- Må blø for drakta

Frank Thomassen om møtet med serieleder Brann. Kan Start overraske fotballnorge og ta en etterlengtet trepoenger?

Annonse:

FORAN START - BRANN

Etter nytt tap mot Odd, så befestet vi plassen helt nederst på tabellen. Lørdag kveld kommer det i øyeblikket klart beste laget i Norge på besøk. Det er ingen som levner Start noen som helst sjanse i denne kampen. Jeg håper at Mark Dempsey og Start-gutta trigges av dette - og nå virkelig vil vise fotball-Norge at laget ikke er dårligst i Eliteserien. Og da finnes det ingen bedre anledning enn å slå serieleder Brann... 

TABELLEN 
1. Brann... 8...7-1-0....15-2...22 poeng
16. Start....8...1-1-6.....7-19....4 poeng

SPORTSKLUBBEN BRANN
For nesten 3 år siden - nemlig den 29 mai 2015 ble det tatt en beslutning som nok alle Brann-supportere er veldig fornøyde med i dag. Da ble nemlig Lars Arne Nilsen ansatt som trener - kun 2 dager etter at Rikard Norling ble sparket. Det var nok en del som tvilte litt om den nokså ukjente Lars Arne Nilsen kunne ta Brann tilbake i toppen. Da Norling ble sparket hadde Brann kun vunnet 3 av sine 10 første kamper i OBOS-ligaen. Etter at Lars Arne Nilsen tok over tapte klubben kun 3 av 20 kamper - og to av disse kom i de siste to serierundene da opprykket allerede var klart. 
Men Lars Arne Nilsen's suksess var ikke ferdig der. Han gjorde nemlig som Tom Nordlie gjorde med Start i 2005. Ledet laget rett opp til sølvmedalje i sin første sesong i Eliteserien. I 2017 endte laget på en 5.plass, mens de denne sesongen har åpnet helt fantastisk med 7 seire og 1 uavgjort på sine 8 første kamper. Dermed har Brann hele 7 poeng ned til Rosenborg på 2.plass.

Det som er ekstra imponerende er at laget ikke har hatt spesielt med flaks eller marginer med seg, men de har hatt et imponerende forsvar som har dannet grunnlaget for den gode åpningen. I tillegg har de flere offensive spillere som har imponert. En av disse er en vi kjenner veldig godt i Kristiansand. Steffen Lie Skålevik scoret på bestilling for Start i fjor høst, og har fortsatt sin gode form i Brann. På lagets 8 første kamper har det blitt 5 scoringer og en målgivende på krepsfiskeren fra Sotra.
Det er nok mange Start-supportere som skulle ønsket at klubben hadde fått lokket den hardtarbeidende spissen til å bli i Kristiansand. 
Gilbert Koodmson har 3 målgivende pasninger så langt og leder den statistikken. 
Ser vi på Nettavisen's spillerbørs er det dog kaptein og forsvarsbauta Vito Wormgoor som leder med imponerende 6.50 i snitt.. Nestemann på den lista er Bismar Acosta med et snitt på 5.75. Dette er også en spiller vi kjenner godt til i Kr.sand.

Jeg er ikke kjent med at Brann har noen skader - og dermed kan nok Lars Arne Nilsen spille med sitt beste mannskap lørdag kveld.  

Start har hatt et ganske godt grep om Brann i Kristiansand. Brann vant 2-1 i 2016, men før det må vi tilbake til 2009, da Brann vant 1-0, for å finne neste Brann-seier.
Start har tatt i mot Brann 32 ganger i Kristiansand og vunnet 15 av av disse. 9 kamper har endt med uavgjort mens Brann har vunnet 8 ganger. Målforskjellen er 48-36.


BRANN'S 5 SISTE KAMPER
25 april: Ranheim - Brann 0-2 (serie)
29 april: Sandefjord - Brann 0-1 (serie)
2 mai: Sotra - Brann 0-4 (cup)
6 mai: Brann - Tromsø 3-0 (serie)
9 mai: Fyllingsdalen - Brann 0-1 (cup)

PASS PÅ DENNE SPILLEREN
Joda, vi vet alle at Steffen Lie Skålevik må passes godt på, men en av de spillerne jeg frykter aller mest hos Brann er kantspilleren Gilbert Koomson. Den 23 år gamle ghaneseren kom til Brann fra Sogndal foran denne sesongen og har så langt 3 målgivende pasninger. Koomson er nok en av de absolutt raskeste spillerne i Eliteserien og det merket spesielt Tom Høgli hos Tromsø i forrige kamp. Tromsø-backen hadde 20 meter forsprang, men dette ble spist opp i løpet av få sekunder av Koomson - som presset Høgli til å spille ballen inn mot keeper - der Skålevik snappet og scoret. Det er trolig Elliot Kack som får oppgaven med å passe Koomson og det blir viktig i en kamp som dette. Heldigvis er Kack mye raskere enn Tom Høgli...

IK START
Skadesituasjonen begynner å bli litt bedre i Start, og mot Egersund i cupen var både Twum og Robstad tilbake på laget. Damion Lowe måtte gå ut tidlig i 2.omgang med noe som så ut som en strekk. Det virker dog som om det ikke var så alvorlig, så det er mulig at vår hardtspillende forsvarspiller fra Jamaica er tilbake her, men jeg tipper at han i beste fall starter på benken.
En som definitivt ikke er med i denne kampen er Lars-Jørgen Salvesen - som ble utvist mot Odd. Han soner i denne kampen. Det var flere spillere som ble spart i cupkampen mot Egersund, men som trolig starter her. 
Jeg tipper vi starter med disse mot Brann:


Jonas Deumeland

Eirik Wichne
Espen Hammer-Berger
Simon Larsen
Elliot Kack

Kasper Skaanes
Afeez Aremu
Niklas Sandberg

Aron Sigurdarson
Kristjan Floki Finnbogason
Kevin Kabran


I FARESONEN
Det begynner nå å bli endel gule kort, så det er litt interessant å se hvem av våre spillere som er i faresonen for å måtte sone i neste runde om de pådrar seg kort i denne kampen. Jeg har også tatt en titt på hvem av vår kommende motstander etter denne runden - som har spillere i faresonen.
Vår neste kamp spilles borte mot Sarpsborg 08. Dermed må følgende spillere unngå kort i denne runden:
Start: Isaac Swum
Sarpsborg 08: Ingen spillere i faresonen

NOEN TANKER TIL SLUTT
Jeg tror vi alle er enige om at det til tider er slitsomt å være Start-supporter. Vi kom fra en vinter der drømmer ble lansert og de fleste av oss heiv oss med på bølgen av optimisme og begynte så smått å tro at vi kunne slå alle - og faktisk kunne kjempe i toppen allerede i denne sesongen... Alt startet så bra i snøføyka mot Tromsø, men etter det har laget gått på smell etter smell. Noen fortjente tap, noen uheldige tap, noen kamper der dommeren definitivt ikke hjalp oss og innimellom alt dette kom det skader på løpende bånd. Og fra en flott 2.plass på tabellen etter første serierunde, så har vi ramlet lavere og lavere - og nå er vi helt sist.... 

Noen har gitt opp prosjektet til Start - og allerede meldt fra om at vi spiller OBOS-fotball i 2019. Noen gir skylda til TK. Noen skylder på Dempsey. Mens andre skylder på alt og alle, og mener at Start aldri kan bli en toppklubb.

Joda, kampen mot Odd var et stort tilbakesteg fra kampen mot Haugesund, og spesielt de første 20 minuttene stod vi med lua i hånda og lot Odd ta ledelsen. 

MEN - nok en gang var ikke marginene med oss. Først smalt Kabran et skudd på innsiden av stanga etter 23 minutter... Noen minutter senere header Salvesen like utenfor - og i denne perioden var vi helt med i kampen.
Men så skjer det som endrer kampen. Det kommer et innlegg i boksen. Damion Lowe blir klart holdt i feltet til Odd. Hadde det skjedd ute på banen hadde det blitt gult kort og frispark. Start skulle hatt straffe der, men i stedet får Broberg med seg ballen og Lars Jørgen Salvesen tar et valg om å "ta et gult kort for laget" og sparker ned Broberg. Slike episoder skjer overalt - og ender med gult i 99 av 100 tilfeller, men akkurat her lot dommeren seg lure av at Broberg rullet 5-6 ganger ekstra rundt - samt at halve Odd-laget samlet seg rundt Salvesen og dommeren - og dermed kom det røde kortet opp. 

Dermed ble bakken for bratt for Start-laget og vi endte opp med et nytt tap.

I midtuken ble det dog en liten opptur da vi slo Egersund i 3.runde av cupen, men den kampen ble veldig preget av forferdelige vindforhold og hardt underlag, men det er jo hyggelig med avansement i NM.

Lørdag kveld kommer Brann på besøk - et Brann-lag som har spilt 570 minutter fotball i strekk uten å slippe inn mål. Et Brann-lag som har 9 strake seire i serie og cup og som ikke har tapt siden 0-2 borte mot Elfsborg i treningskamp den 29 januar.

Dette Brann-laget ser ut som en potensiell seriemester og akkurat nå er de Norges klart beste fotball-lag..

Det er fotball-feber i Bergen og 16.mai kampen er allerede utsolgt. Til lørdagens kamp er det allerede solgt 472 av 600 billetter til bortefeltet for Branns supportere og de har fått utvidet dette feltet med 250 flere plasser. Alle disse Bergenserne kommer til Kristiansand med stor tro på en ny seier mot et Start-lag som har slitt både offensivt og defensivt denne sesongen. For et Start-lag blottet for selvtillit kan vel umulig slå et Brann-lag fulle av selvtillit?  Det må jo bli borteseier.....?!


Eller må det det?

Ja, selvfølgelig kan det skje. Fotballen en rund og plutselig er det Start som kan ha litt marginer, mens Brann ikke har det. Plutselig skjer det en situasjon der Brann får en spiller utvist.... En gang må medgangen til Brann ta slutt, og en gang må motgangen til Start ta slutt.. Det kan absolutt skje lørdag kveld på Sparebanken Sør Arena.

Blir det lett? Nei, absolutt ikke. Skal Start-spillerne klare poeng her, må det jobbes hardere enn Branns spillere. Det må løpes lengre og fortere enn Branns spillere. Vi må se 11 Start-spillere (+ innbyttere etterhvert) som er villige til å blø for Start-drakta. Som vil kjempe som løver og som om det gjaldt cupfinale. 

Samtidig må alle vi som bryr oss om klubben stille opp. Det hjelper absolutt ingen om folk bare sitter hjemme på sosiale medier og kritiserer alt og alle. Det som kan hjelpe til med å snu denne motgangen er å ta turen til Sparebanken Sør Arena og bidra som spiller nummer 12. Mot et meget godt Brann-lag må spiller nummer 12 på banen.

Jeg håper så mange som mulig av dere som leser dette tar turen. Begge lag starter med 0-0 og med 11 spillere på banen. Vi vet at Start kommer til å vinne en seriekamp snart og da er det ingen steder det er gøyere å være enn på stadion der man kan feire med kjente og ukjente. Da skapes det fotballminner som vil sitte der resten av livet. Et magisk øyeblikk der man plutselig er bestevenn med alle rundt seg. 

La oss håpe vi får oppleve et slikt øyeblikk mot Brann lørdag kveld. Det har nemlig skjedd større fotball-bomber enn at Start slår Brann. 

God kamp alle Start venner!!


FRA OVER THERE, 
= Frank Thomassen =

Annonse fra Obos-ligaen: