Kristiansand 20210922. Basilio Ndong og Lars Olden Larsen t.v. fra 3 runde i NM i fotball mellom Start og Mjøndalen på Sparebanken Sør arena i Kristiansand. Foto Tor Erik Schrøder  NTB

Mjøndalen fra 1 til 12

Bli mer kjent med mandagens motstander Mjøndalen. På bildet: Basilio Ndong fra 4-2-seieren over Mjøndalen i cupen 2021. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB

Annonse:

På mandag møter vi Mjøndalen i årets andre serierunde. Derfor har vi tatt en nærmere titt på vår neste motstander.

Vegard Hansen og Mjøndalen snøt Start for kvalifiseringsplassen i 2020 med noen få plussmål, men i fjor var det slutt på Eliteserie-eventyret også for dem. Laget endte sist og rykket direkte ned sammen med Stabæk, mens Brann også tok følge ned etter tap i kvalifiseringen.

I år er de tre klubbene forventet å kjempe i toppen av OBOS-ligaen, og bruntrøyene vant også serieåpningen mot Kongsvinger med 1-0 og fikk den starten de ønsket.

Nå venter Start på Sparebanken Sør Arena, der laget fikk stryk med 4–2 i tredje runde i cupen i september i fjor – en kamp der Basilio Ndong imponerte så mye at Erik Mykland knapt klarte å slutte å skryte av ham.

Lagene møtte hverandre også i Eliteserien i 2020, der Mjøndalen stakk av gårde med seieren på hjemmebane, mens Start vant oppgjøret på SSA med 3–0 takket være skåringer av Kristoffer Tønnessen, Eirik Schulze og Steffen Lie Skålevik.

start mjøndalen NTB. scanpix 4.jpg
Kristoffer Tønnessen og Espen Børufsen feirer skåring i kampen mellom Start og Mjøndalen på Sparebanken Sør Arena i 2020. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Start har ikke tapt mot Mjøndalen på hjemmebane siden 1985! Og de siste åtte oppgjørene har endt med seks Start-seire og to uavgjorte kamper.

Vegard Hansen og Mjøndalen foretrekker en 4-3-3-formasjon, og sentralt på midten kan vi få se to gamle kjenninger.

Ghaneseren Isaac Twum forlot Start til fordel for Mjøndalen i sesonginnspurten i 2020, mens Mathias Belli Moldskred gikk til Mjøndalen før denne sesongen.

OBOS-orakelet Amund Isaksen Lutnæs har tippet Mjøndalen på en 5.-plass denne sesongen, på plassen over Start. Og trolig vil både Start og Mjøndalen kjempe om en plass blant de seks første i OBOS 2022.

Kontinuitet er noe som kjennetegner Mjøndalen, og det særlig på trenersiden. Hovedtrener Vegard Hansen har vært symbolet på klubben siden han i 2006! overtok de brunkledde. Det gjør han til den lengstsittende treneren i norsk toppfotball.

Litt historikk: Mjøndalen var spesielt store på 20- og 30-tallet, der de spilte i hele 7 cupfinaler. De ble cupmestere i 1933, -34 og -37, og nådde finalen senest i 1968 der det ble tap for Lyn.

Denne sesongen blir trolig den stødige målvakten Sosha Makani, rutinerte Benjamin Stokke og Martin Rønning Ovenstad nøkkelspillere for klubben.

Den 27 år gamle midtbanespilleren startet karrieren i Mjøndalen før han reiste til rivalene Strømsgodset og hadde et kort proffopphold i Sturm Graz. Etter å ha tilbrakt 2018 og 2019 i Godset, returnerte han til Mjøndalen i 2020 og har blitt en viktig del av laget som nå skal kjempe om opprykk.

Spiller nummer 8, Ole Amund Sveen er også et kjent navn i året stropp. Den 32 år gamle midtbanespilleren fra Gjøvik har tidligere vært innom Raufoss, Godset, Ham-Kam, Hødd, Sogndal og Bodø/Glimt, der han fikk akkurat nok kamper til å få seriegullet i 2020.

Han fikk 9 kamper for Mjøndalen i Eliteserien 2020, 25 kamper i fjor og i år skal han styre Mjøndalen-skuta tilbake til Eliteserien 2023.

Forrige sesong ble en stor nedtur for de brunkledde. Laget vant bare 4 kamper og spilte 10 uavgjorte på 30 forsøk. Laget tapte ofte jevne kamper, men opplevde også store sifre både forover og bakover.

Det største tapet i fjor kom i Haugesund, der Mjøndalen fikk stryk 7-0, mens de kun ti dager senere banket Kristiansund 5-0 på hjemmebane.

Tap for Sarpsborg, Vålerenga og Bodø/Glimt i de siste tre kampene sørget for at nedrykket var et faktum.

Mandagens kamp blir det 11. seriemøte mellom klubbene de siste 40 årene, og med Start-dominans med 21 av 26 poeng (3-poengssystem innført i 1987) og en målforskjell på 23–7, håper vi dominansen fortsetter også i 2022.

Litt europacup-historikk til å avslutte med.

Mjøndalen har også fått oppleve europacup-spill, da de på 70-tallet møtte Cardiff City i 1. runde av Cupvinnercupen. Der ble det et hederlig 1-7-tap på hjemmebane og 1-5 borte.

I 77/78-sesongen møtte de tyske Bayern München i 1. runde av UEFA-cupen, men røk 0-12 sammenlagt.

Mjøndalen har én seier i Europa, da de sjokkerte Rune Bratseths Werder Bremen med en 1-0-seier på bortebane i 1987 med blant annet tidligere Start-målvakt Roy Amundsen i mål. Men laget hadde allerede tapt 0-5 på hjemmebane og røk ut av UEFA-cupen mot Otto Rehagels menn.

God kamp alle sammen og Heia Start!

Annonse fra Obos-ligaen: