaden.

I starten var det viktig å opprettholde styrken Mikael hadde i beinet, så det ble mye maskinøvelser som ikke belastet foten. Han trente også mye overkropp der målet var å bli både større og sterkere.

- Jeg hadde veldig stor progresjon fra starten av, jeg ble sterkere og løftet mer enn tidligere, sier Ugland, som nå løfter et tresifret antall kilo i benkpress for eksempel.

- Nå den siste tiden, nå som beinet har grodd bra og jeg har hatt fremgang, har vi gradis kunne teste meg mer. Det har vært en del roing, og etterhvert gikk vi over til sykling. Den siste testen før du kan løpe er å gå på mølla, noe som også var smertefritt. På slutten av forrige uke var jeg på feltet og lekte med ball. Jeg løp også, men uten noen særlige retningsforandringer. I dag startet jeg med litt mer retningsforandringer og eksplosive bevegelser, sier Mikael fornøyd.

Hvordan var det å ha ballen i beina igjen?

- Jeg var nesten tre måneder uten ball, og det var kjedelig. Jeg er veldig glad i ballen og nå kjennes det veldig bra. Jeg har ingen kjenninger eller smerter, sier unggutten med det fryktede skuddbeinet.

Det å være skadet over lang tid gjør at man blir adskilt fra resten av gruppa i treningshverdagen. Mikael innrømmer at det merkes, men han roser resten av laget for måten de tar vare på de som er skadet.

- Gutta er flinke til å inkludere meg selv om jeg ikke er på banen. Jeg er fortsatt med på mye sosialt, men det er selvfølgelig kjedelig i lengden å kun være på gymmen. Man har kanskje ikke det samme smilet rundt munnen som de andre har, sier han.

Sammen med fysioterapeut Pål Erik (PEP) Pedersen og fysisk trener Atle Thunshelle har Mikael lagt ned mange tøffe timer med rehabilitering og fysisk trening. Nå ser han frem til å komme tilbake på banen igjen, og markere seg på årets Start-lag.

- Det skal bli veldig godt å komme tilbake til full trening med laget.

Annonse fra Obos-ligaen: